IPL Hemma – IPL bäst i test 2023

Trött på hår som växer tillbaka dagen efter du rakat dig? Då kan hårborttagning med laser vara något för dig. Hårborttagare med laser eller IPL-maskiner för hemmabruk är ett effektivt sätt att bli av med oönskat kroppshår. Dessutom sparar du pengar på dyra salongsbehandlingar. 

I vår guide nedan berättar vi mer om hur hårborttagning med laser fungerar och vad som kan vara bra att tänka på. Vi tipsar också om tre bra IPL-maskiner som fått höga betyg av användarna själva.

Översikt – Top 3 modeller

1. IPL Silk Expert Pro 5 – Bäst i test

laser hårborttagning bäst i test

2. Beurer Pure Skin Pro – Prisvärd

laser hårborttagning billig

3. Beurer IPL 10000+ – Premium

bra laser hårborttagning

Hur fungerar hårborttagning med laser hemma? 

Tidigare var det enbart möjligt att ta bort hår med laser på salong, vilket kunde vara både kostsamt och tidskrävande. Numera finns det dock hårborttagningsmaskiner för hemmabruk som ger dig en likande effekt. Hårborttagare med laser är en form av ljusterapi som hjälper dig att reducera hårväxten genom att rubba hårets växtcykel. 

När du riktar lasern mot huden absorberas ljusenergin av melanin, ett färgpigment som finns under huden, för att sedan omvandlas till värme. Värmen inaktiverar i sin tur hårsäcken, vilket försätter håret i ett vilostadium. Hårborttagningsmaskiner för hemmabruk är förstås inte lika effektiva som professionella IPL-maskiner på salong. Å andra sidan är det betydligt billigare att köpa en egen laser än att hela tiden behöva göra dyra behandlingar.

Topp 3 Bäst IPL för hårborttagning hemma

För att hjälpa dig att hitta en bra hårborttagare har vi valt ut tre IPL-maskiner som fått goda omdömen av kunderna själva. Nedan hittar du en kort recension om de olika modellerna.

laser hårborttagning bäst i test

IPL Silk Expert Pro 5 från Braun är ett bra val för dig som vill ha en lättanvänd och kraftfull IPL-maskin. Detta är den senaste generationen av IPL-maskiner som använder kliniskt testad och dermatologiskt godkänd teknik för att effektivt reducera hårväxten.  

Maskinen är både mindre och lättare än sin föregångare för extra enkel hantering. Den har dessutom 400 000 impulser, vilket är en uppgradering med ungefär 30 procent från föregående modell. IPL Silk Expert Pro 5 analyserar din hudton under tiden du använder den för att ge bästa möjliga resultat. Den är dessutom snabb och behandlar båda benen på mindre än 5 minuter. Självklart kan du även använda den på övriga delar av kroppen också. 

I köpet får du med ett snyggt fodral för smidigare förvaring och även en rakhyvel för förbehandling.

laser hårborttagning bäst i test

+ Känner av din hudton
+ Lätt och kompakt
+ 400 000 impulser
+ Behandla båda benen på 5 min

Antal impulser: 400 000
Användningsområden: Hela kroppen
Trådlös: Nej
Prisklass: Medel

Beurer Pure Skin Pro IPL 5500 – Bra & billig hårlaser

laser hårborttagning billig

Om du är ute efter ett lite billigare alternativ kan Beurer Pure Skin Pro IPL 5500 vara ett bra alternativ. Den kostar nämligen en dryg tusenlapp mindre än testvinnaren. Trots det får du en IPL-maskin med bra prestanda och snabb behandlingstid. En helkroppsbehandling genomför du bara på 20 minuter. 

Bara 6 – 8 behandlingar krävs för att reducera hårväxten avsevärt. Den har dessutom en hudtypssensor som automatiskt stänger av maskinen om du trycker den mot ett område som är för mörkt. Är huden för mörk kan maskinen nämligen inte känna skillnaden mellan hud och hår. 

Jämfört med IPL Silk Expert Pro 5 är Pure Skin Pro IPL 5500 kanske inte lika avancerad. Den har dessutom bara hälften så många impulser, alltså 200 000 stycken. Å andra sidan är det i regel mer än tillräckligt för att hålla håren borta ett bra tag framöver.

laser hårborttagning billig

+ Billig
+ Lätt att använda
+ Snabb behandlingstid
+ Automatisk hudtypssensor

Antal impulser: 200 000
Användningsområden: Hela kroppen
Trådlös: Nej
Prisklass: Låg

Beurer IPL 10000+ – Premiumval

bra laser hårborttagning

Föredrar du en lite mer avancerad hårborttagare med laser kan IPL 10000+ från Beurer vara något för dig. Här får du en professionell hårborttagningsapparat som eliminerar oönskad hårväxt på hela kroppen. Tack vare den stora ljusytan på 7 kvadratcentimeter tar IPL 10000+ effektivt bort hår över hela kroppen på bara 26 minuter. Detta gör den faktiskt till en av de snabbaste hårborttagningsmaskinerna på marknaden.

Den har också ett UV-filter, en automatisk sensor för olika lägen och du får även med praktiska tillbehör som tillåter dig att begränsa behandlingsområdet.  Med 250 000 impulser kommer du att kunna använda den i många år framöver, dock inte lika länge som testvinnaren. IPL 10000+ kommer med 5 års garanti.

bra laser hårborttagning

+ Stor ljusyta
+ Behandlar hela kroppen på 26 min
+ Inbyggd UV-filter
+ Praktiska tillbehör medföljer

Antal impulser: 250 000
Användningsområden: Hela kroppen
Trådlös: Nej
Prisklass:
Hög

IPL vs laser – Vad är skillnaden?

Hårborttagare med laser och IPL-maskiner har samma uppgift – att ta bort oönskad kroppsbehåring. Men det finns faktiskt vissa skillnader mellan de två varianterna som kan vara bra att känna till. 

Laser 

En laser använder ett spektrum av koncentrerat ljus. Detta skapar en enda stråle, vilket också gör att den enbart behandlar en mindre yta. Därmed kan behandlingen ta lite längre tid. Och eftersom ljuset är så pass koncentrerat är det många som upplever laser som mer smärtsamt än IPL.  

IPL (Intelse Pulsed Light)

IPL står för Intelse Pulsed Light och använder ett bredare spektrum av ljus i olika våglängder. Detta innebär att maskinen behandlar en större hudyta samtidigt. Eftersom ljuset är mindre koncentrerat menar många att IPL är mindre smärtsamt. Dessa hårborttagningsmaskiner brukar dessutom vara billigare än varianter med laser. 

Hur du väljer rätt hårborttagare

Idag finns det många olika typer av hårborttagare med laser eller IPL att välja bland. Nedan listar vi några saker att utgå efter för att du enklare ska hitta en passande modell för dina behov.

 • Ljusimpulser – visar hur länge maskinen kommer att fungera. Ju fler ljusimpulser, desto längre kommer du att kunna använda hårborttagningsmaskinen.
 • Intensitetsnivåer – visar hur hög intensitet IPL-maskinen har. Normalt sett brukar intensitetsnivåerna ligga mellan ungefär 5 upp till 10. 
 • Ljusimpulsintervall – visar hur snabb behandlingen är. Kortare intervall ger kortare behandlingstid och tvärtom. Intervallerna brukar vara mellan cirka 0,6 – 3 sekunder.
 • Tillbehör – vissa IPL-maskiner kommer med särskilda tillbehör som gör det enklare att nå svåråtkomliga områden. Sådana tillbehör kan vara extra viktiga att titta efter om du ska använda maskinen kring bikinilinjen eller i ansiktet. 
 • Hudton – IPL är inte optimalt för väldigt ljus eller mörk hy då risken för brännskador ökar. Då passar en traditionell epilator bättre.  

Tips vid behandling med laser/IPL 

Här är ett par saker som kan vara bra att tänka på för att få bästa möjliga resultat av hårborttagningen.  

 • Kort stubb är bra. Låt håren växa ett par dagar innan behandlingen. Stubben kommer nämligen minska risken att du bränner dig samtidigt som det blir enklare att komma åt hårroten. 
 • Torr och ren hud. Se till att området du ska behandla är helt rent och torrt. 
 • Gör ett test. Det kan vara bra att testa IPL-maskinen på ett litet område innan du genomför en hel behandling. På så sätt ser du hur din hud reagerar först. 
 • Behandla inte solbränd hud. Den bör heller inte vara behandlad med brun utan sol eller solduschar.  
 • Undvik vaxning och blekning. Om du vaxat eller blekt håren ska du vänta minst en månad innan du använder laser för hårborttagning.
 • Behandla ett ställe en gång. Du ska inte använda apparaten på samma område flera gånger under samma behandling. Undvik även att använda den på födelsemärken, tatueringar eller på skadad hud.

Glöm inte! Ta även hand om huden även efter behandlingen. Återfukta den ordentligt, gärna med en aloe vera-gel. Använd solskydd, men undvik starka dofter om huden känns irriterad.

Frågor om hårlaser för hårborttagning hemma

Vad är en IPL?

IPL står för Intelse Pulsed Light och är en teknik som används i moderna hårborttagningsmaskiner. När ljuset riktas mot huden omvandlas det till värme som försätter hårsäckarna i ett vilostadium.

Hur länge håller laser hårborttagning?

Det beror på vilken behandling du gör. Oftast är hårborttagningen permanent efter cirka 4 behandlingar, men du kan behöva upprepa dem vid behov, vanligtvis inom 12 månader.

Vilken laser är bäst för hårborttagning?

Vi har utsett IPL Silk Expert Pro 5 från Braun till det bästa valet för dig som vill ha en hårborttagare med laser. Längre upp kan du läsa mer om dess fördelar och egenskaper.

Kan män också använda IPL?

Ja, IPL-maskiner kan användas av både män och kvinnor.

Kan jag använda IPL på min tatuering?

Nej, du bör inte använda IPL på tatueringar.

Kan jag använda IPL på mina födelsemärken?

Nej, IPL ska inte användas på födelsemärken eller skadad hud.

Hur lång tid det tar att få resultat av IPL?

Du bör börja se resultat av behandlingen inom 3 – 6 veckor.