Hopprep bäst i test 2024

bäst omega 3 olja

Ett hopprep är ett klassiskt träningsredskap som tränar både kondition, styrka och även balans. Hopprep är dessutom billiga och går att använda överallt, vilket gör dem utmärkta att ta med på resan eller till sommarstugan. För att du ska hitta bäst hopprep för dina behov har vi granskat utbudet och valt ut fem hopprep som enligt oss är bäst i test. Vi har dessutom delat in hopprepen i olika kategorier för att du enklare ska välja ut en passande modell.

Denna artikel innehåller partnerlänkar

Bästa hopprepet 2024 – Test av 4 modeller

1. Master Speed Rope Pro (299kr) – Bäst hopprep för crossfit

bäst hopprep

Om du sysslar med crossfit kan Master Speed Rope Pro vara det perfekta hopprepet för dig. Det tunna, hårda snöret och låga vikten (230 gram) gör det nämligen möjligt att komma upp i höga hastigheter för explosiv träning. Självklart passar hopprepet dock även bra för dig som är vardagsmotionär. Master Speed Rope Pro är dessutom ett mycket välbalanserat hopprep med handtag av aluminium som ger en behaglig tyngdkänsla i hoppet.

Längden på hopprepet går att justera, men maxlängden är 2,9 meter. När du inte använder hopprepet eller om du vill ta med det på resan kan du lägga det i den medföljande förvaringspåsen. Användarna är mycket nöjda med hopprepet, men menar att det kan gnissla en aning. Detta löser du dock enkelt genom att smörja det.

Prisklass: Hög
Maxlängd: 2,9 m
Vikt: 230 g
Justerbar längd: Ja

2. ECO Jump Rope Wood (299kr) – Miljövänligt hopprep

miljövänligt hopprep

ECO Jump Rope Wood från Casall är ett snyggt hopprep som är tillverkat i mestadels miljövänliga material. Handtaget är nämligen tillverkat av trä och snöret av läder och stål. Detta gör modellen till ett betydligt grönare alternativ jämfört med hopprep gjorda av exempelvis plast. Detta hopprep är dock inte bara stilrent och miljövänligt, det ger dig även bra konditionsträning och är enkelt att ta med på resande fot.

Det finns dock även en del nackdelar med denna modell. Först och främst går det inte att justera längden, utan hopprepet är 2,7 meter långt. Dessutom är det en aning tyngre än Master Speed Rope Pro och snöret är tjockare, vilket gör att detta hopprep inte lämpar sig för högintensiv träning (exempelvis crossfit). Värt att nämna är också att lädret kan behöva smöras emellanåt för att inte spricka. Bortsett från det är ECO Jump Rope Wood helt klart ett bra hopprep.

Prisklass: Hög
Maxlängd: 2,7 m
Vikt: 325 g
Justerbar längd: Nej

3. Iron Gym Adjustable Speed Rope (179kr) – Billigt hopprep

bra hopprep

Iron Gym Adjustable Speed Rope är ett prisvärt hopprep tillverkat av tåliga material som förbättrar din kondition såväl som din bålstyrka. Modellen är tillverkad av plast och fungerar enligt användarna som ”ett hopprep ska göra”, även om vissa menar att det känns en aning plastigt. Precis som namnet antyder kan du anpassa längden på Iron Gym Adjustable Speed Rope, men maximal längd är 3 meter. Handtagen är lätta och ger dig ett bra grepp under tiden du hoppar.

Är du ute efter ett prisvärt hopprep för enklare träning kan detta utan tvekan vara ett bra alternativ. Modellen är dock inte optimal för crossfit eller annan högeffektiv träning – då är Master Speed Rope Pro ett betydligt bättre alternativ.

Prisklass: Låg
Maxlängd: 3 m
Vikt: Uppgift saknas
Justerbar längd: Ja

4. Burpee Speed Rope Pro 2.0 (245kr) – Prisvärt hopprep

bästa hopprepet

Burpee Speed Rope Pro 2.0 är ett bra alternativ för dig som vill komma undan lite billigare. Här får du ett högkvalitativt hopprep med stark kullagring som passar bra för mer intensiva träningspass. De kraftiga handtagen i plast ger dig ett bra grepp under tiden du hoppar och du kan dessutom justera längden på hopprepet. Maxlängd är dock 3 meter, vilket är helt normalt för denna typ av hopprep.

Något som får Burpee Speed Rope Pro 2.0 att sticka ut lite i mängden är att du kan byta ut vajern. Du kan till exempel byta ut den mot Burpee Speed Pro Wire eller Burpee Speed Elite Wire om du vill höja intensiteten ytterligare.

Prisklass: Medel
Maxlängd: 3 m
Vikt: Uppgift saknas
Justerbar längd: Ja

Fördelar med att hoppa hopprep

Hopprep är faktiskt ett betydligt mer effektivt träningsredskap än vad man kan tro. Det ger bra träning för hela kroppen, från muskler till hjärta, och du kan dessutom anpassa svårighetsgraden efter din egen nivå. Här listar vi några av de främsta fördelarna med att hoppa hopprep.

  • Bra konditionsträning. Hopprep höjer pulsen snabbt och kickar igång fettförbränningen. Faktum är att du bränner omkring 10 kalorier per minut när du
    hoppar hopprep, vilket innebär att du kan bränna drygt 100 kalorier på bara 10 minuter.
  • Tränar balansen. Att hoppa hopprep är inte bara bra för konditionen, det är också bra för att träna upp balansen.
  • Anpassa svårighetsgraden. Du väljer själv hur sakta eller snabbt du vill hoppa. Det finns även hopprep med vikter som gör träningen extra tuff.
  • Små och billiga. Hopprep är små och därför enkla att ta med när du befinner dig på språng. De kan dessutom användas överallt och behöver inte kosta mer än någon hundralapp.

Olika typer av hopprep

Det finns flera olika typer av hopprep idag – vissa är enklare, andra mer avancerade. Det alla hopprep har gemensamt är att de två handtaget och snöret emellan dem, men det finns även hopprep med räknare och reglerbar längd. Själva snöret kan vara tillverkat av både gummi, plast eller stål. Ju hårdare snöre, desto högre tempo. Därför är hopprep med hårda snören extra vanliga vid exempelvis crossfit-träning.

Det finns även hopprep med vikt, alltså avtagbara vikter, som tillåter dig att kombinera styrketräning med konditionsträning. Hopprep med tyngd hjälper dig därmed att både tona kroppen och stärka överkroppen samtidigt.

Vanliga frågor och svar om hopprep

Vad är hopprep bra för?

Hopprep är bra träning för kroppen, dels för musklerna, men också för lungor och hjärta samt för balansen. Eftersom du snabbt kan höja pulsen och få igång förbränningen är hopprep utmärkt som uppvärmning.

Vad kostar hopprep?

Priserna varierar beroende på material och funktion. Vissa modeller kostar bara någon hundring, medan mer avancerade varianter kan kosta över 500 kronor.

Hur långt ska hopprepet vara?

Det är viktigt att du väljer ett hopprep som är lagom långt för din längd. Om du ställer dig med fötterna ihop på mitten av ett hopprep ska handtagen nå upp till armhålan. Välj gärna ett hopprep som du själv kan justera för att få optimal längd.

Är hopprep bra träning?

Ja, hopprep är utmärkt träning, både för styrka, balans, kondition och koordination. Du kan dessutom utföra denna träning överallt, både i naturen och i vardagsrummet.

Vad ger hopprep för träning?

Hopprep är en högintensiv träning som tonar hela kroppen och förbättrar konditionen. Om du vill få ännu bättre träning kan du dessutom välja ett hopprep med avtagbara vikter.

Vilket hopprep ska jag välja?

Vilket hopprep som är bäst för dig beror dels på hur seriös du är med träningen, men också vilka funktioner du vill ha. Om du till exempel tränar crossfit och vill hoppa snabbt bör du välja ett lätt hopprep med hårt snöre. Vill du stärka överkroppen kan ett hopprep med vikt vara bra, men är du nybörjare kan det oftast räcka med en enklare och billigare variant.