Genomskinlig tandställning – Fördelar, nackdelar & pris 2023

Här kan du jämföra två av marknadens mest populära företag som erbjuder osynliga tandställningar. Nedan berättar vi mer om vad osynlig tandreglering är, hur det fungerar och varför det kan vara ett utmärkt alternativ för dig som vill räta ut tänderna utan att det syns.

genomskinlig tandställning

Med en osynlig tandställning kan du få raka tänder, helt utan att det syns. Tandställningen består av skenor i tunn och genomskinlig plast som sakta men säkert korrigerar och rättar till tandraden. De företag vi presenterar som erbjuder genomskinliga tandställningar uppfyller alla våra krav gällande: Pris, användarvänlighet, bekvämlighet , behandlingstid, kundomdömen.

Rekommenderade produkter:  

 • Invisalign – Bäst genomskinlig tandskena 2023
 • Incognito – Bäst osynlig tandställning 2023
Bäst träningsapp 2022

Vad är en osynlig tandställning?

En osynlig tandställning är precis vad det låter som – en tandställning som kan korrigera sneda tänder och bettfel utan att det syns. Den främsta fördelen med den här typen av tandreglering är förstås den estetiska aspekten. Många vuxna drar sig för att sätta in en räls som blir synlig vid varje leende. Bland dem har en osynlig tandställning blivit ett extra populärt alternativ eftersom den rätar ut tänderna utan att det syns. Värt att nämna är att den här typen av tandreglering kostar en slant. Å andra sidan ingår det oftast allt ifrån återbesök till undersökningar och dessutom får du ju ett livslångt resultat. Det finns i regel två olika varianter av osynliga tandställningar:

1. Genomskinliga tandskenor: En form av genomskinlig tandställning som träs på tandraden.
2. Lingual tandställning: En helt framifrån osynlig tandställning som sitter på insidan av tandraden.

Genomskinliga tandställningar

Den vanligaste typen av osynlig tandställning idag är tandskenor som täcker hela övre eller nedre käken. Skenorna är tillverkade av genomskinlig plast och är mycket tunna och hårda, men ändå flexibla för att stegvis knuffa tänderna till en önskad position. Vid isättningen gör tandläkaren först en 3D-scanning av tänderna. På så sätt är det möjligt att skapa skenor utformade för just dina tandproblem. Du sätter sedan enkelt på skenorna över dina egna tänder och tar ut dem när du ska äta eller borsta tänderna. Under behandlingstiden får du gå på regelbundna återbesök så att tandläkaren kan se att tandkorrigeringen går enligt planen. Då får du också med dig flera skenor, då du bara kan använda samma skenor under en viss period.

Osynliga tandställningar

Den andra typen av osynlig tandreglering kallas lingual tandställning. Detta är enkelt förklarat en räls som sitter på insidan av tänderna istället för på utsidan, vilket gör den osynlig när du exempelvis ler. Även här använder tandläkaren 3D-teknik för att planera behandlingen efter just dina behov. Tandställningens fästen – så kallade brackets – placeras på insidan av tandraden och genom dem löper en ståltråd som drar tänderna i rätt riktning. Jämfört med osynliga tandskenor är den här metoden betydligt mer komplicerad, vilket kräver att den utförs av en erfaren tandläkare. Dessutom är den normalt sett snäppet dyrare än osynliga tandskenor.

Efter behandlingen kan du behöva använda en skena eller sätta i en ståltråd på baksidan av tänderna för att se till att tänderna stannar på plats

Fördelar med osynlig tandreglering

Som du säkert redan förstått finns det många fördelar med att välja osynlig tandreglering. Låt oss sammanfatta några av de främsta.

 • Estetiskt. Den första, och kanske viktigaste, fördelen är förstås att tandställningen inte är synlig. Den estetiska aspekten är viktig för många som är i behov av tandreglering, inte minst vuxna. Att tandställningen inte syns kan öka tryggheten och öka intresset för tandkorrigering.
 • Komfortabelt. En annan fördel är att osynliga tandställningar, framför allt tandskenor, är betydligt mer komfortabla än vanlig räls. De är dessutom enkla att ta ut och sätta i, till exempel när du äter eller borstar tänderna.
 • Enklare att hålla rent. Osynliga tandskenor är enkla att hålla rent, betydligt enklare än den traditionella rälsen. Det är dock viktigt att du rengör dem noga och att du inte använder samma par för länge.
 • Speciellt utformade för dina tänder. Oavsett vilken typ av osynlig tandställning du väljer kommer den att vara speciellt utformad för dina tänder och ditt behov. Genom att gå på regelbundna återbesök, vilket oftast ingår i priset, kan tandläkaren dessutom se till att allt går enligt planeringen.
raka tänder

Bäst produkter för osynlig tandreglering

Två av de mest populära företagen som erbjuder osynliga tandställningar idag är Invisalign och Incognito. De erbjuder två olika typer av tandställningar som passar olika bra beroende på ditt behov. Nedan kan du läsa mer om dem och deras erbjudande för tandkorrigering.

Invisalign – Bäst genomskinlig tandställning

osynlig tandställning

Invisalign erbjuder genomskinliga tandskenor (aligners) som är ett säkert och estetiskt alternativ till den traditionella rälsen. De kan bland annat reglera olika bettfel, exempelvis överbett eller trångställningar, men också rätta till sneda tänder. Tandskenorna är tillverkade av ultratunn plast för att ge dig högsta möjliga komfort och placeras över hela tandrader. Trots det är de hårda nog att stegvis knuffa tänderna i rätt position, men ändå flexibla för att inte orsaka obehag.

Behandlingstiden varierar beroende på hur svåra tandproblem du har. Oftast tar det mellan 3 – 18 månader. Under denna tidsperiod behöver du gå på regelbundna kontroller, ungefär var 4 – 6 vecka, för att se till att allt ser bra ut. Invisalign är ett förhållandevis billigt alternativ till lingual tandställning. Visst kostar tandställningen fortfarande en slant, oftast omkring 20 000 kronor per käke. I priset ingår dock både konsultation scanning, undersökning, skenor och återbesök. Det är ett ganska lågt pris att betala för att få raka tänder utan att det syns. Enligt många är Invisaligns tandskenor bäst i test, dels för att de inte syns, men också för att de är så enkla att använda.

För- och nackdelar med Invisalign:

 • Populär tandställning för vuxna.

 • Rätar ut tänder och korrigerar bettfel.

 • Betydligt billigare än tandställning (räls).

 • I princip osynliga.

 • Att använda skenorna hela tiden under lång tid kräver disciplin.

 • Skenorna kan eventuellt spricka.

 • Du måste vara extra noga när du rengör både tänder och skenor.

Incognito – Bäst lingual tandställning (osynlig räls)

osynlig tandställning

Föredrar du en lingual tandställning kan Incognito vara ett bättre alternativ. Den här osynliga tandställningen kommer från företaget 3M Unitek och sitter på tandradens insida istället för utsidan. Till skillnad från Invisalign går den här tandställningen inte att ta ut, utan den reglerar tänderna konstant, dag som natt. Det kan dock vara en fördel eftersom du inte har möjlighet att ta ut den. En annan skillnad är att den bara går att använda i överkäken.

En likhet med Invisalign är dock att tandläkaren gör en 3D-scanning av dina tänder innan isättning. Därefter gjuter man fast brackets på baksidan av tandraden i en guldlegering innan man fäster en ståltråd mellan dessa fästen. Kostnaden för den här typen av behandling varierar beroende på dina behov. Dock är den generellt sett dyrare än tandskenor eftersom tandställningen dels är mer komplicerad, men också för att den utförs av en specialisttandläkare. En fördel är dock du normalt sett kan delbetala kostanden för tandställningen.

För- och nackdelar med Incognito:

 • Sitter i konstant, vilket ger dig bästa möjliga resultat.

 • Helt osynlig då den sitter på insidan.

 • Du slipper använda/byta skenor

 • Dyrare än osynliga tandskenor.

 • Mat kan lätt fastna, var därför noggrann med rengöringen.

Sammanfattande om osynliga tandställningar

En osynlig tandställning är ett utmärkt alternativ till den klassiska rälsen. Extra bra passar den för vuxna som är i behov av en tandställning, men som inte vill sätta i en räls av estetiska skäl. Det finns två olika typer av osynliga tandställningar: tandskenor och lingual tandställning. Båda är osynliga när du ler och flyttar sakta men säkert tänderna till önskad position. Visst får du vara beredd på att betala en slant för dem, men å andra sidan får du ett livslångt resultat

Frågor och svar

Vilka är fördelarna med osynlig tandreglering?

Den främsta fördelen med en osynlig tandställning är att du kan räta ut tänderna stegvis utan att det syns. Dessutom är tandskenor betydligt mer bekväma än den traditionella rälsen samtidigt som de är enklare att hålla rena.

Vad är priset på en osynlig tandställning?

Det beror lite på vilken typ av osynlig tandställning du behöver, men också om du behöver behandla både övre och nedre käken. Normalt sett hamnar priset mellan ungefär 20 000 – 60 000 kronor per käke.

Måste man betala för tandställningen direkt?

Inte alltid, vissa tandläkarkliniker tillåter dig att dela upp betalningen för att göra kostnaden mindre kännbar.

Hur ofta använder man tandskenorna?

Du ska helst använda skenorna hela tiden. Den enda gången du bör ta ut dem är när du äter och när du borstar tänderna.

Hur länge måste man använda osynlig tandställning?

Det beror på vad du vill uppnå med tandställningen. För enklare korrigeringar kan det räcka med mellan 3 – 6 månader, men för större problem kan behandlingstiden vara upp till 18 månader.

Vilken tandskena är bäst i test?

Det är svårt att säga eftersom behandlingsmetoden varierar beroende på vilken typ av tandproblem du upplever. Två av de mest populära företagen för osynliga tandskenor är dock Invisalign och Incognito som du hittar hos Aquadental.

Är aligners och tandställning samma sak?

Ja, aligners är det engelska ordet för tandställning. Align betyder räta ut, vilket är precis vad den här typen av tandställning gör, fast utan att det syns.