Bäst värmefiltar – Värmefilt bäst i test 2023

Att krypa ner i en uppvärmd filt när du är frusen är bland det mysigaste som finns. Det finns ett stort urval av värmefiltar att välja emellan. Smak och personliga preferenser är viktiga faktorer när det kommer till att välja vilken filt som passar dig bäst. Men det viktigaste av allt är säkerheten, en mjuk filt som är uppvärmd med el kan nämligen vara grund till brännskador och brand. Med rätt märkning och användning kan du känna dig säker.

Pulsoximeter bäst i test

Tillhör du de som vill ha den elektriska värmefilten i soffan och kura ihop under när det är blöta och kalla vinterkvällar? Eller de som lägger den under täcket i sängen en stund innan det är läggdags för att sedan krypa ner i i en föruppvärmd säng? Oavsett om det är någon av dessa användningar eller någon annan som är din favorit finns det en filt för dig.

Det finns många olika detaljer som skiljer de olika filtarna åt:

  • Storlek
  • Reglerbar värme
  • Kabellängd
  • Automatisk avstängning
  • Tvättbar

Viktiga säkerhetsföreskrifter

Du ska av säkerhetsskäl alltid läsa instruktionerna innan du använder filten, det finns en del saker att tänka på för att säkert använda den eldrivna filten. Det är viktigt att den som använder filten själv klarar att flytta på den eller själv gå därifrån. Lämna därför aldrig små barn eller rörelsehindrade ensamma när filten är igång. Små barn/bebisar bör aldrig använda värmefiltar eftersom det finns risk att bebisen blir alldeles för varm.

Överhettningsskyddet som alla filtar har inbyggt gör att de inte kan bli för varma och ge brännskador eller självantända. Det gör att du säkert kan använda filten i sängen eller ta en liten tupplur med filten igång.

Det är också viktigt att inte ha kvar samma filt i för många år, kablarna i filten torkar och kan då bli för varma mot tyget. Följ tillverkarens råd om ålder och kasta filten när det uppnått rekommenderad maxålder eller använd den utan el.

Top 5 bästa värmefiltarna 2023

1. Medisana HB675 Värmefilt XXL – Vår testvinnare

Medisana värmefilt

Medisana HB675 är en riktigt stor och härlig filt som har alla de egenskaper som ofta efterfrågas. Du kan ställa in hur varm du vill att den ska bli och den är stor nog att krypa ner under helt och hållet. Den stängs av automatiskt efter 180 minuter och har ett inbyggt överhettningsskydd för din säkerhet. Fyra olika värmeinställning och är värms snabbt upp tack vare en effekt på 120 watt.

Filten är tvättbar i 30 grader Celsius och den diskreta designen med en färg på varje sida i milda gråa toner är enkel att matcha med övrig heminredning. Sladden är hela 2,3 meter så du kan ligga bekvämt i soffan eller sängen utan att sladdens längd hindrar dig.

Färg Två toner grått
Material: Mikrofiber Mikrofiber
Mått 200* 150 cm
Vikt 1,7 kg
Sladdens längd 2,3 meter
Watt 120 watt
Värmenivåer 4 st
Automatisk avstängning Ja, efter 180 minuter
Överhettningsskydd Ja
Tvättbar Ja

2. OBH Nordica Cosy Hug värmefilt – 10 olika värmeinställningar

OBH Cozy Nordics värmefilt

För att du ska kunna få till den perfekta temperaturen under din elektriska värmefilt har OBH Nordica Cozy Hug hela 10 inställningar. Effekten på 150 watt försäkrar dig om en snabb och effektiv uppvärmning. Filten har en sladd på 1,8 meter och ger tillräckligt god flexibilitet åt dig som användare.

Det här är en elfilt av fantastiskt mjuk flanell och den svarta färgen ger den en exklusiv känsla. Tack vare att den är tvättbar kommer du kunna använda filten under en längre tid då den fortsätter att kännas fräsch och lyxig.

Färg Två toner grått
Material: Mikrofiber Mikrofiber
Mått 200* 150 cm
Vikt 1,7 kg
Sladdens längd 2,3 meter
Watt 120 watt
Värmenivåer 4 st
Automatisk avstängning Ja, efter 180 minuter
Överhettningsskydd Ja
Tvättbar Ja

3. Beurer HD 150 XXL Nordic – Stor och härlig

Beurer XXL Värmefilt

Med en storlek på hela 150×200 cm tillhör Beurers XXL värmefilt de största filtarna i vår jämförelse. Den stora storleken gör att den är perfekt om ni är två stycken som vill krypa ner under filten tillsammans.

Den ena sidan är riktigt fluffig och mjuk för en riktigt härlig känsla och den andra sidan är lite mörkare grå och har en kortare lugg. Filten har sex inställningar för värme och automatisk avstängning efter tre timmar ifall du somnar eller glömmer den på.

Färg Två nyanser av grå
Material Fleece
Mått 150*200 cm
Vikt 2,5 kg
Sladdens längd 2,3 meter
Watt 150
Värmenivåer 6 stycken
Automatisk avstängning Ja, efter 3 timmar
Överhettningsskydd Ja
Tvättbar Ja

4. Beurer Värmefilt HD75 Nordic – Mysig filt i härligt fleece

När du vill ha en lagom stor och mysig elfilt som har alla de basfunktioner du kan önska är den här från tyska Beurer ett bra val. Det som fångar intresset av den är fleecematerialet som brukar ha en tendens att se tråkigt ut på andra filtar, Beurer Nordic däremot har ett fleecematerial som ser både snyggt och inbjudande ut.

Med sex stycken värmeinställningar, överhettningsskydd och automatisk avstängning är det här en värmefilt som gör det den ska. Det är en filt som värmer med hjälp av el, varken mer eller mindre.

Färg Grå
Material Fleece
Mått 130*180 cm
Vikt Cirka 1,7 kg
Sladdens längd N/A
Watt 100
Värmenivåer 6 stycken
Automatisk avstängning Ja, efter 180 minuter
Överhettningsskydd Ja
Tvättbar Ja

5. Nedis Elektrisk Filt – Filt för två personer

Nedis är en riktigt härlig eluppvärmd filt som är gjord för två personer. Med två styrenheter för att ställa in värmen kan ni individuellt anpassa värmen på just er sida. Materialet i värmetäcket påminner om ull och är riktigt mysig att krypa ner i.

Tillverkaren uppger att den är gjord med föruppvärmning av sängen i åtanke. Därför delades filten upp i två delar som har varsin styrenhet. Då kan du och din sängkompis individuellt värma upp er sida av sängen till önskad temperatur och stänga av den när det passar.

Färg Naturvis
Material Syntetull
Mått 160*140 cm
Vikt Cirka 1,7 kg
Sladdens längd 2,4 meter
Watt 60*2
Värmenivåer 3*2 stycken
Automatisk avstängning Nej
Överhettningsskydd Ja
Tvättbar Ja

Andra typer av värmefiltar

De värmefiltar vi har recenserat i vårt test är alla en värmepläd som du ansluter till ett eluttag, men det finns även andra värmefiltar på marknaden. Vill du ha en riktig myskänsla rekommenderar vi dig att titta på en värmefilt med ärmar. Det ser ut som en vanlig filt men har ärmar du kan stoppa in dina armar i. Fördelen med den typen av filt är att du enklare kan använda dina händer, eftersom de är på utsidan av filten.

Det finns även värmefilt som drivs med 12 V. En sådan värmefilt kan du använda exempelvis i bilen, husvagnen eller båten under kyliga och ruggiga kvällar. En värmefilt i bilen kan fungera utmärkt i baksätet där det saknas stolsvärme för att de bakre passagerarna ska slippa frysa.

Det går även att hitta en uppladdningsbar värmefilt. Det ger mig mer flexibilitet om var du kan använda den, men värmegraden och användningstiden brukar då istället bli begränsade.

Att tänka på när du köper värmefilt

Matcha värmefilten med övrig inredning

Din elfilt kommer i många fall att ligga framme i soffan eller på sängen. Att den då har en färg som matchar inredningen eller är neutral är viktigt. Skär färgen på filten sig mot övrig inredning kommer en del av den mysiga känslan som den är tänkt att ge utebli. Därför finns det få värmefiltar som är färgglada, de håller sig istället till mer neutrala färger. De passar helt enkelt bättre in i fler hem.

Tvättbar värmefilt

Förhoppningsvis kommer du att använda din värmefilt mycket. Kanske kommer du även att dricka en kopp te och äta en macka eller annat. Oavsett kommer din filt behöva tvättas med jämna mellanrum. Det är därför viktigt att sladden med kontrollenheten går att koppla bort och att materialet är tvättbart. Alla filtar i vårt test går att tvätta i tvättmaskin, men vissa material kan tyvärr se tråkiga ut efter ett par tvättar.

Storlek och vikt

Kunna krypa ner helt och hållet under den eluppvärmda filten är ett måste för de flesta, därför måste den vara stor nog. Men blir filten för stor kan den upplevas klumpig och svår hanterlig. Om filten viks under användning kan det leda till överhettning, vilket får överhettningsskyddet att slå till och filtens värme stängs av. Det gäller att ha en filt av en storlek som är anpassad efter dig och soffan/sängen du ska ha den i.

Det är inte jättestor skillnad på vikten på de olika filtarna, men även en liten skillnad kan märkas mycket. Vissa vill ha en som är så lätt som möjligt så att den ligger lätt uppepå dig. Speciellt om den ska byta plats ofta kan en lättare filt vara att föredra. Andra vill ha en tyngre filt som ligger och ”håller om” dig.

Sladdlängden viktigare än många tänker sig

Generellt kan man säga att ju längre sladd desto bättre! Att hindras från att ligga bekvämt för att sladden är för kort och eluttaget är för långt bort är riktigt retsamt. En filt med sladd som är minst två meter är att föredra. Har du ett eluttag precis bakom soffan där du kommer att sitta kan en kortare sladd fungera. Det går såklart även att använda en skarvsladd för att lösa problemet.

Watt och värmenivåer för bekvämligheten

Med högre watt får du en effektivare uppvärmning och din filt blir snabbare varm. Det gör att du kan krypa ner under en varm och go filt snabbare. Det kan också göra att det blir för varmt ganska snart, det är därför det är viktigt att kunna reglera värmen. Med endast en av och på funktion kommer du ganska snart att uppleva att du inte får den där riktiga myskänslan som du är ute efter.

Viktiga säkerhetsfunktioner

Ett väl fungerande överhettningsskydd är viktigt för att undvika olyckor och brännskador. Ligger filten vikt eller delvis övertäckt kan den bli så varm att den skulle kunna brinna. Med ett överhettningsskydd kommer elen att slås av innan filten blir farligt varm. Alla värmefiltarna i vårt test har inbyggt skydd mot överhettning för din trygghet.

De flesta elfiltarna har en automatisk avstängning efter en viss tid, det är för att oftast är det varmt och gott efter den tiden. Skulle du glömma att slå av värmen när du går ifrån filten kommer den att slå ifrån elen i alla fall efter en viss tid. Det sparar du el och pengar på.

Frågor och svar om värmefiltar

Vilken värmefilt är bäst?

Vinnaren i vårt jämförelsetest är Medisana XXL, den uppfyller alla de krav som vi ställt på den optimala elfilten. Men alla har inte samma behov utan det finns personliga variationer, i vårt test får du bra fakta om olika värmefiltar och dess funktioner.

Kan man sova med värmefilt?

Ja, du kan absolut sova med en värmefilt, det finns de som är tillverkade med det i åtanke. Nedis elektrisk filt för två som ingår i vårt test är tillverkad för att passa i en dubbelsäng. Men också vanliga eluppvärmda filtar är härliga att sova med. Välj gärna en med automatisk avstängning, då kommer den att stängas av när du har somnat och fungera som en vanlig filt.

Är värmefilt farligt?

Om du köper en filt med överhettningsskydd och använder den enligt instruktionerna är elfiltar helt säkra att använda.
Små barn och andra som själva inte kan flytta sig eller filten ska inte lämnas ensamma med en påslagen värmefilt.

Kan man tvätta elektrisk filt?

På alla filtarna som vi har jämfört går det att koppla bort sladden där styrenheten sitter. Det gör att de är säkra att tvätta i tvättmaskinen. Följ tvättråden för att inte skada några komponenter och riskera säkerheten.