En måltidsersättning kan vara i form av en dryck, soppa eller bar som ersätter en hel måltid. Ersättningen innehåller kontrollerade mängder energi, vitaminer och mineraler för att hjälpa dig hålla koll på ditt kaloriintag och gå ner i vikt.

bäst måltidsersättning 2021

I denna artikel har vi sammanställt en lista med de bästa måltidsersättningarna på marknaden. Innan vi tittar närmare på de olika produkterna ska vi ge dig en kort genomgång av hur du väljer rätt måltidsersättningar.

Så väljer du rätt måltidsersättning

Idag finns det många olika typer av måltidsersättningar att välja mellan. Smak, konsistens och innehåll är bara några saker som skiljer de olika produkterna åt. Här är några saker du bör tänka på i valet av måltidsersättning.

  • Innehåll: Eftersom måltidsersättningen ersätter en riktig måltid är det viktigt att produkten innehåller alla näringsämnen din kropp behöver. Kontrollera därför innehållsförteckningen noga och titta efter vitaminer, mineraler, proteiner, fett och fibrer.
  • Smak: Om produkten inte smakar gott är risken stor att du snabbt återgår till dina dåliga vanor. Med dagens stora utbud av måltidsersättningar finns det dock en smak som passar de flesta.
  • Antal kalorier: Kombinerar du måltidsersättningen med vanlig kost är det extra viktigt att ha koll på kaloriintaget.
  • Allergier: Tänk på att måltidsersättningar kan innehålla gluten, laktos, ägg och andra allergiframkallande ämnen.
  • Pris: Kontrollera antalet portioner i förpackningen och räkna ut pris per portion. Väg alltid in innehållet när du gör en bedömning av om produkten är prisvärd eller inte. En billig måltidsersättning som inte innehåller tillräckligt med näringsämnen, protein eller fibrer kommer förmodligen inte hålla dig mätt länge och är därför inte ett bra val.
  • Användaromdömen: Det kan även vara en bra idé att se vad personer som testat produkten tycker. Många användarrecensioner kan ge en bra indikation om måltidsersättningens kvalitet, men kom ihåg att smak är subjektivt.

Måltidsersättning bäst i test 2022

1. Diet Shake – Bäst i test

bäst måltidsersättning 2022

Diet Shake är den bästa måltidsersättningen i vår jämförelse. Med många olika smaker, hög proteinhalt, många positiva recensioner och få kalorier är det ett bra val för personer som vill gå ned i vikt. Varje portion (28 g) innehåller 14,3 gram protein och en rad mineraler och vitaminer som är bra för kroppen, exempelvis C-vitamin, magnesium och zink. En portion Diet Shake innehåller mindre än 100 kalorier och är därför särskilt lämplig för personer som vill gå ned i vikt.

Det är lätt att blanda ut pulvret med vatten och i förpackningen ingår en skopa som gör det enkelt att dosera enligt anvisningarna. Du kan dessutom välja mellan flera olika smaker, bland annat choklad, cappucino, hallon och apelsin. Diet Shake har fått betyget 4,5 av 5 av användarna där majoriteten är överens om att produkten fungerar bra och att den är både god och mättande.

Typ av måltidsersättning: Pulverdryck
Pris: 229 kr
Antal portioner: 15
Pris per portion: 15,27 kr

2. Allévo VLCD Shake – Bäst måltidsersättning för viktminskning

måltidsersättning för viktminskning

Allévo VLCD Shake är en bra måltidsersättning för snabb viktminskning. VLCD står för Very Low Calorie Diet, vilket innebär att produkten har ett mycket lågt energiinnehåll, men att den uppfyller den de krav som finns gällande näringssammansättning.

Du väljer själv om du vill ta Allévo VLCD Shake som en komplett måltidsersättning, det vill säga fem mål per dag, eller vid enstaka tillfällen. En portion innehåller 115 kalorier och alla näringsämnen som kroppen behöver. Som längst kan du använda Allévo VLCD Shake i tre veckor.

Jämfört med andra måltidsersättningar är Allévo VLCD Shake extra prisvärd med ett jämförelsepris på 7,71 kronor per portion. Produkten har även fått fina recensioner av användare som uppskattar det låga energiinnehållet, effektiviteten, konsistensen och priset.

Typ av måltidsersättning: Pulverdryck
Pris: 185 kr
Antal portioner: 24
Pris per portion: 7,71 kr

3. Better You Mellanmål – Bäst måltidsersättning för veganer

bäst måltidsersättning för veganer

För dig som är vegan kan Better You Mellanmål vara ett bra alternativ. Detta är en pulverdryck innehållande vegetabiliska och naturliga ingredienser så som alger, bär och frukter. Pulvret blandar du med med vatten i en shaker, vilket ger dig en dryck med smak av skogsbär innehållande små bärbitar.

En fördel med Better You Mellanmål är den höga andelen protein. Utöver fibrer, vitaminer och mineraler innehåller varje portion 16 gram protein. Detta är en näringsrik produkt som är naturligt sötad med steviaglykosider och helt fri från kemiska tillsatser.

Många användare tycker att Better You Mellanmål är en fantastisk produkt som är lätt att dricka på morgonen och som mellanmål på dagen. Nackdelen är dock det höga priset som gör produkten till den dyraste i vår jämförelse.

Typ av måltidsersättning: Pulverdryck
Pris: 199 kr
Antal portioner: 10
Pris per portion: 19,9 kr

4. Nutrilett Smart Meal Bar – Bästa måltidsbaren

bäst måltidsbar 2021

Ibland är det inte möjligt att blanda ihop en shake och då kan en måltidsbar vara ett bra alternativ. Nutrilett Smart Meal Bar är den bästa måltidsbaren i jämförelsen tack vare dess krispiga konsistens, näringsrika innehåll och goda smak.

Måltidsbaren finns i två smaker: Chocolate Chip Cookie och Chocolate Crunch & Seasalt. Vissa återförsäljare har även smaken Yoghurt & Blueberry. Varje bar innehåller vitaminer och mineraler, vilket betyder att du kan byta ut en eller två måltider utan att oroa dig för ditt näringsintag.

Jämfört med andra måltidsersättningar innehåller Nutrilett Smart Meal Bar dock ganska mycket socker. Varje bar innehåller 228 kalorier, vilket är högre än snittet. Utöver det är det en populär bar som uppskattas av användarna, även om de tycker att den är en aning för söt.

Typ av måltidsersättning: Måltidsbar
Pris: 20 kr
Antal portioner: 1
Pris per portion: 20 kr

5. Core Frukost Meal – Bäst till frukost

bäst måltidsersättning 2021

Core Frukost Meal är en prisvärd måltidsersättning som passar bra för personer som vill ha en nyttig och snabb frukost. Det är en näringsrik och proteinrik pulverdryck som ger dig en bra start på dagen. Produkten är helt fri från gluten, har en låg laktosmängd och tack vare havrefibrer och kokosfett är drycken mättande.

Core Frukost Meal är även en proteinrik produkt med protein från vassleproteinkoncentrat, isolat, kasein, ägg och havre. Varje portion innehåller 20,1 gram, vilket är mer än de andra produkterna i testet. Den innehåller dessutom inget tillsatt socker utan är smaksatt med frukter, bär och sötningsmedlet Aspartam.

Den här måltidsersättningen innehåller även probiotika som är viktigt för tarm- och magfunktionen och för immunförsvaret och kommer i flera olika smaker. Varje portion innehåller 195 kalorier.

Typ av måltidsersättning: Pulverdryck
Pris: 79 kr
Antal portioner: 7
Pris per portion: 11,29 kr

6. Naturdiet Shake – För dig som ofta är på språng

Bäst måltidsshake 2021

Naturdiet Shake är en färdigblandad dryck som passar i situationer när du har bråttom. Det är en smidig måltidsersättning som du enkelt kan bära med dig och som du inte behöver blanda själv. Med andra ord passar den utmärkt att ta med till jobbet eller träningen.

Varje shake innehåller 150 kalorier och fyra shakes täcker det dagliga näringsbehovet. Naturdiet innehåller alla 13 livsnödvändiga vitaminer och varje shake ger minst 33 procent av det rekommenderade dagliga intaget av varje vitamin. Shaken innehåller även många viktiga mineraler.

Naturdiet Shake är helt laktosfri, vilket gör den extra skonsam bmot magen. Den kommer dessutom i 11 olika smaker och är enligt användarna själva både god och lätt att dricka.

Typ av måltidsersättning: Färdigblandad shake
Pris: 289 kr
Antal portioner: 12
Pris per portion: 11,93 kr

7. Nutrilett Quick Weightloss Shake  – Måltidsersättning för viktnedgång

måltidsersättning viktnedgång

Nutrilett Shake är en populär måltidsersättning i pulverform som du blandar med kallt vatten. Varje portion innehåller omkring 110 kalorier, vilket gör ersättningen passande för dig som vill äta en energibegränsad kost.

Shaken innehåller alla nödvändiga mineraler och vitaminer, bland annat vitamin A, B, C, D, E, zink, kalcium och magnesium. Måltidsersättningen finns i olika smaker, bland annat choklad och vanilj, och kommer i 15-pack, men finns även i 25-pack.

Användarna själva har gett Nutrilett Shake goda betyg och menar att ersättningen är god och att den ger en bra mättnadskänsla, trots den låga kalorimängden. Nackdelen är dock att produkten innehåller en hel del fruktos och även sojaprodukter.

Typ av måltidsersättning: Pulverdryck
Pris: 179 kr
Antal portioner: 15
Pris per portion: 11,93 kr

8. Diet Shake Less Sugar – Måltidsersättning med mindre socker

måltidsersättning utan socker

Diet Shake Less Sugar är ett alternativ för dig som vill ha en måltidsersättning eller ett hälsosamt mellanmål utan tillsatt socker. Likt testvinnaren är Diet Shake Less Sugar ett pulver som du enkelt blandar ut med vatten eller mjölk för att få en god och näringsrik måltidsdryck.

Bortsett från att vara rik på protein (56,3 gram per 100 gram) har Diet Shake Less Sugar ett högt fiberinnehåll med tillsatta vitaminer och mineraler för extra näring. Varje portion innehåller färre än 90 kalorier och produkten har dessutom ett extra lågt laktosinnehåll.

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller hitta ett hälsosammare mellanmål kan Diet Shake Less Sugar vara värt att testa. Här kan du välja mellan flera goda smaker, bland annat Chocolate Brownie, Peanut Butter Milkshake och Salted Caramel.

Typ av måltidsersättning: Pulverdryck
Pris: 229 kr
Antal portioner: 15
Pris per portion: 15,27 kr

nyttigt mellanmål

Allévo One Meal Bar är en måltidsbar som gör det enklare för dig att hålla koll på ditt kaloriintag. Här kan du välja mellan smaker som Blueberry, Dark Choholate och Toffee och du kan antingen köpa måltidsbaren styckvis eller i 20-pack.

Alla bars är vitamin- och mineralberikade så att du ska få i dig alla näringsämnen även när du ersätter måltider. Varje bar innehåller 212 kalorier och 14 gram protein. Användarna är nöjda med produkten och menar att den är god. Dock bör du vara medveten om att 18 procent av baren består av choklad innehållande vanligt socker.

Typ av måltidsersättning: Måltidsbar
Pris: 17 kr
Antal portioner: 1
Pris per portion: 17 kr

måltidsersättning gå ner i vikt

Nutrilett VLCD Smoothie är en mättande färdigblandad smoothie som passar utmärkt för dig som är på språng. Produktens låga energiinnehåll på bara 148 kalorier per portion gör den till ett bra alternativ om du äter energibegränsad kost. Smoothien fungerar även utmärkt som mellanmål.

Likt övriga måltidsersättningar är Nutrilett VLCD Smoothie berikad med både fibrer, vitaminer och mineraler för att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen. Produkten kommer i tre goda smaker och har dessutom en relativt låg sockerhalt.

Typ av måltidsersättning: Färdigblandad smoothie
Pris: 24 kr
Antal portioner: 1
Pris per portion: 24 kr

Tänk på detta innan du använder måltidsersättning

När du börjar använda måltidsersättningar bör du utgå från dina preferenser och din målsättning. Måltidsersättningar kan vara bra som ett mättande mellanmål såväl som en metod för intensiv viktminskning. Det kan även vara ett bra val om du vill börja äta nyttigare, många väljer även att kombinera måltidsersättning med diverse naturliga bantningspiller eller hungerdämpare för att i kombination med träning gå ner i vikt.

Börja alltid med att planera dina måltider och välj sedan ut vilken eller vilka du ska byta ut. Många väljer att byta ut det tyngsta målet på dagen. Tills du vant dig vid ersättningen bör du aldrig byta ut mer än en måltid. Se till att äta hälsosam mat i övrigt för att uppnå de resultat du önskar.

Om du har provat måltidsersättning tidigare eller vill uppnå resultat snabbt bör du byta ut minst två mål om dagen. Vill du bara äta måltidsersättningar så kan det vara en bra idé att välja olika sorters produkter och smaker för att inte bli uttråkad.

Frågor och svar om måltidsersättning

Vad är VLCD?

VLCD (Very low calorie diet) är en mycket kalorisnål diet. Det är ett samlingsnamn för dieter där du äter väldigt få kalorier, vanligtvis 500-800 kalorier per dag. VLCD ersätter alla vanliga måltider med måltidsersättningar och ger snabba resultat. Det är dock en tillfällig kur som sällan behöver överstiga tre veckor.

När du följer en så pass kalorisnål diet är det viktigt att du väljer måltidsersättningar avsedda för VLCD. Särskilda VLCD-produkter består nämligen av en balanserad uppsättning ingredienser som innehåller alla näringsämnen kroppen behöver.

VLCD med måltidsersättningar kan ge god effekt om de används på rätt sätt. Det är ett effektivt sätt att bekämpa fetma och övervikt, men det bör inte ske under längre tid än vad som anges på förpackningen. Under de första dagarna är det vanligt att känna sig yr eller svag eftersom kroppen har ett kaloriunderskott.

Går man ner i vikt av måltidsersättning?

Studier visar att måltidsersättningar är ett effektivt sätt att gå ned i vikt snabbt. Denna viktminskningsmetod passar framför allt personer som vill bli av med ett visst antal kilon. Det är dock ingen långsiktig lösning, utan du bör fortsätta med hälsosam mat även efter att du uppnått ditt viktmål.

I övrigt är det viktigt att du följer en plan och har en hälsosam livsstil. För många kan måltidsersättningar vara ett effektivt verktyg för att börja äta nyttigare och kan därför ses som ett första steg mot en hälsosam livsstil.

Hur gör jag för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt?

Om du vill gå ned i vikt på ett hälsosamt sätt är det viktigt att du äter nyttigt och tränar regelbundet. Nyttig och näringsrik mat är varierad med mycket frukt och grönt.

Måltidsersättningar bör enbart ses som ett sätt att ändra en ohälsosam livsstil. De flesta produkter är kalorisnåla samtidigt som de innehåller den näring du behöver, vilket gör det enkelt att börja äta nyttigare.

Avslutningsvis

Måltidsersättningar är populära bland de som snabbt vill gå ned i vikt eller börja äta nyttigare. Idag finns ett stort utbud av ersättningar i olika former, bland annat pulverdrycker, måltidsbarer och färdiga shakes. Baserat på kundernas egna omdömen har vi utsett Diet Shake till den måltidsersättning som är bäst i test.