Fördelar med selleri – 7 skäl att dricka sellerijuice

Selleri har mängder av fördelaktiga hälsoeffekter. Att äta selleri eller dricka sellerijuice kan bland annat stabilisera blodtrycket, men också motverka förstoppning och förbättra njurfunktionen. Grönsaken är dessutom rik på antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidativ stress.

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

I den här artikeln får du lära dig mer om några av sellerins viktigaste fördelar och varför det kan vara en god idé att börja dricka mer sellerijuice. Nedan listar vi 7 fördelar med selleri och anledningar till varför du bör komplettera din kost med selleri.

Innan vi börjar – Sellerijuice är inte optimalt för alla

Selleri och sellerijuice innehåller många nyttiga näringsämnen som kan vara fördelaktiga för hälsan, men tyvärr är dessa livsmedel inte för alla. Personer med känsliga magar eller IBS kan behöva undvika selleri överlag eftersom det kan orsaka både uppblåsthet, gaser och magvärk.

Eftersom selleri dessutom innehåller höga halter sodium kan det också vara bra att se över intaget om du går på saltbegränsad diet, exempelvis på grund av högt blodtryck.

Även du som är gravid bör undvika sellerijuice, framför allt om du befinner dig tidigt i graviditeten. Det finns nämligen spekulationer om att selleri kan orsaka livmoderssammandragningar, vilket i värsta fal kan leda till missfall. Känner du dig osäker på om du bör dricka sellerijuice eller inte kan du konsultera en doktor online.

7 fördelar med selleri

1. Återfuktar kroppen

Eftersom selleri består av 95 procent vatten hjälper den din kropp att hålla sig återfuktad. Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för den kognitiva förmågan, transporten av viktiga näringsämnen och njurfunktionen. Genom att kissa ofta kan du rena kroppen på toxiner samt minska risken för njursten.

2. Få kalorier

Selleri är en av de mest kalorifattiga grönsakerna – 100 gram selleri innehåller bara 16 kalorier. Att äta selleri kan därmed vara extra fördelaktigt för dig som vill gå ner i vikt. Eftersom grönsaken innehåller nyttiga kostfibrer kan den öka mättnadskänslan och agera hungerdämpande, trots dess låga kaloriinnehåll.

3. Lågt socker innehåll

Sellerijuice kan vara ett bra och uppfriskande alternativ till sockriga läskedrycker. Ett glas innehåller nämligen bara 5 gram naturliga sockerarter, vilket kan jämföras med 35 gram raffinerat socker i en liten burk Coca-Cola.

4. Rik på vitaminer

Selleri är en mycket näringsrik grönsak, trots dess höga vatteninnehåll. Den innehåller bland annat vitamin C, A, E, B (B1, B2, B3 och B6) samt folat, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, selen och zink.

5. Neutraliserar fria radikaler

Selleri är rikt på så kallade fytokemikalier, en kemisk förening som finns i växter och som fungerar som antioxidanter. De hjälper kroppen att bekämpa oxidativ stress, ett tillstånd som uppstår när det uppstår en obalans mellan antioxidanter och fria radikaler i kroppen.

Fria radikaler bildas bland annat när kroppen utsätts för sjukdom, rökning, alkohol, UV-strålning och miljögifter. Om de inte neutraliseras av antioxidanter uppstår oxidativ stress som kan leda till allvarliga sjukdomar så som hjärtsjukdom och diabetes.

6. Bidrar till ett balanserat pH-värde

Eftersom selleri är alkaliskt bindande bidrar den till minskade syranivåer i kroppen, vilket i sin tur bidrar till ett mer balanserat pH-värde.

En sur miljö i kroppen kan dels försämra näringsupptaget, men också ha en negativ effekt på matsmältningen. Det kan leda till symtom som förstoppning, trötthet och infektioner.

7. Selleri har en lugnande effekt

Selleri har länge använts för att behandla nervösa sjukdomar på grund av dess lugnande effekt på nervsystemet. Att äta fyra stjälkar selleri per dag har bland annat visat sig kunna sänka högt blodtryck, ett vanligt symtom vid stressrelaterade sjukdomar.

Grönsaken innehåller dessutom tryptofan som stimulerar produktionen av signalsubstansen serotonin som påverkar vårt humör och välbefinnande. Serotonin kan dels motverka ångest och oro, men också förbättra din sömn och kan därmed utgöra ett alternativ till exempelvis receptfria sömntabletter.

Hur du gör sellerijuice

Om du föredrar sellerijuice framför rå selleri går det utmärkt att göra juicen hemma. Det enklaste sättet är att köra ett par selleristjälkar i en råsaftcentrifug och blanda ut med lite vatten (om du vill).

Har du ingen råsaftcentrifug kan du istället göra så här:

  1. Hacka ett par selleristjälkar och kör dem i din mixer.
  2. Lägg en sil eller en kökshandduk över en karaff och häll över sellerin.
  3. Pressa den ordentligt för att få ut all vätska. Du kan också addera lite av köttet om du vill göra din juice extra fiberrik.
  4. Addera gärna lite färsk ingefära, gurka, mynta eller citronjuice för en fräschare smak.
  5. Servera väl kyld, gärna med lite is.
fördelar med sellerijuice