Graviditetstest bäst i test 2024

Med ett graviditetstest kan du enkelt ta reda på om du är gravid eller inte. Dessa tester är minst lika pålitliga som de du gör hos en vårdcentral och kommer dessutom i olika utföranden. Vissa indikerar bara om du är gravid, andra visar till och med i vilken vecka du befinner dig. I denna artikel får du lära dig mer om hur graviditetstest fungerar och när du bör ta ett.  Vi tipsar även om fyra graviditetstest som är bäst enligt användarna själva.

bäst omega 3 olja

Graviditetstest bäst i test – 4 populära alternativ

Även om de allra flesta graviditetstester har samma funktion är vissa alternativ mer populära än andra. Vi har granskat utbudet och valt ut fyra varianter i olika kategorier för att hjälpa dig att hitta det bästa graviditetstestet.

1. RFSU Graviditetstest – Populärt och billigt

bäst graviditetstest 2024

RFSU Graviditetstest är ett av de mest populära graviditetstesterna på marknaden. Här får du åtta tester till ett pris av bara 79 kronor, vilket innebär att varje test bara kostar 9,8 kronor. Testet är inte bara prisvärt, utan mycket lättanvänt. Du kan använda testet från den dag du skulle ha fått din mens.

Du använder det genom att kissa i en mugg som du sedan doppar stickan i. Därefter lägger du det på en plan yta och väntar i fem minuter. Är testet positivt visar det två färgband mot den vita bakgrunden, är det negativ visas bara ett streck. Användarna är nöjda med produkten och uppskattar det stora antalet tester till ett lågt pris. RFSU Graviditetstest passar därför dig som vill testa ofta.

Antal test 8st
Går att använda Dag 1 av mens
Prisklass Budget
bäst graviditetstest
  • Prisvärt och lättanvänt. Bra för dig som vill testa ofta

  • Stickan går inte att kissa på direkt

2. ClearBlue Digital – Bäst träffsäkerhet

bäst graviditetstest

ClearBlue Digital är ett digitalt graviditetstest som är betydligt mer avancerat än traditionella varianter. Testet har nämligen en indikator som inte bara visar om du är gravid, utan även i vilken vecka du är. Enligt ClearBlue är testet minst lika pålitligt som en ultraljudsdatering. Dess innovativa dubbelsensor meddelar om antalet veckor som gått sedan du blev gravid, antingen 1–2, 2–3 eller 3+(2). Du kan dessutom använda testet relativt tidigt i graviditeten, redan fyra dagar innan väntad mens. Om du är ute efter träffsäkerhet är detta alltså ett bra alternativ, även om det förstås är lite dyrare (73,5 kr/test).

Pris: 147 kr
Antal tester 2 st
Går att använda 4 dagar innan mens
bäst graviditetstest
  • Visar vecka. Kan användas tidigt. Mycket pålitligt.

  • Något dyrt

3. Abblo Pharmas – Bäst tidigt graviditetstest

Graviditetstest tidigt

Abblo Pharmas graviditetstest är ett test som går att använda i ett väldigt tidigt skede avgraviditeten, närmare bestämt 8 dagar efter befruktning. Anledningen till detta är att graviditetstestet är extra känsligt för hCG och kan känna av så lite som 5 mlU/mL. Här får du två lättanvända engångstester till ett acceptabelt pris (cirka 40 kr/styck) som ger ett pålitligt resultat. Perfekt för dig som upptäcka en graviditet tidigt.

+Går att använda 8 dagar efter befruktning
+Extra känsligt
+Innehåller 3 engångstester

Pris 129 kr
Antal tester 2 st
Kan användas 8 dagar efter befuktning
graviditetstest tidigt
  • Går att använda 8 dagar efter befruktning. Extra känsligt.

  • Aningen dyrt

4. ClearBlue Snabb Detektion – Snabbast svar

snabbt greviditetstest

ClearBlue Snabb Detektion är precis vad det låter som – ett graviditetstest som ger resultat extra snabbt, närmare bestämt inom en minut. Du kan använda testet från och med den dag du förväntar dig att få din mens vid vilket testet erbjuder en tillförlitligt upp mot 99%. Detta är ett test i stavform med ett ergonomiskt handtag och en extra bred spets som gör den enkel att kissa på. Resultatet visas på den vita delen av staven där ett streck betyder ett negativt resultat och ett kryss betyder graviditet. Vad gäller prisklass ligger ClearBlue Snabb Detektion i medelklassen – en förpackning med två tester kostar 87 kronor (43,5 kr/test). Utöver det är testet ett bra alternativ för dig som vill få svar snabbt.

Pris 89 kr
Antal tester 2 st
Kan användas Dag 1 av förväntad mens
snabbast graviditetstest
  • Svar på 1 minut. Lätt att använda.

  • Aningen dyrt

Hur fungerar ett graviditetstest?

Ett graviditetstest är ett hjälpmedel för hemmabruk som hjälper dig att ta reda på om du är gravid eller inte. Dessa tester går ofta att köpa i mataffärer och apotek, även online. Idag finns det flera olika typer av graviditetstester, men gemensamt för alla är att de mäter halterna hCG i urinet. hCG (humant koriongonadotropin) är ett hormon som bildas i moderkakan vid graviditet och som sedan utsöndras i urinet, men även i blodet. Produktionen av hCG börjar mycket tidigt och kan i teorin mätas redan nio dagar efter befruktningstillfället. Det finns två huvudsakliga resultat av graviditetstest:

  • Positivt graviditetstest, vilket innebär att du är gravid. Testet kan antingen visa detta genom två streck, ett kryss eller med hjälp av andra symboler. Moderna tester kan även visa i vilken vecka du befinner dig.
  • Negativt graviditetstest, som betyder att du inte är gravid. Här visas bara ett streck alternativt ett annat meddelande om att testet är negativt.

Ett vanligt missförstånd är att graviditetstester för hemmabruk inte är lika säkra som de du gör hos en vårdmottagning. Så är det dock inte, utan de är minst lika tillförlitliga så länge du följer instruktionerna i bruksanvisningen.

När ska man ta graviditetstest?

Även om i teorin går att märka ökade halter av hCG i urinet redan efter nio dagar rekommenderas de flesta att ta ett graviditetstest samma dag som mensen skulle ha kommit. Har du oregelbunden mens eller dålig koll på din cykel kan du testa dig minst tre veckor efter befruktningstillfället. Då brukar resultatet vara säkert, men är du osäker kan du alltid köpa flera tester och göra dem några dagar i följd. När du tar ett graviditetstest ska du alltid göra det på morgonen. Det är nämligen på morgonen som mängderna hCG är som mest koncentrerade, vilket ger ett ännu mer tillförlitligt resultat.

Graviditetstest tidigt

Om du ändå vill testa dig så tidigt som möjligt finns det speciella graviditetstester anpassade för att indikera om graviditet i det allra tidigaste skedet (8 – 9 dagar efter befruktning) ett exempel på ett sådan test är ABBLO Pharma tidig graviditet. Denna typ av graviditetstest är extra känsliga och kan detektera mycket små mängder hCG, men brukar också vara en aning dyrare. Vi berättar mer om detta test i listan nedan.

Vanliga frågor om graviditetstest

Vilket är det bästa graviditetstestet?

Baserat på kundomdömen, pris och tillförlitlighet har vi valt ut RFSU Graviditetstest som det bästa graviditetstestet just nu. Här får du åtta lättanvända tester till ett lågt pris som ger ett minst lika säkert resultat som hos vårdcentralen.

Hur tar man ett graviditetstest?

Det vanligaste sättet att ta ett graviditetstest på är genom att kissa på stickan. I vissa fall kan du även kissa i en mugg som du sedan doppar stickan i. Följ alltid instruktionerna i bruksanvisningen som följer med testet.

När kan man ta ett graviditetstest?

I princip alla graviditetstester visar ett pålitligt resultat samma dag som din mens skulle kommit. Om du har oregelbunden mens eller bara inte har koll på din cykel kan du lita på testets resultat när det gått minst tre veckor sedan ett oskyddat samlag.

När ger ett graviditetstest bäst resultat?

Bäst resultat får du om du tar testet på morgonen. Det är nämligen på morgonen som urinet innehåller högst halter hCG (ett hormon som bildas i moderkakan vid graviditet) under hela dygnet.

Hur tyder man resultatet?

Resultatet av graviditetstestet kan tydas på olika sätt beroende på vilket test du tar. De allra flesta test har streck som indikerar vid graviditet (ett streck för ett negativt test, två streck för ett positivt test). Det finns även mer avancerade tester som indikerar med hjälp av symboler eller till och med text.

Varför ska man göra testet på morgonen?

Det är på morgonen som urinet har högst halter hCG under hela dygnet. hCG är ett hormon som frisätts i moderkakan vid en graviditet och när urinet ligger i blåsan under en lägre period blir halterna mer koncentrerade.

Hur säkra är graviditetstest?

Så länge du följer instruktionerna anses graviditetstest vara mycket säkra och minst lika pålitliga som de du kan göra på en vårdmottagning. Ha dock i åtanke att hCG-halterna kan vara förhöjda i några veckor efter en abort eller ett missfall.