Bäst blodsockermätare 2024

För personer med diabetes typ 1 eller typ 2 kan höga nivåer av blodsocker (glukos) leda till ett tillstånd kallat hyperglykemi. Detta beror vanligtvis på en minskad eller nedsatt produktion av insulin, hormonet som reglerar blodsockernivåerna. Om du är diabetiker kan det därför vara klokt att skaffa en blodsockermätare för regelbunden övervakning av ditt blodsocker.

När du söker en lämplig blodsockermätare är det viktigt att fundera över vilka funktioner du behöver och hur mycket du är beredd att investera i enheten. Många föredrar en användarvänlig och effektiv mätare som kräver så lite blodprov som möjligt.

I denna artikel granskar vi de mest centrala faktorerna att beakta vid val av blodsockermätare samt listar de bästa alternativen tillgängliga på marknaden.

Blodsockermätare – Top 3 modeller

Bäst blodsockermätare – Hela testet 2024

1. Freestyle Lite blodsockermätare – Mest för pengarna

bäst blodsockermätare

FreeStyle Lite blodsockermätare är ett populärt val bland diabetiker och personer med problem med blodsockret. Det är ett ekonomiskt val som passar den som vill undvika att ta för mycket blod, eftersom den endast kräver 0,3 mikroliter vätska från din kropp. Denna blodglukosmätare har snabba och exakta 4 sekunders tester och ett minne med  plats för 400 tester. Displayen har också belysning för att underlätta användning i dåliga ljusförhållanden. Med denna produkt får du: 

 • En FreeStyle lite blodsockermätare.
 • En provtagare 
 • 10 lansetter 
 • 10 testremsor 
 • En praktisk väska 
 • Ett förinstallerat batteri som räcker upp till cirka 500 mätningar.

Fördelar: Billig, snabba och träffsäkra resultat, belyst display, minnesplats för 400 tester, lätt att använda och att bära med sig. 

Nackdelar: Något sämre batteritid än Accu-chek

2. Accu-Chek Mobile – Premium blodsockermätare

bästa glukosmätare

Accu-Chek Mobile är en blodsockermätare som är utformad för egenkontroll av personer med diabetes. Den används tillsammans med Accu-Chek Mobile testkassetten. Innan du använder Accu-chek bör du rådgöra med din läkare och diabetessjuksköterska för att hitta målnivån för blodsockret. Accu-Chek Mobile har många bra funktioner. Den är lätt, liten och kompakt, vilket innebär att den är lätt att bära med sig. Accu-Chek Mobile säljs som ett färdigt kit innehållande: 

 • 1 st mätare,
 • 1 st blodprovtagare, 
 • 1 st lancettrumma med 6 lancetter 
 • 1 st testkassett med 50 teststickor.

Fördelar: Automatisk kodning, mättid 5 sekunder, lätt att använda och är lätt att ha med sig i fickan/väskan.
Nackdelar: Kostar mer än tre gånger så mycket som Freestyle Light

3. GlucoMen Areo – Billigast blodsockermätare

blodsockermätare bäst i test

För dem med diabetes och en NFC-kompatibel smartphone, erbjuder GlucoMen Areo en innovativ lösning som kombinerar teknikens framsteg med hälsans övervakning. Denna blodsockermätare är inte bara ett verktyg, utan en följeslagare i kampen mot diabetes. Tack vare NFC-teknologin kan du trådlöst överföra dina blodsockervärden direkt till en app på din smartphone, vilket gör det enkelt att hålla koll på din diabetes i realtid.

Inkluderat i förpackningen:

 • 1 GlucoMen Areo mätare
 • 1 Blodprovtagare
 • 10 Lansetter
 • 10 GlucoMen Areo Sensor blodsockerstickor

Fördelar: Skickar trådlöst blodsockervärden till din smartphone via NFC. Upplyst display med klara, stora siffror som gör avläsningen enkel. Snabba mätresultat på endast 5 sekunder. Ingen kodning krävs, vilket minskar risken för fel. Kräver en minimal blodvolym på endast 0,5 µL. Har funktioner som blodvolymkontroll och måltidsmarkeringar

Vad är en blodsockermätare? 

En glukosmätare mäter blodets koncentration av glukos, denna information kan du sedan använda för att vidta nödvändiga åtgärder i syfte att hjälpa din kropp att upprätthålla rätt sockernivåer. Denna teknik hjälper diabetiker och andra med sjukdomar som kräver frekvent övervakning av blodsockernivån att snabbt och enkelt kontrollera sitt aktuella blodsockervärden. Genom att göra detta kan de undvika eller minimera effekterna av höga (hyperglykemiska) respektive låga (hypoglykemiska) blodsockernivåer.

Så fungerar en glukosmätare

En blodsockermätare fungerar vanligtvis antingen med hjälp av en testremsa som sätts in i apparaten eller genom att ta vätska från ett prov. Informationen skickas sedan till en elektronisk skärm på apparaten, som visar ditt mätvärde för den aktuella tidsperioden. En blodsockermätare används vanligtvis av dem som har diabetes och vill kontrollera sin blodsockernivå på andra platser än på ett sjukhus eller en vårdcentral.

Att tänka på innan du köper en blodglukosmätare

Det finns många saker att tänka på när man letar efter rätt blodsockermätare. En viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer mätare – noggrannhet. Blodglukosmätare skiljer sig åt när det gäller hur exakta de är och kan visa falska positiva eller negativa värden av orsaker som din kost, tid på dagen eller smuts på remsan. En annan faktor är priset eftersom mätare kan variera i pris och vissa är ganska dyra.  

Det finns också olika funktioner som kan vara viktiga eller oviktiga beroende på din situation och dina preferenser, nedan är några andra faktorer du bör fundera kring innan ditt val: 

 • Vad är min budget? 
 • Vill jag ha en mätare som kan lagra data eller bara en för teständamål? 
 • Hur ofta kommer jag att använda blodsockermätaren?
 • Vilka funktioner vill jag ha – påminnelser, larm, minneslagring etc.?

Frågor och svar om blodsockermätare

Vad gör en blodglukosmätare?

En blodsockermätare är en apparat som hjälper diabetiker och personer med sjukdomar som ofta behöver övervaka sina blodsockernivåer.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en blodsockermätare?

Det finns många saker att tänka på när du väljer din första eller nästa mätare; noggrannhet, pris och vilka funktioner du vill ha – detta är några av faktorerna du bör väga in inför ditt köp.

Vilken är den största fördelen med en blodsockermätare?

Den största fördelen med en blodsockermätare är att personer med diabetes kan kontrollera sina glukosnivåer hemma, på jobbet eller på resande fot. Detta gör det lättare för dem att hantera sitt tillstånd och bidrar till att förebygga akuta episoder som ketoacidos eller hypoglykemi.

Är alla blodglukosmätare likadana?

Nej, det finns några olika typer av mätare för personer med diabetes. Varje typ kan användas för att övervaka antingen blodglukosnivån i helblod eller enbart i plasma. Apparaterna finns också i olika storlekar och former – kompakta handhållna versioner såväl som stora skrivbordsmodeller som kräver kalibrering före varje användning.

Hur använder man en blodsockermätare?

Det första du gör är att ta bort locket och sätta in en testremsa. Aktivera sedan din mätare genom att trycka ner den med ett finger medan du håller den på plats. Sätt sedan in testremsan i mätarens spår och vänta tills mätaren visar blodsockermätningen.  

Vad ska jag tänka på när jag använder en blodglukosmätare?

Det viktigaste för personer med diabetes är att de måste behålla sin normala kost samtidigt som de övervakar sitt blodsockernivå. De bör också rådgöra med sin läkare innan de ändrar sina mediciner eller insulindoser. 

Vad kostar en blodsockermätare?

Kostnaden för en blodsockermätare beror på fabrikat och modell. De billigare modellerna ligger på cirka 400 kr, men vissa mer avancerade mätare kan kosta över 1000 kr

Vilken blodsockermätare är bäst?

I vårt test har vi funnit att Freestyle Lite blodsockermätare är den bästa blodsockermätaren på marknaden sett till sitt pris. Det är en enkel och lättanvänd enhet som har alla nödvändiga funktioner och ger exakta resultat.

Vilka olika funktioner kan en blodsockermätare ha?

Antal tester per remsa, enhetens storlek och form, kalibreringsfrekvens, färgpekskärm, minnesfunktioner m.m 

Vart kan man beställa en blodsockermätare?

Blodsockermätare finns att beställa på flera olika apotek på nätet.