bästa meditationskudde

Meditationskudde bäst i test 2023

bästa meditationskudde

Letar du efter den perfekta meditationskudden? Vi har samlat de bästa meditationskuddarna för att du enkelt ska hitta din favorit och lättare komma in i meditationen.

Meditation har blivit allt populärare i Sverige under de senaste åren, och det är inte så konstigt. Meditation har visat sig bidra till både ökad koncentrationsförmåga och förbättrat minne. Dessutom upplever många att de blir mindre stressade och har lättare att att komma in i närvaro. Meditation kan till och med leda till större medkänsla och omsorg för våra medmänniskor!

Oavsett om du mediterat i decennier eller precis börjat rekommenderar vi dig att välja en meditations kudde som känns skön att sitta på och som hjälper dig att sitta rakt. Bäst meditationskudde är den kudde som får dig att vilja meditera oftare och längre, som håller länge och är gjord av bra material.

Meditationskudde material

Det finns flera olika typer av meditationskuddar, former och material. En av de populäraste stoppningarna i en meditationskudde är bovete. Detta då de är sköna att sitta på, samtidigt som de bidrar till en bra sittställning och är gjorda av naturliga material. Dessutom har bovete den fantastiska förmågan att fördela värme och fukt då de ojämna boveteskalen bidrar till god luftcirkulation. Dessutom blir en bovetekudde bara bättre med tiden! Andra vanliga material i en meditationskudde är polyester, bomull och kapok.

Meditationskudde halvmåne vs meditationskudde rund

Det finns även olika former av meditationskuddar. Halvmåneformad meditationskudde och rund meditationskudde är några av de vanligaste formerna. De har i princip samma funktion och du sitter liknande på bägge kuddar. Halvmåne meditationskudde har fördelen att den har en lutning i sig och bidrar till bättre hållning och stöd för låren. På så sätt kommer ditt bäcken högre upp än dina knän, vilket är positivt.

Bolster är också en vanlig meditationskudde. Med en cylindrisk yoga kudde eller meditationskudde får du fler möjligheter då denna kudde är populär till både yoga och meditation. Dessutom ger den möjlighet att sitta på flera olika sätt, och inte bara i den klassiska lotusställningen.

Meditationskudde bäst i test

Så vilken är den bästa meditationskudden? Vi har samlat de bästa meditationskuddarna i detta stora test för att du ska hitta rätt. Några faktorer som vi utgått från när vi valt ut de bästa meditationskuddarna är komfort, kvalité, material pch pris.

Casall meditation pillow halfmoon shape – kvalité och komfort

En halvmåneformad meditationskudde från Casall i en vacker jordnära färg. Meditationskudden är mjuk och skön samtidigt som den ger bra stöd och upprätthåller en bra position och hållning. Fodralet är av 100% bomull, är avtagbart och går att tvätta. Dessutom har den en praktisk bärrem för enkel hantering. Precis som våra övriga favoriter är denna meditationskudde fylld med boveteskal. Bovete har många unika och fördelaktiga egenskaper jämfört med andra material och bidrar bland annat till god luftcirkulation i kudden. 

+Bärrem på sidan
+ Liten och nätt
+ Skön komfort
+ Avtagbart fodral som kan tvättas

Vikt: 1,7 kg
Mått: 40 x 24 cm
Fyllning: Boveteskal
Yttre material
Bomull
Prisklass: Medel

Yogiraj Meditation Cushion round Natural – Kvalité och komfort

Yogiraj Meditation Cushion round Natural – bäst i test

Yogiraj meditationskudde har förmodligen några av Sveriges bästa meditationskuddar. De är både prisvärda och sköna. Med en meditationskudde från Yogiraj vet du att du köper en meditationskudde med hög kvalitét och stor komfort. Kuddarna fylls för hand i Skåne med ekologiska boveteskal som ger ett ordentligt stöd och avlastning. Dessutom är de riktigt fina!

Du kan även enkelt själv bestämma hur lös eller hård du vill att din kudde ska vara genom att enkelt fylla på med mer eller mindre bovete i innerpåsen. På så sätt får du en meditationskudde som passar just dig perfekt. Kuddfodralet går att tvätta och har även en praktisk bärrem. Yogiraj erbjuder både halvmåneformade meditationskuddar, runda meditationskuddar och yogabolster och alla deras kuddar är i vackra harmoniska färger och mönster. Vår favorit är denna runda meditationskudde i en härligt ljus färg.

+ Bärrem på sidan.
+ Avtagbart och tvättbart fodral
+ Gjord i helt ekologiska material

Vikt: 2,6 kg
Mått: 40 x 17 cm
Fyllning: Ekologiskt boveteskal
Yttre material: Ekologisk bomull
Prisklass: Låg
Nyttadesign Meditationskudde rund

Med en meditationskudde från Nyttadesign gör du ett tryggt och prisvärt val. Kuddarna är tillverkade i 100% ekologisk bomull och innehåller boveteskal. Med en rund meditationskudde från Nyttadesign kan du variera mellan flera olika meditationsställningar för att enkelt hitta den ställning som passar dig bäst. Du kan även enkelt välja själv hårdheten på kudden genom att fylla på med mer boveteskal. Självklart går även ytterkudden att tvätta.

+ Prisvärd
+ Fodralet är tvättbart
+ Passar till många olika meditationsställningar

Vikt: Okänt
Mått: 33 x 15 cm
Fyllning: Boveteskal
Yttre material: Ekologisk bomull
Prisklass: Låg
Heppa Design Bolster – lyxig

En yogakudde från Heppa Design är allt annat än tråkig. Detta lyxiga yogabolster är tillverkad i vackert sammetstyg som gör att varje stund kommer kännas harmonisk och fridfull. Med ett yogabolster har du fler valmöjligheter och du kan använda detta bolster till såväl meditation, yoga och som en skön kudde att sitta på om du till exempel är gravid. Du kan även använda den när du ska sova och lägga under knäna. Självklart är denna högkvalitativa meditationskudde fylld med ekologiskt odlade boveteskal och ytterkudden går att tvätta. Dessutom har den en praktisk bärrem på sidan.

+ Skönt tyg
+ Bärrem på sidan
+ Ytterkudden går att tvätta
+ Många användningsområden

Vikt: 5,5 kg
Mått: 68 x 26 cm
Fyllning: Svenskt ekologiskt odlat boveteskal
Yttre material
OEKO-TEX certifieradt enfärgat sammetspolyester
Prisklass: Hög

Frågor om meditationskuddar

Hur sitter man på en meditationskudde?

Det går att sitta på en meditationskudde på flera olika sätt. Det vanligaste sättet att sitta på en meditationskudde är i den så kallade lotusställningen.

Lotusställning: I lotusställningen är benen korsade och höger fot vilar ovanpå vänster lår samtidigt som vänster fot vilar ovanpå höger lår. Händerna vilar på knäna och ryggen har en rak hållning. Lotusställningen går även att variera i ett flertal, till exempel en halv lotus där båda benen är korsade men bara ena foten vilar ovanpå motsatt lår.

Diamantställning: Ytterligare en vanlig meditationsställning är den så kallade diamantställningen. Oftast upplever många att denna ställning är lättare att sitta i och kräver inte lika stor vighet. Du sitter i diamantställningen genom att sätta dig på knä. Du placerar sedan en rund meditationskudde (på högkant) eller ett bolster under rumpan för stöd. Ryggen är rak och händerna vilar i ditt knä. Med en meditationskudde har du lättare att sitta skönt så se till att köpa en som passar just dig.

Vilken meditationskudde är bäst?

I detta test har vi samlat de bästa meditations kuddarna. Den bästa meditationskudden är den som är skön att sitta på, som håller hög kavlité och är gjord av bra material. Idag är de flesta meditationskuddar gjorda av ekologiska material och fyllda med bovete. Bovete har många bra egenskaper och är dessutom ett miljövänligt val. Se gärna till att köpa en meditationskudde som går att tvätta och som enkelt går att justera hårdheten på, på så sätt får du en meditationskudde som du kommer kunna använda länge och som dessutom passar just dig perfekt.

Hur använder man meditationskudde?

Det går att använda en meditationskudde på flera olika sätt och inte bara till meditation. När du mediterar är det vanligaste att sitta på meditationskudden. Det finns olika meditationskuddar anpassade efter olika preferenser och sittställningar. Du kan även använda meditationskudden till yoga och självklart som en vacker inredningsdetalj när du inte mediterar eller yogar. Det går även att använda meditationskudden som sittpuff och extra stöd vid graviditet. Ett yogabolster som är en cylinderformad meditationskudde passar även perfekt att använda som avlastning under knäna när du tänkt sova eller för att avlasta ländryggen.