Bäst järntillskott – Bästa järntabletterna 2023

Järn är ett av de viktigaste mineralen för våra kroppar för att vi ska ha energi och må bra. Kroppen använder järn för att tillverka hemoglobin, alltså det protein som finns i röda blodkroppar. Något kroppen använder för att transportera syret från lungorna ut till resten av kroppen. Tyvärr är järn också en av de mineralerna som många brist på. Något som resulterar i brist på energi, trötthet och även nedstämdhet. Du får framför allt i dig järn från maten du äter. Men ibland räcker det inte till och då kan järntabletter vara ett bra komplement till din kost.

Översikt – Top 3 järntillskott

3. Blutsaft

Vem behöver järntabletter?

De flesta som äter en varierad och balanserad kost får i sig tillräckligt med järn för att hålla bra värden i kroppen. Men tyvärr är det inte alltid så, och vissa personer är mer i riskgrupp för att få järnbrist. Det kan även vara så att du får järnbrist under vissa perioder i livet och kan då behöva ta järntillskott.

Personer som kan lida av järnbrist och behöva är järntabletter är:

 • Vegetarianer och veganer. Även många vegetabilier innehåller järn, men det järnet är inte lika lätt för kroppen att ta upp.
 • Gravida kvinnor. Att utveckla järnbrist under en graviditet är mycket vanligt.
 • Tonårsflickor. Dels växer kroppen mycket i den här åldern och behöver då mer järn. Men i den här åldern får också de flesta tjejer sin första menstruation vilket kräver mycket järn.
 • Kvinnor med riklig menstruation. Kvinnor som blöder mycket under sin menstruation kan få järnbrist eftersom de förlorar mycket blod. Det går åt mycket järn för att skapa nytt blod i kroppen.
 • Frekventa blodgivare. Efter att du har gett blod brukar du bli ordinerad att äta en karta med järntabletter.
 • Personer med andra sjukdomar. 

Behöver jag kontakta en läkare innan jag tar järntabletter?

Järntabletter är receptfritt och det är inte farligt att ta järntabletter med lågt järnvärde utan konstaterad järnbrist. Men det finns inte heller någon fördel med att ta järntabletter om du faktiskt inte har järnbrist. Därför är det rekommenderat att du först kontaktar läkare som får ta ett prov för att se hur dina järndepåer ser ut. Risken med att ta järntabletter på eget bevåg på grund av att du har symptom som du tror beror på järnbrist är att symptomen lika gärna kan vara tecken på något annat som du då missar.

Om du vill äta järntillskott utan att först ha fått järnbrist konstaterad bör du använda dig av tillskott med lägre nivåer av järn. Det finns även järntillskott i vissa multivitamintabletter.

Symptom på järnbrist

 • Extrem trötthet som inte går över.
 • Koncentrationssvårigheter.
 • Du känner dig lätt yr.
 • Andfåddhet.
 • Sus i öronen.
 • Återkommande huvudvärk.
 • Hjärtklappning.

Du kan ha ett eller flera av symptomen. Men som du ser är det symptom som även kan ha många andra orsaker, vilket gör att det är rekommenderat att få järnbrist konstaterad av läkare innan du börjar äta järntabletter.

Bästa järntillskottet

Det finns många olika järntabletter på marknaden och de innehåller bland annat olika mängd av järntillskott. Vi har tittat på vilka som är de bästa järntabletterna.

1.    Elexir Pharma Järn med C-vitamin – Järntabletter bäst i test

Järntabletter bäst i test

Elexir Pharma Järn med C-vitamin är ett järntillskott som innehåller 25 mg järn per tablett. Det är rekommenderat att ta järntabletter tillsammans med C-vitamin eftersom det gör det lättare för kroppen att ta upp järnet. Det är viktigt att järntabletter är skonsamma mot magen eftersom det är lätt att få förstoppning av järntabletter. Elexir Pharma Järn är mycket snälla och skonsamma mot magen, vilket också gör dem mer lättupptagliga av kroppen.

Du bör ta en tablett dagligen i samband med en måltid. Kosttillskottet rekommenderas till vegetarianer och veganer, som är en riskgrupp för att utveckla järnbrist.

2.   Mittval Kvinna  – Bäst kosttillskott med järn för kvinnor

Järntabletter bäst i test

MittVal Kvinna är ett multivitamintillskott som även innehåller järn och är speciellt utvecklade för kvinnor. En tablett innehåller inte enbart tillskott av järn utan även flertalet andra vitaminer och mineraler som kvinnor ofta får brist på. En tablett innehåller 7,5 mg järn, vilket är relativt lågt men kan ändå vara tillräckligt för att inte utveckla en järnbrist. Tack vare att järninnehållet är så pass lågt kan du ta detta järntillskott utan att först kontakta läkare för att få järnbrist konstaterad.

3.   Blutsaft  – flytande järntillskott bäst i test

Järntabletter bäst i test

Blutsaft är ett mycket klassiskt kosttillskott som används vid bland annat järnbrist. Det är vanligt att järntabletter ger förstoppning och för många är därför just blutsaft bästa järntillskottet för magen. Det är ett flytande kosttillskott som innehåller både järn och andra vitaminer. En dosering består av 20 ml Blutsaft och innehåller 20 mg järn. För personer med en mage som inte klarar av järntabletter kan Blutsaft vara det enda alternativet när det kommer till kosttillskott som snabbt för upp järnnivåerna i kroppen.

4.   Helhetshälsa JärnOptimal – Bästa järntillskott i kapsel

Järntabletter bäst i test

Helhetshälsa JärnOptimal är järntillskott i form av kapslar som kan sväljas hela eller dras isär och spridas ut över exempelvis dryck eller yoghurt. Helhetshälsa är kända för att tillverka rena och naturliga kosttillskott. JärnOptimal består av så kallat tvåvärt järn, eller ferrojärn, som både är skonsamt för magen och mycket lätt för kroppen att ta upp eftersom det har hög biotillgänglighet. Ett kapsel innehåller 25 mg järn och hela burken är en av de mest prisvärda järntillskotten på marknaden.

5.   Active Care Järn & Vitamin C – Tuggtabletter

Järntabletter bäst i test

Har du svårt att svälja tabletter kan Active Care Järn & Vitamin C tuggtabletter vara ett bra alternativ. De har en god smak av apelsin och kombinationen av järn och C-vitamin gör att kroppen enkelt tar upp järntillskottet. Järnet är mikroinkapslat vilket gör dem skonsamma för magen. Däremot innehåller dem sötningsmedel vilket istället kan ge uppsvälld mage hos vissa personer. Rekommendationen är en tablett dagligen, vilket ger dig 14 mg tillskott av järn. Ett lägre tillskott än många andra järntabletter, men kan vara tillräckligt vid måttlig järnbrist eller för att minimera risken att järnbrist uppstår.

Järntabletter vid hög järnbrist

Även om det är rekommenderat att alltid få en järnbrist konstaterad innan du börjar ta järntillskott är det ingen större fara att använda dig av kosttillskott som innehåller mindre mängd järn utan läkares ordination. Men vid vissa situationer räcker det inte med sådana järntillskott utan du kan behöva äta högre doser av järn. De vanligaste järntabletterna är Niferex och Duroferon. Båda är receptfria järntabletter du kan köpa på Apoteket men på grund av att de innehåller så hög dos järn bör du inte använda dessa utan att först kontakta läkare. Både Niferex och Duroferon innehåller 100 mg järn per tablett.

Järntabletter när du är gravid

Vanligtvis är det inte rekommenderat att ta kosttillskott när du är gravid, men just järntillskott är ett undantag. De allra flesta gravida kvinnor får järnbrist och behöver någon typ av järntillskott. Känner du dig extremt trött under din graviditet bör du prata med din barnmorska eller läkare för att kunna göra ett test av dina järnnivåer. Du bör inte ta järntabletter utan att först prata med din barnmorska.

Om du har fått konstaterad järnbrist under din graviditet är vanliga järntabletter att bli rekommenderad av läkaren Niferex eller Duroferon. Men då förstoppning är en vanlig biverkning kan vissa kvinnor få stora problem med magen. Detta på grund av att det är vanligt att graviditeten i sig för dig mer förstoppad eller ger problem med matsmältningen. Du kan då prova dig fram med andra järntillskott och med olika doseringar.

Biverkningar av järntabletter

Att få problem med magen är en vanlig biverkning av järntabletter. Det allra vanligaste är att få förstoppning, men även illamående eller diarré är vanligt förekommande biverkningar. För att minska biverkningarna kan du prova att ta järntabletterna direkt efter en måltid, eftersom det för många kan hjälpa mot att minimera biverkningarna. Du kan också dra ner på dosen järntillskott, men har du konstaterad järnbrist för du inte göra det utan att först rådfråga din läkare.

Du kan få allvarliga biverkningar om du intar för höga doser av järn. Det kan leda till exempelvis leversjukdom, hjärtinfarkt och ökad risk för diabetes.

Vanliga frågor och svar om järntabletter

Är det bra att äta järntabletter?

Om du har järnbrist är det bra och kan till och med vara nödvändigt att äta järntabletter. Men det finns inga fördelar med att äta järntabletter om du inte har järnbrist. Om du är i riskzonen för att få järnbrist, exempelvis om du är vegetarian eller har rikliga menstruationer kan du ta kosttillskott som innehåller låga nivåer av järn utan att först ha fått järnbristen konstaterad av läkare. Exempelvis multivitamintablett som innehåller järn.

När på dygnet är det bäst att ta järntabletter?

Järntabletter absorberats bäst på tom mage, exempelvis direkt när du har vaknat på morgonen. Däremot kan många få problem med magen och förstoppning av järntabletter och det kan då underlätta att ta tabletten i samband med måltid. Upptaget förbättras om du tar järn tillsammans med C-vitamin, men försämras om det tas i samband med koffeinintag.

Vilka järntabletter är bra?

De järntabletter vi anser vara bäst i test är Elexir Pharma Järn med C-vitamin. Anledningen är just att de också har tillskott av C-vitamin vilket gör upptagningen av järnet enklare för kroppen. Dessutom är tabletterna skonsamma mot magen. Men du kan behöva prova dig fram vilka tabletter som är bäst för dig. Det finns även flytande tillskott av järn samt kapslar som kan öppnas och spridas ut i exempelvis dryck.

Vid allvarlig järnbrist är Niferex och Duroferon bra järntabletter eftersom de innehåller mycket höga nivåer av järn.

Vad är bäst vid järnbrist?

Vid en konstaterad järnbrist är det bästa att äta järntabletter enligt läkares ordinationer. Detta för att bygga upp dina järndepåer till en normal nivå igen. Har du väl fått järnbrist kan det nämligen vara mycket svårt att nå normala järnvärden endast genom kost. När du väl har byggt upp dina järndepåer igen är det bra att se över din kost så att den innehåller mer järn än tidigare, för att slippa få järnbrist igen.

Är järntillskott farligt?

Ja, att få i sig för mycket järn kan vara farligt. Det kan leda till njursjukdomar, hjärtinfarkt och förhöjd risk för diabetes. Får du mycket problem med förstoppnings av järntillskott kan även det leda till att du får problem med upptagningen av andra viktiga näringsämnen genom kosten. Du bör därför vara försiktig med att ta järntillskott utan att först kontakta läkare.