Matsmältningsenzymer bäst i test 2024
Matsmältningsenzymer är något vi har i kroppen naturligt, och är nödvändigt för att vi ska kunna bryta ner mat som vi äter. Nedbrytningen är en viktig del av matspjälkningsprocessen och krävs för att vi ska kunna ta upp näringsämnena från maten.
Ibland räcker dock inte de naturliga enzymerna som finns i kroppen till, och då kan vi behöva tillsätta det genom kosttillskott. Nedan går vi igenom de bästa kosttillskotten med matsmältningsenzymer på marknaden 2024.
Vad är matsmältningsenzymer?
Matsmältningsenzymer är proteiner som naturligt finns i kroppen och som hjälper till att bryta ned fett, kolhydrater och proteiner som finns i maten vi äter. Nedbrytningen av maten börjar redan i munnen eftersom det finns gott om matsmältningsenzymer i vårt saliv. När enzymerna bryter ner maten i små beståndsdelar kan kroppen ta upp alla näringsämnena från maten. Vi tar nämligen upp näringsämnena genom att de åker igenom väggen i tunntarmen och ut i cellerna, och då krävs de att alla beståndsdelar tillräckligt nedbrutna.
Brist på matsmältningsenzymer
Ibland kan vi av flera olika anledningar få brist på matsmältningsenzymer, vilket kan leda till hälsoproblem. Framför allt är det magenzymer som saknas, och då kan vi behöva tillsätta det i våra kroppen genom kosttillskott. Enzymtillskott kan du enkelt köpa receptfritt, och du kan exempelvis fråga om matsmältningsenzymer på apoteket.
Symptom som tyder på brist av matsmältningsenzymer
Det generella symptomet som tyder på att du har brist på matsmältningsenzymer är just problem med matsmältningen. Det i sin tur kan visa sig på flera olika sätt, och eftersom symptomen kan vara många, kan det också vara svårt att diagnostisera att det är just brist på matsmältningsenzymer som är problemet.
Vanliga symptom på matsmältningsproblem är:
- Diarré
- Gasig/uppblåst mage
- Illamående
- Förstoppning
- Magsmärtor efter måltid
- Ofrivillig viktnedgång
- Trötthet
Varför uppstår brist på matsmältningsenzymer?
Orsaken till brist på maltsmältningsenzymer kan vara många. Det kan vara kroniska tillstånd, men också tillfälliga tillstånd som går att ändra med hjälp av exempelvis förändrade kost- och levnadsvanor.
Personer med IBS kan ofta bli hjälpta av matsmältningsenzymer, och kan vi vissa fall äta en del livsmedel de annars inte klarar av om de tar enzymtillskott. Andra orsaker till problem med matsmältningen kan vara stress eller dålig kost. Vid ett sådant tillfälle kan enzymer för magen vara en del av lösningen, samtidigt som man förändrar sina levnadsvanor.
Brist på matsmältningsenzymer kan också bero på ålder eller genetiska faktorer. Oavsett anledning till att du har problem med matsmältningen kan matsmältnings tabletter vara en del av lösningen. Skulle du dock ha stora problem med matsmältningen och till exempel uppleva snabb ofrivillig viktnedgång trots tillskott av matsmältningsenzymer bör du alltid ta kontakt med läkare.
Vanliga frågor och svar om matsmältningsenzymer
Är det bra att äta matsmältningsenzymer?
För den som ofta upplever problem med matsmältningen kan det vara bra att äta matsmältningsenzymer. Problem med matsmältningen kan i sin tur leda till allvarliga hälsoproblem på grund av näringsbrist. Om du ofta har symptom på matsmältningsproblem så som diarré, magsmärtor, förstoppning eller gasig mage kan matsmältningsenzymer vara att rekommendera. Det finns inga direkta biverkningar av matsmältningsenzymer, men självklart är det onödigt att ta tillskott för någon som inte är i behov av det.
Vilka matsmältningsenzymer är bäst?
Vilket tillskott av matsmältningsenzymer som är bäst kan varierar lite beroende på vilka problem du har och vilka enzymer det är du har brist på. De allra flesta blir hjälpta av ett brett enzymtillskott, exempelvis vår testvinnare Healthwell Enzym Vital. Den innehåller fem av de viktigaste enzymerna samt har ett högt enzymvärde. Har du problem med exempelvis laktos eller fettrika måltider bör du ta enzymer som är inriktade mot just dessa problem.
Varför får man brist på enzymer?
Anledningen till att man får brist på enzymer kan variera. Det finns ärftliga och genetiska faktorer som kan påverka bristen. Men det kan också vara på grund av dåliga kost- och levnadsvanor. Exempelvis stress kan ha en stor påverkan på matsmältningen. Även IBS är en vanligt anledning till att man har brist på magenzymer.
I vilken mat finns enzymer?
Matsmältningsenzymer finns naturligt i kroppen och är inget vi får i oss av mat, utan de bryter ner maten vi får i oss. Men det finns även något som kallas för matenzymer, som främst finns i frukt och grönsaker. Matenzymer hjälper matsmältningsenzymerna på traven och kan därför fungera likadant som enzymtillskott. Vetegräs, papaya och aloe vera innehåller hög andel matenzymer.