Matchapulver bäst i test – Bästa matcha pulver 2023

Matcha är ett riktigt superpulver som har blivit mycket populärt inom hälsokost de senaste åren. Det är lätt att förstå varför så många väljer att använda sig av matcha då det finns många fördelar med det.

Man brukar räkna med att en kopp matcha te innehåller lika mycket nyttigheter som 10 koppar vanligt grönt te. Faktur är att en kopp matchaté innehåller hela 137 gånger mer katekiner än en kopp vanligt grönt te.

Matcha är bra för mycket med andra ord, dessutom är det riktigt gott med en matcha latte gjord på pulver, nedan har vi listat vilka varumärken som har bästa matchapulvret 2023!

Vilket matcha pulver är bäst 2023?

När du vill köpa matcha pulver kommer du se att utbudet är stort. Det kan vara svårt att välja vilket matcha du ska köpa. En avgörande faktor som du bör titta efter är att pulvret innehåller 100 % matcha och inga andra tillsatser. Du bör såklart helst välja ett högkvalitativt och ekologiskt pulver och de allra flesta matchapulver du hittar inom hälsokosten är ekologiska. Här listar vi fem alternativ av matchapulver vi tycker är värda att köpa.

1.    Renée Voltaire – Godaste matcha pulvret

Matcha bäst i test

Renée Voltaire är ett märke inom hälsokost som är mycket omtyckt och välkända. Renée Voltair Matcha Latte Grade är ett ekologiskt och rent matchapulver av mycket hög kvalitet. Latte Grade är ett mångsidigt matchapulver som ger dig en riktigt krämig matcha kaffe latté när du skummar den med valfri mjölk. Dessutom passar pulver lika bra att blanda ner i en juice eller smoothie samt att använda i bakverk om du inte vill dricka din matcha.

Pulvret har en bittersöt smak som har fått många positiva recensioner. Det här matchapulvret är gjort på de absolut finaste teblanden och har skördats mycket varsamt för att så många nyttigheter som möjligt ska bevaras. En stor fördel med denna produkt är att den levereras i en praktisk burk.

Matcha bäst i test

Även Superfruit är ett mycket välkänt märke inom hälsokost och Superfruit Matchpulver är även det en ekologisk och hög kvalitativ produkt. Just detta matchapulver blev vinnare i Swedish Health Awards 2017 och är en matcha pulver som många brukar köpa. Enligt förpackningen bör du använda max 5 gram per dag och du kan använda detta matchapulver för att göra latte eller i smoothie och bakverk.

Vi skulle säga att det här matchapulvret är lika bra som vår testvinnare, enda negativt är att det kommer i en påse som är lite svårare att förvara än vad burken från Renée Voltaire är. Men det här är ett riktigt bra matcha pulver som ger dig mycket för pengarna.

Matcha bäst i test

Det som framför allt skiljer sig mellan olika matchapulver är smaken. Matcha har förvisso en speciell smak som du kan behöva vänja dig vid, men en del har en ännu mer distinkt smak. Även Rawpowder Matcha Supreme är ett ekologiskt matcha pulver av hög kvalitet. Däremot tycker vissa att just den här pulvret är lite väl beskt.

Andra tycker däremot att det blir en perfekt balans när du använder just det här matchapulvret med en lite sötare växtbaserad mjölk, exempelvis mandelmjölk för att göra en latté. Påsen innehåller 100 gram och är ett av mest prisvärda matchapulvrena på marknaden.

4. Evertaste Food Matchapulver

Matcha bäst i test

Matcha är en mycket exklusive produkt och vill du har ett högkvalitativt matcha pulver får du vara beredd på att betala en hel del. Vi har förstås förståelse för att alla inte har råd att lägga ut så stora summor pengar och vill därför tipsa om Evertaste Food Matchapulver som är en relativt billig produkt.

Även om den inte riktigt håller lika hög kvalitet som topp tre på vår lista är det en bra hälsokostprodukt som ger dig mycket nyttigheter. Det här matchapulvret kommer forfarande att innehåller mycket mer antioxidanter och andra nyttigheter än vanligt grönt te. Produkten kommer från Kina istället för Japan.

Matcha bäst i test

För dig som är riktigt kräsen och vill ha ett matchapulver av allra högsta kvalitet är Superfruit Premium Ceremonial Matcha ett bra alternativ. Pulvret är av premiumkvalitet och har behandlats på allra bästa sätt så att du ska få ut så mycket näring som möjligt av ditt matchapulver.

Det här är absolut ett riktigt bra matchapulver som förtjänar att vara med på en topplista. Men priset är högt och du får vara beredd på att lägga ut en del. Men du får också vad du betalar för. Burken är liten och innehåller endast 30 gram matchapulver.

Vad är matcha?

Matcha är ett pulver som utvinns av japanska grönt te. Även om matcha har blivit mycket populärt inom hälsokost under senaste åren är det absolut inget nytt påhitt. Matcha har använts inom den japanska te-traditionen som en meditationsdryck under många århundraden. Skillnaden mot vanligt grönt te är att du dricker du själva bladen när du dricker matcha te, vilket gör att du får i dig mycket mer av nyttigheterna. När man tillverkar matcha så plockar man bladen mycket skonsamt, och låter dem torka. De mals sedan ner till ett fint pulver som du sedan blandar med vatten eller annan dryck. Därför får du i dig mycket mer nyttigheter av matcha te än från en vanlig kopp grönt te, där du endast extraherar smak en del näringsämnen från bladen.

Vad är matcha bra för?

Matcha är nyttigt av många skäl. I grund och botten är matcha te nyttigt av samma anledningar som vanligt grönt te. Det innehåller mycket antioxidanter, mineraler och vitaminer. Du kommer att känna dig piggare och mer alert. Skillnaden är att med matcha driver du själva tebladen, istället för att avkok, som med vanligt grönt te. Du får då i den mycket mer av alla nyttigheter. Speciellt kan man se det på mängden antioxidanter matcha te pulver innehåller.

Bli piggare med matcha

Genom att dricka matcha te kan du så samma effekt som att dricka koffein, alltså att du känner dig pigg och får ökad koncentration. Matcha innehåller koffein, men koffeinet är bundet till tanniner. Tanniner verkar på ett liknande sätt som koffein men sprider sig mer försiktigt och långsammare i kroppen. Effekten av matcha håller därför i sig längre vid en mindre mängd än vad en kopp kaffe gör. Du får alltså en mindre aggressiv koffeinkick samtidigt som du får ut mer av de positiva effekterna.

Hur smakar matcha?

Du kan ha hört att matcha ha en speciell smak som inte tilltalar alla. Och det är svårt att beskriva hur matcha smakar. För en del är det kärlek direkt även när det kommer till matcha och smak, medan andra behöver lite tid för att vänja sig. Matcha är ganska så beskt med mycket umami. Men det finns även en sötma i smaken vilket tilltalar många. Du behöver därför inte tillsätta ytterligare sötning i din matcha latté.

Har matcha te några biverkningar?

Eftersom matcha innehåller koffein bör du undvika att dricka för mycket av det, då det kan ge sömnsvårigheter. Det är en dryck som passar allra bäst på morgonen eller förmiddagen, och bör undvikas att dricka sent på eftermiddag eller kväll. Alltför stort intag av matcha kan ge en känsla av hjärtklappning eller en puls som rusar, speciellt om du inte är vad vid koffein sedan tidigare.

Hur gör jag en matcha latté?

Du kan använda matcha pulver på många olika sätt, men det allra mest populära är att göra en matcha latté. För att få din matcha latté att bli både fyllig och skummig behöver du vispa den. Traditionellt används en bambuvisp, men det går även bra med en vanlig mjölkskummare eller visp.

Så här gör du din matcha latté:

  1. Sikta ner 1 tsk matcha pulver i en kopp
  2. Tillsätt 3 msk varmt vatten och vispa ihop tills pulvret har löst sig
  3. Värm 3 dl valfri mjölkdryck
  4. Addera den varma mjöldrycken samtidigt som du vispar
  5. Vispa tills du är nöjd med krämigheten och fluffigheten

Du kan även välja att göra matcha te endast med varmt vatten. Den blir då inte riktigt lika tjock och fyllig.