Barnmorska online

Här kan du jämföra de bästa apparna för dig som vill komma i kontakt med en legitimerad barnmorska online. I vår guide nedan berättar vi mer om fördelarna med att vända sig till en barnmorska på nätet och tipsar om två av de bästa tjänsterna att använda just nu. Via dessa appar har du även tillgång till psykolog och läkare online.

barnmorska online

Att kontakta en barnmorska online kan vara ett bra alternativ till ett fysiskt besök hos vården. Genom att prata med en barnmorska på nätet kan du ställa dina frågor och få rådgivning, utan att behöva lämna hemmet. Förutom att det är bekvämt är rådgivning online också ett bra sätt att avlasta vården.

Dessutom kan du boka in ditt möte när det passar just dig. Nedan tipsar vi om två av de bästa tjänsterna just nu för dig som vill prata med en barnmorska via mobilen. I valet av dessa har vi bland annat tittat på: 

 • Pris
 • Support
 • Appens användarvänlighet
 • Öppettider 
 • Kundomdömen
barnmorska online

Bäst app för barnmorska online 2023

4.5/5

Doktor.se är Sveriges snabbast växande vårdapp och vår favorit. Träffa läkare, psykolog och barnmorska i mobilen. Tjänsten är helt skattefinansierad.

 • 95 % patientnöjdhet

 • Appstore betyg: 4,7 av 5

 • Snabbast återkoppling

 • Öppet dygnet runt 

4/5

Kry vård under alla dygnets timmar och har ett tjugotal vårdcentraler runt om i Sverige. Fler än 2 miljon hjälpta patienter samt över 98% patientnöjdhet.

 • Vård 24 timmar om dygnet

 • 98% patientnöjdhet

 • Få hjälp via chatt eller videosamtal

 • För både psykiska och fysiskt besvär

3.5/5

Min Doktor erbjuder digital läkarvård samt möten med psykolog. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och är likt de andra tjänsterna skattefinansierad. 

 • Vård via samtal, videosamtal och chatt

 • Öppet alla dagar, dygnet runt

 • Recept direkt i mobilen

 • Psykologer och läkare

Recension påväg

4.5/5

Doktor.se är Sveriges snabbast växande vårdapp och vår favorit med 95% patientnöjdhet, Appstore betyg på 4,7 av 5 samt den snabbaste återkopplingen på marknaden. Läs vår recension eller ladda ner appen till iPhone eller Android nedan 

4/5

Kry erbjuder som doktor.se vård under alla dygnets timmar. Tjänsten erbjuder även möten med psykologer tillgängliga dygnet runt. Kry har ett tjugotal vårdcentraler runt om i Sverige och fler än 2 miljon hjälpta patienter. Tjänsten har över 98 % patientnöjdhet. Läs vår recension av kry här.

3.5/5

Min Doktor erbjuder digital läkarvård samt möten med psykolog. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och är likt de andra tjänsterna skattefinansierad. 


Vad gör en barnmorska? 

En barnmorska ansvarar framför allt för vården av den gravida och barnet, både före, under och efter en förlossning. De gör bland annat regelbundna undersökningar, till exempel genom ultraljud, för att säkerställa en hälsosam graviditet. De ger också instruktioner under förlossningen och kan erbjuda smärtstillande vid behov.

Förutom mödravård och förlossning arbetar barnmorskor även med sexualupplysning, preventivmedelsrådgivning, gynekologi och abortvård. Kort sagt hjälper de till med det mesta som har med sexuell och reproduktiv hälsa att göra.  I och med att titeln är skyddad krävs det både utbildning och legitimation för att kunna arbeta som barnmorska. Utbildningen är en vidareutbildning på 1,5 år för legitimerade sjuksköterskor. Som tidigare nämnt har barnmorskor en väldigt bred yrkesroll som innefattar det mesta inom sexuell och reproduktiv hälsa. Du kan till exempel kontakta dem för rådgivning gällande: 

 • Graviditet och förlossning
 • Amning
 • Preventivmedel 
 • Abort
 • Gynekologi 
 • Könssjukdomar
 • Sex och samlevnad
 • Infertilitet

Tänk på! Ovanstående enbart är exempel på vad en barnmorska kan hjälpa dig med. Avstå alltså inte från att söka vård bara för att dina besvär eller frågor inte finns med. Om barnmorskan inte kan hjälpa dig kan de alltid hänvisa dig till någon som kan.

Fördelarna med att kontakta en barnmorska direkt

Att kunna kontakta en barnmorska när som helst på dygnet innebär förstås många fördelar för dig som väntar barn. Här går vi igenom några av de främsta. 

 • Få svar på dina frågor snabbt. Du behöver inte vänta i flera dagar på att få en tid, oftast kan du boka in ett möte samma dag. På så sätt kan du få svar på frågor gällande allt ifrån preventivmedel och blödningar till foglossning och sammandragningar, snabbt och enkelt.

 • Större trygghet. Många känner sig mycket mer bekväma att ställa frågor eller prata om besvär i tryggheten av sitt eget hem. Du kan ha mötet i sängen under täcket om du så vill.

 • Slipp onödiga vårdbesök. En annan stor fördel med barnmorskor online är att du inte behöver besöka vården. På så sätt minskar du risken att dra på dig sjukdomar samtidigt som du inte belastar vården i onödan. Bara vid behov kommer barnmorskan att hänvisa till en mottagning.

 • Bli kontaktad när det passar dig. I appen kan du själv välja vilken tid som passar dig. Du blir dessutom sedan kontaktad av barnmorskan när det dags för mötet, vilket också innebär att du slipper onödiga köer. 

bäst läkare i mobilen

Prata med en barnmorska online

Tidigare var det enbart möjligt att prata med en barnmorska genom att boka ett fysiskt möte, till exempel på en mödravårdscentral eller barnmorskemottagning. Men tack vare digitaliseringen har det numera blivit möjligt att prata med en barnmorska dygnet runt, direkt via din mobil. Detta gör du genom att ladda ner en app från en så kallad nätdoktor, som alla har legitimerade barnmorskor tillgängliga. Många appar tillåter dessutom att prata med barnmorskan på flera olika sätt. Här är tre av de vanligaste.

Online chatt

Att chatta med en barnmorska har blivit mycket populärt av flera anledningar. Det kan framför allt vara ett bra alternativ för dig som tycker att det är jobbigt att prata om dina besvär eller problem. Då kan det kännas skönare att skriva dem. En online chat kan också vara bra för dig som vill kunna formulera dina frågor på ett bra sätt och få ett skriftligt svar. Ibland kan det dock krävas ett vanligt telefonsamtal eller ett videosamtal för att du ska få bästa möjliga hjälp.

Telefonsamtal

Ett annat bra sätt att få rådgivning av en barnmorska är via telefon. Många upplever det som enklare att beskriva sina problem eller ställa frågor i ett telefonsamtal snarare i en live chatt. Det är också ett bra alternativ för dig som känner dig obekväm med videosamtal. De flesta nätdoktorer tillåter dig att ringa barnmorskor dygnet runt vid behov.

Videosamtal med barnmorska

Slutligen kan du även boka in videosamtal för att ställa frågor till en barnmorska online. Då slår du helt enkelt på mobilens kamera för att ge barnmorskan en bättre bild av dina besvär. Videosamtal kan vara ett bra alternativ för dig som behöver visa barnmorskan något eller som bara vill få en mer personlig kontakt.

Hur fungerar det att kontakta en barnmorska online? 

Oftast är ett digitalt besök hos en barnmorska helt kostnadsfritt, men vissa aktörer kan kräva att du betalar en patientavgift. Dina möten omfattas dock av högkostnadsskyddet som innebär att du inte ska betala mer än 1 200 kronor i vårdavgifter under en period på 1 år. Att boka in ett möte med en barnmorska online är mycket enkelt. Du behöver bara: 

Barnmorska online – Bästa apparna 2023

Utbudet av läkarappar blir allt större. Det är förstås en fördel för dig som söker vård, men det kan också göra det svårt att veta vilken app som är bäst. Vi har därför valt ut de bästa nätläkarna som erbjuder tillgång till barnmorskor baserat på både villkor, pris och kundomdömen. Nedan kan du läsa mer om dessa. 

Barnmorska online via Kry.se

Kry.se har sedan lanseringen 2015 blivit en av Sveriges största vårdappar. Idag erbjuder de digital vård för det mesta, från läkare och psykologer till legitimerade barnmorskor. På senare tid har Kry till och med öppnat upp egna mottagningar runt om i Sverige. Digitala besök hos en barnmorska via Kry är kostnadsfritt och de har dessutom öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Att boka ett möte är enkelt och väntetiden är i princip alltid under 30 minuter. När det är dags för ditt möte kommer Krys barnmorska att ringa upp dig. 

En annan stor fördel med Kry är att du kan boka vårdmöten på över 25 olika språk. Deras app har dessutom fått utmärkta betyg, både på App Store och Google Play Store, vilket tyder på att den fungerar precis som den ska. Kort sagt är Kry ett bra alternativ för dig som vill prata med en barnmorska online, snabbt och enkelt. Extra bra passar Kry för dig som även vill ha möjlighet att besöka en fysisk mottagning.

Fördelar med Kry.se

+ En av Sveriges största vårdappar
+ Öppet dynget runt, alla dagar i veckan
+ Vård på 25 olika språk
+ Prisad app
+ Väntetid under 30 minuter

Kontakta barnmorska hos Doktor.se

Doktor.se är en annan omåttligt populär nätdoktor som har tillgängliga barnmorskor. Plattformen grundades ett år innan Kry.se, år 2014, och har sedan dess blivit ett självklart val, inte minst bland gravida. Idag har tjänsten faktiskt över 1 miljon aktiva användare! Precis som Kry har Doktor.se öppet dygnet runt, även på helgen. Det gör det möjligt att kontakta en barnmorska när som helst under dygnet. Du kan dessutom välja mellan att få hjälp via röstsamtal, chatt eller videosamtal. 

Dina digitala besök är helt kostnadsfria och för att registrera ett konto behöver du bara vara 16 år. Appen är enkel att använda och helt kostnadsfri att ladda ner. Och precis som Krys app har den fått mängder av positiva betyg från användarna själva. Doktor.se är framför allt ett bra alternativ för dig som vill ha många kontaktsätt. I övrigt är deras tjänst mycket lik Krys, förutom att Doktor.se inte erbjuder några fysiska mottagningar. 

Fördelar med Doktor.se

+ Många kontaktsätt
+ Öppet dygnet runt
+ Över 1 miljon aktiva användare
+ Kostnadsfria besök
+ App med höga betyg

Sammanfattande om barnmorskor på nätet

Det finns många goda anledningar att kontakta en barnmorska online om du har frågor rörande exempelvis din graviditet. På så sätt kan du få värdefull rådgivning och ta reda på om du behöver uppsöka en vårdcentral eller inte. Du kan dock fråga en barnmorska om så mycket mer än bara graviditet och förlossning. Du kan även prata med dem om sex och samlevnad, abort, infertilitet och allt annat som har med din sexuella hälsa att göra.  Genom att kontakta en barnmorska via chatt, telefon eller videosamtal kan du få svar på dina frågor utan att behöva besöka vården. Dessutom känner många sig tryggare i sitt eget hem och du slipper även belasta vården. 

Frågor och svar

Hur får man en barnmorska?

När du har fått reda på att du är gravid ska du skriva in dig på din närmaste barnmorskemottagning. Detta gör du vanligtvis i graviditetsvecka 8 – 12, men ibland tidigare. 

När besöker man barnmorska?

Du besöker barnmorskan regelbundet under en graviditet för att säkerställa att allt ser bra ut. Du kan också besöka en barnmorska för att få preventivmedel utskrivet eller för att bara få rådgivning gällande din sexuella och reproduktiva hälsa. 

Hur ofta ska man gå till barnmorskan?

Under en graviditet besöker du barnmorskan cirka 6 – 10 gånger om allt ser bra ut. Normalt sett brukar förstföderskor få fler besök än kvinnor som fött flera barn. Om du har frågor eller funderingar mellan dessa besök kan du alltid kontakta en barnmorska online. 

Vad kan man prata om med en barnmorska?

Du kan prata om allt som har med graviditet, föräldraskap, sex och samlevnad, preventivmedel, abort och infertilitet att göra. 

När ska man boka tid hos barnmorskan gravid?

Du bör boka en tid så snart du tagit reda på att du är gravid. På mötet kommer ni att gå igenom alla steg fram till förlossningen och hitta ett upplägg som passar er båda. 

Vad kan en barnmorska hjälpa till med?

En barnmorska kan hjälpa till med allt ifrån rådgivning till utskrivning av recept på preventivmedel. Under en förlossning instruerar de dig och håller koll på att både barn och mamma mår bra. De kan också hjälpa till med smärtstillande vid behov.