Nagelsvamp behandling bäst i test 2024

Nagelsvamp är en vanlig svampinfektion som kan drabba både finger- och tånaglar. Infektionen är inte farlig och brukar inte ge några fysiska besvär, utan förändrar främst utseendet på naglarna. Även om nagelsvamp sällan kräver någon behandling är det viktigt att behandla infektionen så att den inte sprider sig vidare. Nagelsvamp kan nämligen vara smittsamt, precis som fotsvamp, och är nageln trasig kan infektionen sprida sig djupare.

I den här artikeln tipsar vi om några populära nagelsvampsbehandlingar som hjälper dig att bli kvitt infektionen snabbt. Du får även lära dig mer om nagelsvamp, hur det uppstår och vilka symptom det ger.

Top 3 – Bäst nagelsvamp behandlingar

1. Scholl – Bäst i test

2. Nalox – Bra alternativ

3. Funge X – Bäst plåster

Nagelsvamp medel bäst i test 2024

1. Scholl – Bäst medel mot nagelsvamp 2024

bra nagelsvampsbehandling
Storlek 3,8 ml
Typ av medel Vätska
Dosering 1 gång/dag
Behandlingstid 9 mån

Scholl är kanske den mest kända aktören inom fotvård idag. Deras nagelsvampbehandling är enkel att använda och ger resultat bara inom 2 veckor. Medlet innehåller bland annat citronsyra som sänker pH-värdet i nageln och skapar en mindre trivsam svampmiljö.

Behandlingen består av två faser. I behandlingsfasen applicerar du vätskan på den infekterade nageln en gång per dag. Första dagen varje vecka ska du även fila nagelytan innan applicering. Behandlingsfasen pågår i totalt fyra veckor. Nästa fas är skyddsfasen där du applicerar vätskan en gång i veckan i 9 månader till dess att missfärgningen vuxit ut.

Fördelar: Enkel applicering, prisvärd, dokumenterad effekt. 

Storlek 3,8 ml
Typ av medel Vätska
Dosering 1 gång/dag
Behandlingstid 9 mån

2. Nalox 10 ml Nagelsvampbehandling – Passar gravida

bäst nagelsvampsmedel
Storlek 10 ml
Typ av medel Kräm
Dosering 1 gång/dag
Behandlingstid Minst 3 – 6 mån

Nalox är ett av de mest populära receptfria medlen för nagelsvamp, men också för psoriasis eller yttre skador. Detta är en kräm som binder fukten i nageln och ger en slät och stark nagelyta. Genom att göra miljön mindre trivsam för svamporganismerna kan Nalox effektivt förebygga angrepp från både svamp och bakterier.

Applicera ett tunt lager på nageln och låt torka. Allra bäst är det att utföra behandlingen innan du går och lägger dig. Rekommenderad dosering är en gång per dag. Även om Nalox ger synliga resultat redan inom 2 – 4 veckor tar behandlingen normalt sett mellan 3 – 6 månader, ibland längre. Produkten bör inte användas av barn, men är säker för gravida att använda eftersom det enbart verkar lokalt.

Fördelar: Verkar lokalt och passar därför gravida. Synliga resultat inom 2 – 4 veckor. Behandlar även psoriasis.

Storlek 10 ml
Typ av medel Kräm
Dosering 1 gång/dag
Behandlingstid Minst 3 – 6 mån

Finns att köpa hos:

bäst nagelsvampsmedel

Finns att köpa hos:

3. Funge X – Nagelsvampsplåster

nagelsvampsplåster

Funge X är en innovativ behandling mot nagelsvamp i form av ett plåster. Detta är faktiskt det första kliniskt testade plåstret som bekämpar nagelsvamp snabbare än andra behandlingar. Det ökar också tillväxten av nageln med hela 30 procent. Med Funge X kan du förvänta dig goda resultat redan efter 4 veckor.

 Börja med att rengöra nageln ordentligt (ta även bort nagellack). Applicera därefter plåstret på nagelns mitt och försegla sidorna ordentligt. Plåstret bör sitta kvar i 8 timmar för att ge önskad effekt. Allra bäst är det att använda plåstret under natten.

Fördelar: Enkel att använda. 30 procent snabbare nageltillväxt. Goda resultat efter 4 veckor.

Storlek 14 st
Typ av medel Plåster
Dosering 1 gång/dag

4. Nail & Cuticle Oil 30 ml – Vegansk nagelsvampsolja

vegansk nagelolja

Om du är ute efter ett veganskt alternativ kan Neem Nail & Cuticle Oil från Dr.Hauschka vara ett bra val. Detta är emellertid ingen riktig behandling mot nagelsvamp utan snarare ett välgörande medel som stärker och skyddar nageln och hjälper den att växa ut snabbare.

Neem Nail & Cuticle Oil innehåller bara naturliga och veganska ingredienser, bland annat neem, kamomill, jordnötsolja, aprikosolja och getväppling. Den är parfymerad, men dofterna kommer från eteriska oljor. Applicering sker två gånger per dag genom att massera in oljan på rengjorda naglar.

Fördelar: Helt vegansk. Stärker och skyddar naglarna. Gör att naglarna växer snabbar

Storlek 30 ml
Typ av medel Olja
Dosering 2 gånger/dag

Vad är nagelsvamp?

Svampinfektioner kan uppstå på flera delar av kroppen, inte minst på naglarna. Nagelsvamp är en av de vanligaste svampinfektionerna idag som drabbar ungefär 1 av 10 personer. Infektionen är vanligast bland vuxna, framför allt idrottare, men kan också drabba barn.

Svampen växer på huden under nageln där den livnär sig på keratin som finns i både naglar och hår. Både finger- och tånaglar kan bli drabbade, men tånaglarna är extra utsatta. Detta eftersom våra fötter ofta befinner sig i en miljö som är varm och fuktig där svampen trivs extra bra.

Oftast är infektionen ytlig och helt ofarlig. I vissa fall kan den emellertid sprida sig djupare om nageln som blivit drabbad är skadad, men normalt sett försvinner den av sig själv. Trots det bör du alltid behandla mot nagelsvamp eftersom den kan vara smittsam. 

Varför uppstår nagelsvamp?

Det finns flera orsaker till varför nagelsvamp uppstår, varav en av de vanligaste är att fotsvamp spridit sig till naglarna. Svamporganismerna kan också ha spridit sig från ett husdjur eller från fuktiga golv där du gått barfota. När en nagel blivit drabbat finns också risken att svampen sprider sig till fler.

Bortsett från det finns det vissa faktorer som kan öka risken att drabbas av nagelsvamp, till exempel:

  • Ålder. Nagelsvamp är vanligare bland äldre, framför allt eftersom deras naglar växer långsammare och de har ett minskat blodflöde.
  • Kraftiga svettningar. Svampen trivs bra i fuktiga och varma miljöer, exempelvis i varma skor som inte andas.
  • Gå barfota i fuktiga utrymmen. Badhus, gym och gemensamma duschar är platser som kan göra det enklare för nagelsvampen att sprida sig.
  • Mindre hud- eller nagelskador. Det gör det nämligen enklare för nagelsvampen att ta sig in under nageln.

Tecken på nagelsvamp

Några vanliga tecken på att du drabbats av nagelsvamp är att nageln:

  • Är extra tjock
  • Har en vit- gulaktig- eller mörk färg
  • Har fått en förvrängd form
  • Luktar illa

Tips! Om du känner dig osäker kan du alltid använda Dynamic Codes test för nagelsvamp. Testet tar du själv och svar får du redan inom 3 dagar. Resultatet är 99,5 procent säkert och du får dessutom hjälp med recept vid behov.

Behandling av nagelsvamp

I och med att nagelsvamp är en så pass vanlig infektion idag finns det en rad olika behandlingsformer att testa.

Receptfria läkemedel mot nagelsvamp: Den allra vanligaste behandlingsformen är att stryka på ett medicinskt nagellack. Den här behandlingen passar bra om bara en mindre del av nageln blivit angripen. Det finns också krämer som du stryker på lokalt och plåster som du fäster direkt på nageln. Alla dessa lösningar är receptfria och finns tillgängliga på apotek.

Receptbelagda tabletter mot nagelsvamp: Om receptfria medel för utvärtes bruk inte ger önskat resultat kan läkare ordinera receptbelagda tabletter, exempelvis Terbinafin (Lamisil). Behandlingstiden för nagelsvamp är oftast 6 – 12 veckor där du medicinerar dagligen. Vissa patienter kan emellertid behöva behandlas i upp till 6 månader vid svårare infektioner.

Huskurer för nagelsvamp: Det finns också en del välkända huskurer för nagelsvamp som kan vara värda att testa om du vill undvika kemiska läkemedel, till exempel:

Frågor och svar om nagelsvamp

Är nagelsvamp smittsamt?

Ja, nagelsvamp kan vara smittsamt. Därför är det viktigt att du behandlar infektionen och att du har skor på dig i fuktiga, gemensamma utrymmen för att undvika att själv bli smittad.

Är nagelsvamp farligt?

Nej, nagelsvamp är inte farligt och ger sällan några symtom bortsett från en missfärgad nagel. I vissa fall kan infektionen dock sprida sig djupare i nageln om den är trasig, vilket kan skapa vissa besvär.

Är nagelsvamp ett virus?

Nej, nagelsvamp är inget virus utan en infektion orsakad av svamporganismer.

Är nagelsvamp ärftligt?

Ja, i vissa fall kan ärftlighet spela en viss roll, men oftast uppstår nagelsvamp av andra orsaker.

När försvinner nagelsvamp?

Nagelsvamp kan försvinna av sig själv, men kräver ofta en behandling för att skynda på processen. Behandlingen tar normalt sett några månader, men det kan ta upp till 9 – 12 månader innan nageln är helt återställd.

När får man nagelsvamp?

Nagelsvamp kan uppstå om fotsvamp spridit sig till naglarna eller om du gått barfota i exempelvis ett gym, på ett badhus eller i en gemensam dusch. Även varma skor som inte andas kan öka risken för fotsvamp.

Vad dödar nagelsvamp?

Idag finns det många receptfria behandlingar innehållande antisvampmedel, exempelvis krämer, vätskor och plåster, som bryter ner svampcellerna som orsakar nagelsvamp. Det finns också receptbelagda tabletter för dig som inte blir av med svampen.