Bäst mot gaser i magen – Huskur mot uppblåst mage

gaser i magen

Gaser i magen är helt naturligt, och är något som mer eller mindre alltid finns där. Men när det blir för mycket gaser kan det blir ett problem. Dels kan det förstås kännas pinsamt att behöva släppa ut gaser på opassande platser, men dels kan det också göra ont om det är så att gaserna inte kommer ut.

Gaser i magen beror ofta på att man har ätit dåligt, kanske alldeles för mycket godis eller andra sötsaker men kan också bero på stress, dålig sömn eller inaktivitet. Men oroa dig inte – i den här artikeln går vi igenom de huskurer som fungerar bäst mot gaser i magen.

1. Ät yoghurt till frukost

Yoghurt är ett livsmedel som är utmärkt att äta när du behöver bli av med gaser i magen. En orsak till en gasig mage som ofta känns uppblåst är en dålig bakterieflora. Yoghurt innehåller levande bakteriekulturer som är bra för just tarmfloran och kommer att hjälpa dig att hålla magen i trim. Ett bra tips mot gasig mage är därför att börja dagen med en skål yoghurt. Välj gärna en utan socker eller sötningsmedel då det är produkter som istället kan bidra till gas i magen.

Yoghurt är ett livsmedel som innehåller en hög andel probiotika, ett tillskott som ofta rekommenderas att ta för den som har problem med att få bort gaser i magen. Om du är laktosintolerant bör du välja en laktosfri yoghurt.

2. Ut och rör på dig

Det bästa tipset för att få ut gaser ur magen snabbt är troligtvis att rör på dig. Genom att gå ut på en rask promenad eller en lugn jogg kommer tarmarna att komma i rörelse, och när de börjar arbeta kommer också du också att få ut gaser. Det här är en bra huskur mot uppblåst mage som beror på att du exempelvis åt lite för mycket godis i går kväll eftersom det har en snabbverkande effekt.

Men att röra på sig regelbundet är också ett bra tips för att motverka gaser i magen. Tarmarna kommer inte enbart jobba när du är ute och rör på dig, utan effekten sitter i under relativt lång tid. Självklart kan det vara svårt att gå ut och springa om man har mycket kramper i magen på grund av gaser. Men även små rörelser kan vara hjälpsamma. Har du ofta svåra smärtor på grund av gaser i magen bör du uppsöka läkarvård. Det är smidigt att ta kontakt med en doktor online vid ett sådant tillfälle.

3. Samarin mot gaser i magen

Samarin är sveriges mest köpta naturläkemedel och används traditionellt vid halsbränna och sura uppstötningar då det neutraliserar magsyran. Samarin som, innehåller bikarbonat, brukar även användas för att snabbt få ut gaser ur magen.

4. Bikarbonat mot gaser i magen

Bikarbonat är en gammal och beprövad huskur mot gasig mage och huvudingrediensen i Samarin, du kan därför enkelt skapa din egen Samarin, allt du behöver är:

  • ½ tesked bikarbonat,
  • 1 dl vatten
  • Lite färskpressad citron.

Blanda alla ingredienser och drick upp allting i ett svep. Bikarbonatet tillsammans med citronen bildar en reaktion som gör att du lättare kommer kunna få ut gaserna ut magen. Den här huskuren kan även hjälpa dig som har problem med sura uppstötningar, något som ofta kommer i kombination med uppblåst och gasig mage.

5. Överdriv inte intaget av fibrer

Det pratas mycket om att det är viktigt att få i sig fibrer via maten, och det är det. Men du bör inte överdriva intaget av fibrer, eftersom det istället kan göra att så att du istället får problem med gaser. Fibrer är ett utmärkt sätt att undvika förstoppning, men fel typ av fibrer eller för stor mängd kommer göra så att bakterierna i din tarm överarbetar.

Har du ofta problem med gaser i magen kan det vara så att du är extra känslig mot fibrer. Det kan då vara bra att undvika en del grönsaker som har mycket fibrer. Exempel på sådana grönsaker är brysselkål, broccoli och olika kålsorter. Du bör speciellt undvika att äta dessa råa.

6. Ta ett varmt bad

Hur får man ut gaser ut magen utan att behöva äta något? Det allra bästa tipset är att ta ett varmt bad. Värmen kommer att få magen att slappna av, vilket gör att gaserna kommer ha lättare att komma ut. Det här tipset fungerar allra bäst när du känner att du är på väg att få uppsvullen mage eller gaser. Med hjälp av värmen kommer du kunna motverka att allt för mycket gaser bildas.

Har du inte tillgång till ett badkar fungerar det också bra att ta en trasa med varmt vatten och lägga på maten. Lägg dig ner och slappna av med trasan på magen, så ska du se att gaserna förhoppningsvis minskar. Även en värmekudde kan fungera utmärkt.

7. Drick te gjort på ingefära

Ingefära är ett livsmedel som man länge har använt för att lugna ner oroliga magar. Ingefäran hjälper matsmältningen att fungera som den ska och på så sätt motverkar den att det bildas gaser i magen.

Du kan tillsätta ingefära i maten, men för att snabbare kunna få i dig livsmedlet är ett tips att koka te. Att göra eget ingefärste är mycket enkelt. Allt du behöver göra är att riva ingefära grovt och sedan hälla kokande vatten över det. För en godare smak kan du med fördel tillsätta lite citron. Varmt vatten i sig är också något som minskar gaser i magen.

8. Ät långsamt och sluta stressa

Om du ofta har problem med gaser i magen bör du se över din livsstil och dina vanor. Stress är en mycket stor bidragande faktor till orolig mage, och det kan vara så att inge huskurer kommer att hjälpa om du fortsätter att stressa. Försök dra ner på tempot och se till att du får tillräckligt med återhämtning.

Försök också att äta långsammare. När du äter snabbt är det lätt att du också sväljer mycket luft, något som kommer att ge problem med gaser i magen. Det här är ingen huskur som ger snabbverkande effekt, men bra tips för att du ska slippa få problem med gaser i magen.

Har du mycket stora problem finns det hjälp att få mot gaser i magen. Det kan bero på underliggande tarmproblem så som IBS eller andra sjukdomar. Ett bra tips är att ha koll på färg på avföringen. På så sätt kan du se om det är något du bör uppsöka läkarvård för eller om du bara behöver ändra på lite vanor i vardagen.

Vanliga frågor och svar om gaser i magen

Hur blir man av med gaser i magen snabbt?

Det bästa sättet för att snabbt bli av med gaser i magen är att gå ut och röra på dig. När du exempelvis promenerar kommer tarmarna att börja arbete tack vare den mekaniska rörelsen den utsätts för, och gaserna kommer att ledas ut ur tarmen.

Vad ska man äta när man har gaser i magen?

Ett bra livsmedel att äta när man har gaser i magen är yoghurt. Det innehåller nämligen levande bakteriekulturer som är mycket bra för maghälsan. Andra livsmedel som kan hjälpa mot gaser i magen ät vitlök, ingefära och pepparmint. Däremot bör du undvika livsmedel med för mycket fibrer, så som broccoli, brysselkål och andra kålsorter.

Kan gaser i magen kännas i ryggen?

Gaserna du har i magen finns vanligtvis i tarmarna, och eftersom tarmarna tar stor plats inuti kroppen kan obehaget eller värken kännas på lite olika ställen. Där är inte ovanligt att det känns som att du får ryggvärk när du har problem med gaser i magen. Skulle du dock få mycket värk, som du inte naturligt kan koppla till gaser bör du uppsöka läkare.