Innehållsförteckning
Bäst probiotika 2024 – Probiotika bäst i test
Innehållsförteckning
Probiotika är mjölksyrebakterier som lever i tarmen. De kallas även för goda bakterier eftersom de har flera viktiga funktioner för vår hälsa. När bakteriebalansen rubbas ökar nämligen risken för sjukdomar.
För att öka andelen goda bakterier i magen kan du äta fermenterade livsmedel eller tillskott som innehåller hög dos av probiotika. I den här guiden har vi jämfört tio tillskott med probiotika och kommit fram till att Healthwell Probiotic Vital är bäst i test.
Hela testet – Bäst probiotikatillskott 2024
1. Healthwell Probiotic Vital – Bäst i test
Probiotic Vital från Healthwell innehåller probiotika med tio miljarder bakterier från sju olika bakteriestammar. Tillskottet innehåller även prebiotika (inulin och fruktooligosakarider), vilket gör det till ett bra val för personer som vill upprätthålla en normal tarmflora (tänk på att prebiotika kan orsaka magbesvär hos vissa individer).
En kapsel om dagen i samband med måltid räcker för att tillgodose det dagliga behovet, men doseringen kan utökas till tre kapslar per dag vid behov. De vegetabiliska kapslarna är dessutom syrasäkrade, vilket innebär att de skyddar bakterierna mot magsyra.
Probiotic Vital har fått över hundra användaromdömen med ett medelbetyg på 4,5.
Pris: 189 kr
Pris per daglig dos: 2,1 – 6,3 kr
Antal bakterier: Ca 10 miljarder
Antal bakteriestammar: 7
2. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika – Bästa högdoserade
Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika från det amerikanska varumärket Innate Response är vår jämförelses mest högdoserade tillskott. Med cirka 20 miljarder bakterier från 14 olika bakteriestammar är det ett mycket populärt tillskott. Det innehåller ingen prebiotika och passar därför även personer med IBS. Tillskottet är även lämpligt för personer utan några särskilda magbesvär eftersom det innehåller så många olika bakterier.
Många användare kallar Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika för den “Bästa probiotikan på marknaden i Sverige”. Tillskottet har fått 5 av 5 i medelbetyg och användarna menar att tillskottet fungerar bra för tarmarna och motverkar ballongmage såväl som aknebesvär.
Pris: 459 kr
Pris per daglig dos: 7,65 kr
Antal bakterier: Ca 20 miljarder
Antal bakteriestammar: 14
3. ProbiMage – Mest prisvärd
ProbiMage är ett prisvärt och kliniskt testat tillskott från det svenska varumärket Midsona. Till skillnad mot de övriga tillskotten i jämförelsen innehåller ProbiMage endast en bakteriestam, vilket kan ses som något negativt. Samtidigt är det inte vilken bakteriestam som helst, utan den patenterade och väldokumenterade Lactobacillus plantarum Lp299v.
Lp299v är ett resultat av över 20 års probiotisk forskning. Det svenska forskningsföretaget Probi har sedan början av 1990-talet undersökt hur immunsystemet påverkas av baketerierna i magtarmkanalen. ProbiMage har bevisad effekt när det kommer till att stärka immunförsvaret.
Pris: 188 kr
Pris per daglig dos: 2,35 kr
Antal bakterier: Ca 10 miljarder
Antal bakteriestammar: 1
4. Helhetshälsa Probioplex – Bästa familjevalet
Probioplex är ett tillskott som passar en bred målgrupp, inklusive små barn och gravida/ammande kvinnor, och är därför det bästa tillskottet för familjen. Kapslarna kan även öppnas om du har svårt att svälja kapslar eller önskar mindre mängd. Jämfört med andra produkter har Probioplex en lång hållbarhet med kapslar som är särskilt utformade för att hålla i två år. Det är därför även ett lämpligt tillskott för personer som endast har behov av probiotika ibland.
Även användaromdömena intygar om produktens kvalitet. Många kallar den för en toppenprodukt som håller vad den lovar och hjälper både mot magproblem och ett antal andra symptom, exempelvis dålig hy. Många uppskattar även det plånboksvänliga priset.
Pris: 233 kr
Pris per daglig dos: 1,55 – 3,1 kr
Antal bakterier: Ca 2 miljarder
Antal bakteriestammar: 5
Holistic LactoVitalis Pro är ett probiotikatillskott med cirka 20 miljoner goda bakterier från 12 olika stammar. Tillskottet innehåller bland annat Lactobacillus rhamnosus som tillsammans med vitamin C främjar immunförsvarets funktion. Holistic LactoVitalis Pro innehåller även vitamin B2 ser till att kroppens slemhinnor fungerar optimalt.
Alla bakteriekulturer är helt mjölkfria och innehållet i kapslarna skyddas av innovativ teknik på sin väg mot tarmen. Kapslarna är dessutom tillverkade av cellulosa från träd, vilket innebär att de är helt vegetabiliska. Värt att poängtera är dock att detta är ett något dyrare tillskott jämfört med konkurrenterna.
Pris: 259 kr
Pris per daglig dos: 8,63 kr
Antal bakterier: Ca 20 miljarder
Antal bakteriestammar: 12
6. Probi Baby – Probiotika för barn
Probi Baby är precis som namnet antyder ett bakterietillskott för de allra minsta. Varje dos innehåller omkring 100 miljoner bakterier och tillskottet går bra att använda från 10 dagars ålder. Pulvret kommer i praktiska doseringspåsar som du enkelt bland med kall eller ljummen dryck direkt
i nappflaskan.
Bortsett från att vara enkelt att använda och effektivt är Probi Baby dessutom ett prisvärt tillskott. En förpackning räcker i en månad om du använder tillskottet dagligen. Det enda negativa är att samtliga bakterier kommer från en och samma stam, Lactobacillus rhamnosus 271.
Pris: 149 kr
Pris per daglig dos: 4,96 kr
Antal bakterier: Ca 100 miljoner
Antal bakteriestammar: 1
Dr Mercola Complete Probio är ett glutenfritt tillskott ett ovanligt högt antal bakterier – omkring 70 miljarder. Bakteriekulturen är av typen Lactobacillus acidophilus DDS-1 som stimulerar produktionen av laktasenzym, vilket gör det enklare för kroppen att bryta ned laktos.
Tillskottet är förstärkt med fruktooligosackarider som ökar den aktiva bakteriekulturens livslängd och det är dessutom fritt från både soja, gluten och majs. Detta kan vara anledningen till att många användare med känslig mage menar att tillskottet är ett av de absolut bästa på marknaden.
Pris: 419 kr
Pris per daglig dos: 13,97 kr
Antal bakterier: Ca 70 miljarder
Antal bakteriestammar: 10
ProBion Basic är ett prisvärt tillskott med mjölksyrebakterier där varje tablett innehåller 4 miljarder bakterier från 3 olika stammar. Tillskottet är helt fritt från mjölk och soja och den reglerade upplösningen gör att tabletterna löser upp sig längre ner i tarmarna för bästa effekt.
Den rekommenderade dosen av ProBion Basic är mellan 1 – 3 tabletter mellan 1 – 4 gånger per dag (beroende på behov) i samband med måltid. Det kan vara bra att känna till att magbesvären kan förvärras när du börjar med tabletterna, men att de oftast försvinner efter en vecka.
Pris: 179 kr
Pris per daglig dos: 1,93 – 4,77 kr
Antal bakterier: Ca 4 miljarder
Antal bakteriestammar: 3
9. Semper Magdroppar 10 ml – probiotika droppar
Semper Magdroppar är ett tillskott i droppform som du intar i samband med dryck eller måltid. Varje dos (5 droppar) innehåller över 100 miljoner aktiva mjölksyrabakterier som bidrar till att upprätthålla god hälsa och ett välfungerande immunförsvar. En fördel med Semper Magdroppar är att de kan användas av både barn, inklusive spädbarn, och vuxna.
De verkar lugnande för magen och kan underlätta till exempel vid kolik, diarré eller vid magbesvär under utlandsresor. Produkten saknar mjölkingredienser, men det går samtidigt inte att garantera att den är helt fri från mjölkproteiner.
Pris: 141 kr
Pris per daglig dos: 2,82 kr
Antal bakterier: Ca 100 miljoner
Antal bakteriestammar: 1
MegaFlora är ett probiotikatillskott i kapselform där varje kapsel innehåller drygt 20 miljarder aktiva bakterier från 14 ice-konkurrerade stammar. Tillskottet är fritt från gluten, soja, mjölkprodukter och GMO. Det innehåller dessutom inga bekämpningsmedel eller magnesiumstearat.
Trots att detta är ett dyrare tillskott räcker det relativt länge (60 dagar) eftersom du bara behöver ta en kapsel per dag. Det går även bra att ta isär kapseln – som för övrigt är vegetabilisk – och strö innehållet över maten alternativt i en kall dryck.
Pris: 459 kr
Pris per daglig dos: 7,65 kr
Antal bakterier: Ca 20 miljarder
Antal bakteriestammar: 14
Vad är probiotika?
Probiotika är goda bakterier som lever i tjocktarmen. De kallas även för mjölksyrebakterier, tarmbakterier och nyttobakterier på grund av deras betydelse för tarmfloran. Många associerar bakterier med något negativt, men just goda bakterier är nödvändiga för att vi människor ska må bra.
I tarmen lever cirka 100 000 miljarder olika bakterier vars funktioner är livsnödvändiga för hälsan. Alla människor har en unik tarmflora med olika uppsättningar av bakterier. Eftersom uppsättningen av bakteriestammar skiljer sig har vi alla olika behov av probiotika.
Världshälsoorganisation (WHO) och Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) definierar probiotika som “levande mikroorganismer som, när de ges i tillräckliga mängder, ger hälsofördelar hos den som intar dem”.
Probiotiska produkter måste alltid ha kliniskt bevisade hälsoeffekter och innehålla samma bakteriestammar som använts i studierna. Produkten får säljas som kosttillskott, men ordet får inte användas för att marknadsföra livsmedel eftersom det anses vara ett hälsopåstående.
Vad är probiotika bra för?
- Skyddar tarmen mot elaka bakterier, parasiter och jästsvampar
- Tillverkar B- och K-vitamin
- Kan bidra till främjad tarmhälsa
- Kan påverka fettmetabolismen
- Kan minska risken för dysbios
Tips vid val av tillskott med probiotika
Det finns många olika tillskott med probiotika, vilket kan göra det svårt att välja ett passande alternativ. Här är några saker du bör vara extra uppmärksam på när du köper probiotika.
- Antalet bakterier: Om du vill ta probiotika i förebyggande syfte eller för att lindra mildare besvär kan det räcka med 1-2 miljarder om dagen.
- Antalet bakteriestammar: Kontrollera innehållsförteckningen för att garantera att tillskottet innehåller bra bakteriestammar. Lactobacillus acidophilus och bifidobacteria bifidum är två bakteriestammar som har vetenskapligt bevisad effekt. Många bakteriekulturer har liknande effekt, men dess egenskaper kan verka på olika sätt i tarmarna. Flera olika bakteriestammar kan därför vara att föredra för att ta tillvara på bakteriernas olika verkningsområden.
- Med eller utan prebiotika: Om du inte har några magproblem, men vill ta tillskott i förebyggande syfte är tillskott med både pre- och probiotika oftast ett bra val.
- Form av tillskott: Idag kan du hitta probiotika i olika former, till exempel kapslar, pulver, drycker och droppar.
Frågor och svar om probiotika
Vilken probiotika ska jag välja?
Probiotika finns dels i form av kosttillskott och i vissa livsmedel. Några livsmedel som innehåller hög andel probiotika är bland annat yoghurt, blåbär och blåbärsextrakt, kefir, surkål, kombucha och andra fermenterade livsmedel. Fördelen med tillskott är att du får i dig en stor mängd goda bakterier på en gång. Ett bra tillskott innehåller dessutom flera olika bakteriestammar, vilket ökar chansen att probiotikan ska lindra just dina magbesvär.
Generellt sätt kan man dela in probiotikatillskotten i två grupper:
1. Endast probiotika – passar personer som redan har magbesvär, exempelvis IBS.
2. Både pre- och probiotika – passar personer som inte har några problem, men som vill stärka tarmfloran i förebyggande syfte.
Vad är skillnaden på prebiotika och probiotika?
Probiotika är de goda bakterierna i mag-tarmkanalen. Prebiotika är de goda bakteriernas näring och behövs för att de goda bakterierna ska frodas i magen. Prebiotika stimulerar med andra ord bakterietillväxten.
När behöver jag ta tillskott med probiotika?
- Du kan ta probiotika både för att lindra magproblem och i förebyggande syfte. Om den naturliga balansen har förstörts kan behovet av probiotika öka. Balansen i tarmfloran kan bland annat rubbas av:
- Antibiotika
- Alkohol
- Stress
- Skräpmat
- Vissa läkemedel
Vad händer när kroppen inte har tillräckligt med probiotika?
Om kroppen inte har tillräckligt med probiotika kan tarmen hamna i obalans. Begreppet dysbios innebär att det finns en störning i bakteriebalansen. För många elaka bakterier och för få goda bakterier kan leda till många olika hälsoproblem. Många olika besvär och sjukdomar är kopplade till dysbios, exempelvis:
- IBS, en förkortning av engelskans ”irritable bowel syndrome” som på svenska heter Irritabel tarmsyndrom. Detta är en kronisk sjukdom som ger en överkänslig tarm och som som drabbar upp till 20 procent av befolkningen.
- Fibromyalgi
- Inflammation
- Hudbesvär
- Viktproblem
- Autoimmuna sjukdomar