Proteinpulver är ett kosttillskott med hög proteinhalt som passar särskilt bra för personer som tränar hårt eller som inte får i sig tillräckligt med protein genom kosten. Vare sig ditt mål är att bygga muskler eller gå ned i vikt kan ett proteinpulver hjälpa dig att nå dina mål.

I den här artikeln har vi jämfört tio populära proteinpulver för att hjälpa dig hitta ett passande alternativ. Enligt vår granskning är 100% Whey Gold Standard från Optimum Nutrition det bästa proteinpulvret på den svenska marknaden just nu.

Proteinpulvret bäst i test 2024

Bästa proteinpulvret 2022

100% Whey Gold Standard från Optimum Nutrition är världens mest sålda proteinpulver. Pulvret består av hydrolyserade vasslepeptider som är ett protein som blivit nedbrutet till korta kedjor av aminosyror. Detta gör att kroppen kan ta upp proteinet snabbare. Det är dessutom instantiserat och enkelt att lösa upp i valfri vätska utan att det klumpar sig.

Vi har testat många olika proteinpulver genom åren, men inget har riktigt mätt upp till den här produkten. Det som vi verkligen uppskattar med detta proteinpulver är att det är väldigt enkelt att lösa upp i valfri vätska utan att det klumpar sig. Dessutom har vi aldrig upplevt några problem med magen efter att vi har tagit det, vilket har varit ett problem med andra proteinpulver som vi har provat.

Smakerna är också fantastiska! Vår favorit är Extreme Milk Chocolate, men vi har också provat Vanilla Ice Cream och Chocolate Peanut Butter och de är också riktigt goda. Proteinhalten är också hög, mellan 77-80 g per portion beroende på vilken smak du väljer, vilket gör det till ett kraftfullt tillskott. Priset är också rimligt, särskilt med tanke på att varje burk innehåller 30 portioner.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard till alla som letar efter ett högkvalitativt proteinpulver som smakar bra och är lätt att ta upp av kroppen. Det är verkligen vårt favoritproteinpulver!

Lämpar sig för: Vardaglig användning
Pris: 299 kr
Antal portioner: 30
Pris per portion: 9,97 kr
Protein per portion: 77-80 g

Bästa proteinpulvret 2022

Lämpar sig för: Vardaglig användning
Pris: 299 kr
Antal portioner: 30
Pris per portion: 9,97 kr
Protein per portion: 77-80 g

2. Optimum Nutrition 100% Casein – Bäst proteinpulver för viktminskning

bra proteinpulver 2024

Vi har testat Optimum Nutrition 100% Casein, och vi kan verkligen rekommendera det som det bästa proteinpulvret för viktminskning. Detta är ett micellärt kaseinprotein som passar perfekt för att hålla oss mätta mellan måltiderna när vi försöker gå ned i vikt. Kasein är komplext för magen att bryta ned, vilket gör att kroppen tar upp det långsamt. Det gör att den här typen av proteinpulver passar utmärkt som ett mättande mellanmål om du följer en diet.

Det är sant att smaken inte är lika god som andra proteinpulver vi har testat, men det är en mindre viktig faktor för oss när det kommer till viktminskning. Vaniljsmaken är god, men det är verkligen den mättande effekten som vi uppskattar mest. Proteinhalten i 100% Casein är hög med 75 procent protein per portion. Det rekommenderas att ta 1-3 portioner per dag beroende på dina behov.

Priset är rimligt, särskilt med tanke på att varje burk innehåller 29 portioner. Vi kan verkligen se varför 100% Casein har fått så höga betyg på stora internationella sajter, och det är verkligen vårt favoritproteinpulver för viktminskning.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera Optimum Nutrition 100% Casein till alla som letar efter ett högkvalitativt proteinpulver för viktminskning. Det är kanske inte det godaste proteinpulvret vi har testat, men det är definitivt det mest effektiva när det gäller att hålla oss mätta och nöjda och för undvika onödigt småätande.

Lämpar sig för: Viktminskning
Pris: 349 kr
Antal portioner: 29
Pris per portion: 12,03 kr
Protein per portion: 24 g

bra proteinpulver 2024

Lämpar sig för: Viktminskning
Pris: 349 kr
Antal portioner: 29
Pris per portion: 12,03 kr
Protein per portion: 24 g

3. Healthwell Hampaprotein EKO – Ekologiskt proteinpulver för veganer

Bäst proteinpulver vegan

Vi har testat flera olika proteinpulver och i vårt test har Healthwell Hampaprotein EKO utmärkt sig som det bästa veganska alternativet. Vi gillar verkligen den naturliga proteinkällan från hampafrön och att produkten är helt fri från tillsatser.

Proteinpulvret har en neutral smak, vilket kan vara en annan upplevelse jämfört med “vanligt” proteinpulver. Vi tycker dock att smaken är fräsch och passar bra i smoothies eller blandat i mat. Med en proteinhalt på 50 procent är detta ett något lägre proteinpulver, men å andra sidan är det en ren produkt som är helt fri från tillsatser. Dessutom innehåller hampaprotein andra viktiga näringsämnen som järn, zink och magnesium.

Även om konsistensen kan vara lite sandig så går det att åtgärda genom att skaka och låta pulvret svälla en stund. Smaken är neutral, vilket gör det enkelt att blanda i både drycker och maträtter. Om du är van med söta shakes och artificiella smaker så kan denna produkt vara lite annorlunda i början, men man vänjer sig snabbt.

Vi rekommenderar Healthwell Hampaprotein EKO till alla veganer och personer som söker en naturlig proteinkälla. Trots den något annorlunda smaken så har den fått positiv feedback från personer som har testat produkten och den är numera en favorit bland flera av vegetarianerna på redaktionen.

Lämpar sig för: Veganer
Pris: 149 kr
Antal portioner: 16
Pris per portion: 9,3 kr
Protein per portion: 15 g

bäst proteinpulver vegan

Lämpar sig för: Veganer
Pris: 149 kr
Antal portioner: 16
Pris per portion: 9,3 kr
Protein per portion: 15 g

Fler populära alternativ

(Obs. Vi har ej testat nedan utan utgått från recensioner & betyg online)

Core Egg Protein – Bäst laktosfritt proteinpulver

Bäst laktosfritt proteinpulver

Core Egg Protein är ett äggprotein som lämpar sig särskilt bra för dig som är laktosintolerant. Pulvret är nämligen helt fritt från laktos då proteinkällan är äggvita från frigående höns. Det passar även personer som vill ha ett proteinpulver med låg fetthalt och låg andel kolhydrater.

Pulvret består av 75 procent protein och endast 1,5 procent kolhydrater. Den har dessutom inget tillsatt socker, vilket är anledningen till den låga kolhydrathalten. Många användare menar att Core Egg Protein är en bra produkt som håller vad den lovar och som är skonsam mot magen.

Lämpar sig för: Laktosintoleranta
Pris: 149 kr
Antal portioner: 15
Pris per portion: 9,93
Protein per portion: 20,3 g

Core Protein Pro – Högst proteinhalt

Bäst proteinpulver 2021

Core Protein Pro är ett proteinpulver med extra hög proteinhalt (upp till 91 procent) som även passar dig som är laktosintolerant eller har känslig mage. Proteinet kommer från vassleproteinisolat och hydrolysat, vilket gör att kroppen kan ta upp proteinet extra snabbt.

En portion Core Protein Pro innehåller 154 kalorier och så mycket som 37,4 g protein. Detta ger tillskottet den högsta proteinhalten i hela vår jämförelse. Pulvret finns i smakerna björnbär/vanilj, choklad, jordgubb samt i en naturell variant som är fri från både socker och sötningsmedel.

Lämpar sig för: Vardaglig användning
Pris: 299 kr
Antal portioner: 19
Pris per portion: 15,74 kr
Protein per portion: 37,4 g

Star Nutrition Whey-80 – Billigt proteinpulver

Billigt proteinpulver

Star Nutrition Whey-80 är ett populärt och framför allt prisvärt proteinpulver som har fått mängder av goda kundrecensioner. Pulvret kommer i en förpackning på 1 kg som innehåller drygt 27 portioner. Tar du en shake per dag räcker produkten alltså i en månad, men rekommendationen är tre portioner per dag.

Själva proteinet i Star Nutrition Whey-80 kommer från vassleproteinkoncentrat, vilket innebär att detta är ett snabbverkande proteintillskott. Det kommer dessutom i en mängd olika smaker, där Salted Caramel och Blueberry Cheesecake är extra populära.

Lämpar sig för: Vardaglig användning
Pris: 159 kr
Antal portioner: 27
Pris per portion: 5,89 kr
Protein per portion: 25 g

Mutant Whey, 2,27 kg – Proteinpulver för viktuppgång

Proteinpulver för viktuppgång

Mutant Whey är ett proteinpulver uppbyggt av fyra olika former av vassleprotein. Detta gör att pulvret tas upp i olika faser av matsmältningen för optimal upptagning av pulvrets aminosyror. Utöver protein innehåller pulvret dessutom över 13 gram BCAA, glutamin och EAA för ännu bättre resultat.

Varje skopa (37 gram) innehåller 22 gram protein, vilket är något lägre än många andra proteinpulver i samma prisklass. Enligt användarna fungerar pulvret bra överlag, men passar inte dig med känslig mage.

Lämpar sig för: Vardaglig användning
Pris: 395 kr
Antal portioner: 61
Pris per portion: 6,48 kr

Better You Ärt & Havreprotein – Bäst ärt- och havreprotein

Bäst vegan proteinpulver

Better You Ärt & Havreprotein är ett veganskt proteinpulver som består av 85 procent protein från ärtor och havre. Pulvret är därmed naturligt laktosfritt och har dessutom en lågt kolhydrathalt då det är sötat med stevia.

Ärt- och havreprotein är rikt på aminosyror, vilket tillskottet extra näringsrikt att använda i exempelvis din smoothie för att få i dig mer protein. Även om det finns många andra pulver med en betydligt högre proteinhalt är Better You Ärt & Havreprotein ett rent och naturligt alternativ.

Lämpar sig för: Veganer
Pris: 299 kr
Antal portioner: 63
Pris per portion: 4,75 kr
Protein per portion: 14 g

Star Nutrition Vegan Protein Blend – Veganskt med hög proteinhalt

proteinpulver för veganer

Vegan Protein Blend från Star Nutrition är ett proteintillskott med protein från vegetabiliska källor, bland annat från ärtor, quinoa, potatis och ris. Tillskottet är dessutom berikat med nyttiga extrakt från frukt och grönsaker, vilket ökar andelen mineraler och vitaminer.

Trots att proteinet är veganskt och prisvärt har det en högre proteinhalt än många andra veganska proteinpulver. Vad gäller smaker kan du välja mellan Chocolate Peanut, Choklad och Vanilj. Användarna gillar att tillskottet inte smakar sötningsmedel, men att det kan vara en aning svårt att blanda ut.

Lämpar sig för: Veganer
Pris: 199 kr
Antal portioner: 33
Pris per portion: 6,63 kr
Protein per portion: 20,3 – 22,2 g

Scitec Nutrition Pure Form Vegan Protein – Veganskt proteinpulver med lågt sockerinnehåll

veganskt proteinpulver 2021

Scitec Nutrition Pure Form Vegan Protein är ytterligare ett veganskt proteintillskott som har många fördelar. Tillskottet är bland annat fritt från GMO, gluten och laktos samtidigt som det är sötat med stevia. Detta ger pulvret ett extra lågt sockerinnehåll på mindre än 0,5 gram per portion.

Proteinet i Pure Form Vegan Protein kommer bland annat från ärtor, ris, kokos, pumpa och granatäpple. Varje portion ger dig 20 gram protein och smakerna som finns tillgängliga är choklad och hasselnöt.

Lämpar sig för: Veganer
Pris: 199 kr
Antal portioner: 15
Pris per portion: 13,27 kr
Protein per portion: 20 g

Vad är proteinpulver bra för?

Om du vill öka det dagliga intaget av protein, till exempel för att få bättre resultat av din träning, kan ett proteinpulver vara en bra lösning. Proteinpulvret hjälper till att öka koncentrationen av aminosyror i blodet, vilket ökar muskeluppbyggnaden.

Vid fysisk träning skapas en negativ proteinbalans (katabolism), vilket innebär att musklerna bryts ned. Genom att ta extra tillskott av protein kan du främja en positiv proteinbalans (anabolism) som bidrar till ökad muskelmassa och styrka samt förbättrad muskelåterhämtning.

Så väljer du bäst proteinpulver

I valet av proteinpulvret bör du utgå efter innehållet och proteinmängd. Även typen av protein kan vara viktigt att kontrollera, framför allt om du är vegan. Här är några saker du bör titta extra på när du väljer proteinpulver.

  • Innehåll: Innehållsförteckningen är förmodligen det viktigaste att titta på för att hitta ett passande pulver. Bland annat bör du kontrollera om tillskottet innehåller ingredienser som kan ge synergieffekter. Kreatin, L-karnitin, fibrer, vitaminer och mineraler är exempel på ingredienser som kan förbättra återhämtningen eller prestandan.
  • Smak: Många populära proteinpulver erbjuder ett stort utbud av smaker, exempelvis vanilj, choklad och banan. Smak är subjektivt och därför kan du behöva testa dig fram för att hitta just din favorit. Recensioner från användare kan också ge en bra indikation om smaken är naturlig eller artificiell.
  • Proteinhalt: Proteinhalten är viktig att kontrollera eftersom vissa billiga proteinpulver innehåller betydligt mindre protein jämfört med dyrare alternativ. Om det inte står i produktbeskrivningen kan du titta på näringsdeklarationen där det står hur mycket protein som ingår per 100 gram.
  • Typ av protein: De vanligaste proteinformerna idag är vassleprotein, kaseinbaserat protein och vegetabiliskt protein. Vegetabiliskt protein kommer från icke-animaliska källor, exempelvis hampafrön, ärtor eller sojabönor. Generellt sett är vassleprotein mer snabbverkande och enklare för kroppen att absorbera, vilket är passande i muskelbyggande syfte. Kaseinprotein tas upp långsammare och används därför både vid viktminskning och för att motverka muskelnedbrytning.
  • Allergier: Många proteinpulver innehåller laktos, soja eller ägg. Om du är allergisk mot något av dessa ämnen är det extra viktigt att du tittar noggrant på innehållsförteckningen för att försäkra dig om att du tål pulvret.
  • Användaromdömen: Vad säger personer som testat proteinpulvret? Smaken är subjektiv och olika produkter kan ge olika effekt, men om många användare nämner samma saker kan det ge en indikation om proteinpulvrets kvalitet.

Frågor och svar om proteinpulver

När och hur ofta ska du få i dig protein?

När och hur ofta du bör få i dig protein beror dels på dina mål, men också på vilket proteinpulver du använder. Många produkter rekommenderar 1-3 portioner per dag, oftast på morgonen och i samband med träning.

Efter träning är den vanligaste tidpunkten att konsumera proteinpulver eftersom det är då musklerna behöver det som mest. De flesta rekommenderar att du får i dig proteinet högst 30 minuter efter avslutat träningspass för bästa effekt.

Tips! Tänk på att du även får i dig protein genom din vanliga kost. Därför kan det vara bra att sprida ut proteinintaget under dagen genom att ta proteinpulver som mellanmål eller direkt efter träningspasset. För dig som tränar regelbundet och ofta kan det vara värt att se över om du skulle spara pengar genom att abonnera på kosttillskott – Ofta får du då ett rabatterat pris i jämförelse med om du gör återkommande engångsköp.

Hur mycket protein ska jag äta?

Kroppen behöver protein för att bygga upp celler, stärka immunförsvaret och bilda livsviktiga hormoner och enzymer. Exakt hur mycket protein som du bör få i dig varje dag är svårt att säga eftersom det bland annat beror på hur mycket du tränar, din kost och din ålder.

Enligt Livsmedelsverket bör cirka 10-20 procent av det dagliga kaloriintaget komma från protein. Det motsvarar minst 50-70 gram per dag för en vuxen människa. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar 0,8 gram protein per kilo för vuxna och 0,9 gram per kilo för barn 2-17 år.

För personer som tränar mycket är proteinbehovet större. Enligt vissa studier kan det dagliga behovet hos personer som tränar extremt hårt vara 1,4–1,8 gram per kilo kroppsvikt.

Är mycket protein skadligt?

Generellt sett är det inte farligt att äta mycket protein eller proteinpulver, men alla livsmedel och kosttillskott ska konsumeras med måtta.

För mycket protein kan leda till vissa hälsobesvär, exempelvis ökad risk för njursten, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Risk för övervikt och relaterade sjukdomar handlar främst om personer som får i sig mycket protein från animaliska produkter, exempelvis rött kött.

Måste man äta proteinpulver för att få resultat?

Proteinpulver är ett kosttillskott som kan hjälpa dig att uppnå önskade resultat snabbare, men det är inget måste. Du bör se proteinpulvret som ett komplement till en övrigt varierad och nyttig kost.

Om du tränar mycket kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med protein via kosten och då kan ett proteintillskott vara nödvändigt. Det gäller framför allt vid hård träning eftersom många oroar sig för viktuppgång om de äter vanlig kost.

Fördelen med proteinpulver är att det är lätt att överblicka doseringen och därmed få kontroll över det dagliga protein- och kaloriintaget.

Sammanfattning

Proteinpulver ett populärt kosttillskott som framför allt används av personer som tränar mycket och vill bygga muskler eller förbättra återhämtningen. Tillskottet fungerar även bra som mellanmål för personer som vill täcka sitt dagliga proteinbehov och samtidigt ha kontroll över kaloriintaget. Idag finns det proteinpulver som passar de flesta, även dig som är vegan. För att hitta det bästa alternativet är det viktigt att du läser innehållsförteckningen och testar dig fram.