Luftfuktare bäst i test 2024

En luftrenare är en apparat som ökar luftfuktigheten inomhus genom att producera ånga som sedan absorberas i luften. Ett fuktigare inomhusklimat kan dels minska risken för allergiska reaktioner, men också försvåra spridningen av virus och bakterier. I den här artikeln berättar vi mer om hur luftfuktare fungerar, deras fördelar och var i hemmet du bör placera dem. Vi tipsar även om fem populära luftrenare som är bäst i test enligt experter och användare.

Bäst luftfuktare 2024 – Test av 5 modeller

Om du aldrig tidigare ägt en luftfuktare kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. Nedan har vi valt ut fem modeller i olika kategorier som alla fått höga betyg av experter såväl som av användare. På så sätt hoppas vi kunna göra det enklare för dig att hitta en passande luftfuktare till ditt hem. 

1. Serene House Aroma Diffuser – Bäst luftfuktare

bäst luftfuktare

Serene House Aroma Diffuser är en prisvärd luftfuktare med en snygg och stilren design. Den kompakta storleken gör att luftfuktaren inte tar mer plats än nödvändigt och passar bra i både sovrum och vardagsrum. För att använda luftfuktaren behöver du bara fylla vattentanken och trycka på en knapp. Du kan också tillsätta valfri eterisk olja i vattnet för att sprida en god doft i hemmet.

Serene House Aroma Diffuser har även en LED-lampa med sju roterande färger. Naturligtvis kan du även låsa en färg om du vill det. Här finns också en timerfunktion som tillåter dig att ställa in hur länge du vill att luftfuktaren ska vara på (60, 90 eller 120 minuter).

Du kan också låta den vara på i 4 eller 8 timmar åt gången. Användarna själva är nöjda med luftfuktaren och menar att den är snygg, tyst, lättanvänd och att den sprider doften bra. Den har dessutom ett minst sagt överkomligt pris.

bäst luftfuktare

+ Snygg design
+ Tystgående
+ Luftfuktare med aromaterapi
+ Timerfunktion

Storlek: 9 x 16,4 cm
Material: Keramik/plast
Färg: Vit
Yta: 10 – 35 m2
Vattentank:
Pris: Medel

2. Philips Series 2000 HU4813/10 – Tyst luftfuktare

tyst luftfuktare

Philips Series 2000 HU4813/10 är en lite mer avancerad luftrenare som vunnit Bäst i test i tyska AllesBeste och dessutom knipit förstaplatsen hos Leva & Bo 2021. Med Philips Series 2000 HU4813/10 kan du välja mellan en luftfuktighet på 40, 50 eller 60 procent. Den har tre fläkthastigheter och fungerar därför bra även i större rum på upp till 44 m2. Dess innovativa design ser dessutom till att ångan fördelas jämnt i omgivningen.

Enligt Philips eget laboratorietest sprider Philips luftfuktare 99 procent mindre bakterier än konkurrenterna. Detta tack vare den innovativa NanoCloud-teknologin som använder en helt naturlig avdunstningsprocess som även förhindrar att vitt damm fastnar på inredningen.

Utöver allt detta har Philips Series 2000 HU4813/10 en mycket låg ljudnivå (34 dB), en extra stor och lättfylld tank samt en timer som stänger av luftfuktaren efter 1, 4 eller 8 timmar. Eftersom vattnet i tanken dessutom inte värms upp finns det ingen brännrisk, varken på vatten eller ånga.

tyst luftfuktare

+ Mycket låg ljudnivå
+ Tre olika luftfuktigheter
+ Säker design
+ Timerfunktion

Storlek: 24,9 x 33,9 cm
Material: Plast
Färg: Svart/silver
Yta: Max 44 m2
Vattentank: 2 liter
Prisklass: Medel

3. Better You Aromadiffuser USB – Liten portabel luftfuktare

portabel luftfuktare

Better You Aromadiffuser USB är en liten, portabel och billig luftfuktare som drivs med en USB-kabel. Detta innebär att den går att koppla till ett vägguttag via en adapter, men också till din laptop.

Egentligen är detta – precis som namnet antyder – mer utav en aromadiffuser snarare än en luftfuktare, då den saknar vattentank och enbart använder en flaska eterisk olja på 5, 10 eller 30 ml. En flaska på 30 ml räcker normalt i mellan 20 – 40 dygn beroende på vilket av de två diffusionslägena du använder.

Modellen är perfekt för dig som ofta är på resande fot då den tar upp minimal plats i bagaget. Better You Aromadiffuser mäter endast 3,2 x 9 cm och väger dessutom bara 30 gram. Den sprider en behaglig doft i rum upp till 60 m2 och är enkel att använda.

portabel luftfuktare

+ Liten och kompakt
+ Perfekt för resan

+ Täcker hela 60 m2
+ Två diffusionslägen

Storlek: 3,2 x 9 cm
Material: Plast
Färg: Vit
Yta: Max 60 m2
Vattentank:
Prisklass: Låg

4. Beurer Luftfuktare MK500 Maremed – Bäst premium luftfuktare

premium luftfuktare

Om du uppskattar känslan av havsluft kan Beurer MK500 vara den ultimata luftfuktaren för dig. Den släpper nämligen ut små partiklar av havssalt i atmosfären för att skapa ett härligt havsklimat. Samtidigt renar den luften från bakterier och andra skadliga partiklar. 

Beurer MK500 passar bra för rum upp till 50 m2 och har en stor vattentank med en kapacitet på 6 liter. Den subtila designen gör dessutom att den passar in i de flesta hem. Här finns också en intuitiv LED-display med touch som tillåter dig att välja mellan tre olika lägen. Vill du ställa luftfuktaren i sovrummet kan det extra tystgående nattläget passa extra bra. 

När du köper Beurer MK500 får du med ett filter samt ett specialsalt som räcker i ungefär tre månader. Visst är prislappen betydligt högre jämfört med övriga modeller i listan, men samtidigt får du en högkvalitativ luftfuktare som ger dig en sann medelhavskänsla i hemmet.

premium luftfuktare

+ Skapar ett medelhavsklimat
+ LED-display med touch

+ Tystgående nattläge
+ Stor vattentank

Storlek: 30,5 x 38,4 cm
Material: Plast
Färg: Vit/svart
Yta: Max 50 m2
Vattentank: 6 liter
Prisklass: Hög

5. Stadler Form – Oskar Big White – Luftfuktare för stora rum

stor luftfuktare

Stadler Form Oscar Big White är en elegant luftfuktare som passar utmärkt för större rum. Den klarar nämligen att fukta en yta på hela 100 m2. Den har dessutom en inbyggd hygrostat (en inbyggd sensor som mäter luftfuktigheten) som gör det enklare att välja rätt inställningar för ditt specifika rum.

Luftfuktaren producerar ingen dimma som kan skada din elektronik. Den är också utrustad med en silverkub som förhindrar tillväxten av bakterier och det antibakteriella filtret som medföljer bidrar till ett ännu mer hygieniskt inomhusklimat. 

Ytterligare två fördelar med Oscar Big White är den låga strömförbrukningen på endast 8 W och ljudnivån som aldrig överstiger 46 dB. Den har även en indikator som stänger av luftfuktaren automatiskt när vattentanken är tom för att förhindra skador.

stor luftfuktare

+ Elegant design
+ Passar rum upp till 100 m2
+ Silverkub mot bakterier
+ Automatisk avstängning

Storlek: 20 x 47 cm
Material: Plast
Färg: Vit
Yta: Max 100 m2
Vattentank: 6 liter
Prisklass: Hög

Vad är en luftfuktare?

En luftfuktare gör precis vad namnet antyder – den ökar luftfuktigheten inomhus. De flesta luftfuktare är utrustade med en vattenbehållare som gör att enheten kan släppa ut ånga. Ångan absorberas av luften och luftfuktigheten ökar. Torr luft är vanligt i nordiska länder, framför allt under vinterhalvåret. Även om luftfuktigheten utomhus i regel ökar under vinterhalvåret blir den torrare eftersom vi värmer upp dem inomhus.

En optimal luftfuktighet inomhus bör ligga på 40 – 60 procent, men under de kallare månaderna blir den ofta mycket lägre. Och en låg luftfuktighet kan ha negativa effekter, både för människa eller hem. Torr luft kan nämligen torka ut slemhinnorna och orsaka halsont och torra ögon, något som kan vara extra besvärligt för dig som är allergiker eller astmatiker. Det kan också göra det enklare för virus och bakterier att sprida sig och till och med orsaka sprickor i väggar, tak och möbler.

Fördelar med luftfuktare

Det finns många fördelar med att investera i en bra luftfuktare. Här är några av de främsta:

  • Lättare att andas. Torr luft torkar ut våra luftrör och kan göra det svårare att andas. Detta kan framför allt förvärra symtomen för dig som snarkar. Det finns dock studier som visar att en ökad luftfuktighet kan lindra snarkningar och därmed förbättra sömnkvaliteten.
  • Minskad risk för influensa. Studier visar att luftfuktare kan minska risken att drabbas av influensa eftersom en högre luftfuktighet gör det svårare för bakterier och virus att sprida sig.
  • Återfuktad hud. Låg luftfuktighet kan orsaka torr hud som i sin tur kan öka risken att utveckla eksem. Hudrelaterade problem som orsakar kliande hud kan faktiskt även påverka sömnkvaliteten. En bra lösning är en luftfuktare i kombination med fuktgivande krämer.
  • Friskare hår och hårbotten. Torr luft kan också torka ut och irritera hårbottnen, vilket kan få håret att se torrt och glanslöst ut. Detta beror på att håret består av kollagen som kräver en viss mängd fukt.
  • Avslappnande. Det finns även luftfuktare med aromaterapi som sprider en god doft i hemmet och som kan ge en avkopplande effekt likt den du får på spa. Här adderar du bara några droppar eterisk olja i vattnet som sedan sprids med ångan. Det finns även så kallade aromadiffusers som enbart använder olja och inget vatten.

Placering av luftfuktare

För att luftfuktaren ska ge optimal effekt är det viktigt att du tänker på placeringen. Luftfuktaren bör alltid placeras på en plan och stabil yta, exempelvis en fönsterbräda eller ett bord. De flesta luftfuktare bör stå minst en meter från golvet och helst så centralt i rummet som möjligt. Om detta inte är möjligt i ditt hem kan du ställa luftfuktaren mitt i rummet under natten – exempelvis på en stol – för att få en optimal spridning.  

Ska du ha luftfuktaren i sovrummet är det viktigt att du inte har den för nära sängen. För hög luftfuktighet kan nämligen störa sömnen och står den för nära textilier ökar risken för mögelbildning. Observera att instruktionerna för var du ska placera luftfuktaren kan skilja sig beroende på modell. Läs därför instruktionerna noggrant innan du aktiverar din nya luftrenare för första gången.

Luftfuktare – Frågor och svar

Vad är luftfuktare?

En luftfuktare ökar luftfuktigheten genom att producera och släppa ut ånga i den omgivande atmosfären. Syftet är att skapa ett behagligt inomhusklimat som är mer fördelaktigt för hälsan.  

Hur fungerar luftfuktare?

Luftfuktare är oftast utrustade med en vattentank som du fyller med vatten. När du sätter på enheten kommer den att använda vattnet för att producera ånga som sedan absorberas av luften. Det finns även luftfuktare som kallas aromadiffusers som enbart använder eterisk olja istället för vatten för att sprida en god doft.

Hur använder man luftfuktare?

Oftast behöver du bara fylla på vattentanken med vatten, placera ut luftfuktaren där du vill ha den och trycka igång den. Det finns även modeller med extrafunktioner, exempelvis en timer och automatisk avstängning.

Hur rengör man en luftfuktare?

Rengöringen kan variera beroende på modell, men ett bra sätt är att blanda vatten med citronsyra och hälla det i vattentanken. Låt det verka i drygt en halvtimme innan du sköljer ur lösningen och torkar rent.

Är luftfuktare bra för astmatiker?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att luftfuktare lindrar astmabesvär, men eftersom torr luft har en negativ effekt på luftvägarna kan det vara värt att testa. Tänk dock på att för mycket fukt kan förvärra symtomen. 

Är luftfuktare bra för barn?

Ja, luftfuktare kan även vara fördelaktiga för barn. De kan till exempel göra det enklare för barnet att hosta upp slem och lindra hudirritation. Tänk bara på att hålla luftfuktigheten på en normal nivå och att inte placera luftfuktaren där barnet kan nå den. Den ska inte heller stå för nära barnet.