Kollagen bäst i test – Bästa kollagen 2023

Kollagen är ett protein som fungerar som en viktig byggsten i våra kroppar. För att struktur och elasticitet av bland annat hud, skelett, leder och muskler ska fungera optimalt är kollagen extremt viktigt. Med åldern minskar kroppens egen förmåga att bilda kollagen och nedgången påbörjar faktiskt redan runt 25 års ålder. För att bibehålla tillräckligt höga nivåer av kollagen kan du därför behöva ta kollagentillskott.

När vi blir äldre börjar vi få rynkor, sämre kvalitet på både hår och naglar och många får även problem med stela leder. En av anledningarna till detta är just att kroppens förmåga att bilda kollagen minskar. Det finns med andra ord många fördelar att ta tillskott av kollagen.

Bästa kollagen tillskott

Du kommer att hitta många olika kollagentillskott på marknaden. Men vilket kollagen är bäst? Kollagen finns både som tabletter och pulver och vilken form som är bästa kollagen tillskott beror på vad du själv föredrar. I den här artikeln listar vi både bästa collagen i pulverform och i tablettform.

1.    Elexir Pharma – Kollagen tabletter bäst i test

Kollagen bäst i test

Bästa kollagen tabletter tycker vi att Elexir Pharma är. Tillskottet innehåller kollagen typ 1, 2 och 3, vilket långt ifrån alla kollagentillskott gör. Du kan läsa mer om de olika kollagentyperna längre ner i artikeln men med alla tre typer får du ett mycket heltäckande kosttillskott. Det här är bästa kollagen för huden så väl som för muskler, leder, hår och naglar.

Ytterligare en faktor till varför vi utser just denna som bästa kollagenet är för att den även innehåller C-vitamin. Det har nämligen visat sig att C-vitamin är vitalt för att upptagningen och produktionen av kollagen ska fungera optimalt. Tabletterna har även tillskott av B12 och B7. Kollagenet kommer från fisk, nöt och kyckling.

2.     Daily Collagen Protein Natural – Kollagenpulver bäst i test

Kollagen bäst i test

Om du hellre föredrar pulver är Daily Collagen Protein Natural de bästa kollagenpulvret enligt oss. Det här är kollagen typ 1 bäst i test tack vare att det har en neutral smak och doft samt att det är mycket lättlösligt i vätska. Eftersom det endast innehåller kollagen typ 1 är det ett av det bästa kollagenet för huden.

Du kan använda detta kollagenpulver både i varm och kall dryck. Det kommer från nöt och är både paleo- och ketovänligt. Det här tillskottet kan vara bästa kollagen mot rynkor. Många föredrar pulver eftersom det tas upp lätt av kroppen.

Kollagen bäst i test

En av de bästa collagen tabletterna för ansiktet och övriga huden är Vitaprana Collagen Beauty. Det här tillskottet består av kollagenpeptider vilket har en hög biotillgänglighet och passar bäst för dig som vill ta kollagentillskott för just huden. Även denna är kompletterad med C-vitamin för bättre kollagenbildning.

Produkten innehåller den varumärkesskyddade ingrediensen Verisol. Som är förspjälkad kollagen som ger allra bäst upptagningsförmåga. En daglig dos består av tre stycken tabletter och du kan välja om du vill ta alla på en gång eller sprida ut intaget över dagen.

4.     Marine Kollagen

Kollagen bäst i test

Om du exempelvis inte äter rött kött är det har fiskbaserade kollagenet ett bra alternativ från dig. Marine Kollagen innehåller Peptan, alltså kollagenproteiner i form av peptider som kommer från fisk. Fisken som kollagenet kommer ifrån är fiskad i Atlanten.

Det här är ett kollagenpulver som är både smaklöst och doftfritt och fungerar därför utmärkt att blanda i dryck så som smoothie men också i varm mat som till exempel soppa. Kollagenpulver test har visat på att just peptider tas upp mycket enkelt av kroppen.

Kollagen bäst i test

Även Clean Collagen från Nyttoteket är ett mycket bra kollagentillskott när du vill ha ett kollagen pulvet bäst i test. Den här innehåller kollagen typ 1 och 3 och är mycket lättlösligt i både kalla och varma vätskor.

Precis som namnet avslöjar är det har kollagent fri från de flesta tillsatser och innehåller helt enkelt mestadels kollagen. Perfekt för dig som vill ha bra koll på vilka kosttillskott du får i dig och själv kunna bestämma olika mängder av andra vitaminer och ämnen.

Kollagen bäst i test

Vi vill även passa på att tipsa om det här kollagentillskottet som kommer i flytande form. Swedish Collagen Deluxe Perfekt när du inte vill ha tabletter eller orkar bland ner pulver i vätska, utan snabbt och enkelt vill kunna ta en shot av tillskottet.

Produkten har ett högt innehåll av marint kollagen och innehåller typ 1. Det som är bra att tänka på är att produkten har även många andra vitaminer och mineraler tillsatt och bör därför inte kombineras med exempelvis en multivitamin.

Olika typer av kollagen

Kollagen finns i tre olika typer och de kallas för kollagen typ 1, 2 och 3. Den vanligaste typerna kollagentillskott är typ 1 men även typ 3 är vanligt. Kollagen 2 två är inte lika vanlig även om den också finns som tillskott. I vår testvinnare hittar du alla tre typer av kollagen.

  • Kollagen typ 1 – Finns framför allt i hud, hår och naglar. Men även i muskler och vävnadsvätska.
  • Kollagen typ 2 – Finns i brosk och leder och är därför ett bra tillskott när du har problem med stela och ömmande leder.
  • Kollagen typ 3 – Liknar kollagen typ 1 men finns mer av i musklerna.

Vilken typ av kollagen du bör ta beror därför på vad det är du vill få ut av ditt kollagentillskott. Vill du ha ett kosttillskott som är bäst i test för leder bör du alltså leta efter ett tillskott som innehåller kollagen typ 2. Är du främst ute att förbättra hudens elasticitet räcker det med att tillskottet innehåller kollagen typ 1.

Varifrån kommer kollagen?

Kollagen utvinns från animaliska produkter, men kan komma från olika typer av djur. Ett kollagen kan vara marint, bovint eller från fågel. Ett marint kollagen utvinns från fisk och skaldjur. Den här typen av kollagen innehåller både typ 1 och 2. Bovint kommer från nötkött och innehåller kollagen typ 1. Kollagen från fågel är rikt på typ 2 kollagen.

Veganskt kollagen

Kollagen utvinns alltid från animaliska produkter och därför finns inget veganskt kollagen. Däremot finns det produkter som har liknande effekter som kollagen, som är veganska. Istället för att du tar tillskott av kollagen innehåller sådana produkter tillskott av ämnen som boostar kroppens egen förmåga att tillverka kollagen. Tyvärr är det inte lika effektivt.

Har kollagen biverkningar?

Det finns inga rapporterade biverkningar av att äta kollagentillskott. Det du däremot bör vara försiktig med är om kosttillskottet även är berikat med andra vitaminer och mineraler som du kan få i dig för stor mängd av.

Vanliga frågor och svar om kollagen

Vad är kollagen bra för?

Kollagen är en protein som gör att kroppen bibehåller sin struktur och elasticitet. Det är bra för hud, muskler, hår, naglar, brosk och leder. Kollagentillskott kan minska rynkor, ge bättre kvalitet på naglar och hår samt minska stelhet och ömhet i muskler och leder.

Är det bra att äta kollagen?

Kroppen tillverkar eget kollagen men vid cirka 25 – 30 års ålder minskar tillverkningen drastiskt. Vid den åldern kan det därför vara bra att börja äta tillskott av kollagen för att bibehålla normal funktion i kroppen.

Vilken mat innehåller mest kollagen?

Du får i dig kollagen från animaliska produkter. Kött och fisk innehåller mycket kollagen, och framför allt ben från rött kött. Du kan exempelvis göra en benbuljong för att få i dig mycket kollagen. Även om det är från animaliska produkter du går i dig kollagen via maten kan du äta vegetabilier som ökar kroppens egen produktion av kollagen. Vitlök är ett bra exempel på en sådan produkt.

Kan man få i sig för mycket kollagen?

Studier visar på att det finns inga hälsorisker med att få i sig för mycket kollagen. Använder du dock ett kosttillskott som innehåller annat än endast kollagen bör du vara försiktig så att du inte får i dig för höga halter av andra vitaminer och mineraler.