Vitaminer för håret bäst i test – Bäst hårvitaminer 2023

Upplever du att ditt hår känns trist och livlöst? Eller har du kanske börjat drabbas av håravfall? Hår som har tappat sin glans kan vara ett tecken på vitaminbrist och kan många gånger avhjälpas med hårtillskott. Håravfall är många gånger en naturlig process som många drabbas av med åren. Men även håravfall kan bero på orsaker som stress och vitaminbrist. Oavsett anledning kan vitaminer mot håravfall ibland förbättra situationen.

Självklart är kosten det allra viktigaste när det handla om att få i sig alla vitaminer som kroppen behöver. Men ibland räcker det helt enkelt inte att äta bra och varierat, utan en del av oss behöver ta kosttillskott för att få i oss tillräckligt. Det kan vara svårt att veta vilken vitamin för hår som är viktigast eftersom det vanligtvis är en kombination. Hårvitaminer innehåller därför flera olika tillskott som alla gör gott för din hårhälsa.

Vi har tittat på vilka som är de bästa vitaminerna för håret.

1.    Silicea Original Hår, hud & naglar – Bästa vitaminer till håret

Bäst hårtillskott

Silicea Original är ett välkänt och välanvänt kosttillskott för att förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar. Det här är hårtabletter i form av kapslar som innehåller flertalet olika bra vitaminer för hår, som det också är vanligt att ha brist av. Kapslarna innehåller tillskott av kisel, zink, biotin, mangan och selen, som alla är viktiga vitaminer för en bra hårhälsa.

Huvudingrediensen i Silicea är kiseldioxid som är högkoncentrerad men finfördelad för att enkelt kunna tas upp av blodet och sedan ta sig vidare ut i kroppen till de delar där den behövs, som exempelvis hårsäckarna.

Kapslarna är socker- och glutenfria samt helt veganska. Du rekommenderas att ta Silicea under 8-12 veckor för att uppnå bästa effekt på ditt hår.

2.    Healthwell Biotin 10 000 – Bästa vitamin mot håravfall

Bäst hårtillskott

Biotin är en vitamin som kan motverka såväl håravfall som dålig kvalitet på håret. Hos många är det just brist på Biotin, som tidigare kallades för Vitamin H som är orsaker till håravfall eller dålig hårhälsa, och det finns då ingen anledning till att ta tillskott vitaminer. Healthwell Biotin 10 000 är ett mycket högkoncentrerat tillskott av Biotin. Biotin är en vattenlöslig vitamin och därför är överdos inget du behöver oroa dig för.

Förutom att Biotin är en av de bästa vitaminer för håret bidrar den också till en normal energiomsättning. Healthwell Biotin kapslar är tillsatta med MCT-olja för att optimera upptagningen för kroppen.

3.    Gevita Hår, hud & naglar – Prisvärda tabletter för håret

Bäst hårtillskott

Kosttillskott för håret behöver inte vara dyrt och kostsamt, utan även billigare produkter kan vara bra för håret. Gevita Hår, hud & naglar är ett mycket prisvärt hårtillskott som ibland har utsetts till bäst i test. Kosttillskottet innehåller bland annat kisel, zink och biotin som är i princip alla hår vitaminer bäst i test produkter innehåller.

Produkten innehåller även öljäst, b-vitaminer och andra mineraler för att kunna ge dig absolut bästa resultat på din hårkvalitet. Gevita Hår, hur & naglar är hårtabletter som ska tas dagligen under flera veckor för bästa effekt.

4.    Priorin – Välanvänt kosttillskott mot håravfall

Bäst hårtillskott

Priorin är ett av de allra mest sålda och använda kosttillskotten mot håravfall. Det innehåller vitaminer för håravfall, men är också ett ganska så kostsamt kosttillskott. Många användare tycker att det här är det kosttillskott för att få tjockare hår som är bäst i test. Om du upplever att håret är skört och lätt bryta av kan Priorin vara till stor hjälp.

Priorin innehåller bra vitaminer för håret om du har drabbats at tillfälligt håravfall, som exempelvis beror på stress. Det innehåller biotin men också pantotensyra och hirsextrakt som alla är några av de bästa hårvitaminerna.

5.    Pharbio Essentials Omega-3 Hud, hår & naglar – Även bra för hjärthälsa

Bäst hårtillskott

Pharbio Essenatials Omega-3 Hud, hår och naglar innehåller alla hår vitaminer som anses vara bäst i test men också omega-3 i form av fiskolja. Omega-3 hjälper till att göra ditt hår tjockare och mer hållbart, men håller också hårbotten återfuktad. Torr hårbotten leder dels till mjäll, men också till att du ofta kliar dig. Att klia sig i hårbotten ofta är mycket slitsamt för hårstråna och kan bidra till att håret skadad och går av.

Förutom Omega-3 innehåller kosttillskottet zink, selen, biotin och vitamin C. Som ytterligare en fördel är Omega-3 även ett mycket viktigt tillskott för bra hjärthälsa.

Bra att veta om kosttillskott hår

Steg ett vid håravfall är att se över huruvida du får i dig tillräckligt med viktiga näringsämnen varje dag. Att åtgärda eventuella brister kan innebära att man lyckas reversera hårbortfallet

Järn: järnbrist, så kallad anemi, ger håravfall och är inte alls ovanligt.
Zink: Brist på Zink kan leda till både ett för tidigt åldrande och till håravfall (och dessutom sviktande sexuell lust och förmåga hos män)
Koppar: Koppar är oerhört viktigt för håret. Koppar är tillsammans med zink viktigt för att hårsäcken ska kunna utveckla nya, spänstiga hårstrån.
Biotin: Biotin anses av många vara hårets viktigaste vitamin då det bevisligen motverkar håravfall och är ett viktigt vitamin för en frisk och tjock kalufs.
Kisel: I hårsäckarna bildas ständigt nya hårceller som skjuts utåt. Har kroppen tillräcklig tillgång på kiselsyra främjas den processen medan brist gör det motsatta
A-vitamin: Vitamin A reglerar mycket, bland annat produktioner av talg, en oljig substans som produceras av din hårbotten och fungerar bland annat som ett naturligt balsam.

Det finns produkter som kombinerar flera av dessa ämnen och passar för båda könen.

Kosttillskott hår män

Biotin kan motverka skallighet hos män. Biotin brukar kallas hårets viktigaste vitamin då det bevisligen motverkar håravfall, det är även ett viktigt vitamin för friskt och tjockt hår. Biotin stimulerar hårväxt och hjälper till att reparera håret samt producera keratin, en annan viktig komponent i hårstrået. Vitaminet kan även hjälpa män med begynnande skallighet att behålla håret längre.

Det finns även detta hårtillskott speciellt framtaget för män. Zink är extra bra då det stimulerar sexlust för män. Brist på Zink kan leda till både ett för tidigt åldrande och till håravfall (och dessutom sviktande sexuell lust och förmåga hos män).

Kosttillskott hår kvinnor

Kvinnor har oftare järnbrist: Kvinnor löper större risk för järnbrist än män på grund av sin menstruationscykel. Faktum är att det ofta är regel snarare än undantag att som kvinna någon gång i livet drabbas av järnbrist. Andra grupper i riskzon är gravida, äldre, veganer, blodgivare, glutenintoleranta och de med rikliga menstruationer.

Näringsrika oljor för att vårda längre hår: Då kvinnor tenderar att ha längre hår än män är det viktigt att tillföra nyttiga och näringsrika ämnen till håret kontinuerligt för att behålla lyst och styrka i hårtopparna.

D-vitaminbrist kan ge biverkningar på håret

En av de vanligaste bristerna i Sverige är d-vitamin. Anledningen är helt enkelt att d-vitamin får vi av solljus och stora delar av året är solen inte tillräckligt stark här uppe i norr. Brist på d-vitamin kan kopplas till ett tillstånd som heter Alopecia Areata och är en form av håravfall. Det är vanligt att brist på d-vitamin hos kvinnor leder till fläckvis håravfall.

Trots detta är det mycket få hårtabletter som faktiskt innehåller tillskott av d-vitamin. Vad beror det på kanske du undrar? Anledningen till det är att d-vitamin är en fettlöslig vitamin som går att överdosera och kan ha stora negativa hälsoeffekter vid långvarig överdosering. Många tar redan tillskott av just d-vitamin, antingen i ren form eller i form av multivitamin, och då finns det helt enkelt stor risk att få i sig för mycket d-vitamin om även hårtillskott skulle innehålla det. Dessutom är många livsmedel i Sverige berikade med d-vitamin.

När är det lämpligt att använda hårtillskott?

Hårtillskott är lämpligt att ta när du upplever att du har fått sämre hårkvalitet. Det kan vara under perioder i livet där du är utsatt för mycket stress, eller exempelvis efter en graviditet, kraftig viktnedgång eller liknande händelser som är mycket drastiska för kroppen. Genom att ta tillskott av hårvitaminer kan du förbättra din hårkvalitet och återfå ditt normala hårsvall.

Viktigt att poängtera är dock att hårtillskott inte hjälper att förändra din naturliga hårkvalitet som påverkas av dina gener. En del av oss har exempelvis tunnare hår än andra, och om det är din naturliga hårtyp kommer vitaminer för håret inte förändra det. Däremot kan det göra ditt hår starkare och förhindra att det lättare går av.

Hårtillskott ska precis som alla kosttillskott endast vara ett komplement till en i övrigt varierad kost och hälsosam livsstil. Du kan behöva ta hårvitaminer i upp till 12 veckor för att kunna märka av förbättring. Om du efter den tiden upplever att ditt hår fortfarande ha mycket försämrad kvalitet kan det vara en god idé att uppsöka läkare. Plötsligt försämrad hårkvalitet kan bero på underliggande sjukdomar.

Så får du bäst effekt av vitaminer för håret

Det finns många hårvitaminer som fungerar, men kosttillskott är ändå bara en del av hur bra kvalitet ditt hår har. Förutom att du självklart även behöver äta hälsosamt och röra dig på kommer det även att spela roll hur du tar hand om ditt hår. Håret är död materia och saknar blodtillförsel, som för övriga kroppsdelar är en del av näringen. Det är därför viktigt att du behandlar ditt hår på ett sätt som sliter då lite som möjligt, eftersom det är mycket svårt att reparera trasigt hår.

Därför kommer du få allra bäst effekt av vitaminer för håret om du också tar hand om håret på ett bra sätt, och sliter på det så lite som möjligt.

Saker du kan göra för att ta hand om håret:

  • Tvätta inte håret för ofta. Tvätta helst inte håret oftare än två gånger i veckan. Om du är van att tvätta håret ofta kan det kännas som att de kommer bli fett snabbt om du glesar ut antalet tvättat. Men det stabiliseras sig vanligtvis med tiden.
  • Låt håret vara när det är blött. Blött hår är mycket skörare än torrt hår och därför bör du låta det vara så mycket som möjligt när det är blött. Undvik att borsta blött hår, och om du behöver göra det ska du försiktigt första kamma ut håret.
  • Sov med en fläta. Håret slits mycket när vi sover eftersom vi då ligger på en kudde och under natten kommer röra på oss mycket. Du kan då skydda långt hår genom att sova med en fläta. När håret är flätat blir det en starkare konstruktion som slits mindre.
  • Klipp dig regelbundet. Om du toppar dig regelbundet slipper du slitet hår som lätt går av.
  • Ha inte samma uppsättning hela tiden. Många som har långt hår känner troligen igen sig i att ha håret i en likadan tofs dag efter dag. Försök undvika det, eftersom det sliter väldigt mycket på håret just där tofsen sitter. Och när du har en hårsnodd i håret välj alltid en utan metallfäste eftersom det kan skada håret.
  • Vårda håret med rätt produkter. Vilka produkter du använder till håret kan också vara avgörande. Undvik att använda starka produkter och välj produkter avsedda för din hårtyp. De allra flesta hårtyper mår också bra av att använda vårdande och stärkande hårolja.

Att tänka på innan du köper vitaminer för håret

Många hårtillskott innehåller samma verksamma ämnen, men kan innehålla olika doseringar och olika kompletterande ämnen. Det är därför bra att tänka efter lite innan du köper vitaminer för håret. Det du behöver tänka på är dels varför du vill köpa hårtillskott. Är det på grund av håravfall eller på grund av försämrad hårkvalitet? Läs på vad just det hårtillskottet du tittar på främst hjälper emot.

En annan sak som är bra att tänka på är vilken form du vill ha ditt tillskott i. Det vanligaste är tabletter eller kapslar, men det finns även exempelvis oljor som du tillsätter i hårbotten som kan hjälpa dig mot håravfall eller försämrad hårkvalitet.

Vanliga frågor och svar

Vilka vitaminer är bra för håret?

De vitaminer som är viktigast för håret och som de flesta hårtillskott innehåller är zink, selen, biotin och kisel. Men även d-vitamin, c-vitamin och Omega-3 kan vara bra för håret.

Finns det hårtillskott som fungerar?

Ja, det finns bevisad effekt av hårtillskott. Det finns inget magiskt med hårtillskott utan de innehåller vitaminer och mineraler som är viktiga för hårproduktionen i kroppen. De flesta hårtillskott som innehåller de viktigaste vitaminerna, det vill säga biotin, zink, selen och kisel fungerar. Men som med alla kosttillskott är effekten individuell hos användare.

Vilka är de bästa tabletterna för håret?

De tabletterna vi anser vara bäst för håret är Silicea Original Hår, hud & naglar. De är speciellt anpassade för bland annat dött material så som hår. De innehåller kisel, zink, biotin, mangan och selen som alla är viktiga vitaminer för ett välmående hår.

Vilken vitamin är bäst mot håravfall?

Biotin är ett mycket viktigt vitamin mot håravfall. Men det beror självklart på vad just du har brist på, exempelvis brist på d-vitamin kan också orsaka håravfall. Eftersom det är svårt att veta är det oftast bäst att använda hårtillskott som innehåller en blandning av flera olika vitaminer.