bäst omega 3 olja

Spikmatta bäst i test 2023

En spikmatta är en moderniserad variant av en äkta spikmatta som kan lindra allt ifrån muskelspänningar och huvudvärk till stelhet och sömnbesvär. Spikmattan stimulerar nämligen blodcirkulationen och sätter igång processer i kroppen som gör oss avslappnade.

bäst omega 3 olja

I den här artikeln ska vi titta närmare på hur spikmattor fungerar och vilka fördelar de har. Vi tipsar även om fem populära mattor för att hjälpa dig att hitta den bästa spikmattan för dina behov.

Rekommenderade produkter

1. Shakti
2. Abilica MassageMat
3. Active Spike Mat

Vad är en spikmatta?

En spikmatta är en matta fylld av piggar avsedd för avkoppling. Mattan har fått sitt namn från de traditionella spikmattor som används av yogier och fakirer, men moderna spikmattor har egentligen inga spikar utan små piggar av plast. De är designade för att ge en liknande effekt som akupunktur, en teknik som eliminerar blockeringar i kroppen och lindrar smärta.

När du lägger dig på mattan kommer din kroppstyngd att pressa de hundratals plastpiggarna mot huden, vilket stimulerar blodcirkulationen, vidgar blodkärlen och ökar produktionen av endorfiner. Denna process sägs dels kunna lindra både smärta, huvudvärk, stress och sömnproblem. I dagsläget är forskningen på spikmattornas effekt fortfarande begränsad, men det finns en del mindre studier som styrker deras smärtlindrande egenskaper. Eftersom spikmattorna använder samma teknik som traditionell akupunktur menar många forskare att hälsofördelarna kan vara snarlika.

Vilka hälsoeffekter har en spikmatta?

Även om det fortfarande saknas forskning på just spikmattor vittnar många användare om en rad hälsofördelar. Spikmattan sägs till exempel kunna lindra:

 • Huvudvärk
 • Rygg- och nacksmärtor
 • Sömnsvårigheter
 • Stela muskler
 • Stress

Yantramatta vs shaktimatta – Vad är skillnaden?

Två populära spikmattor idag är yantra- och shakti-spikmattan. Många undrar vad skillnaden mellan dessa två mattor är och svaret är – inte mycket alls. Mattorna har samma effekt med piggar av plast som sitter i ett geometriskt mönster. Det enda som skiljer de två modellerna åt är att yantra-mattan generellt sett är lite billigare, då det är shakti-mattan som är originalet. Yantra-mattan finns dessutom i flera storlekar och färger. Enligt vissa användare är den aningen vassare, men skillnaden är för det mesta ej märkbar.

Bästa spikmattan 2023 – Topp 5 spikmattor

För att hjälpa dig att hitta den bästa spikmattan har vi granskat fem av marknadens mest populära mattor. Nedan hittar du deras för- och nackdelar.

1. Shakti Original Spikmatta (499 kr) – Bäst i test

Spikmatta bäst i test

Shakti är originalmattan som slog igenom i Sverige och blev årets julklapp 2009. Detta är en av de mest populära spikmattorna på den svenska marknaden och kommer i färgerna grön och orange. Mattan är tillverkad av 100 procent ekologisk bomull med piggar av ABS-plast. Användarna själva är mycket nöjda med mattan och menar att de känner sig mycket avslappnade efter användning. Vissa påstår till och med att de känner skillnad i smärtande muskler efter bara 10 minuters användning. Shakti Original är den dyraste modellen i vårt test, vilket dels har att göra med det starka varumärket, men också de miljövänliga materialet (ekologisk bomull).

Prisklass: Hög
Färg: Grön, Orange
Storlek: 68 x 42 cm
Material: 100% ekologisk bomull, ABS-plast, polyten
Spikmatta bäst i test
 • Mycket populär. Ekologisk bomull. Lätt att få tag på.

 • Något dyr

2. Abilica MassageMat (399 kr) – Populärt val

bäst spikmatta 2021

Abilica MassageMat är en prisvärd spikmatta som sätter igång blodcirkulationen och mjukar upp spända muskler. Mattan liknar Shakti med sin gröna färg, men är aningen mindre än testvinnaren. I övrigt är egenskaperna snarlika, vilket gör den till ett bra alternativ om du vill betala lite mindre. Den enda skillnaden mellan de två modellerna, bortsett från priset, är att Shakti-mattan är tillverkad av ekologisk bomull, vilket Abilica MassageMat inte är. Är miljön en viktig fråga för dig kan alltså Shakti-mattan vara ett bättre alternativ.

Prisklass: Medel
Färg: Grön
Storlek: 65 x 40 cm
Material: 100% bomull, ABS-plast, skumgummi
bäst spikmatta 2021
 • Prisvärt alternativ till testvinnaren. Snygg färg. Lätt att förvara.

 • Ej ekologisk bomull. Bara en färg.

3. Active Spike Mat (349 kr) – Billigast

bra spikmatta 2021

Active Spike Mat från Gymstick är en prisvärd spikmatta med en lite häftigare design än övriga modeller i vår jämförelse – den har nämligen en svart bas med neonblåa piggar. I övrigt är dess storlek och egenskaper snarlika med övriga mattor. Tyget är tillverkat av bomull (ej ekologisk) och piggarna av ABS-plast. Priset är som sagt en aning lägre och modellen är dessutom enkel att få tag på, vilket gör detta till ett prisvärt alternativ – om du gillar färgen förstås.

Prisklass: Medel
Färg: Svart/blå
Storlek: 64 x 40 cm
Material: 100% bomull, ABS-plast, skumgummi
bra spikmatta 2021
 • Prisvärd. Enkel att få tag på. Samma egenskaper som dyrare spikmattor.

 • Skarpa färger. Ej ekologisk bomull.

4. Yantra Spikmatta XL (349 kr) – Bäst stor spikmatta

bäst spikmatta

Yantra Spikmatta XL är en extra stor spikmatta med en längd på 80 cm och en bredd på 56 cm. Den finns dock även i en ”normal” storlek, alltså 63 x 39 cm, om du vill ha en traditionell spikmatta. Mattan är tillverkad i bomull och ABS-plast, precis som övriga modeller i vårt test. Tyvärr kommer den bara i en färg, men detta är ingen större nackdel. Yantra Spikmatta är helt enkelt ett bra alternativ för dig som vill ha en prisvärd, lite större spikmatta.

Prisklass: Medel
Färg: Lila
Storlek: 80 x 56 cm
Material: 100% bomull, ABS-plast, skumgummi
bäst spikmatta
 • Extra stor matta. Prisvärd. Snygg lila färg.

 • Endast en färg.

5. Shakti Spikkudde (320 kr) – Bäst spikkudde

bäst spikkudde 2021

Om du vill komplettera din matta med en spikmatta-kudde kan Shakti Spikkudde vara ett bra alternativ. Kudden fokuserar på nacke och hals med totalt 66 diskar med 1800 piggar. Likt spikmattan är kudden tillverkad av ekologisk bomull med piggar i ABS-plast. Den kommer dessutom i tre snygga färger – svart, grön och orange – som tillåter dig att välja en favorit. Användarna själva är mycket nöjda med produkten och menar att den har en bra passform samt att den effektiv lindrar stela nackmuskler. Vissa menar dock att den känns onormalt vass och att den dessutom är aningen dyr.

Prisklass: Hög
Färg: Svart, grön, orange
Storlek: 40 x 15 x 10 cm
Material: 100% ekologisk bomull, ABS-plast, polyeten
bäst spikkudde 2021
 • Snygga färger. Ekologisk bomull. Bra passform.

 • Kan upplevas som extra vass.

Vanliga frågor och svar om spikmattor

Hur fungerar spikmattor?

En spikmatta är en avlång matta med små piggar (spikar). När du lägger dig på mattan pressas huden mot piggarna av din kroppsvikt, vilket frigör smärtstillande ämnen i kroppen som kan lindra allt ifrån stress och huvudvärk till trötthet och muskelspänningar.

Hur använder man en spikmatta?

Det vanligaste sättet att använda en spikmatta är att lägga sig på rygg på den, antingen på golvet eller i sängen. Du kan även komplettera med en spikmatta-kudde för att behandla nacken.

Är spikmattor bra för gravida?

Spikmattor kan vara verka smärtlindrande under graviditeten, men bör inte användas under de första fyra månaderna. Tänk även på att alltid rådfråga en barnmorska innan användning.

Passar spikmattor för barn?

Ja, spikmattor kan användas av barn, men här rekommenderas att barnet antingen har kläderna på eller att du lägger ett tyg mellan huden och mattan. Tänk på att barnet alltid ska vara under uppsikt av en vuxen när det ligger på spikmattan.

Vad bör man tänka på när man använder spikmatta?

Om du aldrig tidigare använt en spikmatta kan det vara en god idé att ligga kortare stunder åt gången i början. Det kan också vara bra att tänka på att resa sig upp långsamt efter att du använt mattan eftersom den oftast får blodtrycket att sjunka.

Finns det olika typer av spikmattor?

Ja, det finns flera olika typer av spikmattor, till exempel rysk spikmatta, shakti spikmatt och svensk spikmatta. Den ryska varianten och shakti-mattan är snarlika, medan den svenska mattan normalt sett har fler spikar samtidigt som den är längre.

Vad kostar en spikmatta?

Priset för en spikmatta varierar beroende på modell och märke, men ligger normalt sett mellan 300 och 500 kronor.

Kan man använda spikmattan varje dag?

Ja, det går bra att använda spikmattan dagligen. Faktum är att du får allra bästa effekt om du använder mattan varje dag i mellan 20 till 40 minuter åt gången. Det gör självklart ingenting att ligga längre så länge det känns bekvämt.

Vem bör ej använda en spikmatta?

Att ligga på en spikmatta som gravid är enligt ”försiktighetsprincipen” inte att rekommendera under de första fyra månaderna. Därefter går det oftast bra att använda spikmattan med ett tyg mellan mattan och huden. Rådgör alltid din barnmorska innan du använder en spikmatta som gravid.