Rensa bihålorna huskur – 8 tips mot nästäppa

Att bli täppt i näsan är vanligt i samband med förkylning eller allergi. Nästäppa beror på att slemhinnorna i näsan blir inflammerade på grund av bakterier eller allergener. Det gör i sin tur att de svullnar upp, vilket kan göra det svårare att andas.

täppt i näsan huskur

Många använder nässpray som en lösning, men långvarig användning kan i värsta fall orsaka kronisk nästäppa. Som tur är finns det flera bra huskurer som kan rensa bihålorna och lindra nästäppa. Nedan tipsar vi om åtta av dem.

1. Skölj näsan med koksaltlösning

Att skölja näsan med en koksaltlösning är en klassisk huskur mot nästäppa. Idag är det faktiskt vanligt att även läkare rekommenderar nässköljning mot mildare åkommor, exempelvis allergier eller förkylningar.

En nässköljning hjälper dig bland annat att öppna upp luftvägarna samtidigt som det spolar bort slem, smuts och allergener från slemhinnorna. Det kan också mjuka upp torra och irriterade slemhinnor, vilket också kan lindra besvären.

Du kan antingen använda färdig koksaltlösning som du köper på apoteket eller göra din egen. Använd gärna en särskild droppflaska eller spruta för bästa möjliga resultat.

2. Drick mer vätska

Genom att hålla kroppen återfuktad och dricka mycket vätska blir det enklare för slemmet att passera genom luftvägarna. Många menar att varma drycker är bäst, men studier visar att vanlig, rumstempererad dryck har samma effekt.

3. Sov högt med huvudet

Ett bra sätt att minska nästäppan under natten är att sova med huvudet högt. Det minskar nämligen påfrestningen på bihålorna samtidigt som det gör att lungorna fungerar bättre. Du kan till exempel addera en extra kudde eller höja upp huvudänden på madrassen. En trevlig bonus är dessutom att risken för halsbränna minskar om du sover med huvudet högre än bröstet.

4. Gör ett ångbad

Ett ångbad är ett annat bra sätt att rensa luftvägarna och återfukta slemhinnorna. Den varma ångan mjukar upp och reducerar svullnaden, vilket kan göra det lättare att andas efter ångbadet.

Det går bra att bara använda varmt vatten, men det kan också vara bra att lägga i några droppar eukalyptusolja eller en tepåse med mynta. Även riven gul lök kan vara effektivt för att minska mängden slem. Luta dig över det ångande vattnet och lägg gärna en handduk över huvudet.

Ett tips är att sova med ångbadet nära sängen för att kunna andas lättare under natten. Har du återkommande allergier (exempelvis pollen) kan det vara en god idé att investera i en riktig luftfuktare som kan hjälpa till att lindra besvären.

Tips: Läs vårt inlägg om luftfuktare

5. Bihålemassage

När du är täppt i näsan samlas det slem i dina bihålor, vilket skapar ett tryck. Ett sätt att minska trycket är genom massage, gärna med någon form av eterisk olja, exempelvis oreganoolja. Massera området kring bihålorna (nära näsa och ögon) varsamt med cirkulära rörelser i ett par minuter.

6. Använd varma kompresser

Ett annat sätt att lugna inflammerade slemhinnor är med hjälp av varma kompresser. Likt massage kan det hjälpa till att minska trycket och på så sätt lindra nästäppan. Du kan antingen köpa en riktig kompress som du värmer i mikron eller använda en handduk med varmt vatten som du placerar över näsa, ögon och panna.

7. Ät kryddstark mat

Visste du att kryddstark mat kan vara effektivt för att lindra svår nästäppa? De starka kryddorna hjälper nämligen till att lösa upp slem i bihålorna, vilket kan göra det lättare att andas direkt. Du kan till exempel testa att äta rå lök, wasabi eller jalapeno. Det här är förstås bara en tillfällig lösning och inget som botar själva nästäppan.

8. Öka ditt vitaminintag

Slutligen kan det vara en god idé att se över ditt vitaminintag eftersom det har en direkt påverkan på ditt immunförsvar. Om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer ökar risken att drabbas av virus och infektioner. I förebyggande syfte kan det därför vara bra att kontrollera att du få i dig tillräckligt med vitaminer via kosten, eller via kosttillskott.