ansiktskräm bäst i test

Vetekudde bäst i test – Bäst vetevärmare 2023

Ansiktskräm bäst i test

De flesta hushåll har en vetekudde hemma och att den är så vanlig är inte så konstigt då den har en rad olika användningsområden. En vetekudde hjälper dig att bli lugn och avslappnad, lindrar muskelvärk och ledvärk, värmer dig under vintern eller så kan den kylas ner under sommaren. 

Du kan använda en vetekudde i princip överallt, på nacken, axlar, rygg, mage eller ben. Den kan även användas vid mensvärk, huvudvärk eller av de som är gravida. Det finns även specifika vetekuddar utformade för händer, fötter eller handleder, att ha som huvudkudde eller varför inte en vetekudde stor nog att täcka nästan hela din rygg.

I denna artikel har vi tagit med de tre bäst vetekuddarna just nu följt av en en köpguide samt information för hur och till vad du använder en vetekudde.

Bäst vetekudde 2023 – Topp  3

Vetekudde bäst i test

Denna vetekudde från Bejlas kan både värmas och kylas. Påsen innehåller ekologiskt eller KRAV-odlat vete samt ekologisk torkad lavendel, som ger en härlig doft. Ytterfodralet består av ekologiskt lin och är tvättbart. Lägg påsen i frysen i en timme, i micron 2-3 minuter på 750 W eller i ugnen 10-15 minuter på 125 grader. Mått: 52 x 18 cm.

+ Ekologisk
+ Tvättbart fodral
+ Lavendeldoft

2. Vetekudden – Från scandinavian Blond

bäst vetekudde

Vetekudden från Scandinavian Blonde går att värma i ugn och micro eller kylas i frysen. Förvara den även i frysen om du inte ska använda den under en längre period. Vetekornen i påsen är svenska, ekologiska och KRAV-odlade. Tyget är sytt i bomull och lin för att det ska hålla bra och ytterfodralet går att tvätta i 60 grader. Mått: 52 x 18 cm.

+ Ekologisk
+ Tvättbart fodral

 

3. Mirakelpåsen – MirakelDesign Vetekudde Naturell

bra vetekudde

Denna vetekudden från MirakelDesign är sydd med 6 st kanaler som håller vetekornen på plats. Den innehåller ekologiskt Thermoseedbehandlat vete, innerpåsen är gjord i bomull och ytterpåsen i bomull och lin.

Ytterpåsen kan du tvätta i 40 grader. Värm kudden i micron 1-3 minuter på 600 W, i ugnen 10-15 minuter på 100 grader eller kyl den i frysen 1-3 timmar. Värm tillsammans med ett glas vatten eller fukta med sprayflaska. Mått: 65 x 18 cm

+ Ekologisk
+ Tvättbart fodral
+ Innerpåse med 6 kanaler

Köpguide – Att tänka på vid köp av vetekudde

Att köpa vetekudde till sig själv är något vi verkligen kan rekommendera men det är även en perfekt morsdag present. Här kan du läsa om vad som kan vara bra att tänka på inför ditt köp.

Sydd med eller utan kanaler

I en vetekudde som är sydd med kanaler hålls vetekornen jämnt fördelade. Det är ofta att föredra men om du vill kunna ändra form hur som helst på din vetekudde kanske du ändå skulle trivas bättre med en utan kanaler

Naturell vetekudde eller vetekudde med doft

En vetekudde som doftar till exempel lavendel kan ge dig ökad avslappning. Om du däremot är luktkänslig kan det vara säkrast om du väljer en doftfri vetekudde, så att det inte är något som hindrar dig från att använda den.

Ekologiskt material

En ekologisk vetekudde kan vara något dyrare men är bättre för naturen och innehåller inga bekämpningsmedel som kan ge dig allergiska reaktioner. Eftersom vetekudden används nära kroppen är det bra att hålla den så naturlig som möjligt.

Alternativ till vetekudde

Det finns en liten variant av vetekudde som kallas eye pillow eller migränkudde. Den kan bestå av till exempel lavendelfrön eller linfrön och kan värmas upp eller kylas ned eller vara som den är för att läggas i ansiktet och lindra huvudvärk.

Det finns elektrisk vetekudde, som värms upp via en sladd. De brukar vara plattare och bredare värmedynor och innehåller inte vetekorn. Värmekuddar kan också bestå av en riskudde. En rispåse håller värme på samma sätt som en vetekudde.

Istället för vetekudde kan du också ha en värmeflaska som du fyller du på med varmt vatten och som håller värmen längre. Nackdelen är att den är mindre och svårare att forma efter kroppsdelar, man kan också bli orolig att den ska läcka.

Det finns gosedjur som du stoppar in en liten varm vetekudde i. Barn är känsliga för värme och ett gosedjur isolerar vetekudden så att det inte blir lika varmt, vilket gör att de är att föredra till barn. De ser även trevligare ut och är mysiga att gosa med.

Värme lindrar mensvärk väldigt mycket och därför finns det en rad olika produkter på marknaden, gjorda speciellt för mensvärk. En vetekudde fungerar utmärkt att lägga på magen. Utöver dem finns det elektriskt uppvärmda dynor utformade för buken, plattor som sätts fast på magen och skickar elektriska impulser eller till exempel bälte som sitter runt magen och ryggen och är fylld med vetekorn.

Hur du använder en vetekudde

Följ alltid instruktionerna för just din vetekudde, de kan ha olika sorters fyllning och olika storlekar och behöver skötas på rätt sätt för att hålla länge. Vi har ändå tagit med standarden för hur du använder en vetekudde, som funkar för de flesta olika märken.

I micro värms den på 600w i 3 minuter. Om du värmer den längre kan den bli för varm och det finns risk att du bränner dig. Spraya den ibland försiktigt med vatten för att hålla rätt fuktnivå. Om du vill värma den igen utan att den har svalnat helt så kan du pröva att endast värma den i 1 minut, så att den inte blir för varm. Om den har blivit för varm så ska du låta den svalna något innan du använder den.

I ugn värmer du den på 125 grader i 15 minuter. Du kan värma vetekudde i ugn tillsammans med en ugnsfast skål med vatten under, så att vetekudden håller en bra fuktighet. Vetekudden kan annars efter ett tag börja torka ut och det är fukten i vetekornen som håller värmen.

I frysen kyler du vetekudden i minst 1 timme. Den kan ligga kvar där hur länge som helst och om du inte ska använda vetekudden under en längre period kan du även förvara den i frysen. Lägg den i en påse så att den inte förstörs av omkringliggande varor eller den isiga omgivningen.

Lägg din uppvärmda eller nedkylda vetekudde på nacke, rygg, mage, ben eller önskad kroppsdel och slappna av. Du kan gå runt med den medans du gör hushållssysslor men den ger mer avslappning om du är stilla. Ha den i sängen för att somna bättre eller gosa ner dig med den i soffan. Upprepa processen hur ofta du vill. Om vetekudden har ett avtagbart skyddsfodral kan detta tas av och tvättas vid behov. Följ tygets tvättråd. En vetekudde i material som går att tvätta förlänger vetekuddens livslängd.

Så kan en vetekudde användas

Mot muskelvärk: Värm vetekudden och lägg på kroppsdelar där musklerna gör ont. Värmen kommer mjuka upp musklerna och lätta på smärtan.

Vid mensvärk: Lägg en värmekudde på mage eller rygg. Musklerna kring livmodern jobbar hårt och värme kan få dem att slappna av litegrann.

Mot ledvärk: Att värma vetekudde och lägga på ömmande leder kan minska smärtan.

Vid träningsvärk: En kall vetekudde kan användas efter träningspasset för att motverka träningsvärk och en varm vetekudde kan användas när träningsvärken har kommit för att lindra besvären.

Mot svullnad: Kyl ner vetekudden för att minska på svullnad.

Mot huvudvärk: Lägg en värmekudde på nacke eller panna. Det kan hjälpa dig att slappna av och släppa på spänningar som skapar huvudvärk. Du kan använda den ouppvärmd för viktens skull, men kan även användas både varm och kall.

Vid graviditet: Vetekudden kan värmas och läggas på ryggen eller magen för hjälpa mot trötta och värkande muskler. Den kan även kylas ner och läggas på svullna fötter. En kall vetekudde kan du även använda för att svalka hela dig, en stor mage blir en extra vikt att konka på och under sommaren kanske du känner att du lättare blir överhettad av ansträngningen.

Vid artros: En varm vetekudde kan vara skön att lägga på värkande leder.

Mot stress: Lägg en vetekudde i ugn eller micro för att sedan ha den mot kroppen och hjälpa dig att lugna ned dig när du är stressad.

För värme: Är du kall? Är din säng kall så att du har svårt att sova? Använd en vetekudde för att göra dig varm. Det är otroligt mysigt att värma sig med en vetekudde och gör att du slappnar av, så länge du inte blir för varm.

Vid kyla: Kommer du in från en svettig dag i solen? Är din säng alldeles för varm? Använd en kall vetekudde för att kyla ner dig. På sommaren när du ofta är varm kan du förvara vetekudden i frysen så att du snabbt kan plocka fram den och kyla ner dig när det behövs.

För barn: Var försiktig så att vetekudden inte är för varm. En vetekudde till barn kan hjälpa dem att sova för att de har något varmt att gosa med. Värmen kan också hjälpa vid växtvärk som barn lätt kan få i benen.

För hållningen: En vetekudde på axlar kan hjälpa dig att få bättre hållning. Den behöver varken värmas upp eller kylas ner utan i det här fallet är det tyngden som jobbar. Tyngden på axlarna kan också motverka muskelknutar.

Frågor & svar om vetekuddar

Hur länge ska man värma en vetekudde i micron?

Standard för vetekudde i micro är 3 minuter. Har du däremot en väldigt stor vetekudde kan det krävas 6 minuter och för en mindre vetekudde kan det räcka med 1 minut. Följ instruktionerna för just din vetekudde eller pröva dig fram. Är din vetekudde redan lite varm från tidigare användning ska den värmas bara en kort stund så att den inte blir överhettad.

Kan en vetekudde bli gammal?

En värmekudde med vete kan hålla i många år. Tecken på att den börjar bli gammal kan vara att den har torkat. Värm den då tillsammans med en skål vatten eller spraya den försiktigt med en sprayflaska. För att undvika att den torkar bör du regelbundet värma den med vatten redan från den är ny. Vetekudden får dock inte bli blöt, då kommer vetekornen dra åt sig för mycket vatten och börja mögla. Tyget kan vara det som slits först, det kan bli smutsigt eller gå sönder. Om du har en avtagbar ytterpåse så kan den tvättas eller efter ett tag bytas ut. Om det går små hål på innerpåsen kan du lätt sy ihop dessa till en början istället för att köpa en helt ny vetekudde.

Kan man kyla ner en vetekudde?

De flesta vetekuddar gå att kyla ner, vägg den då i frysen i minst en timme. Om din vetekudde inte egentligen är en vetekudde utan innehåller något annat material, kan den vara fryskänslig eller inte gå att kyla ner alls. Om den endast innehåller vetekorn däremot borde det inte vara några problem.

Vilken vetekudde är bäst?

Vi har utsett Beljas Gåva Vetevärmekudde till bästa vetekudden för att den har en mycket bra kvalitet till ett bra pris. Den har en doft av lavendel och formar sig bra efter kroppen. Vi rekommenderar även Vetekudden från Scandinavian Blonde för den som ej vill ha någon doft samt MirakelDesign som är sydd med kanaler.

Vilket ris är i riskuddar?

Grötris eller vanligt ris kan användas i en riskudde. Riskuddar är vanligast att göra själv och säljs inte så ofta, välj då ett ris du har hemma som råkat bli för gammalt och som ingen kommer äta upp. Då kommer ditt gamla ris till användning istället för att bara slängas och blir ett kul och användbart pyssel.