Förstoppning huskur – Tips för att få igång hård mage

Förstoppning är ett vanligt magproblem som drabbar de flesta någon gång i livet. En hård mage kan dels ge obehagskänslor, men också orsaka smärta, uppblåsthet och illamående. Läs vidare för att lära dig mer om förstoppning och vilken mat som kan vara bra att äta om du är hård i magen.

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

Orsaken till en trög mage kan variera, men oftast beror det på stress eller att kosten vi äter inte innehåller tillräckligt med fibrer. Lyckligtvis finns det flera bra huskurer som kan sätta igång tarmrörelserna och få fart på magen igen. Först ska vi gå igenom varför vi blir förstoppade från första början.

Vad är förstoppning?

Förstoppning, även kallat hård eller trög mage, uppstår när avföringen blir hård och får svårt att röra sig genom tarmsystemet. Det kan göra det svårt att gå på toaletten, även fast du vill.

Om du bajsar färre än tre gånger på en vecka räknas det normalt sett som förstoppning. Hur ofta du behöver gå på toaletten kan dock variera från person till person. Vissa bajsar bara ett par gånger i veckan, andra gör det flera gånger per dag.

Svårigheter att få ut avföringen och hård konsistens är de vanligaste tecknen på förstoppning. Andra vanliga symtom är illamående, magsmärtor, spänd mage och svårigheter att tömma hela tarmen.

Det är viktigt att avföringen kommer ut regelbundet. Ju längre maten vi äter ligger kvar i tarmen, desto större är risken att det bildas ämnen som kan vara skadliga för vår tarmflora.

Vad orsakar förstoppning?

Det finns många saker som kan orsaka förstoppning och trög mage. Några av de vanligaste orsakerna är dock stress, vätskebrist, graviditet, för lite rörelse och graviditet.

Även kosten har förstås en stor påverkan på avföringen. Fibrer, alltså de kolhydrater som passerar vidare tjocktarmen, är viktiga för att tarmsystemet ska fungera optimalt. En kost innehållande för liter fibrer kan göra magen hård och trög.

Det finns även viss mat som kan ge förstoppning, exempelvis:

 • Mjölmat (exempelvis vitt bröd, vitt ris, pasta och pannkakor)
 • Svart te
 • Bananer
 • Vitt ris
 • Friterad mat
 • Alkohol

Huskurer för förstoppning och hård mage

Det går att lindra förstoppning på olika sätt, bland annat med hjälp av läkemedel. För dig som vill ha en mer naturlig lösning kan du dock testa en huskur för förstoppning. Det finns mängder av bra huskurer för dig som är hård i magen som kan hjälpa dig att få igång magen snabb.

Här tipsar vi om några bra saker att äta vid förstoppning som kan göra bot på besvären.

1. Katrinplommon

Bara 40 gram katrinplommon innehåller 12 procent av dagliga behovet av fibrer. De innehåller dessutom sorbitol som suger åt sig vatten i tarmen och gör det enklare för avföringen att passera.

Tack vare sin laxerande effekt är katrinplommon en av de mest kända huskurerna mot förstoppning idag. Å andra sidan kan de orsaka både gaser och svullnad, så ät dem med måtta.

katrinplommon

2. Chiafrön

Chiafrön är ett av de mest fibertäta livsmedlen du kan hitta. Så lite som 28 gram chiafrön tillgodoser hela 39 procent av det dagliga fiberbehovet. När chiafrön kommer i kontakt med vatten skapar de en gel som kan mjuka upp avföringen och enklare för den att passera genom tarmen.

3. Kaffe

Kaffe är irriterande för tarmen, vilket kan stimulera tarmrörelserna och få tarmsystem att jobba hårdare. Det gör också att avföringen får en lösare konsistens eftersom det inte hinner suga åt sig lika mycket vätska.

4. Papaya

Papaya består av 90 procent vatten och har en vätskedrivande effekt, vilket kan vara fördelaktigt vid trög mage. Den exotiska frukten innehåller dessutom enzymet papain som hjälper kroppen att bryta ned vissa proteiner samt vitamin C som också kan underlätta vid förstoppning.

5. Äpplen och päron

Äpplen och päron är också rika på fibrer och kan därför vara bra att äta mer av vid förstoppning. De innehåller dessutom ämnen som suger åt sig vätska i tarmen och kan mjuka upp hård avföring, närmare bestämt pektin, sorbitol och fruktos.

6. Bönor och linser

Även linser och bönor är en klassisk huskur vid förstoppning som är fulla med nyttiga kostfibrer. De kan dels addera vikt och volym till avföringen, men också göra den mjukare för att underlätta tömningen.

7. Linfrön

Linfrön är en annan bra huskur som kan vara mot förstoppning. Likt chiafrön bildar linfrön nämligen en gel när de läggs i vatten som kan hjälpa avföringen att ta sig fram i tarmen. Tänk på att välja hela linfrön och ät inte mer än två matskedar per dag.

8. Andra bra livsmedel vid förstoppning

Detta är bara några huskurer som kan underlätta för dig som har en trög mage. Andra bra livsmedel du kan äta mer av för att få fart på magen är:

 • Sötpotatis
 • Rabarber
 • Kiwi
 • Fullkornsbröd
 • Ärtor
 • Kronärtskocka
 • Spenat
 • Citrusfrukter
 • Fikon
 • Quinoa
 • Ananas
 • Alla former av grönsaker

Andra saker du kan göra för att få igång magen

Genom att ändra dina kostvanor kan du effektivt lindra, men också motverka förstoppning. Maten är dock inte det enda som påverkar hur din mage mår. Här är några andra saker du kan göra för att minska risken att drabbas av hård mage.

 1. Drick tillräckligt med vatten. För lite vätska kan vara en bidragande orsak till trög mage. Se till att du dricker ordentligt med vatten, även om du kanske inte alltid är törstig. Det gäller framför allt dig som är äldre.
 2. Håll dig aktiv. Försök att röra på dig en stund varje dag, då fysisk aktivitet också stimulerar tarmrörelsen.
 3. Gå på toaletten när du behöver. Det är inte bra att hålla sig. Gör du det riskerar finns risken att förstoppningen förvärras.
 4. Se över dina läkemedel. Om du upplever förstoppning efter att du börjat med ett nytt läkemedel kan du rådfråga en läkare för att se hur du blir av med besvären.
 5. Undvik att stressa. Stress och oro, exempelvis i samband med en resa, kan orsaka tillfällig förstoppning. Försök att koppla av för att hålla igång magsystemet.

Då kan det vara bra att söka vård

Förstoppning är normalt sett helt ofarligt och vanligtvis över av sig själv. Om besvären kvarstår under en längre tid kan det dock vara bra att söka vård exempelvis genom att kontakta en läkare online. Detsamma gäller om du är förstoppad och samtidigt har ont i magen på natten, minskar i vikt eller har blod i avföringen. Så om du haft problem under längre tid kan det vara bra att hålla koll på din färgen på din avföring. Vill du läsa mer om förstoppning rekommenderar vi dig besöka 1177

Frågor och svar om förstoppning

Vad sätter fart på magen?

Det finns många bra livsmedel och huskurer som kan sätta igång tarmrörelsen. Några av de vanligaste är katrinplommon, linfrön, chiafrön och kaffe.

Hur få igång magen snabbt?

Det bästa sättet är att äta mer fiberrika livsmedel och att hålla igång kroppen. Det finns även receptfria läkemedel som går att använda som en snabb lösning vid förstoppning.

Vad kan man äta för att bli lös i magen?

Du kan till exempel äta katrinplommon, linfrön, chiafrön, äpplen, päron och kaffe. Alla former av grönsaker och fullkornsprodukter är också bra för att få igång magen.

Kan inte få ut avföringen – vad ska jag göra?

Testa att äta mer fiberrika livsmedel och att röra på dig mer. Om besvären kvarstår kan det vara bra att rådfråga en läkare.