De flesta som får sin första mens använder bindor och/eller tamponger. Många fortsätter sedan med samma mensskydd livet ut, utan att reflektera över andra alternativ. Menskoppen är ett mensskydd som har funnits länge, men det är först på senare år som den har blivit ett mer välkänt och populärt alternativ. Anledningarna till att allt fler väljer menskopp är många: ekonomiska, hygieniska, miljömässiga och bekvämlighetsskäl är några av de främsta fördelarna.

För den som inte har provat menskopp kan det verka krångligt och lite skrämmande, men faktum är att de flesta som testar sällan går tillbaka till andra mensskydd. Precis som med alla nya saker kan övergången kännas nervös, och det kan ta ett tag att hitta rätt modell. Vi har granskat de bästa alternativen för att hjälpa dig hitta den bästa menskoppen för dig, din kropp och din mens.

1. Organicup (Allmatters) – Det enkla är ibland det bästa

Organicup

En av anledningarna till att gå över till menskopp är den miljöpåverkan som andra mensskydd har. Allmatters menskopp har haft det i tanken när de utformade sin menskopp genom giftfri tillverkning och en oblekt förpackning. Organicup har tre storlekar, mini är den minsta och är utvecklad med omtanke för tonåringar och unga vuxna.

Storlek A är tänkt till dig som inte har fött barn vaginalt än och storlek B som är lite större passar oftast den som har fått barn. Organicup är lite hårdare än många andra och har en lite längre pigg vilket vissa har uppfattat som obekvämt. Den går att klippa av om du trivs med Allmatters menskopp i övrigt. Menskoppen är tillverkad av hudvänligt, medicinskt silikon.

2. Lunette – Olika styvhet och storlekar

Lunette menskopp rosa

Även om Lunette har två olika styvheter på sina modeller är de styvare än de många andra modeller. Den lila är mjukare och den genomskinliga är något styvare. Båda färgerna finns i två olika storlekar, så det finns totalt fyra olika modeller att välja mellan. Det kan vara lätt att tro att de mjukare är bättre för den som är ny med menskopp, men det är oftast tvärtom. Det är lättare få den styvare modellen att sitt på plats och veckla ut sig ordentligt. Är du erfaren av menskopp kan den lila, mjukare modellen kännas smidigare att använda.

Piggen är räfflad och relativt lång så att du kan lätt få tag på den för att ta ut menskoppen. Den är så pass lång att en del användare klipper av några millimeter för att inte störas av den. Även denna är tillverkad av medicinskt silikon.

3. Lily Cup – Designad helt för nybörjaren

Lily cup

För att underlätta hanteringen av menskoppen har tillverkaren Intima utverkat Lily Cup med en liten ring istället för en pigg. Det här underlättar för dig att ta ut den, vilket är något som många annars uppfattar som besvärligt. De har även tillverkat koppen i en extra mjuk silikon för din bekvämlighet. Lily Cup finns i en storlek och är speciellt utvecklad för nybörjare. Det är en liten och bekväm menskopp. Även den rosa färgen gör att den känns lite mer välkomnande att börja med.

Det mjuka silikonet gör att många användare har svårt att avgöra om Lily Cup menskopp sitter som den ska. Sitter den inte korrekt kan den lätt läcka vilket inte kan få användaren att känna sig otrygg. Den har dock dubbla kanter för att minimera risken för läckage. Tillverkad av silikon.

4. Evelina Belladot – Liten och stabil

Belladot Evelina

Den här menskoppen är mångas favorit, silikonet är lite tjockare än vad många andra är vilket gör att den upplevs som stabil och säker. Menskoppen finns i två storlekar, den mindre rekommenderas till kvinnor under 30 år och som inte fött barn vaginalt. Den större till de kvinnor som passerat 30 år eller som fött barn.

Tillverkaren av Evelina Belladot menskopp rekommenderar att du som ny användare även använder ett trosskydd i början. Det är för att undvika fläckar på underkläderna tills du har fått in tekniken med att sätta in menskoppen korrekt.

Piggen som är den som du tar tag i när du ska ta ut den är även här lång, men det går utmärkt att klippa av den till lagom längd. Tillverkad i silikon.

5. Ziggy cup – Säker även under sex

Ziggu cup

Om du är sugen på sex även under mensen men inte uppskattar blodet är en Ziggy Cup svaret. Det går självklart att använda den även när du inte har sex precis som alla andra menskoppar. Den är lite annorlunda utformad än alla de andra vilket gör den smidig nog att ha även under sex. Den har dubbel kant upptill för att göra den extra stabil även när den blir påverkad. Den har en plattare design och ligger högre upp i slidan för att den inte ska vara i vägen vid penetrerande samlag.

Avsaknaden av pigg för att underlätta att ta ut den gör just den biten lite tekniskt utmanande. Men även det går att få till utan problem med lite övning. Tillverkad i silikon.

6. Satisfyer Feel Good – Små och säkra

Satisfyer feel good menskopp

Det här en av de minsta menskopparna i vårt test, trots att den inte är stor sitter den stabilt. Den rejäla kanten upptill och designen som gör den lite bredare på mitten gör att den är lätt att få på plats och att sitter tätt. Den är även genomskinlig vilket gör att du lätt kan bedöma hur mycket du har blödigt och på så sätt lära känna din menstruation. Satisfyer Feel Good finns i två storlekar och den större rymmer lika mycket som de mindre i de andra märkena.

Piggen har en riktigt smart konstruktion där den är platt och lite bredare i änden. Det gör att många uppfattar att den är lätt att föra ut vilket annars kan vara lite av en utmaning för nybörjaren. Tillverkad i silikon.

Så använder du en menskopp

Hygienen är viktigt när du använder menskopp, det är viktigt att tvätta händerna innan du sätter in eller tar ut den. Du kan tömma den i toaletten och föra in den igen om du inte har tillgång till handfat inne på toaletten, men du rekommenderas att skölja ur den. Den finns även särskilda rengöringsservetter du kan använda när du inte har tillgång till vatten. Koka den gärna mellan dina menstruationer för att minska risken för bakterier ska växa till mellan gångerna.

Så sätter du in menskoppen

I början upplever många att det är lättare att få in menskoppen korrekt genom att sitta på huk. Koppens öppning ska vikas så att den blir dubbel, sedan föras in och när den är på plats vikas ut. När den är inne och på plats viker den själv ut sig och bildar ett vacuum. För att menskoppen ska fungera och inte läcka eller vara obekväm är det viktigt att den sätts in korrekt. Det kan vara svårt i början så ge inte upp utan fortsätt att öva.

Så får du ut din menskopp

När menskoppen ska ut krävs det lite teknik, det kan vara bra att sitta på huk och vicka lite på koppen med hjälp av piggen innan du tar ut den. Du kan också behöva nypa lite i själva koppen för att få vacuumet att släppa innan du kan ta ut den utan smärta. Testa lite olika tekniker för att hitta det sätt som passar dig bäst.

Viktigt att välja rätt storlek

En menskopp som är för liten kan vara svår att få tät och kan därmed läcka. Om koppen däremot är för stor kan du känna av piggen när du sitter ner, vilket inte är en angenäm upplevelse. Är den stor kan den även vara svår att få ur då den tätar lite för bra och vacuumet är svårt att bryta. Då kan det strama när den ska släppa och göra det onödigt besvärligt och även göra ont.

Det är viktigt att menskoppen vecklar ut sig ordentligt när du sätter in den för att den ska sluta tätt. Om den övre kanten inte sluter tätt mot slidväggen är risken stor att den kommer läcka, därför uppfattar många att en stabilare menskopp är lättare att använda.

Rekommendationerna om storlek på de olika kopparna från tillverkarna är just rekommendationer. Det är inte säkert att storleksguiden passar just dig. En del affärer och tillverkade låter dig byta storlek utan extra kostnad om den första inte passar dig.

Videoinstruktion:

Samma mens kopp i upp till 10 år

De flesta som testar menskopp gör det för miljöns skull, den är återanvändbar och sköts den om ordentligt kan du använda den upp till tio år. När du behärskar hur den ska sättas in och tas ut är det få som byter tillbaka till något annat mensskydd. Följer du skötselråden och är rädd om din kopp kan den vara ditt mensskydd i många år framöver.

FAQ – Vanliga frågor och svar om menskopp

Hur fungerar en menskopp?

Menskoppen samlar effektivt upp mensblodet genom att det skapas vacuum vid insättningen och den tätar tätt mot slidväggen. Du kan tömma den så sällan som var 12e timme och den kan sedan sättas in igen. Det är det enda mensskyddet på marknaden som du kan använda den i flera år om du sköter om den ordentligt.

Kan man ha menskopp efter förlossning?

Under blödningarna direkt efter en förlossning är det inte rekommenderat att använda en menskopp då infektionsrisken är ökad. Menskoppen är designad för att användas under mensen och inte för andra typer av blödningar

Vilket material är menskoppar tillverkade av?

En menskopp kan vara tillverkad av olika material, men det allra vanligaste är silikon. Det finns dock även menskoppar i naturgummi. Både silikon och naturgummi snällt mot slidväggarna och glider lätt in och ut.

Hur länge kan man använda menskoppen?

Du kan utan problem låta din menskopp sitta inne i upp till 12 timmar, vilket innebär att du även kan sova med den. Hur ofta du behöver tömma den beror dock på hur riklig din mens är, och vissa dagar under menstruationen kan du behöva tömma den oftare än var 12e timme.

Vilken menskopp är bäst?

Vilken menskopp som passar just dig bäst är svårt för någon annan att säga innan du har testat. De finns lite mindre koppar som vänder sig till en yngre marknad och för de som inte har fött barn än. Men det är inte riktigt så enkelt, allas kroppar är olika och smaken är delad som baken. Börja med att köpa en som du gillar och ge den en chans ett par gånger innan du testar en annan. Det finns menskoppar för alla, det gäller bara att hitta rätt modell och lära du ska lära dig tekniken.