Bäst mat vid gallbesvär – 6 tips på bra mat för gallan

Gallan är ett viktigt organ i vår kropp som underlättar nedbrytningen av fet mat. Detta sker med hjälp av gallvätskan som bildas i levern och lagras i gallblåsan. Ibland kan det hända att gallstenar bildas i gallblåsan.

Oftast orsakar de ingen allvarlig sjukdom, men samtidigt kan de göra väldigt ont. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att undvika gallsten, exempelvis se över din kost. I den här artikeln får du lära dig mer om gallsten och varför det uppstår, vi tipsar även om ett par livsmedel som effektivt kan förebygga besvär vid gallsten.

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

Vad är gallsten och hur bildas den?

När gallan lagras i gallblåsan blir den koncentrerad och när koncentrationen av vissa ämnen blir för hög leder det till kristallisering. Dessa kristaller bildas huvudsakligen av kalcium, kolesterol och bilirubin och kallas för gallsten.

Beroende på vilket ämne gallstenarna består av kan de vara vit-gula eller brun-svarta. Även storleken på stenarna kan variera från bara några millimeter upp till någon centimeter. Ju större gallstenarna är, desto svårare besvär kan de orsaka. 

När större stenar fastnar i gallblåsegången kan de orsaka svår och krampartad smärta som strålar ut mot ryggen och skulderbladen. Du kan också bli kallsvettig och kräkas, men smärtan avtar när du rör på dig.

6 tips på mat som är bra för gallan

Gallsten är aldrig roligt, men lyckligtvis finns det saker du kan göra för att minska risken att drabbas. Bara genom att se över din kost kan du faktiskt förebygga gallsten. Här listar vi några livsmedel som kan vara bra att äta mer av om du vill slippa gallstenar.

1. Frukt och grönsaker

Genom att hålla din lever och gallblåsa fria från gifter kan du underlätta deras jobb att rensa kroppen på farliga ämnen. En balanserad och hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker är ett av de bästa sätten att åstadkomma detta.

Frukt och grönsaker innehåller viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som alla har en positiv påverkan på din gallblåsa. Du bör framför allt äta mer tomater, citroner och selleri eftersom dessa livsmedel kan minska risken för inflammation i lever såväl som gallblåsa. Även frukt- och grönsaksjuicer kan hjälpa dig att uppnå samma resultat.

2. Gurkmeja (kurkumin)

Gurkmeja innehåller stora halter av ämnet kurkumin som har visat sig ha flera medicinska fördelar. Kryddan har länge använts inom indisk läkekonst, bland annat för att behandla inflammationer och leverproblem. Genom att förbättra fettnedbrytningen och minska kolesterolnivån kan gurkmeja effektivt hjälpa din kropp att förebygga gallsten. Addera en tesked gurkmeja i din mat eller drick det med vatten och honung. Tänk dock på att undvika gurkmeja om du äter blodförtunnande medicin. 

3. Hälsosamma fetter

Mättat fett är något du bör undvika i kosten, men fleromättade och enkelomättade har många viktiga hälsofördelar. De höjer nämligen det goda kolesterolet i kroppen, vilket i sin tur minska risken att utveckla gallsten. Nyttiga fetter som dessa finns i flera livsmedel, exempelvis fet fisk, rapsolja, olivolja och nötter.

4. Havregryn och annan fiberrik mat

Sedan länge är det känt att fibrer underlättar matsmältningen och matens rörelse genom tarmsystemet. Snabbare matsmältning innebär även att fetterna bryts ned fortare och transporteras ut ur din kropp, vilket kan förebygga uppkomsten av gallstenar. Exempel på livsmedel som har ett högt fiberinnehåll är havregryn (innehåller även lecitin), baljväxter, fullkorn, böner, linfrö, apelsiner och sötpotatis.

5. Lecitin

Lecitin finns naturligt i kroppen, men är mest koncentrerad i njurar, lever och hjärna där det bland annat bidrar till produktionen av det goda kolesterolet. Genom att förhindra att kolesterolet sätter sig på kärlväggarna och stelnar kan lecitin hindra att gallstenar bildas. Livsmedel som innehåller lecitin är: söjabönor, havregryn, jordnötter, kål och choklad. Det är också möjligt att köpa lecitintillskott på apotek och i hälsokostbutiker.

6. Magert protein

Protein spelar en viktig roll för reparationen och uppbyggnaden av olika kroppsvävnader. Vissa typer av protein kan dock innehålla en hel del fett, vilket kan vara påfrestande för gallblåsan. Därför är det bäst att välja magra proteinkällor, så som kyckling och fisk samt växtbaserat protein från linser, baljväxter, bönor och tofu.

Så undviker du gallsten

Besvär med gallsten kan återkomma både i antal och i styrka. Kosten spelar en viktig roll när det gäller att förebygga gallsten, men det finns även andra saker du kan göra för att minska risken att drabbas:

  • Ät små portioner ofta. Hoppa inte över en måltid, utan ät på bestämda tider och undvik sena måltider. Satsa på tre större mål om dagen med ett par mellanmål.
  • Minska mängden fett. Undvik stekt, friterad och panerad mat. Välj istället magra proteinkällor.
  • Avstå från processad och färdiglagad mat. Den innehåller nämligen store mängder salt, socker, fett och andra tillsatser som kan irritera gallblåsan.
  • Drick rikligt med vatten. Vattnet transporterar näringsämnen i kroppen samtidigt som det avlägsnar gifter och stöttar matsmältningsprocessen. Försök därför att få i dig minst två liter vatten per dag, gärna mer under varmare dagar.
  • Håll dig aktiv. Regelbunden fysisk aktivitet sätter fart på tarmarna och matsmältningen. Det förhindrar dessutom att du samlar på dig ohälsosam vikt.