Att träna med rockring är en effektiv och rolig träningsform som stärker flera delar av kroppen, men framför allt din core. Precis som när du var liten och rockade rockring är det en ring som ska snurras kring midjan. Rockringar för träning är däremot lite mer avancerade. De har tyngre vikt och är ibland utrustade med träningsprogram för en allsidig träning av hela kroppen. Användning av en viktad rockring kommer även att ge dig cardioträning.

Vilken typ av rockring som passar dig bäst beror på hur van du är att träna och hur skicklig du är på att rocka en träningsrockring. Vi har tittat närmare på några av marknadens bästa rockringar för träning i olika kategorier

bäst rockring med vikt

Träningsrockringar för nybörjare – upp till 1,2kg

Om du inte har tränat med rockring tidigare är det rekommenderat att du börjar med låg vikt. En träningsrockring med en vikt på mellan 1 – 1,2 kg är ofta lämplig för nybörjare.

FitNord Rockring 1 kg – Lätt och prisvärd

NordicFit Rockring

FitNordic rockring väger 1 kg och är en av de viktade rockringar som har lägst vikt på marknaden. Insidan på rockringen har upphöjningar som masserar träningsområdet under träningen. När du tränar med rockring upplever en del att trycket på midjan kan göra att du blir öm, därför är den här viktade rockringen vadderad för ökad komfort.

Rockringen går att ta isär i åtta delar för att göra den enklare att förvara och ta med. Den har en diameter på 96 cm.

Gymstick Hula Hoop 1,2 kg – Generös diameter

Gymstick rockring

Gymstick rockring har en vikt 1,2 kg och en diameter på 100 cm, vilket gör den lämplig för nybörjare. Den låga vikten och den generösa diametern gör den lättare att använda och passar bra innan du har lärt dig tekniken helt och hållet. Insidan är mjukt vågig för en svag massage under träningen

Du kan enkelt plocka isär rockringen för att enklare kunna förvara den eller ta med den exempelvis på resan eller till gymmet.

Avento Vida XL – Rockring av hög kvalitet

Vida XL rockring

Vida XL från Avento är en premiumrockring med hög kvalitet och som ger en härlig känsla i träningen. Den viktade rockringen är utformad för att passa vuxna och har en vikt på 1,2 kg och en diameter på 100 cm. Själva träningsringen har upphöjningar på insidan för massage och är täckt av ett mjukt material på 3,8 mm.

Den går lätt att ta isär till sex delar och är linka enkel att sätta ihop. Det gör den lätt att ta med och att stuva undan. Det finns ett tyngre alternativ att byta upp dig till när du har kommit igång med träningen.

Vikt på rockring för dig som kommit igång – 1,5kg

När du har kommit igång att träna med en träningsrockring kan du känna att du är redo att öka svårigheten. Ett naturligt steg är då att öka vikten till en som väger 1,5kg för att få ut ännu mer av träningen. Den här tyngden kan även passa dig som är van vid att träna och har tekniken inne för just rockringsträning sedan tidigare.

Titan Life Hula Hoop 1,5 kg – Enkel och effektiv användning

Titan Life rockring

Titan Life rockring är delbar i sex delar och med en enkel och effektiv design har de här lyckats få till en bra rockring med tyngd till en låg kostnad. Upphöjningarna på insidan är något diskretare än på många andra ringar. Ytan är täckt av ett hårt skum och diametern är 100 cm vilket gör att den är väl anpassad för de flesta vuxna som vill träna med rockring.

Den går att dela i sex delar men kan ändp upplevas något mer skrymmande än vissa andra modeller.

FitNordic 1,5 kg – Snygg ring i flera färgkombinationer

Fitnordic 1,5 kg rockring

Härligt tvåfärgad rockring i tre olika färgkombinationer, rosa/grå, grå/ljusgrå och svart/grå. Känslan är gedigen och enkel, precis det många av de som är mer erfarna på den här träningsformen efterfrågar. FitNordic 1,5 kg har en diameter på 100 cm, vilket gör att den är väl anpassad för de flesta vuxna.

Med en vikt på 1,5 kg ger den även den som är rätt vältränad och van vid träning med rockring en utmaning. Ytan är mjukt vadderad och insidan lätt vågig för en behaglig upplevelse. Består av sex ihopsatta delar.

2+ kg viktad rockring för de skickliga hula hoop-experterna

De som har tränat mycket med viktad rockring kan kosta på sig att snäppa upp träningen ännu mer genom att använda en hula hoop som väger runt 2 kg. Dessa ger även de mest vältränade och skickliga användarna en utmaning och en effektiv träning.

FitNordic Rockring 2,1 kg – För den erfarne

FitNordic rockring 2,1 kg

Med möjlighet till tre olika färger, vit, rosa eller svart kan även den mest vältränade rockringsutövaren hitta en som passar deras stil. Vikten på 2,1kg ger en skön träning av hela kroppen och passar utmärkt när du har stor vana vid den här typen av träning.

FitNordic 2,1 kg är försett med sköna upphöjningar på insidan och är vadderad för en skön träning. Lätt att ta isär för att lätt kunna packa ner inför ett besök på gymmet eller för att ta med på semestern.

Att tänka på när du köper rockring för träning

Välj rätt rockring

Det är viktigt att den tyngda rockringen passar din kroppsform och träningsstatus för att träningen ska bli effektiv, säker och kul. Har du inte tränat med den här typen av rockring för vuxna kommer du bli förvånad över hur effektiv träning det är. Eftersom den är så effektiv är det viktigt att den är anpassad efter din erfarenhet och längd. De flesta vuxna ska ha en som är 100 cm i diameter och är du ny är det rekommenderat att börja med en som väger runt 1 kg. När du blir mer vältränad och behärskar tekniken kan du öka vikten stegvis.

Stärk din core, definiera midjan och forma rumpa och lår

Att hålla igång en rockring med tyngd utmanar magmusklerna rejält, rörelsen som du måste hålla igång kräver både teknik och styrka. Det är viktigt att du utför träningen på rätt sätt för att minska risken för skador. Det finns olika rörelser som du kan göra utöver den klassiska rörelsen där hula hoopen snurras kring midjan. Genom att hitta ett träningsprogram för rockring kan du på under 15 min bränna mer kalorier än vad du gör på 10 000 steg.

Ökad förbränning och bättre återhämtning

De flesta rockringarna har upphöjningar på insidan vilka ger dig som tränar en rejäl massage av midjan och de andra kroppsdelarna du snurrar på. Då de också hjälper till att öka blodcirkulationen lokalt ökar det även återhämtningen. Förutom att stärka bukmuskulaturen kan designen också hjälpa dig att skulptera fram en midja.

Minska risken för ryggsmärta och andra muskulära åkommor

De flesta som har ont i ryggen har det på grund av en dålig styrka i musklerna i rygg och mage. I ländryggen är det lite skelett och mycket rörelse. Det gör att om musklerna inte är i skick att hålla upp ryggen blir det lätt snedbelastning och du får då smärta. Bästa sättet att bota och hålla den typen av smärta borta är genom att träna upp dessa muskler. Träning med en viktad rockring och genom att träna på ett korrekt sätt kan du lyckas mota bort smärtan och undvika att du får ont.

Träna hela kroppen med Hola Hoop

Fördelen med att träna med en rockring, eller Hola Hoop är att du inte bara tränar din core, utan hela kroppen får en rejäl genomkörare. Du kan räkna med en rejäl kaloribrännare som ger hela kroppen en rejäl träning!

Vanliga frågor och svar om träning med rockring med vikt

Är rockring bra träning?

Att rocka med en viktad rockring är bra och allsidig träning. Framför allt tränar du bålmuskulaturen, men du kommer även träna kondition, rumpa och koordinationsförmåga. Fördelen med träning med rockring är att du kan utföra det hemma, och tröskeln till att komma igång är låg. Du böra utföra träningen som komplement till annan träning för att vara säker på att du tränar hela kroppen.

Ger rockring med vikt resultat?

Om du utför träning med rockring med vikt regelbundet kommer du att kunna se resultat. Träningen formar bål och midja, samtidigt som du förbränner kalorier. Du kommer känna att du blir starkare i dina coremuskler, vilket också leder till att du får bättre hållning och undviker problem med ryggont.

För vem passar rockring med vikter?

Alla kan träna med en viktad rockring. Men det passar extra för dig som vill fokusera på din core och midja, samt vill ha ett träningsredskap som du enkelt kan använda i hemmet. Eftersom rockringar för träning finns med olika vikter passar det bra för såväl nybörjare som de mer erfarna.