Bäst dietist online 2023

En dietist kan hjälpa dig att göra en förändring i din kosthållning, något som ibland kan vara livsavgörande. Du kan få hjälp av en dietist online, vilket kan vara ett smidigt och enkelt sätt att ta det första steget i denna livsstilsförändring. I den här artikeln går vi igenom vilka fördelar det finns med att få kostrådgivning online, samt vilka appar som är bäst för ändamålet.

Fördelarna med att ta kontakt med en dietist online är att väntetiden kan vara kortare och det kan kännas bekvämare att kunna vara hemma i lugn och ro istället för att befinna sig på en mottagning. När vi har tittat på vilka appar du kan använda för att fråga en dietist online om hjälp har vi undersökt saker som:

 • Pris
 • Användarvänlighet i appen
 • Support
 • Kundomdömen
dietist online

Top 3 bäst viktminskningsprogram 2023

4.5/5

Hos Eatit.io kan du en träffa dietist online specialiserad på behandlingsprogram för hållbar viktminskning. Gör deras hälsokoll för att testa om tjänsten är lämplig för just dig!

 • Ingen remiss krävs

 • Skräddarsytt program på 3 månader

 • Dietistkontakt varje vecka, video eller chatt

4.5/5

Wellobe är ett personligt viktminskningsprogram från experter inom kost, träning och motivation. Gå ner i vikt med individanpassade kostscheman & träningsprogram. 

 • Kaloriberäknade recept & kostscheman

 • Individuella träningsprogram

 • Coaching & motivation från experter

4/5

Dietisterna på Doktor.se hjälper dig med problem kopplat till kost och hälsa. Få individuellt anpassade kostråd för att lindra symtom och förbättra din hälsa både på kort och lång sikt.

 • 4,8 av 5 i app Store (60 000+ betyg)

 • Öppet 24/7

 • Snabb återkoppling

5/5

Hos Eatit.io kan du en träffa dietist online. De specialiserar på behandlingsprogram för hållbar viktminskning. Börja med att utföra deras hälsokoll för att undersöka om tjänsten är lämplig för just dig!

 • Ingen remiss krävs och frikort gäller

 • Skräddarsytt program på 3 månader

 • Dietistkontakt varje vecka via video/chatt

4.5/5

Wellobe är ett personligt viktminskningsprogram från experter inom kost, träning och motivation. Gå ner i vikt med individanpassade kostscheman & träningsprogram.

 • Kaloriberäknade recept & kostscheman

 • Individuella träningsprogram

 • Coaching & motivation från experter

4/5

Doktor.se hjälper dig med problem kopplat till kost och hälsa. Dietisterna på doktor.se kan hjälpa dig med individuellt anpassade kostråd för att lindra symtom och förbättra din hälsa både på kort och lång sikt. Läs vår recension eller ladda ner appen till iPhone eller Android nedan 

Vad gör en digital dietist?

En dietist hjälper dig med allting som har med din kosthållning att göra. Många kontaktar en online dietist för att få professionell hjälp med viktnedgång. Men en dietist kan även hjälpa dig som behöver gå upp i vikt, har stora problem med allergier, IBS eller någon sjukdom där kosten är viktig som exempelvis diabetes.

En dietist har en högskoleexamen och har därför mer kunskaper än vad en kostrådgivare har. Kostrådgivare vänder sig främst till friska personer som av olika anledningar vill optimera sin kost. Dietister sysslar med kostrådgivning, men arbetar ofta med sjuka personer eller personer som ligger i riskzonen för vissa sjukdomar, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Dietister arbetar med människor i alla åldrar, och du kan även komma i kontakt med dietist för barn online.

Vad kan en dietist online hjälpa dig med?

En dietist kan ge dig kostrådgivning online utifrån de behov och förutsättningar du har. Du kommer alltid att få personlig kostrådgivning, men det är inte säkert att du får ett personligt kostschema eller liknande. Det beror helt på vad det är du behöver hjälp med.

Om det exempelvis är viktnedgång av hälsoskäl du behöver få hjälp med kan en dietist tipsa dig om mat för att gå ner i vikt. De kan fungera som en viktcoach på nätet som ger dig verktyg för att kunna gå ner i vikt. Du kan fråga en dietist online efter bäst viktminskningsprogrammet eller matschema för att gå ner i vikt.

Men den bästa kostrådgivaren eller dietisten kommer inte enbart att ge dig färdiga kostscheman att följa, utan kostrådgivning för viktnedgång handlar mycket om att du ska få hjälp att lära dig hur du själv gör bra kostval.

Men en dietist hjälper inte enbart dig som behöver gå ned i vikt. Du kan exempelvis få hjälp av en dietist om du lider av många allergier. Du kan då få ett personligt kostschema gratis för att lära dig hur du ska äta så att du får i dig alla näringsämnen du behöver trots att du undviker de livsmedlen du är allergisk mot.

bäst läkare i mobilen

Fördelarna med kostrådgivning online

Det finns många fördelar med att kontakta en dietist online. En av dem är att du snabb kommer i kontakt med en dietist. Väntetiden när du bokar in ett möte med en dietist online är oftast mycket kort. Många gånger kan du få en bokad tid inom ett dygn från att du tar kontakt via den digitala tjänsten. Det här är en stor fördel, eftersom när du väl har tagit dig i kragen och bestämt dig för en livsstilsförändring är det bra om du snabbt kan komma igång medan du fortfarande har hög motivation.

Här är några andra fördelar med att ta kontakt med en dietist online:

 • Du får hjälp till en hållbar viktnedgång. Undersökningar visat att själva viktnedgången är för de allra flesta inte det största problemet. Att gå ner i vikt kan för många vara lätt och gå snabbt, men det svåra är sedan att hålla den nya vikten och inte falla tillbaka i gamla rutiner. När du tar kontakt med en dietist online får du coachning och rådgivning om hur du gör en livsstilsförändring, som i sin tur leder till en viktnedgång och hållbara resultat.

 • Du får ett friskare och sundare liv. Du behöver inte vara sjuk eller ha hälsoproblem för att ta kontakt med en dietist online. Det räcker med att du själv känner att du har osunda kostvanor, som med största sannolikhet till slut kommer att leda till sjukdom och ohälsa. Genom att ta kontakt med en dietist online i tid kan du förändra dina matvanor i tid, något som med största sannolikhet kommer att ge dig ett friskare och sundare liv.

 • Du får hjälp utifrån dina förutsättningar. Kostråd och kunskap om hälsosamma kostval finns det gott om på nätet exempelvis, problemet är att den informationen inte är anpassad och utformad efter dina behov och förutsättningar. När du tar kontakt med en dietist online kommer du alltid att få personlig kostrådgivning och en individuell plan utformad efter just dig och ditt hälsotillstånd.

 • Du lär dig om kost och hälsa i lugn och ro. När du kontaktar en dietist online och går med i ett behandlingsprogram/viktnedgångsprogram kommer du i lugn och ro kunna lära dig om kost och hälsa. Genom att kunna läsa all information och liknande i hemmets trygga ro blir det enklare att ta till sig informationen, och faktiskt lära dig om hur du gör bra och hälsosamma val.

Prata med en dietist på nätet

Att prata med en dietist online är väldigt smidigt och en dietist är den bästa kostrådgivning online du kan få, eftersom de alltid har lång utbildning. Du får lika bra hjälp av att träffa en dietist online som om du skulle göra ett fysiskt besök hos en dietist.

När du använder dig av någon av apparna för att komma i kontakt med en dietist online kan du vanligtvis få hjälp på tre sätt, via chatt, telefon eller videosamtal.

Online chatt

I en chatt med en dietist kommer du inte att kunna få personlig kostrådgivning. Däremot är det ett utmärkt sätt för att fråga enklare frågor, exempelvis var du kan hitta viktminskningsprogram, vilka livsmedel som är bra att äta och så vidare. Du kan också i chatten fråga om hur du bör gå vidare om du vill ha mer hjälp.

Telefonsamtal och videosamtal

Ett telefonsamtal och videosamtal fungerar ungefär likadant, skillnaden är att i ett videosamtal använder du mobilens kamera och du och dietisten kan se varandra. De här två kontaktvägarna är de bästa när du vill få personlig kostrådgivning av en dietist. Dietisten kommer du att kunna ställa frågor till dig, och ni kan sedan tillsammans ta fram en plan för just dig.

Hur fungerar ett viktminskningsprogram online

Att ta kontakt med en dietist online kostar oftast som ett vanligt läkarbesök, du betalar alltså patientavgifter. Exakta summan varierar mellan olika regioner, men ligger vanligtvis runt 100 – 300 kronor. I de flesta regioner är det kostnadsfritt ända upp till 20 års ålder samt om du är 85 år eller äldre. Har du nått upp till högkostnadsskyddet är det även då gratis med dietist online. Hos appar som inte är kopplade till sjukvården kan dock andra priser gälla.

Så här går du tillväga för att träffa en dietist online:

Bäst app för viktminskning 2023

Antalet appar som erbjuder sjukvård online blir att fler, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi har därför listat de bästa apparna som erbjuder dig möjlighet att träffa en dietist online. Vi listar fördelar med apparna, pris, användarvänlighet och vad de kan hjälpa dig med.

Eatit – Bäst digital kostrådgivning

Den appen vi främst rekommenderar när du vill ha hjälp av dietist online för viktnedgång är Eatit. Det här är inte en vanlig doktor online app, utan är en app som endast har dietister och som erbjuder ett behandlingsprogram för en hållbar viktminskning. Eatit blev 2019 Sverige första och enda subventionerade digitala dietisttjänst.

När du väljer att ta hjälp av Eatit kommer du att bli inskriven i ett program som pågår under 8 veckor. Du kommer regelbundet att ha videomöten med en dietist via appen. Men i appen har du också tillgång till kostschema och receptbank, men här kommer du också kunna följa din utveckling samt se din hälsostatus.

Du börjar programmet med en hälsokoll, och utifrån vad den visar kommer du sedan att få hjälp av en dietist. En del patienter går endast grundprogrammet på 8-12 veckor, medan andra fortsätter att ha uppföljningssamtal under flera år hos Eatit.

Varje videomöte hos Eatit kostar 250 kronor, men om du är berättigad tjänsten via sjukvården gäller vanliga patientförmåner så som högkostnadsskydd. Du kan även betala för tjänsten med friskvårdsbidrag från din arbetsgivare.

Fördelar med Eatit

+ Är nischade på kostrådgivning
+ Har behandlingsprogram som hjälper dig göra en långsiktig förändring
+ Smidig app där du kan följa din utveckling
+ Erbjuder en hälsokoll
+ Du kan betala med friskvårdsbidraget

Dietist online via Doktor.se

Doktor.se är en av de digitala sjukvårdstjänsterna som har funnits allra längst och grundades redan 2014. Hos Doktor.se kan du direkt få kontakt med en dietist, och du behöver inte gå via en läkare eller sjuksköterska. I appen går du in och anger att du vill boka tid och en dietist, och kommer sedan att få svara på några frågor. Efter det får du hjälp med att boka en dit hos en dietist. Under vardagar kan du oftast få en tid inom ett dygn, det vill säga mycket korta väntetider.

Priset för ett möte med en dietist beror på vilken region du bor i, men för de allra flesta är det helt kostnadsfritt. Endast du som bor i Skåne eller Stockholms region betalar 200 eller 250 kronor i patientavgift. Men högkostnadsskydd gäller alltid.

Du kan träffa en dietist en gång, eller ha återkommande möten om det behövs. Skulle du behöva ha återkommande möten kan du alltid få träffa samma dietist.

Fördelar med dietist hos Doktor.se:

+ Kostnadsfritt i de flesta regioner
+ Uppföljningssamtal sker med samma dietist
+ På vardagar kan du få tid inom ett dygn
+ Du behöver inte gå via läkare eller sjuksköterska

Kontakta dietist hos Kry

Kry är den mest använda vårdappen online och har funnits sedan 2015. Här arbetar främst läkare, sjuksköterskor och psykologer, men du kan även få hjälp med exempelvis viktnedgång och kosthållning. Hos Kry kan du inte ta kontakt med en dietist direkt, utan du behöver boka ett digitalt vårdmöte med en läkare eller en sjuksköterska. De kan vid behov remittera dig vidare till specialistvård. Kry har även fysiska vårdcentraler, och där arbetar ibland dietister.

Du som har behov av viktnedgång kan däremot få hjälp av Kry via deras behandlingsprogram i appen. För att bli erbjuden detta behandlingsprogram behöver du vara 18 år eller äldre samt ha ett BMI på minst 30. Det börjar alltid med att en hälsokontroll görs på dig. Du kommer sedan att få tillgång till rådgivande samtal.

För besök hos KRY betalar du den vanliga patientavgifter, vilket skiljer sig mellan olika regioner.

Fördelar med dietist hos Kry:

+ Korta väntetider
+ Appen är öppen dygnet runt
+ Du kan få hjälp på flera språk
+ Du betalar endast patientavgift

Frågor och svar om kostprogram på nätet

Vad innebär kostrådgivning?

Kostrådgivning innebär helt enkelt att du får rådgivning gällande dina kostvanor. Kostrådgivning kan du få både av en dietist och en kostrådgivare, skillnaden är att dietister har utbildning för att arbeta med personer som är sjuka, så väl inom riskzonen för sjukdom. Du kommer att få rådgivning och coachning om hur du bör äta och tänka kring din kosthållning utifrån dina behov och förutsättningar.

Vad kostar det att gå till en dietist?

Priset för att kontakta en dietist online beror på vilken app du använder dig av, samt vilken region du bor i. Hos Doktor.se är digitala dietistmöten kostnadsfria för alla utom de som bor i Stockholm eller Skåne region. Hos Kry betalar du vanlig patientavgifter. Vill du tar hjälp av en dietist hos Eatit kostar det 250 kronor per möte.

Vad kan man få för hjälp av en dietist?

En dietist kan hjälpa dig med allt som har med kosthållning att göra. Du kan få hjälp med viktnedgång eller viktuppgång. Men du kan också få hjälp med råd om hur du ska äta om du lider av celiaki, diabetes, allergier eller IBS exempelvis.

När ska man gå till en dietist?

Du bör gå till en dietist när du behöver göra en livsstilsförändring gällande dina kostvanor. Du behöver inte vara sjuk, men kan exempelvis lida av övervikt eller fetma och vilja gå ner i vikt innan du blir sjuk. Du kan också besöka dietist om du exempelvis har många allergier och har svårt att få i dig som täcker ditt näringsbehov. Ibland kan man också behöva gå till en dietist för att läkare har remitterat dig dit, exempelvis om du lider av hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes.

Vad kostar en kostrådgivare?

En kostrådgivare arbetar inte för sjukvården utan är något du väljer att gå till på egen hand. Priset för besök hos kostrådgivare kan variera mellan några 100-lappar upp till flera tusen för ett helt program. Kostrådgivare är ingen skyddad titel så som dietist och det finns inga riktlinjer för priser eller vilka tjänster de kan erbjuda. Du som är frisk och vill få kostrådgivning för att exempelvis optimera din träning rekommenderas att gå till en kostrådgivare.