Bästa PWO – Pre Work Out bäst i test 2023

Med en bra PWO (Pre Workout) kan du maximera resultaten av din träning. Det här är ett tillskott som dels kan ge dig extra energi och pigga upp, men också förbättra ditt fokus och din uthållighet.

I den här artikel berättar vi mer om pre workout-pulver och fördelarna med detta gymtillskott. Vi har även valt ut och recenserat tre av marknadens bästa PWO för att göra det enklare för dig att hitta ett alternativ som passar just dina behov.

PWO bäst i test

Vad är PWO?

PWO, som är en förkortning av Pre Workout (”före träning”), är ett tillskott avsett att förse kroppen med extra energi inför ett träningspass.

PWO-tillskott innehåller ofta flera olika ämnen som dels piggar upp och gör att du orkar mer, men som också förbättrar ditt fokus. De kan också innehålla vitaminer, mineraler och andra ämnen som kroppen behöver vid tyngre träning.

Det vanligaste är att tillskottet kommer i pulverform som du blandar ut med vatten. Det är den här typen vi kommer att fokusera på i vår guide. Men det finns även andra typer av PWO, till exempel i tablettform.

Fördelarna med PWO

 • Ger dig snabb energi och gör att du orkar mer på gymmet
 • Hjälper dig att bygga muskler
 • Ökad musklernas kapacitet
 • Förbättrar din uthållighet
 • Underlättar återhämtningen
 • Ger dig bättre fokus under träningspasset

Bästa PWO 2023 – Topp 4 pre workout-pulver

Idag finns det ett brett urval av pre workout-tillskott i olika prisklasser att välja bland. Har du aldrig testat den här typen av träningstillskott kan det vara svårt att veta vad man ska välja.

För att göra det lite enklare för dig att hitta ett passande tillskott har vi granskat utbudet och valt ut tre av marknadens bästa PWO just nu. Nedan kan du läsa mer om de olika varianterna och deras egenskaper.

1. Aware PWO – Bäst i test

PWO bäst i test

Aware PWO är toppsäljaren från Aware Nutrition och har fått mycket bra recensioner för sina unika smaker och sin upplyftande effekt på användarnas träningspass.

Formulan är skapad för att förse dig med maximalt fokus, energi och muskelpump. Allt du behöver för ett riktigt lyckat gympass. Det åstadkommer den genom en noggrant balanserad formula för att få ut det mesta från alla innehåll. Med hela 36 serveringar har Aware PWO 200 mg koffein per skopa som ser till att du håller både fokus och energi på topp och 2000 mg beta-alanin som underlättar blodtillförseln till musklerna och ger dig en suverän pump.

För dig som inte vill ha kreatin i din PWO kan du dessutom glädja dig med att Aware Nutrition har valt att ej inkludera det i just Aware PWO.

Den uppskattas enormt för att smakerna starkt efterliknar populära godissmaker som bland annat Sura Colanappar, Sur Vattenmelon och Sour Candy skulls. Många kunder skriver om hur den smakar exakt som godiset och att både energin och pumpen starkt lever upp till förväntan!

En mångsidig PWO som passar alla nivåer av atleter och helt enkelt är ett utmärkt val!

PWO bäst i test

+ Fri från kreatin
+ Har mycket bra smak
+ 2000 mg beta-alanin ger bra pump till musklerna
+ 200 mg koffein per skopa
+ Bra balanserad komposition

Storlek: 400 g
Antal portioner: Ca 36 st
Smak: Pink Grape, Sur Vattenmelon, Sura Colanappar
Kcal/portion: 20 – 30 kcal
Koffein: 200 mg/portion
Prisklass: Låg
Pris per portion: 9,70 kr

2. RAW Rampage – Effektiv PWO med god smak

PWO bäst i test

RAW Rampage från Svensk Kosttillskott har fått mängder av fina användarbetyg och är ett effektivt pre workout-pulver för dig som tränar riktigt hårt. Den uppdaterade formulan är noggrant utformad för att ge dig optimalt med energi, bättre uthållighet och starkare muskler. Den innehåller dessutom bara 1 gram socker per portion.

Utöver koffein (300 mg/portion) innehåller RAW Rampage även kreatin och citrullin som ger dig bättre pump samt kolin som förbättrar muskelkontrollen. Svensk Kosttillskott har dessutom tillsatt zink, kalium och en extra stor dos magnesium som är extra viktigt för återhämtningen.

Även vitamin C och B6, som stöttar immunförsvaret och bidrar till en normal energiomsättning, ingår i formulan. Så även beta-alanin som ger en stickande känsla i huden, vilket är något som många uppskattar.

Som tidigare nämnt är användarna mycket positiva till det här tillskottet och menar att det har en bra effekt. Många beskriver att deras pump höll i sig länge och att de gillade smaken, framför allt Cola candy. Kort sagt en bra produkt som gör vad den ska.

PWO bäst i test

+ 300 mg koffein per portion
+ Innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler
+ Välj mellan tre goda smaker
+ God effekt och bra pump enligt användarna
+ Bara 1 gram socker per portion

Storlek: 500 g
Antal portioner: Ca 20 st
Smak: Cola candy, Jordgubbslemonad, Syrliga äpplen
Kcal/portion: 38 kcal
Koffein: 300 mg/portion
Prisklass: Medel
Pris per portion: 13,95 kr

3. Core Preload + BCAA – Bra PWO

Bra PWO

Core Preload + BCAA är ytterligare ett tillskott från Svenskt kosttillskott som ger snabb och långvarig energi för maximal prestation på gymmet. Tillskottet innehåller bland annat BCAA, kreatin och beta-alanin som gör dig piggare, starkare och mer uthållig samtidigt som det förbättrar kroppens återhämtningsprocess.

Tillskottet innehåller även naturliga extrakt från rosenrot och guarana samt magnesium som bidrar till en normal nerv- och muskelfunktion. Till skillnad från många andra PWO innehåller Core Preload + BCAA dock inget koffein. Istället är det de andra ämnen, exempelvis guarana, som verkar uppiggande.

Tyvärr finns Core Preload + BCAA bara i en smak – sura remmar – men lyckligtvis verkar smaken vara uppskattad av användarna själva. I övrigt menar användarna att tillskottet gör dem mer fokuserade och bidrar till ett mer intensivt träningspass.

De menar också att det löser upp sig bra i vatten och vissa uppskattar faktiskt att det är fritt från koffein.

Bra PWO

+ Innehåller BCAA, kreatin och beta-alanin
+ Tillsatt magnesium för bättre muskelfunktion
+ Koffeinfritt
+ God smak enligt användarna
+ Löser upp sig bra i vatten

Storlek: 440 g
Antal portioner: Ca 36 st
Smak: Sura remmar
Kcal/portion: 16 kcal
Prisklass: Medel
Pris per portion: 8,30 kr

4. SmartSupps PWO – Billig PWO

billig PWO

Med SmartSupps PWO får du minst sagt mycket för pengarna. Det här är ett effektivt och högdoserat pre workout-pulver som ger dig hela 50 serveringar till ett pris på endast 199 kronor. Det innebär att varje portion bara kostar 3,98 kronor, vilket är mindre än en tredjedel jämfört med RAW Rampage.

SmartSupps PWO innehåller fem enkla ingredienser: citrullin, beta-alanin, L-arginin, rödbetsextrakt och koffein. Dessa ingredienser samverkar för att ge dig mer energi och bättre uthållighet på gymmet.

Varje portion innehåller 150 mg koffein och 750 mg rödbetsextrakt som förbättrar kroppens syreupptagningsförmåga. Det innehåller dock inga extra vitaminer och mineraler som övriga PWO-tillskott i den här listan gör.

Enligt användarna är detta ett av de mest prisvärda pre workout-pulvren du kan köpa. De gillar framför allt att produkten är ren och att den innehåller hela 50 serveringar. Vad gäller effekten ger SmartSupps PWO bra energi och härliga stickningar. Vissa beskriver den dessutom som den ”godaste PWO:n de någonsin druckit”.

billig PWO

+ Innehåller bara fem ingredienser
+ Rödbetsextrakt för bättre syreupptagningsförmåga
+ 50 serveringar
+ God smak

Storlek: 400 g
Antal portioner: Ca 50 st
Smak: Strawberry lime, Tropical
Koffein: 150 mg
Prisklass: Låg
Pris per portion: 3,98 kr

Vad innehåller PWO?

Innehållet i pre workout-tillskott kan förstås variera från produkt till produkt. Vissa har en enklare sammansättning medan andra är mer avancerade. Några av de allra vanligaste ingredienserna är dock:

 • Koffein – ger dig snabb energi och förbättrar din prestationsförmåga.
 • Kreatin – hjälper musklerna att skapa mer energi under träningen och förbättrar därmed uthålligheten.
 • Beta-alanin – ökar också muskeluthålligheten och förebygger mjölksyra. Skapar ofta en stickande sensation i fingrar och muskler vid intag PWO, som naturligtvis är helt ofarlig.
 • BCAA – innehåller viktiga aminosyror som främjar muskeluppbyggnad och återhämtning.
 • Teanin – kan förbättra koffeinets effekt och förbättra din kognitiva förmåga (exempelvis fokus och reaktionsförmåga).
 • Citrullin – förbättrar blodcirkulationen, vilket gör att musklerna får syre och näringsämnen snabbare.
 • Socker eller sötningsmedel och smakämnen – ger en godare smak.

Är PWO farligt?

Alla kosttillskott, inklusive PWO, är livsmedel som ska följa livsmedelslagstiftningen. Det är dock tillverkarnas egna ansvar att säkerställa att produkterna uppfyller de krav som anges i lagen.

Så länge du köper dina tillskott från väletablerade och betrodda, svenska återförsäljare behöver du inte vara orolig för att de ska utgöra en hälsofara. Det viktigaste är att du följer angivelserna gällande den rekommenderade doseringen.

Gravida och ammande bör inte ta pre workout-tillskott. Om du tar receptbelagda mediciner bör du rådgöra med en läkare först.

Biverkningar vid överdosering

Att överdosera PWO är inte hälsosamt eftersom tillskottet innehåller flera energistimulerande ämnen, bland annat koffein. Ett för högt intag kan orsaka sömnrubbningar, magkramper, huvudvärk, yrsel, illamående och diarré.

Stora mängder koffein kan dessutom leda till koffeinförgiftning. Rekommendationerna är att inte överstiga ett koffeinintag på 300 mg.

Tips och råd innan du tar PWO

Innan du väljer att testa PWO finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

 • Se upp för vissa ämnen. I valet av pre workout-tillskott bör du läsa innehållsförteckningen noggrant, då det finns vissa ämnen du bör se upp för. Agmatinsulfat, DMBA och DMAA är till exempel olagliga i Sverige och Synefrin kan orsaka hjärtklappning och högt blodtryck.
 • Undvik Beta-alanin. Om du tycker att stickningar är obehagligt bör du välja ett tillskott utan beta-alanin.
 • Kombinera PWO med kolhydrater. Snabba kolhydrater och PWO strax innan gymmet är en bra kombination som kommer att förbättra dina prestationer.
 • Sparsamt intag ger bättre effekt. Genom att använda PWO mer sparsamt bygger du inte upp samma tolerans mot ämnena. Detta gör att du kan få bättre effekt när du väl tar tillskottet.
 • Ta aldrig PWO på kvällen. I och med att tillskottet innehåller flera energistimulerande ämnen bör du inte ta det för sent på kvällen, då det kan rubba din sömn.

Sammanfattning

Med ett bra PWO kan du ta din träning till nästa nivå. Det här är ett träningstillskott i pulverform som framför allt ger dig mer energi, men som också kan förbättra din muskeluthållighet och ditt fokus. Ta det en dryg halvtimme innan träning för bästa effekt.

Tänk på att köpa tillskottet från en etablerad försäljare på den svenska marknaden och överstig aldrig den rekommenderade dagliga dosen.

Frågor och svar

Vad är PWO?

PWO är ett träningstillskott innehållande framför allt energistimulerande ämnen. Syftet med tillskottet är att göra dig piggare, uthålligare och mer fokuserad.

Vad innehåller PWO?

Innehållet varierar beroende på tillskott, men några vanliga ingredienser är koffein, BCAA, beta-alanin och kreatin.

Hur tar jag PWO?

Pre workout-pulver blandar du bara ut med vatten, cirka 15 – 30 minuter innan träning.

Hur länge håller PWO i sig?

Det kan variera beroende tillskottets innehåll och hur känslig du är, men räkna med att effekten är kvar i ungefär 3 – 5 timmar.

Vilken PWO är bäst?

Baserat på kundomdömen har vi valt ut RAW Rampage till det bästa pre workout-pulvret i vår lista. Här får du en noggrant genomtänkt formula, anpassad för dig som vill få ut så mycket av din träning som möjligt.