Multivitamintabletter bäst i test 2024

Vilket är det bästa multivitaminet och vad bör du tänka på när du väljer märke? Multivitaminer är ett av de vanligaste kosttillskotten i Sverige. Även om det är bäst att få i sig vitaminer, mineraler och näringsämnen från maten, kan det vara svårt att täcka alla behov genom kosten. Då kan en bra multivitamin vara ett värdefullt komplement.

Valet av den bästa multivitaminen beror på dina individuella behov. Till exempel kan en vegan behöva ett annat tillskott än en äldre person eller en som tränar mycket. Vi har därför sammanställt tips på de bästa vitamintillskotten utifrån olika kategorier.

1.    Holistic Multivitamin – Multivitamin bäst i test 2024

Bäst multivitamin Holistic

Holistic Multivitamin är ett bra alternativ för de flesta som letar efter ett multivitamintillskott då den passar de flesta. Den innehåller vitaminer och mineraler som det är vanligt att ha låga nivåer av eller till och med brist på. Det är ett högdoserat multivitamintillskott som även är berikat med bioflavonoider, PABA, kolin och inositol.

Doseringen med Holistic Multivitamin är 1 – 2 kapslar per dag. Eftersom det är ett högkoncentrerat tillskott bör du vara försiktigt att kombinera det med andra tillskott som innehåller samma ämnen. Det här kosttillskottet är inte lämpligt för barn.

2.   MittVal Vegetarian – Bästa multivitamin vegan

Multivitamin Vegetarian MittVal

Veganer och vegetarian är en grupp i riskzonen för att få brist på en del vitaminer. MittVal Vegetarian är speciellt anpassad för dig som äter vegetariskt eller veganskt. Det är en multivitamin som innehåller tillskott av de vitaminer och mineraler veganer lätt kan få brist på. En del ämnen kan vi endast få i oss genom animaliska livsmedel. Om du utesluter dessa livsmedel behöver du få i dig dessa ämnen från berikade produkter eller som kosttillskott.

MittVal Vegetarian innehåller exempelvis B12 och järn, två ämnen som många veganer får brist på. Järnbrist gör dig mycket trött och orkeslös. B-vitaminbrist är svår att upptäcka innan bristen blivit väldigt allvarlig. Därför kan ett kosttillskott vara en bra idé om du äter växtbaserad kost.

3.   BioSalma Multivitamin Kvinna – Bästa multivitamin kvinna

Biosalma multivitamin kvinna

I det stora hela så behöver alla samma vitaminer och mineraler, oavsett om du är kvinna eller man, gammal eller ung. Men olika biologiska förutsättningar gör att kvinnor och män tenderar att få brist på olika ämnen. BioSalma Multivitamin Kvinna är ett kosttillskott anpassat för dig som är kvinna. Det innehåller ämnen som kvinnor ofta kan få brist på.

BioSalma Kvinna passar även dig som är gravid, vill bli gravid eller ammar. Det innehåller nämligen både järn och folsyra. Järnbrist är vanligt under graviditet och alla kvinnor som har planer på att bli gravida eller är gravida rekommenderas att ta tillskott av folsyra – gravida kvinnor bör dock rådgöra med sin läkare innan de tar kosttillskott eftersom överdosering kan vara skadligt.

4.   Mivitotal Plus – Bästa flytande multivitamin

Mivitotal plus flytande multivitamin

Mivitotal Plus är en flytande multivitamin som kan tas av alla i familjen som är över 3 år gamla. Den innehåller hela 12 vitaminer och 6 mineraler som alla bidrar till normal kroppsfunktion. Den har tillsatt ananas-arom för att ge en godare smak. Mivitotal Plus kan drickas som den är i en liten shot, men kan även blandas med annan dryck. Den går exempelvis att tillsätta i en smoothie till frukosten.

Det här kosttillskottet innehåller bland annat D-vitamin som många i Sverige har brist på under vinterhalvåret. Läs på förpackningen för att se vilken dosering som passar till vilken ålder.

5.   Elexir Pharma Multi Man – Bäst multivitamin man

Elexir Pharma multivitamin man

Elexir Pharma Multi Man är ett multivitamintillskott med unik formula speciellt anpassad för just män. Den största skillnaden mellan ett multivitamin för män jämfört med kvinnor är att den här innehåller inget järn. Män lider nämligen mycket mer sällan av järnbrist, och för höga mängder av järn i kroppen kan vara negativt. Elexir för män innehåller 30 olika verksamma ämnen och är helt vegansk.

Förutom tillskott av flertalet vitaminer och mineraler innehåller den extrakt av utvalda örter som bidrar till bättre prestation och hälsa. Kosttillskottet innehåller även enzymer och mjölksyrabakterier som bidrar till en normal matsmältning.

6.   Life Multi Woman 55+ – Bästa multivitamin för äldre kvinnor

Multivitamin äldre kvinna

När kvinnor blir äldre och hamnar i klimakteriet kan behovet av vissa vitaminer och mineraler ökar. Life Multi Woman 55+ är speciellt anpassad för kvinnor som börjar bli äldre. Det är exempelvis inte ovanligt att hårkvaliteten försämras eller att du får torrare slemhinnor efter 50-års ålder. Det här kosttillskottet innehåller bland annat koppar och niacin som hjälper mot båda symptomen.

Även män som börjar bli äldre kan behöva ta multivitamin speciellt anpassade för just dem. Då kan vi rekommendera motsvarigheten som heter just Life Multi Man 55+. Precis som den för kvinnor är innehållet i den här speciellt anpassad efter vilka behov äldre män brukar ha.

7.   MittVal Sport – Bästa multivitamin träning

Multivitamin Sport MittVal

Du som tränar mycket kan ha ett högre behov av vissa vitaminer och mineraler än någon som har en mer stillasittande livsstil. MittVal Sport är speciellt utvecklad för dig som tränar och rör på dig regelbundet. Den passar bra både till män och kvinnor rom tränar och bidrar till normal muskelfunktion och energiomsättning.

Dessutom innehåller den vitaminer och mineraler som hjälper dig med återhämtningen. Något som är mycket viktigt för att du inte ska drabbas av utmattning eller känna dig väldigt trött i vardagen. MittVal Sport innehåller bland annat antioxidanter som skyddar cellerna som oxidativ stress.

8.   Active Care Vitaminbjörnar – Bästa multivitamin barn

Mulitvitamin barn

När det gäller barn ska du alltid vara extra försiktig med kosttillskott. Det bästa är att barn får i sig alla ämnen de behöver från maten de äter. Men alla som har barn vet att det är svårt att styra exakt vad barnen äter och många barn har perioder där de är mycket kräsna. Barn växer och är aktiva och därför blir det extra viktigt att de får i sig alla mineraler och vitaminer de behöver. Activecare Vitaminbjörnar passar barn från 3 års ålder, och innehåller allt som ett växande barn behöver.

Björnarna har en god smak och rolig för vilket förhoppningsvis gör det enklare att få barnet att ta sina vitaminer en gång om dagen. De innehåller inge tillsatt socker. Vill hela familjen ta samma multivitamin kan även vuxna ta Vitaminbjörnar. Alla över 12 år rekommenderas att ta två björnar dagligen.

Om multivitamin

En multivitamin är ett kosttillskott som innehåller en kombination av flera vitaminer och mineraler. De är ofta anpassade för specifika grupper som vegetarianer, kvinnor eller barn, beroende på deras unika näringsbehov. Multivitaminer finns i form av tabletter, flytande eller kapslar och gör det enkelt att få i sig viktiga näringsämnen.

Fördelar med multivitaminer

Teoretiskt kan alla nödvändiga näringsämnen erhållas genom en balanserad kost. Men studier visar att många människor har brist på vissa vitaminer och mineraler. Därför kan multivitaminer vara fördelaktiga, särskilt för vissa grupper:

  • Personer med begränsad kost: Veganer, vegetarianer och de med allergier kan ha svårt att få i sig alla näringsämnen.
  • Gravida och ammande kvinnor: Har ökat behov av järn och folsyra.
  • Aktiva personer: Tränar mycket och har högre behov av vissa näringsämnen för återhämtning.
  • Kvinnor: Risk för järnbrist, särskilt menstruerande kvinnor och tonårsflickor.
  • Äldre personer: Absorberar näringsämnen sämre och kan behöva tillskott.

Risker med multivitaminer

Även om multivitaminer är generellt säkra, kan överdosering av vissa vitaminer och mineraler vara skadligt. Vattenlösliga vitaminer som B- och C-vitamin är svåra att överdosera (men det är inte omöjligt och kan fortfarande leda till negativa effekter vid mycket höga doser), fettlösliga vitaminer (A, D, E, K) kan ackumuleras i kroppen och orsaka negativa effekter. Därför bör du undvika att ta flera kosttillskott med samma innehåll utan att rådfråga en läkare.

Multivitaminer för barn

Barn kan också dra nytta av multivitaminer, men det är viktigt att välja en produkt som är specifikt anpassad för deras behov och ålder. Barn under 3 år bör inte ta multivitaminer.

Multivitaminer för äldre

Äldre personer kan ha större behov av multivitaminer eftersom deras kroppar blir mindre effektiva på att absorbera näringsämnen. Multivitaminer för äldre kan hjälpa till att säkerställa att de får tillräckligt med vitaminer och mineraler för att må bra.