Blåljus Glasögon – Glasögon med blåljusfilter

blåljusglasögon test

Om du spenderar mycket tid framför skärmen kan det vara en god idé att investera i ett par blåljusglasögon. Längre exponering för blått ljus kan nämligen orsaka huvudvärk och göra dig trött i ögonen, men också försämra din sömnkvalitet och koncentrationsförmåga. 

Det enklaste sättet att skydda sig mot blåljus är med hjälp av ett par blåljusglasögon. I den här artikeln får du lära dig mer om hur dessa glasögon fungerar och varför de kan vara en bra investering, både för dig och ditt barn.

blåljusglasögon test

Vad är blåljusfilter?

För att förstå hur blåljusglasögon fungerar måste vi först förklara vad blåljus är. Alla former av ljus färdas i vågor som avger olika mycket energi beroende på hur långa våglängderna är. Ju kortare våglängd, desto mer energi. Blåljus finns i vanligt dagsljus och har en kort våglängd, vilket innebär att det innehåller mycket energi. Det blåa ljuset hjälper vår kropp att reglera dygnsrytmen och gör att vi känner oss piggare på dagen, framför allt när vi spenderar tid utomhus.

Längre exponering för blåljus sägs dock kunna vara skadligt för våra ögon och vår hälsa, även om forskningen på området fortfarande är ganska begränsad. Det är framför allt det blå ljuset från våra skärmar som kan ha en negativ effekt på vår hälsa.

Om blåljusfilter glasögon

Blåljusglasögon är konstruerade för att blockera det blå ljuset när du till exempel sitter framför en skärm. Glasögonen är nämligen utrustade med ett så kallat blåljusfilter som ger glaset en gulare nyans och reflekterar bort den skadliga strålningen. Idag finns det glasögon med blåljusfilter både med och utan styrka. Detta gör att personer med och utan synfel kan använda dem för att undvika belastning på ögonen.

Även barn kan och bör använda blåljusglasögon om de sitter framför skärmar längre perioder. Barns ögon är nämligen känsligare mot blåljus än vuxnas, vilket innebär att de kan ta extra mycket skada. Många blåljusglasögon skyddar även mot UV-strålning som kan ha skadlig effekt på dina ögon. Faktum är att det finns en koppling mellan UV-ljus och ett flertal ögonsjukdomar, bland annat gråstarr och hornhinneinflammation. UV-strålning kan också orsaka snöblindhet. 

Fördelar med blåljusglasögon

Det finns många bra anledningar att använda blåljusglasögon om du spenderar mycket tid framför skärmen. Här är några av dem.

 • Bättre sömn. Flera studier visar att blått ljus kan hämma kroppens produktion av det naturliga sömnhormonet melatonin. Det har också visat sig att personer som läser e-böcker innan de lägger sig blev tröttare dagen efter jämfört med personer som läser vanliga böcker.
 • Motverkar synförändringar. Vissa studier indikerar att blåljus kan skada cellerna i näthinnan och orsaka permanenta synförändringar, exempelvis AMD (åldersrelaterad makuladegeneration).
 • Pigga och alerta ögon. Blåljus är känt för att göra ögonen torra, trötta och irriterade, framför allt vid långvarig exponering.
 • Minskad risk för övervikt. Studier visar att kroppens nivåer av leptin minskar när personer utsätts för blått ljus under natten. Leptin är det hormon som meddelar hjärnan att du är mätt. Låga nivåer kan därmed öka risken att du äter för mycket och går upp i vikt.
 • Bättre hy. Det finns bevis som pekar mot att blåljus faktiskt kan skada din hy. Detta eftersom den minskar nivåerna av antioxidanter som skyddar huden mot fria radikaler. Fria radikaler kan skada cellerna och bland annat leda till för tidigt åldrande.

Blåljusglasögon bäst i test 2023

Nedan tipsar vi om fyra bra glasögon med blåljusfilter som kan skydda din syn mot det skadliga blåljuset.

1. Haga Optik Jakarta – Bäst blåljusglasögon 2023

bäst blåljusglasögon

Haga Optik Jakarta är ett par klassiska och snygga glasögon med inbyggt blåljusfilter. Du kan få dem med styrka 0 till +3, de finns även i barnstorlek men då endast utan styrka. Designen är neutral och passar väl in både i hemmet och på kontoret. Tillsammans med styrka är det här en utmärkt arbetsglasögon för den som arbetar mycket framför skärm.

Glasögonen är allergivänliga med båge, skalm, lins och näsdel tillverkade av plast. Skruvarna är av nickelfri metall för att minska risken för allergisk reaktion. Linsen är inte repbehandlad utan glasögonen bör förvaras i det medföljande fodralet mellan användningarna. För att ytterligare skydda dem mot repor bör du skölja dem i vatten innan du putsar dem, på så sätt sköljs microskopiskt skräp som annars kan repa linsen.

 • Klassiskt modell

 • Med eller utan styrka

 • Allergivänliga

2. UVEX Blue Blockers – Billiga blåljusglasögon 

bäst blåljusglasögon

UVEX Blue Blockers är ett par prisvärda blåljusglasögon som blockerar upp till 98 procent av det blåa ljuset upp till 540 nanometer. Med andra ord skyddar de ögonen mot skärmar såväl som mot lampor. De filtrerar även bort upp till 99 procent av UV-strålningen. För ett ännu bättre skydd mot skadlig strålning täcker linsen också sidorna av glasögonen. De justerbara skalmarna gör att du enkelt kan justera passformen så att glasögonen passar just din ansiktsform.

Användarna själva är mycket nöjda med glasögonen och menar att de verkligen gett resultat. De uppger dessutom att glasögonen får deras ögon att kännas mindre grusiga när de spenderar tid framför skärmen på kvällen. Effekten kan dock variera från person till person.

 • Blockerar 98 procent av det blåa ljuset

 • Justerbar passform

 • Mycket prisvärda

bra blåljusglasögon

TrueDark Daylight Elite är ett par högkvalitativa blåljusglasögon för inomhusbruk med en snygg design som går utmärkt att använda hela dagen. Själva ramen är tillverkad av lättviktsaluminium och är mycket behaglig att bära. Daylight Elite är ett lite dyrare alternativ än UVEX Blue Blockers, men samtidigt är linserna repfria och polariserade. Detta innebär att de skyddar mot blänk som kan vara påfrestande för ögonen.

 Till skillnad från UVEX Blue Blockers blockerar Daylight Elite dock enbart bort 75 procent av det blå ljuset. TrueDark menar dock att en viss mängd av blått ljus faktiskt kan vara bra och att deras blåljusglasögon skapar en optimal balans. I köpet får du även med en ask till glasögonen och en mikroduk för rengöring.

 • Ultralätt aluminiumram

 • Polariserade och receptfria linser

 • Ask och mikroduk ingår

4. TrueDark Twilight Fitovers – Passar över glasögon

blåljusglasögon

TrueDark Twilight Fitovers är ett par blåljusglasögon som är konstruerade för att passa över dina vanliga glasögon med styrka. Detta innebär att du inte behöver köpa helt nya glasögon med styrka för att ta del av blåljusfiltrets fördelaktiga effekter. Till skillnad från övriga modeller i listan har Twilight Fitovers en skarpt röd lins som ger ett 98 procentigt skydd mot både blåa, gröna och violetta våglängder. De har dock samma repfria, antireflekterande glas som många andra glasögon från TrueDark.

 Twilight Fitovers är inte anpassade för användning under hela dagen, utan mellan 0,5 – 2 timmar innan läggdags. Du kan självklart titta på TV, din mobil eller dator precis som vanligt. I köpet får du med en ask och en mikroduk för att kunna ta hand om glasögonen. Användarna själva är mycket nöjda med glasögonen, även om de var lite skeptiska till en början. Flera menar att de sover bättre och att de passar bra utanpå glasögonen, men att designen kanske inte är den mest glamourösa.

 • Passar över dina vanliga glasögon

 • Blockerar 98 procent av det blåa ljuset

 • För användning innan läggdags

 • Anti-reflekterande och repfria linser

Frågor och svar om blåljusglasögon

Vad är blåljus?

Blåljus är ett ljus med kort våglängd och mycket energi. Det finns bland annat i dagsljuset (vilket till exempel gör att himlen ser blå ut), men också i ljus från elektroniska enheter, så som datorer, mobiltelefoner och lampor.

Hur påverkar blåljus ögonen?

Eftersom blåljus innehåller mycket energi sägs lång och intensiv exponering vara skadligt för våra ögon. På lång sikt kan det orsaka skador på cellerna i hornhinnan och leda till synförändringar över tid. På kort sikt är konsekvenserna torra, trötta och irriterade ögon.

Är blåljus farligt?

Blåljus kan vara skadligt på längre sikt, framför allt för barn eftersom deras ögon är känsligare än vuxnas. Därför är det viktigt att skydda dem från start.

Vad är blåljusglasögon?

Blåljusglasögon är glasögon med ett blåljusfilter som reflekterar bort de blåa partiklarna i ljuset. Glasögonen har ofta en lins med en gul, orange eller röd ton och finns både med och utan styrka.

Är blåljus glasögon bra?

Ja, om du spenderar mycket tid framför skärmen – till exempel i jobbet – kan det ett par blåljusglasögon vara en bra investering. De skyddar dina ögon och håller dem pigga. Eftersom blått ljus kan göra att du sover sämre kan blåljusglasögon också ha goda effekter på dina sömnvanor.

Vad är blåljusfilter på glasögon?

Blåljusfilter är en hinna eller beläggning på glasögonen som filtrerar bort det blåa ljuset så att det inte når ögonen.