bäst i tets tens apprat

TENS apparat bäst i test 2024

bäst i test tens apparat

Om du upplever muskelsmärta kan en TENS-apparat (transkutan elektrisk nervstimulering) vara din räddare i nöden! En tensapparat hjälper dig att lindra smärta och kan användas fristående eller i kombination med andra smärtlindrande preparat. Det är vanligt att använda en TENS apparat vid exempelvis muskelvärk och mensvärk.

I den här guiden får du lära dig hur en TENS maskin fungerar, när det kan vara bra att använda samt vad som kan vara bra att tänka på vid användning. Vi tipsar även om tre riktigt bra TENS-maskiner som lindrar smärta och dessutom är enkla att använda. 

1. Swedish Posture TENS – Testvinnare

TENS-EMS apparat från Swedish Posture är i särklass en av de bästa TENS apparaterna 2024 och unik i sitt slag. Denna premium-produkt erbjuder både TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) och EMS (elektrisk muskelstimulering) samtidigt som den är enkel att använda.

Den är perfekt att använda för till exempel ryggont, mensvärk, graviditet, långvarig eller kronisk smärta, ledvärk samt för att stimulera musklerna under och efter ett träningspass.

Behandling med TENS bidrar till smärtlindring genom att påverka nerverna i det verifiera nervsystemet och EMS stimulerar musklerna att slappna av. Detta leder till snabbare muskelåterhämtning och läkning av skador.

Swedish Posture TENS-EMS apparat erbjuder såväl smärtlindring som massage och muskelåterhämtning. De 12 programmen går att anpassa i styrka.

+ Enkel att använda i hemmet
+ Uppladdningsbar
+ 4 gel pads
+ För smärtlindring och nervträning

Antal program: 12 program: 6 TENS program + 6 EMS program
Dynor: 4 dynor med elektroder medföljer
Batteri: Uppladdningsbart batteri
Prisklass: Premium

2. SweTens Allround – Bra och billig TENS apparat

billig tens apparat

SweTens Allround TENS muskelstimulator må vara billig men den är inte sämre för det. Denna avancerade och kraftfulla TENS apparat erbjuder både TENS, EMS och massage – allt i ett! Den har hela 22 program med 40 olika nivåer att välja mellan. Den är enkel att använda och lindrar många olika typer av smärta samt illamående. Du kan behandla flera olika områden med denna TENS- och EMS maskin, bland annat axlar, rygg, armar, ben och höfter. 

TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) ger en effektiv smärtlindrande effekt genom nervstimulering samtidigt som EMS (elektrisk muskelstimulering) och massage får musklerna att slappna av. Denna TENS apparat fungerar vid flera olika typer av smärta, till exempel nociceptiv-, neuropatisk eller neurogen smärta och oavsett om du har haft smärta under en längre eller kortare period.

SweTens Allround TENS muskelstimulator lindrar smärta genom tre olika funktioner: TENS, EMS och massage. Den har 22 program att välja mellan och går att anpassa i styrka.

billig tens apparat

+ Ger massage
+ Effektiv vid illamående
+ Enkel att ta med sig

Antal program:  22 program: 9 TENS program + 8 EMS program + 5 massageprogram
Dynor: 4 dynor med elektroder medföljer
Batteri: Uppladdningsbart batteri
Prisklass: Låg

3. Cefar Easy – Enkel att använda

enkel att använda tens apparat

Easy TENS-apparaten från Cefar är precis som det låter: enkel att använda! Den erbjuder fyra förinställda program med olika kombinationer av TENS och massage. Denna produkt är utvecklad i Sverige av läkare och sjukgymnaster och håller hög kvalité.

Den kan göra underverk för dig med smärta och stelhet i nacke, skuldra eller ländrygg. När du köper en Easy TENS-apparat från Cefar ingår även en bältesklämma och nackrem för att du på enklast möjliga sätt ska kunna bära med dig TENS-apparaten på alla aktivitet du planerat att göra.

+ Lätt att använda
+ Medföljer tillbehör
+ Utvecklad tillsammans med läkare och sjukgymnaster

Antal program: 4 program: TENS + massage
Dynor: Köps separat
Batteri: 2 st AA
Prisklass: Medel

Vad är TENS och hur fungerar det?

En TENS apparat är en maskin som skickar ut elektriska impulser. Genom att fästa elektroder på det område där du har ont kan du behandla smärta lokalt. Dessutom främjas blodcirkulationen och ökar tillförseln av syre och näringsämnen till området. Det finns två typer av TENS-behandlingar: lågfrekvent behandling och högfrekvent behandling. Metoderna kan användas var för sig eller kombineras beroende på vad som passar just dig bäst.

Vid lågfrekvent TENS behandling skickas de elektriska impulserna med låg hastighet. Detta leder till att kroppen frisätter endorfiner (ett hormon som finns i kroppen) och som har en smärtlindrande effekt. Långvarig lågfrekvent behandling kan leda till träningsvärk omkring det behandlade området. Vid högfrekvent TENS behandling skickas istället de elektriska impulserna med hög hastighet. Detta leder till att smärtsignalerna till hjärnan blockeras. Du kan använda högfrekvent behandling under obegränsad tid.

Användning och applicering (Video)

När kan man använda TENS apparater?

Att använda en TENS apparat kan vara bra om du upplever någon form av muskelsmärta. Studier har visat att TENS ger god smärtlindring och det är dessutom mycket ovanligt med biverkningar. Det är många som blir hjälpa av en TENS apparat och behandlingen fungerar för många olika typer av smärtor.

Om du upplever smärta men inte vill använda läkemedel,- eller om du upplever att smärtstillande läkemedel inte lindrar smärtan kan TENS vara ett bra alternativ. Det går bra att använda TENS-behandling fristående eller i kombination med smärtstillande läkemedel.

TENS-behandlingar har använts länge av såväl fysioterapeuter och naprapater och nu kan du enkelt själv behandla smärta med en TENS-apparat. Kom ihåg att om du har ont utan att veta varför är det en bra idé att undersöka detta först hos en läkare.

TENS apparat vid mensvärk

Om du upplever besvär med mensvärk och ännu inte har provat att behandla med en TENS-maskin rekommenderar vi dig att göra det nu. Om du har mensvärk och inte vill använda smärtstillande läkemedel, -eller om du upplever att läkemedel inte hjälper tillräckligt kan en TENS apparat vara precis det du behöver.

Många upplever att en TENS maskin lindrar mensvärk och ger högre livskvalitet. Prova att placera elektroderna på olika ställen på kroppen för att hitta den placering som fungerar absolut bäst för dig. Många uppskattar att använda TENS vid mensvärk då den ger god smärtlindrande effekt samtidigt som den inte ger några biverkningar.

TENS apparat när gravid

Om du är gravid och och upplever bäckensmärta (foglossning) kan TENS vara en bra behandlingsform. Det är vanligt att använda TENS vid förlossningssmärta och eftervärkar. Det kan vara den perfekta behandlingen om du inte får eller vill använda smärtstillande läkemedel, eller om du upplever att läkemedel inte har tillräcklig effekt.

Prata med en barnmorska eller läkare innan du använder en TENS maskin om du är gravid. Läs även bruksanvisningen noga då det är viktigt att placera elektroderna korrekt för att inte skada fostret.

TENS apparat vid ryggont

Om du har har ryggbesvär såsom diskbråck eller annan form av ryggsmärta kan det vara en bra idé med TENS behandling. Placera elektroderna runt eller på det smärtande området, minst 2,5 cm ifrån varandra. Om du har ont i ländryggen kan du placera elektroderna på var sida om ryggraden. Testa dig fram för att hitta den placering som ger dig optimal smärtlindring. Kom ihåg att det inte får finnas några sår där du fäster elektroderna.

FAQ – Frågor och svar om TENS

Kan man använda TENS för mycket?

Du kan inte använda TENS för mycket och det finns inga risker kopplat till långvarig användning. Träningsvärk kan uppstå om du använder lågfrekvent TENS-behandling under längre perioder utan uppehåll, men det är inte farligt. Det vanligaste är att behandla muskelvärk med TENS under en 30-45 minuters period men du kan även behandla under längre tid.

Hur ofta TENS bör användas beror på helt och hållet på hur ont du har och vad som ger dig bäst effekt. Det är vanligt att TENS behandlingen upprepas två till fyra gånger per dag. Den smärtlindrande effekten kan hålla upp i ett par timmar efter avslutad behandling.

Kan TENS vara skadligt?

Det är ofarligt att använda en tensapparat och du får vanligtvis inga biverkningar av att använda TENS. Om du har känslig hud kan du dock bli lite röd på det behandlade området och det kan klia.

Observera att du inte bör placera TENS apparatens elektroder på bröstområdet om du har pacemaker eller problem med hjärtat. Kontakta alltid en läkare innan påbörjad TENS behandling om du är osäkert på om du kan använda en TENS maskin.

Det ska aldrig göra ont att använda en TENS apparat. En del personer kan dock uppleva att det pirrar eller sticks under själva behandlingen vilket kan upplevas som obehagligt. Detta är dock ofarligt. Du kan även uppleva muskelryckningar, även detta är ofarligt.

Hur mycket kostar en TENS?

En TENS apparat kan kosta mellan 500 kr och 4000 kr. Priset för en TENS apparat kan variera kraftigt beroende på tillverkare, funktioner och kvalitet. De TENS apparater vi rekommenderar håller hög kvalitet, är användarvänliga och har alla de bästa funktionerna.

Vilken TENS apparat är bäst?

Den bästa TENS apparaten är den som lindrar din smärta och som är enkel att använda. Det innebär oftast att TENS apparaten har många olika funktioner, detta för att du ska kunna hitta de inställningar som passar just dig bäst.