Läkare online – Bäst doktor online 2023

Jämför läkare online och läkarappar 2023 – Vi hjälper dig hitta bäst läkare i mobilen 2023. På denna sida listar vi och jämför det bästa tjänsterna för läkarvård i mobilen.

läkare online

På senare tid har en mängd appar för läkarbesök i mobilen dykt upp men hur skiljer dessa och vilken vårdapp är bäst? Nedan samlar och jämför vi online läkare som vi anser stå ut på den svenska marknaden. Oavsett om du vill prata med en läkare över telefon, chatta med en läkare eller boka in ett videosamtal med en doktor, barnmorska eller psykolog så kommer någon av dessa tjänster definitivt att passa dig.

För att avgöra den bästa läkaren på nätet 2023 tittar vi på faktorer så som:

 • Pris
 • Tillgänglighet
 • Support
 • Användbarhet
 • Betyg och recensioner på nätet
läkare online

Bäst nätdoktor 2023 – Topp 3 läkarappar

4.5/5

Doktor.se är Sveriges snabbast växande vårdapp och vår favorit. Träffa läkare, psykolog och barnmorska i mobilen. Tjänsten är helt skattefinansierad.

 • 95 % patientnöjdhet

 • Appstore betyg: 4,7 av 5

 • Snabbast återkoppling

 • Öppet dygnet runt 

4/5

Kry vård under alla dygnets timmar och har ett tjugotal vårdcentraler runt om i Sverige. Fler än 2 miljon hjälpta patienter samt över 98% patientnöjdhet.

 • Vård 24 timmar om dygnet

 • 98% patientnöjdhet

 • Få hjälp via chatt eller videosamtal

 • För både psykiska och fysiskt besvär

3.5/5

Min Doktor erbjuder digital läkarvård samt möten med psykolog. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och är likt de andra tjänsterna skattefinansierad. 

 • Vård via samtal, videosamtal och chatt

 • Öppet alla dagar, dygnet runt

 • Recept direkt i mobilen

 • Psykologer och läkare

Recension påväg

4.5/5

Doktor.se är Sveriges snabbast växande vårdapp och vår favorit med 95% patientnöjdhet, Appstore betyg på 4,7 av 5 samt den snabbaste återkopplingen på marknaden. Läs vår recension eller ladda ner appen till iPhone eller Android nedan 

4/5

Kry erbjuder som doktor.se vård under alla dygnets timmar. Tjänsten erbjuder även möten med psykologer tillgängliga dygnet runt. Kry har ett tjugotal vårdcentraler runt om i Sverige och fler än 2 miljon hjälpta patienter. Tjänsten har över 98 % patientnöjdhet. Läs vår recension av kry här.

3.5/5

Min Doktor erbjuder digital läkarvård samt möten med psykolog. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt och är likt de andra tjänsterna skattefinansierad. 


Fördelar med läkare online:

Läkarbesök i mobilen kommer med många fördelar, den största fördelen är att det går snabbt, med hjälp av dagens teknik så minimeras det administrativa arbetet och läkarna kan hjälpa fler patienter snabbar. De absolut flesta besök som sker på vårdcentralen skulle kunna hanteras via ett videosamtal eller att patienten chattar med läkare online. Detta avlastar även vårdcentralerna vilket är viktigt under de omständigheter vi befinner oss i just nu.

 • Läkarbesök direkt – vart du än är

 • Droppin tider och snabb kontakt

 • Öppet dygnet runt

 • 0 kronor i patientavgift

 • Alltid nära till hands

Så för dig som kanske har ont om tid eller som aldrig får till den där undersökningen som du så länge sagt att du ska boka in, ge videosamtal med läkare ett försök. Kolla gärna in de tjänster som vi valt ut i vår topplista och kolla runt på deras hemsidor, där hittar du ännu mer information om precis vad och hur de kan hjälpa dig när det kommer till din hälsa.

bäst läkare i mobilen

Hur fungerar ett läkarbesök i mobilen?

Att träffa en online läkare via videosamtal kanske känns lite konstigt till att börja med, men testar du så kommer du snabbt att förstår varför detta har blivit så populärt som det blivit. Att ha alla typer av läkare, från barnspecialister till psykologer såpass nära till hands är ett stort steg fram i den digitala utvecklingen för hälsa.

Via dessa appar är det smidigt och lätt att boka ett besök med en doktor online, det tar mer än ett par minuter. Själva besöken i sig skiljer sig inte så mycket från ett traditionellt besök om man bortser från det faktum att patienten och läkaren ej kan ha fysisk kontakt.

Vad en doktor online kan hjälpa till med:

En online doktor kan via ett videosamtal hjälpa dig med en mängd olika åkommor allt från hudutslag, allergier, värk i nacken, preventivmedel till diverse infektioner och inflammationer. Om dessa besvär kan botas med hjälp av läkemedel kommer du att få dessa utskrivna och skulle det krävas en fysisk undersökning så hjälper läkaren till att boka in detta. Exempel på områden när en läkare i mobilen kan hjälpa:

 • Medicinsk rådgivning vid exempelvis utslag, svullnader & smärta
 • Recept och förnyelse av recept
 • Samtal med psykolog (ex samtalsterapi, KBT)
 • Boka provtagning & undersökning
 • Sjukintyg & remiss

Att ha ett videosamtal med en läkare direkt i mobilen skiljer sig inte så mycket från ett vanligt möte på en vårdcentral. Den enda uppenbara skillnaden är att du och läkaren befinner er på två olika platser, detta innebär att läkaren endast kan hjälpa dig genom att visuellt bedöma en åkomma eller lyssna på din beskrivning av ett problem. När läkaren gjort detta kommer denna rekommendera vad ditt nästa steg bör vara.

Köpa receptbelagd medicin online

Eftersom dessa vårdappar samarbetar med diverse nätapotek så kan du enkelt köpa medicin online. Allt du behöver göra för att få tillgång till din medicin är att boka in ett videosamtal med en läkare, få ditt recept alternativt få ditt recept förnyat. Läkaren kommer sedan se till att detta recept skickas ut till det nätapotek som tjänsten samarbetar med. Genom att legitimera dig via apotekets app kan du sedan beställa hem receptet direkt i mobilen. Har du redan ett recept? Kolla in vår topplista över bäst apotek online.

Barnmorska och terapi

Det är inte endast traditionell sjukvård som du kan vända dig till dessa vårdappar för. Faktum är att dessa aktörer erbjuder dig möjligheten att prata med en psykolog online gällande din psykiska hälsa. Att komma i kontakt med en psykolog kan i vanliga fall vara en relativt lång process – inte länge. Nu har du tillgång till professionell hjälp direkt i mobilen, när som helst och var som helst helt skattefinansierat.

Chatta med läkare online

Om exempelvis 1177 inte kan svara på dina frågor eller du känner att du behöver rådgöra med en läkare utan behov av vård kan det vara effektivt att chatta med en läkare. Via dessa tjänster är du inte tvungen att ringa ett videosamtal för att få prata med en läkare eller psykolog, utan det går även bra att chatta med en doktor och ställa frågor. Att chatta med en läkare online är gratis via de tjänster som vi listar nedan, att chatta med en psykolog kan däremot kosta.

Barnmorska online och läkare online för barn

Det är 18-årsgräns för att själv registrera sig och använda dessa appar. Förutsatt att du är vårdnadshavare för barnet kan du söka vård för ditt barn online via din BankID inloggning hos någon av de aktörer som vi listar på denna sida. Väntar du barn eller har frågor gällande små barn erbjuder dessa tjänster dig även möjligheten att prata med en barnmorska.

Läkare online för intyg och recept

Behöver du ett sjukintyg för sjukskrivning eller är i behov av att förnya ett recept passar ett läkarbesök i mobilen perfekt. Inte nog med att du kan utföra detta snabbt och enkelt från hemmet så erbjuds även dropin-tider för detta. På så sätt kan du snabbt och enkelt erbjuda din arbetsgivare ett intyg samt få hjälp av en läkare online som skriver ut ditt recept.

Bäst läkarapp 2023 – Motivering

Vi har undersökt läkarapparna ut ett helhetsperspektiv för att kunna avgöra vilken aktör som är den bästa nätdoktorn 2023. Detta inkluderar användarvänlighet, pris, tillgänglighet och utbud. Vi kunde konstatera att det fanns fyra stycken tjänster som förtjänade att nomineras till bäst nätdoktor 2023 vilket var: Kry.se, Doktor.se, kry, min doktor och doktor24.

Vi kan konstatera att samtliga av dessa aktörer erbjuder god service och smarta digitaliserade varianter på klassisk sjukvård som bidrar till att öka tillgängligheten inom den svenska sjukvården. Vi landade dock i att Doktor.se är den just nu bästa läkar appen, nedan går vi igenom varför.

Doktor.se eller Kry

Bland de digitala vårdgivarna har Kry länge haft en vad det verkat som ohotad position som den största aktören när det kommer till antal vårdkontakter. Även om Kry fortfarande har flest vårdbesök så är Doktor.se den vårdapp som växer snabbast och har nöjdast kunder. Vår motivation för varför Doktor.se förtjänar förstaplatsen består av följande:

 • Doktor.se har ett bättre betyg på Trustpilot än Kry
 • Tid för samtal med läkare – Doktor.se svarar inom 3 minuter
 • Användarvänlighet i appen (Genomsnittsbetyg för appen ligger på 4,7 av 5)
 • Samarbete med Apoteket kronan
 • Kunnig och hjälpsam kundtjänst

Vi är inte ensamma när det kommer till att föredra Doktor.se de har nämligen utsetts till “Sveriges populäraste digitala vårdcentral”. Kikar man runt lite på nätet och kollar på recensioner så förstår man varför doktor.se anses vara Sveriges bästa nätläkare för läkarbesök i mobilen.

Klicka här för att besöka Doktor.se eller läs vår doktor.se recension

Mindoktor eller doktor.se

Min doktor var länge den som konkurrerade med Kry om förstaplatsen när det kommer till digitala vårdbesök på nätet. Men doktor.se kom in på marknaden och gick under 2019 om min doktor i antal vårdbesök. Under November 2019 låg Doktor.se på över 16 600 vårdbesök jämfört med Min Doktor som på 11 000 besök.

Så,  när det kommer till min doktor eller doktor.se vilken är bäst?

 • Om man tittar på betyget hos Trustpilot så står det dock klart att Min doktor får ett sämre betyg överlag än Doktor.se
 • Doktor.se är snabbare – du förväntas få svar inom endast 3 minuter

I nedan tabell går det även att se att Doktor.se har gått om Min doktor samt växer snabbare än Min doktor, vad för slutsats kan man dra från det? Vi tror det deror på att Doktor.se helt enkelt erbjuder en snabbare och bättre tjänst, något som återspeglas i deras kundbetyg online där många anser de ha den bästa vårdappen.

Klicka här för att besöka Doktor.se

Erbjuder Doktor.se och Kry hälsotest & hälsokontroller?

Även om du via läkarappar så som doktor.se och kry kan få svar på frågor kring din hälsa från en läkare så erbjuder de inga regelrätta hälsotest eller hälsokontroller online. Är det detta du är ute efter rekommenderar vi att du går till vår sida Bäst hälsokontroller online alternativt Bäst självtest och hälsotest för hemmet. Med detta sagt kan en läkare i mobilen ordna remiss till provtagningsenheter och liknande möten för fysisk undersökning om detta skulle anses nödvändigt.

Läkare online & coronaviruset: Vad kan de erbjuda?

Många är just nu oroliga över Coronaviruset (Covid-19) och här därför av sig till diverse läkare på nätet för att få tips och råd. Bara de senaste veckan har antalet samtal i läkarappar ökat med omkring 70%. Men vad kan egentligen doktor.se och kry göra gällande coronaviruset?

Efter som 1177 vårdguiden just nu blir överrösta med samtal erbjuder nätläkarna en alternativ kanal för dig med frågor kring corona, oavsett om det gäller misstanke om smitta eller förebyggande råd kring smittspridning och säkerhetsåtgärder. Eftersom besöket sker digitalt kan inget test göras men om läkaren anser detta nödvändigt kommer du bli hänvisad rätt.

Doktor.se om Corona

Följande säger Doktor.se om Corona:

“Kan Doktor.se hjälpa mig?: Ja, du kan kontakta oss på Doktor.se. Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan ge dig råd och hjälpa dig bedöma symtomen. I vissa fall kan det behövas utökad bedömning och kanske provtagning för att se om det kan röra sig om covid-19. Vi kan inte hjälpa dig med provtagning, men om det behövs kan våra läkare ta kontakt med infektionsläkare i din region för att hjälpa dig.”

Kry om Corona

Följande säger Kry gällande Corona:

“Du kan vända dig till oss på KRY för att få hjälp och rådgivning kring symptom. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.”

FAQ – Vanliga frågor & svar

[fusion_faq filters=”no” featured_image=”” cats_slug=”faq-lakarapp” exclude_cats=”” orderby=”date” order=”DESC” type=”” boxed_mode=”” border_size=”” border_color=”” background_color=”” hover_color=”” divider_line=”” title_font_size=”15px” icon_size=”” icon_color=”” icon_boxed_mode=”” icon_box_color=”” icon_alignment=”” toggle_hover_accent_color=”#616161″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]
Bäst hälsokontroll online