Behandling för stukad fot
Det är inte ovanligt att någon gång i sitt liv ha vrickat foten. Att stuka foten är en vanlig fotskada, men kan vara väldigt smärtsam och kan i värsta fall kräva månader av återhämtning. För att påskynda läkning och minska risken för återskada kan man själv dock göra flera saker hemma. Läs vidare för att lära dig om olika typer av stukningar, vad de beror på och hur du får en så smidig återhämtning som möjligt.
Vad beror stukning på?
En vrickning eller stukning uppstår när din fotled tvingas röra sig ur sitt normala läge, vilket kan orsaka att en eller flera av fotledens ligament sträcker sig, delvis slits eller slits helt.
Orsaker till en stukad fotled kan vara:
- Ett fall som gör att din fotled vrider sig
- Att du landar fel efter ett hopp
- Gång eller träning på en ojämn yta
- Någon annan kliver eller landar på din fot under en sportaktivitet
Om en vrickning inte behandlas ordentligt kan du ha långvariga problem. En vrickning kan vara svår att skilja från ett brutet ben utan röntgen. Om du inte kan lägga vikt på foten efter denna typ av skada, eller om det finns betydande svullnad, blåmärken eller deformitet, bör du söka medicinsk behandling från en läkare. Detta kan vara din vårdcentral eller en akutavdelning, beroende på hur allvarlig skadan är.
Berätta då för din läkare vad du gjorde när du skadade din fotled. Läkaren kommer att undersöka det skadade området och kanske gör en röntgen för att se till att inga ben har brutits. De flesta fall av stukad fot kräver ingen operation, och mindre skador behandlas bäst med ett rehabiliteringsprogram. Beroende på hur många ligament som skadas kommer din stukning att klassificeras som grad 1 (mild), 2 (måttlig) eller 3 (svår).
Grader av fotstukningar
Vrickningar klassificeras baserat på hur mycket skada som har skett på ledbandet. Skalan går från grad 1 till 3.
Stukning grad 1 (mild)
- Mindre sträckning och mikroskopisk bristning av ligamentfibrerna.
- Mild ömhet och svullnad runt fotleden.
- Går att stå och gå med lite smärta.
Stukning grad 2 (måttlig)
- Delvis bristning av ligamentet.
- Måttlig ömhet och svullnad runt fotleden.
- Smärtsamt att stå och gå.
Stukning grad 3 (svår)
- Komplett riv i ligamentet.
- Stor ömhet, smärta och svullnad runt fotleden. Det går inte att stå eller gå.
- Blodutgutelse.
- Instabilitet och minskad rörelseförmåga och funktion.
Stukad fot: rehab
Det är viktigt att man följer ett rehabiliteringsprogram efter att ha stukat foten. Varje ligamentskada behöver rehabiliteras, för att undvika att den stukade foten inte läker rätt eller får ytterligare skador. Det finns tre återhämtningsfaser under rehab för en stukad fot:
Fas 1 – vila, skydd och minskning av svullnad i din skadade fotled.
Fas 2 – återställning av fotens flexibilitet, rörelseomfång och styrka.
Fas 3 – gradvis återgång till enklare aktivitet och övningar, följt av mer skärande sporter som tennis, basket eller fotboll
Fotledsskydd vid stukad fot
Som komplement till rehabiliteringen använder sig många av fotledsskydd, som har visat sig leda till ökat stabilitet och funktionsförmåga, minskad svullnad och minskad risk för ytterligare stukningar. Att stuka foten kan innebära långa pauser från både jobb och träning, och att snabbt återhämtas och gå tillbaka till vardagen är att föredra.
Det är inte heller ovanligt att stuka foten flera gånger under återhämtningen, vilket riskerar allvarliga och långvariga besvär med instabilitet, kronisk smärta och artrit. Att gradvis och säkert komma in i träningen igen är också viktigt för att undvika bland annat överbelastningsskador. Allt detta hjälper fotledsskydd med.
Det bästa fotledsskyddet för stukningar är ett fotledsskydd som möjliggör ett fullt, naturligt rörelseområde samtidigt som sidorna på din led stabiliseras. Du bör kunna röra dig på alla sätt som behövs för att hålla lederna starka, och skyddet bör bara begränsa överflödig rörelse som kommer att resultera i en skada.
Vi rekommenderar Aircast A60™ Fotledsstöd från Sportsrehab som är ett av de populäraste fotledsstöden för idrottare och aktiva och ger utmärkt skydd mot vrickningar. Stödet används bland annat av tennislegenden Andy Murray.
Detta fotledsstöd är otroligt smalt och har två inre stag som går längs vardera sidan av fotleden och ständigt arbetar för att förhindra att din fotled kollapsar eller välter, vilket är en vanlig orsak till stukningar.
Tejpa stukad fot
För att hjälpa till att stabilisera leden, medan ligamenten läker, kan det vara bra att linda stukad fot. Det är då viktigt att tejpa fotleden korrekt, för att slippa att antingen linda för hårt och få begränsad cirkulation, vilket kan störa läkningsprocessen och kan orsaka vävnadsskador i foten, eller för löst, vilket tillåter för mycket rörelse och kan förhindra att ledbanden får det stöd de behöver för att återhämta sig.
Kinesiotejp fungerar genom att försiktigt dra eller lyfta huden, vilket minskar inflammation och ger lätt stöd till fotleden. Tejpen är gjord av bomull och ett akryllim av medicinsk kvalitet, och används ofta vid stukade fötter. Högkvalitativ kinesiotejp finns att köpa här.
Såhär gör du för att tejpa med kinesiotejp:
- Riv av en bit av tejpen som är tillräckligt lång för att sträcka sig från ena sidan av din fotled, under foten och upp på andra sidan av din fotled.
- Sitt med foten i 90 graders vinkel mot underbenet.
- Placera mitten av tejpremsan längst ner på foten längs det tjocka området mellan hälen och bågen. Tryck fast efter att du har tagit bort papperet.
- För den ena änden av tejpen uppåt på din fotled. Fortsätt att trycka försiktigt men hårt för att förhindra att luftbubblor bildas under tejpen.
- Pressa tejpen uppåt på andra sidan av din fotled. Om du började med insidan av din fotled, vrid din fotled mot insidan när du applicerar tejpen på utsidan.
- Ta ännu en remsa och linda den runt fotleden, hälsenan och ovanför hälen.
- Foten är lindad och du bör känna en liten känsla av spänning som påminner dig om att inte flytta fotleden för mycket.
Stukad fot: barn
Stukad eller vrickad fot är vanligt förekommande bland barn. Det kan vara svårt att veta om om barnets skada kräver medicinsk uppmärksamhet eller inte. Några saker som är bra att tänka på är att om smärtan inte har förbättrats efter några dagar kan det vara dags att söka hjälp. Detsamma gäller om ditt barn inte kan lägga vikt på den skadade fotleden direkt efter skadan, eller om det finns ömhet (smärta vid pressning) på foten. Om du märker att du inte kan kontrollera barnets smärta är det också viktigt att söka hjälp.
Tips för att förhindra framtida stukningar:
- Värm upp innan du tränar eller spelar en sport
- Använd skor som passar bra och är gjorda för din aktivitet
- Var försiktig när du går, springer eller arbetar på en ojämn yta
- Använd fotledsstöd eller tejp på en svag eller tidigare skadad fotled
- Ha god muskelstyrka och flexibilitet
- Öva på stabilitetsträning, till exempel balansövningar