Bäst brun utan sol tabletter 2023

Vill du få en jämnare och snyggare solbränna? Då kan tillskott med betakaroten vara något att testa. Betakaroten är ett brunt pigment som fungerar som ett förstadium till det viktiga A-vitaminet. Det lagras i hudens fettvävnad där det också ger huden en brunaktig nyans. Därför kallas betakaroten ofta för en ”brun utan sol-tablett”. I denna artikel går vi igenom de bästa BUS tabletterna på marknaden just nu.

Översikt – Top 3 Bus tabletter

Idag finns det ett stort utbud av betakaroten-tabletter. Vi har granskat utbudet noggrant och valt ut tre varianter som vi tycker är extra bra och som dessutom fått höga betyg av användarna själva.

Nedan kan du läsa mer om tabletterna och deras egenskaper. Ha dock i åtanke att resultatet kan variera från person till person.

1. Betakaroten Plus – Bäst i test

Betakaroten Plus - Betakaroten & brun utan sol

Betakaroten Plus är ett högdoserat tillskott innehållande 82 000 IE betakaroten per portion, vilket motsvarar 50 mg. Tillskottet finns i tre olika storlekar – 30, 60 eller 90 kapslar – och den rekommenderade dosen är 1 kapsel per dag.

Kapslarna innehåller även piperin och MCT-olja som gör det enklare för kroppen att ta upp betakaroten. Piperin har faktiskt visat sig kunna förbättra upptaget med hela 2000 procent!

Det är dock inte allt, Betakaroten Plus är även laddat med en rad andra viktiga vitaminer och mineraler, bland annat vitamin B5, vitamin C, vitamin E, zink, selen och koppar.

Ytterligare en fördel med dessa ”brun utan sol”-tabletter är att kapslarna är helt vegetabiliska. Därmed passar de även dig som är vegetarian eller vegan.

Användarna är mycket nöjda med tillskottet och menar att de kan vara i solen längre stunder utan att bränna sig. De uppger också att fräknarna dyker upp snabbare och att de fick en snyggare bränna.

Betakaroten Plus - Betakaroten & brun utan sol

+ Innehåller 82 000 IE betakaroten per portion
+ MCT-olja och piperin ökar kroppens upptagningsförmåga
+ Innehåller även viktiga vitaminer och mineraler
+ Lämplig för vegetarianer och veganer

Typ av tillskott: Kapslar
Storlek: 30/60/90 st kapslar
Mängd betakaroten/portion: 50 mg
Rekommenderad dos: 1 kapsel/dag

2. Core Betakaroten – Mest prisvärd

Core Betakaroten

Core Betakaroten är mycket likt Betakaroten Plus – det kommer i samma storlekar och varje kapsel innehåller 50 mg betakaroten samt MCT-olja och piperin som underlättar upptaget. Även doseringen är densamma, det vill säga en kapsel per dag.

Den stora skillnaden är att detta tillskott inte innehåller några andra vitaminer eller mineraler, vilket Betakaroten Plus gör. Detta gör också priset betydligt lägre. Med andra ord kan detta vara ett bra alternativ för dig som vill ha ett lite billigare tillskott med enbart betakaroten.

Användarna själva uppger att tabletterna håller vad dem lovar och att de märkte skillnad på bara några dagar. Det finns till och med personer som uppger att de haft en positiv effekt på soleksem. Vissa menar dock att kapslarna är något stora.

Core Betakaroten

+ Högdoserade betakaroten-tabletter
+ Bara 1 kapsel per dag
+ Ett prisvärt tillskott
+ Många positiva användaromdömen

Typ av tillskott: Kapslar
Storlek: 30/60/90 st kapslar
Mängd betakaroten/portion: 50 mg
Rekommenderad dos: 1 kapsel/dag

3. Maxosol – Bästa lågdoserade betakaroten

maxosol - brun utan sol

Maxosol är ett populärt betakaroten-tillskott som hjälper dig att förlänga solbrännan. Varje kapsel innehåller 15 mg betakaroten, vilket är en betydligt lägre mängd jämfört med övriga tillskott i listan. Samtidigt är det många som föredrar ett lågdoserat tillskott.

Maxosol marknadsförs som ett sätt att förbereda huden för solen. Den dagliga dosen är 1 kapsel per dag och du bör börja med tillskottet ett par veckor innan du ska resa utomlands eller i början av sommarhalvåret.

Innehållet i tabletterna är noggrant sammansatt för att ge dig en bättre och jämnare solbränna. De innehåller också vitaminer och mineraler som vårdar både hud, hår och naglar, så som biotin, niacin, selen, zink, koppar, vitamin C och vitamin E.

Förpackningen innehåller dig 60 tabletter som dessutom är helt gluten- och laktosfria. Enligt användarna fungerar Maxosol utmärkt. Många uppger att de blivit kvitt sina soleksem och att de får en fin brun färg året om.

maxosol - brun utan sol

+ Lågdoserat betakaroten-tillskott
+ Prisvärt

+ Vårdar både hud, hår och naglar
+ Effektivt mot soleksem

Typ av tillskott: Tabletter
Storlek: 60 tabletter
Mängd betakaroten/portion: 15 mg
Rekommenderad dos: 1 tablett/dag

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A, vilket betyder att kroppen kan använda det för att bilda A-vitamin vid behov.

A-vitamin är viktigt för en rad processer i kroppen, bland annat för att vår syn, hud och våra slemhinnor ska fungera optimalt. Det är också viktigt för dig som är gravid eftersom vitamin A spelar en betydande roll för fosterutvecklingen.

Betakaroten lagras i hudens fettvävnad till dess att kroppen eventuellt behöver omvandla det till A-vitamin. Eftersom det har en brunaktig nyans förstärker det också hudens naturligt bruna färg, vilket i sin tur göra att du blir ”solbränd” snabbare.

Utöver det kan betakaroten även göra din solbränna jämnare och se till att den håller längre. Detta är förstås anledningen till att tillskott med betakaroten ofta kallas för brun utan sol-tabletter.

Fördelar med betakaroten-tabletter

Som du säkert förstås finns det många fördelar med att testa betakaroten-tabletter om du vill få en snyggare brännare. Här listar vi några av de främsta som kan vara bra att känna till.

  • Bli solbränd snabbare. Som tidigare nämnt har betakaroten en brun ton och när den lagras i huden gör den att du ser brunare ut.
  • Jämnare färg. Betakaroten lagras jämnt över hela huden, vilket också gör att du kan få en jämnare solbränna.
  • Brännan håller längre. Ytterligare en stor fördel med betakaroten-tillskott är att din bränna håller längre.
  • Ger ett bättre skydd mot solen. Studier visar att ett regelbundet intag av betakaroten kan ge huden ett bättre skydd mot solen.
  • Lämnar inte fläckar som andra brun utan sol-produkter kan göra. Vanlig brun utan sol kan lätt lämna fläckar på kläder och sängkläder. Även resultatet kan bli fläckigt, men det slipper du förstås med betakaroten-tabletter.
  • Skyddar kroppen mot oxidativ stress. Betakaroten är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. Enligt vissa studier är det dock enbart betakaroten från kosten – alltså inte tillskott – som har positiva hälsoeffekter.
  • Kan lindra soleksem. Många som testat betakaroten-tabletter menar att de haft en god effekt på deras soleksem.

Finns det biverkningar med betakaroten?

För dig som inte röker finns det få biverkningar som är förknippade med betakaroten. Risken att överdosera är dessutom mycket låg eftersom kroppen omvandlar det till A-vitamin vid behov. Det som däremot kan ske är att handflator och fotsulor får en gul eller orange ton.

Om du däremot är rökare bör du undvika att ta tillskott med betakaroten. Det finns nämligen studier som visar att ett för högt intag kan öka risken att drabbas av lungcancer. Det är dock säkert att få i sig ämnet naturligt via kosten.

Sammanfattning

Tillskott med betakaroten kan vara ett bra alternativ för dig som vill se solbränd ut snabbare och få en bränna som håller lite längre.

Många personer som testat brun utan sol-tabletter uppger att de håller vad de lovar. Vissa menar att de till och med kan lindra soleksem, men resultatet kan förstås variera från person till person.

Tänk på att aldrig överstiga den rekommenderade dagliga dosen för det betakaroten-tillskott du valt, även om höga doser inte är förknippade med allvarliga risker. Du som röker bör däremot undvika tillskott helt och enbart få i dig betakaroten via kosten.

Slutligen – tänk på att betakaroten-tabletter inte ska ersätta ditt vanliga solskydd. De bör enbart fungera som ett komplement till ett traditionellt solskydd.

Frågor och svar

Hur fungerar brun utan sol-tabletter?

Brun utan sol-tabletter innehåller betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin. Betakaroten lagras i hudens fettvävnad och eftersom pigmentet har en brun ton kan det också ge huden en brunare nyans.

Vad är rekommenderat intag av betakaroten?

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på minst 3 – 7 mg för att undvika näringsbrist. Detta går att uppnå genom en varierad kost. Det är dock inte farligt att få i dig högre doser via tillskott, men tänk på att aldrig överstiga den dagliga dosen.

Kan jag verkligen bli solbränd med brun utan sol-tabletter?

Ja, på sätt och vis. Du kan se solbränd ut snabbare och få en jämnare bränna som håller längre.

Hur får jag i mig naturligt betakaroten?

Betakaroten finns naturligt ibland annat morötter, gröna bladgrönsaker, tomater, nypon och aprikoser.

Vilket tillskott med betakaroten är bäst?

I vår jämförelse har vi valt ut Betakaroten Plus som det bästa tillskottet. Detta är ett högdoserat tillskott i kapselform som även innehåller en rad andra viktiga vitaminer och mineraler. Kapslarna är dessutom vegetabiliska och därmed passande för både vegetarianer och veganer.