Doktor.se omdöme & recension 2023

bäst doktor online

Sedan doktor.se lanserade sin vårdapp 2016 (Till Iphone / Android)  har företaget kommit att bli en av Sveriges främsta aktörer inom digital vård i mobilen och på nätet.

Doktor.se har en ambition att hjälpa, effektivisera och skapa en bättre tillgänglighet till svensk sjukvård. Via doktor.se blir den första kontakten med vården digital, detta leder till att fler patienter får vård snabbare, samtidigt som den traditionella vården avlastas. Vidare leder detta till frigörande av resurser som då kan gå till patienter som verkligen behöver fysiska läkarbesök.

I vår sammanställning av bäst läkare online tog Doktor.se förstaplatsen och är därmed den vårdapp vi rekommenderar våra besökare.

Utöver vård digitalt har doktor.se även fysiska vårdcentraler. På både de digitala och fysiska vårdcentralerna arbetar dedikerade sjuksköterskor, specialistsköterskor, allmänläkare, specialistläkare, psykologer, kuratorer och sjukgymnaster. Doktor.se har ett landstingsavtal som innebär att du som patient får kostnadsfri vård och rådgivning oavsett var du befinner dig.

Om du kontaktar Doktor.se kommer du först i kontakt med en sjuksköterska. Denne kommer sedan hjälpa dig vidare för att komma i kontakt med en psykolog, specialist eller läkare. Vanligast är dock att de flesta samtal och kontakter hanteras direkt av sjuksköterskan och eftersom det råder en större brist på läkare än sköterskor inom primärvården innebär detta en stor besparing för samhället.

Nedan har vi skrivit en recension om doktor.se där vi i slutet ger ett omdöme och betyg.

doktor.se recension

Vad erbjuder Doktor.se

Doktorse Nordic AB erbjuder idag både fysisk vård samt digital vård och har omkring 200 medarbetare. På deras digitala samt fysiska vårdcentraler hittar du bland annat sjuksköterskor, specialistsköterskor, allmänläkare, kuratorer, psykologer, specialistläkare, sjukgymnaster, dietister och rehabkoordinatorer. Doktor.se kan hjälpa dig som patient med både digital rådgivning och behandling. För att avgöra vilken typ av vård som är aktuell avgör blir du alltid mottagen av en sjuksköterska eller specialistsjuksköterska som gör en bedömning av ditt vårdbehov.

Doktor.se – Läkare online

Läkarbesöken som doktor.se erbjuder digitalt kan ske via videosamtal i deras app, ett vanligt röstsamtal eller så kan du chatta med en läkare online. Det går oftast bra att prata på chatt eller genom röstsamtal i appen, men ibland kan videosamtal underlätta kontakten. Sjuksköterskorna och läkarna som tar emot ditt samtal kan ge dig råd och göra en bedömning av dina symtom.

Skulle det vara så att ditt vårdbehov motiverar ett fysiskt möte med en läkare så kommer doktor.se hjälpa till att överlämna ditt ärende till en vårdcentral. Detta kan exempelvis handla om symtom som kräver kroppsundersökning alternativt provtagning. Med andra ord, har du halsbesvär så kan du få hjälp att bli remitterad till en öron-näsa-hals specialist.

Doktor.se skriver på sin hemsida att de arbetar utefter LEON-principen (Lägsta Effektiva Omhändertagande Nivå). Målet är att du som vårdsökande ska omhändertas av den kompetens, oftast en sjuksköterska, som med störst sannolikhet kan hjälpa just dig med ditt problem. På så sätt minskar risken för att patienter hamnar mellan stolarna. Doktor.se vill ge dig rätt vårdresurs snabbt för att på så sätt hushålla med samhällets hälso- och sjukvårdsresurser.

Doktor.se – Psykolog online

Doktor.se erbjuder även besök med psykolog online. Via dessa kan du få hjälp med din mentala hälsa, de kan även skriva ut läkemedel på recept vid behov. Syftet de psykologbehandlingar som Doktor.se erbjuder är att minska de symtom och inverkan mentala problemen kan ha på ditt liv. Det är vanligt att personer med ångest drar sig för att gå och träffa en psykolog då det kan kännas obehagligt eller läskigt. Eftersom dessa möten sker online så kan de ge en typ av trygghet att kunna utföra dessa samtal och möten i sitt eget hem på distans. Via Doktor.se kan du få hjälp med psykiska besvär så som:

 • Paniksyndrom: Du upplever upprepade attacker av plötslig stark ångest, något som även kallas för panikångest, du känner dig rädd för att få en ny ångestattack.
 • Fobier: Stark ångest och rädsla när du utsätts för specifika saker, vilket leder till att du undviker dessa.
 • Generaliserat ångestsyndrom (GAD): En ständig oro och ångest som följer med dig i livet, det ska ha pågått i minst ett halvår.
 • Tvångssyndrom: Du lider av tvångstankar med eller utan tvångshandlingar som påverkar ditt liv negativt.

Något av de viktigaste en psykolog kan hjälpa dig med är kunskap, råd och stöd. Via en psykolog kan du få kunskap som gör det möjligt för dig att förstå din ångest, för att sedan lära dig vad kan göra för att hantera den. Endel personer botas eller hanteras endast med hjälp av psykoterapi exempelvis KBT, kognitiv beteendeterapi. I andra fall består behandlingen av en kombination av psykoterapi och antidepressiva läkemedel.

doktor.se recension omdöme
doktor.se omdöme recension
 • Läkare & psykologer

 • Prata med barnmorska

 • Öppet 24/7 varje dag

 • Appbetyg: 4.7 av 5

Doktor.se pris – Vad kostar Doktor.se?

Otroligt nog är det helt gratis att använda Doktor.se. Med andra ord får du snabb, trygg och säker vård direkt i din mobil helt kostnadsfritt. Patientavgiften för att använda Doktor.se är nämligen 0 kronor. Doktor.se finansieras precis som den övriga allmänna vården genom skattemedel. Eftersom patientavgiften för att använda Doktor.se är 0 kronor behöver du inte tänka på något eventuellt högkostnadsskydd. Skulle en patientavgift mot förmodan krävas i framtiden så kommer  högkostnadsskydd gälla.

Doktor.se: Steg för steg

1. Ladda ner appen

Att träffa en läkare via videosamtal kanske känns lite konstigt till att börja med, men testar du så kommer du snabbt att förstår varför detta har blivit så populärt som det blivit. Att ha alla tyder av läkare, från barnspecialister till psykologer såpass nära till hands är ett stort steg fram i den digitala utvecklingen för hälsa.

Att boka ett läkarbesök via en app är extremt enkelt, det hela bör inte ta mer än ett par minuter. Själva besöken i sig skiljer sig inte så mycket från ett traditionellt besök om man bortser från det faktum att patienten och läkaren ej kan ha fysisk kontakt. Dessa aktörers appar finns i både Google Play butiken och i Appstore, dessa appar är mycket väl utformade och enkla att använda.

2. Legitimera dig med BankID

När du har laddat ner appen kommer du bli ombedd att legitimera dig med BankID. Detta är för att vårdcentralen och läkarna ska få tillgång till din journal och även kunna göra inlägg i denna när besöket är klart du får sedan beskriva ditt ärende och vad du söker vård för. Du har även möjlighet att skicka in bild på symptomen.

3. Boka samtal och bli uppringd

Därefter får du möjlighet att ange om du önskar drop-in eller boka en tid. När det är dags kommer en sjuksköterska att ringa upp dig via ett videosamtal. Sedan sker samtalet som ett helt vanligt besök hos läkaren. Om dessa besvär kan botas med hjälp av läkemedel kommer du att få dessa utskrivna och skulle det krävas en fysisk undersökning så hjälper läkaren till att boka in detta.

doktor.se recension omdöme

Sammanfattning & betyg för Doktor.se

För oss är det självklart, Doktor.se är Sveriges bästa vårdapp för läkarbesök online och i mobilen. Det blir inte mycket smidigare än såhär, tjänsten är snygg och lätt att navigera (Med betyget 4,7 av 5 i Appstore) men framförallt så är tjänsten helt gratis.

Du får snabb kontakt med vårdpersonal som erbjuder samma höga kompetens och kunskap som vid traditionella läkarbesök. Skulle du behöver träffa en läkare för en fysiskt undersökning så kommer Doktor.se hjälpa dig med detta. Kollar man runt lite på nätet går det snabbt att konstatera, vi är inte ensamma om att ha denna åsikten. Doktor.se rankas nummer ett både på jämförelsesidor och när det kommer till recensioner av användare (på exempelvis Trustpilot).

Doktor.se

9.5

Pris

10.0/10

Användarvänlighet

10.0/10

Kundtjänst

9.0/10

Tillgänglighet

9.0/10

Fördelar

 • Snabbast återkoppling
 • Skattefinansierat
 • 4,9 av 5 i Appstore
 • Sök vård för ditt barn

Nackdelar

 • 18-årsgräns
 • Kräver BankID