Liktorn behandling – Bäst i test 2024

Liktorn är en förtjockning av huden på fötterna eller tårna, som bildas av ihållande tryck eller friktion. De kan vara smärtsamma och orsaka obehag vid gång eller stående samt öka risken för infektioner. Behandling kan innebära användning av plåster eller skoinlägg, mjukgörande krämer och i vissa fall avlägsnande av den förtjockade huden manuellt med professionell hjälp.

Innan du söker hjälp med medicinsk fotvård finns det gott om produkter du kan testa hemma. Vi listar fyra bra produkter som behandlar liktorn.

Top 3 – Bäst liktorn behandling 2024

1. Wartner – Liktornspenna

2. Compeed – Liktornsplåster

3. Footmender – Mild

Bäst produkter för behandling av liktorn

1. Wartner – Behandling med precision

Liktornbehandling penna

Wartner Liktornspenna fungerar likt deras populära vårtpenna. Den innehåller en svagare koncentration av triklorättiksyra som du strycker på liktornen, som successivt då bryts ner.

Pennan gör att du får mycket precis behandling och kan skona huden runt om liktornen. Du behöver inte mer än en droppa av TCA-gelen för varje behandling. Redan efter en vecka brukar resultatet börjar bli synligt.

Storlek 14 ml
Typ av behandlingsmedel Gel som applicerar med penna
Dosering 1 gång/dag

2. Compeed Liktornar – Enkel behandling med plåster

Liktorn plåster
Storlek 10 plåster
Typ av behandlingsmetod Plåster
Dosering 1 plåster tills att det börjar ramla av
Behandlingstid Varierar, kan användas till liktornarna har läkt

Du kanske känner till skavsårsplåster från Compeed, som är mycket omtyckta. Compeed Liktornar är ett liknande plåster med som hjälper till att mjuka upp just liktornar och förtjockad hud. Plåstret innehåller hydrokolloidteknologi som är en aktiv gel, den både mjukar upp huden samt lindrar eventuell smärta.

Fäst plåstret där var du har liktorn och låt den sedan sitta i flera dagar. Samtidigt som den aktiva gelen mjukar upp huden fungerar också det vadderade plåstret som ett mekaniskt skydd mot ytterligare tryck och friktion.

Storlek 10 plåster
Typ av behandlingsmetod Plåster
Dosering  1 plåster tills att det börjar ramla av
Behandlingstid Varierar, kan användas till liktornarna har läkt

3. Footmender – Mild behandling mot liktornar

Footmender All in One

Footmender All In One är en patenterad medicinteknisk produkt som tar hand om dina fötter på flera olika sätt. Den läker och återställer torr hud, men är också effektivt mot liktornar och förhårdnader som är på väg att utvecklas till liktornar.

Den har en uppmjukande effekt samtidigt som den avlägsnar döda hudceller, vilket liktornar är. Du kan använda produkter 1-2 gånger och dagen, och bäst är att smörja in fötterna på kvällen.

Storlek 100 ml
Typ av medel Medicinteknisk kräm
Dosering 1-2 gånger/dag

Vad är liktorn?

Liktorn är en förtjockad och förhärdad hudansamling. Dessa uppstår vanligtvis på fötterna eller tårna som svar på långvarigt tryck eller friktion på ett specifikt område av huden. Den ökade tryckbelastningen leder till en överproduktion av keratin, ett protein som utgör det yttre lagret av huden.

Liktornar kan vara smärtsamma och orsaka obehag. Förhårdnader bör inte förväxlas med liktornar, även om de i grunden är samma fenomen. Men en förhårdnad som inte tas hand om kan utvecklas till en liktorn.

Varför är det viktigt att behandla liktornar?

Liktornar bör alltid behandlas och anledningarna är flera.

Smärtlindring: Liktornar kan vara smärtsamma och orsaka obehag vid gång eller stående. Behandling syftar till att minska denna smärta.

Förebyggande av komplikationer: Obehandlade liktornar ökar risken för infektioner, då sprickor i den tjocka huden kan bli porten för bakterier. Behandling hjälper till att förebygga dessa komplikationer.

Allmän fothälsa: Behandling av liktornar är en del av god fothälsa och bidrar till att förebygga andra fotproblem.

Minskad risk för återkommande problem: Genom att behandla liktornar och identifiera orsakerna till deras uppkomst kan man minska risken för att de ska återkomma.

Hur behandlar jag liktornar?

Det finns flera produkter för hemmabruk för att behandla liktornar. Du kan bland annat använda speciella plåster, gel eller kräm. Vi har listat fyra effektiva behandlingsprodukter för liktornar.

Det är bra att börja använda dessa produkter så fort du upptäcker tendenser till liktornar på dina fötter, eftersom behandlingen då brukar gå lättare. Skulle du ändå inte få bukt med dina problem, eller om dina besvär är mycket smärtsamma bör du besöka en fotvårdsklinik för att få medicinsk behandling.

Förebygg liktornar

Du kan också förebygga liktornar genom att ta hand om dina fötter. Fila dem regelbundet med en fotfil eller pimpsten för att få bort eventuella förhårdnader som kan utvecklas till liktornar. Se också till att återfukta fötterna regelbundet, gärna varje kväll.

Liktornar uppstår ofta av tryck och friktion. Var därför noga med att använda skor som sitter bra på dina fötter.

Frågor och svar om liktorn

Hur uppstår liktorn?

Liktorn uppstår främst av tryck och friktion på fötterna. Det kan komma exempelvis från skor. När regelbunden friktion sker mot foten förtjockas huden för att skydda sig själv, och till slut byggs då liktorn på.

Är liktorn farliga?

Liktorn på fötterna kan ge konsekvenser i form av infektioner. Men framför allt kan de vara smärtsamma och påverka livskvaliteten genom att du till exempel får svårt att gå med skor på.

Kan jag behandla liktorn själv?

Ja, många gånger går det utmärkt att behandla liktorn hemma med hjälp av produkter du hittar på apoteket.

När bör jag uppsöka läkare?

Om du får väldigt ont av dina liktorn bör du uppsöka läkare. Du bör också söka vård om du inte blir av med dina liktorn trots att du försökt behandla dem hemma med hjälp av produkter för ändamålet.