Bäst Matsmältningsenzym – Bäst i test 2023

Matsmältningsenzymer är något vi har i kroppen naturligt, och är nödvändigt för att vi ska kunna bryta ner mat som vi äter. Nedbrytningen är en viktig del av matspjälkningsprocessen och krävs för att vi ska kunna ta upp näringsämnena från maten.

Ibland räcker dock inte de naturliga enzymerna som finns i kroppen till, och då kan vi behöva tillsätta det genom kosttillskott. I den här artikeln kommer vi att presentera de bästa matsmältningsenzymer som finns på marknaden 2023.

Matsmältningsenzym bäst i test

Vad är en matsmältningsenzym?

Matsmältningsenzymer är proteiner som naturligt finns i kroppen och som hjälper till att bryta ned fett, kolhydrater och proteiner som finns i maten vi äter. Nedbrytningen av maten börjar redan i munnen eftersom det finns gott om matsmältningsenzymer i vårt saliv. När enzymerna bryter ner maten i små beståndsdelar kan kroppen ta upp alla näringsämnena från maten. Vi tar nämligen upp näringsämnena genom att de åker igenom väggen i tunntarmen och ut i cellerna, och då krävs de att alla beståndsdelar tillräckligt nedbrutna.

Brist på matsmältningsenzymer

Ibland kan vi av flera olika anledningar få brist på matsmältningsenzymer, vilket kan leda till hälsoproblem. Framför allt är det magenzymer som saknas, och då kan vi behöva tillsätta det i våra kroppen genom kosttillskott. Enzymtillskott kan du enkelt köpa receptfritt, och du kan exempelvis fråga om matsmältningsenzymer på apoteket.

Symptom som tyder på brist av matsmältningsenzymer

Det generella symptomet som tyder på att du har brist på matsmältningsenzymer är just problem med matsmältningen. Det i sin tur kan visa sig på flera olika sätt, och eftersom symptomen kan vara många, kan det också vara svårt att diagnostisera att det är just brist på matsmältningsenzymer som är problemet.

Vanliga symptom på matsmältningsproblem är:

 • Diarré
 • Gasig/uppblåst mage
 • Illamående
 • Förstoppning
 • Magsmärtor efter måltid
 • Ofrivillig viktnedgång
 • Trötthet

Varför uppstår brist på matsmältningsenzymer?

Orsaken till brist på maltsmältningsenzymer kan vara många. Det kan vara kroniska tillstånd, men också tillfälliga tillstånd som går att ändra med hjälp av exempelvis förändrade kost- och levnadsvanor.

Personer med IBS kan ofta bli hjälpta av matsmältningsenzymer, och kan vi vissa fall äta en del livsmedel de annars inte klarar av om de tar enzymtillskott. Andra orsaker till problem med matsmältningen kan vara stress eller dålig kost. Vid ett sådant tillfälle kan enzymer för magen vara en del av lösningen, samtidigt som man förändrar sina levnadsvanor.

Brist på matsmältningsenzymer kan också bero på ålder eller genetiska faktorer. Oavsett anledning till att du har problem med matsmältningen kan matsmältnings tabletter vara en del av lösningen. Skulle du dock ha stora problem med matsmältningen och till exempel uppleva snabb ofrivillig viktnedgång trots tillskott av matsmältningsenzymer bör du alltid ta kontakt med läkare.

1.     Healthwell Enzym Vital – Bästa matsmältningsenzymer

matsmältningsenzym receptfria

De matsmältningsenzymerna som vi har utsett till vår bäst i test-vinnare är Healthwell Enzym Vital. Det här är ett mycket prisvärt enzymtillskott som innehåller fem av de viktigaste magsmätlningsenzymerna samt att de har ett högt enzyminnehåll. Varje kapsel innehåller 50 enzymer.

Det här är ett helt vegetabiliskt tillskott, vilket gör att de lämpar sig bra även för veganer. Många användare vittnar om att Healthwell Enzym Vital har gett dem lugnare mage och mindre smärta efter måltid. Den grupp som dock har upplevt minst skillnad från tillskottet är personer med IBS.

 • Högt enzyminnehåll

 • Prisvärt tillskott

 • Vegetabiliska kapslar

 • Har dålig effekt vid IBS

2.     Dr. Mercola Gallbladder Enzymes – Matsmältningsenzymer för problem med fettrika måltider

matsmältningsenzymer receptfria

Det är inte helt ovanligt att ha problem med att bryta ner just fettrika måltider och att efter en sådan måltid uppleva magproblem. Dr. Mercola Gallbladder Enzymes är ett tillskott som innehåller oxgalla och bukspottsenzymer, två tillskott som kommer att hjälpa dig att bryta ner fett från maten.

Den här produkten passar bra till dig som har problem med gallblåsan, och kanske inte själv tillverkar tillräckligt med galla för att kunna bryta ner fettrika måltider. Produkten har även en fördröjd utsöndring för att matsmältningsenzymerna överleva magsyran och kunna användas där de gör nytta

 • Hjälper till att bryta ner fettrika måltider

 • Passar bra för dig med problem med gallblåsan

 • Fördröjd utsöndring

 • Högt pris per kapsel

3.     Probioform Bag-in-box – Magenzymer i pulverform

Matsmältningsenzymer bäst i test

Probioform Bag-in-box är en produkt i pulverform för hjälp med matsmältningen. Den passar utmärkt för dig som av olika anledningar inte kan eller vill ta kapslar. Produkten består av en kombination om matsmältningsenzymer och goda mjölksyrebakterier som kan ha god verkan på en orolig mage. Mjölksyrebakterierna är viktiga för en god tarmflora.

Pulvret kan du blanda ut med vatten eller ta det precis som det är. Du bör börja med en mindre mängd eftersom det kan ha en laxerande effekt. Produkten kommer i en stor mängd och räcker i cirka två månader vid en daglig dos.

 • Pulverform

 • Innehåller även goda mjölksyrebakterier

 • Stor förpackning

 • Smakar inte särskilt gott

4.     Helhetshälsa Helazym – Fungerar bra mot sura uppstötningar

matsmältningsenzymer bäst

Problem med matsmältningen behöver inte alltid ta sig i form av ont i magen, diarré och liknande utan även sura uppstötningar och halsbränna kan vara ett vanligt tecken. Helhetshälsa Helazym hjälper mycket bra vid dessa besvär. Produkten innehåller 10 olika enzymer som häjlper matsmältningen på traven.

De här matsmältningsenzymerna från Helhetshälsa passar utmärkt för veganer så de endast består av vegetabiliska produkter. Helhetskänsla är ett varumärke som arbetar starkt med att endast använda rena produkter. Just matsmältningsenzymerna är framtagna för att vara mycket skonsamma och snälla mot magen och slemhinnorna.

 • Hjälper mot sura uppstötningar och halsbränna

 • En helt vegansk produkt

 • Extra skonsam mot slemhinnorna

 • Kan var för stark för känsliga personer

5.     Healthwell Laktas Vital – Matsmältningsenzymer för problem med laktos

matsmältningsenzymer bäst

Många ha problem med intag av laktos som är en kolhydrat som finns i mjölkprodukter, laktos kallas även för mjölksocker. Healthwell Laktas Vital är ett tillskott av enzymet laktas, som kan hjälpa laktosintoleranta att faktiskt äta mat som innehåller laktos. Något som många upplever som en lättnad om de exempelvis äter på restaurang eller mat som de själva inte kan kontrollera innehållet på.

Laktosintolerans är ingen allergi och många med diagnosen kan äta laktos om de tar tillskott av enzymet laktas. Den är produkten är mycket prisvärd tack vare att den inte innehåller enzymer som vissa av oss inte har behov av att ta tillskott på, utan är fokuserad på just enzymet laktas

 • Hjälper laktosintoleranta

 • Mycket prisvärd

 • Kan tas innan laktosrik måltid

 • Innehåller endast laktas och inte andra matsmältningsenzymer

6.     Holistic Måltidsenzym – Högkvalitativ måltidsenzym

Matsmältsningsenzymer bäst

Holistic Måltidsenzym är ett enzymtillskott med riktigt hög kvalitet. Produkten innehåller 12 olika enzymer och kan därför verka hjälpande för de allra flesta som upplever problem med matsmältningen.

Produkten är helt fri från GMO, sötningsmedel, mjölk, soja och gluten och är mycket ren. Den innehåller en bred mängd enzymer, men däremot en liten mängd av varje enzym och kan därför bli kostsam för den som behöver komma upp i större mängder av vissa enzymer.

 • Innehåller 12 högkvalitativa enzymer

 • Mycket ren produkt

 • Hjälper de flesta med magproblem

 • Innehåller liten mängd av varje enzym

Vanliga frågor och svar om matsmältningsenzymer

Är det bra att äta Matsmältningsenzymer?

För den som ofta upplever problem med matsmältningen kan det vara bra att äta matsmältningsenzymer. Problem med matsmältningen kan i sin tur leda till allvarliga hälsoproblem på grund av näringsbrist. Om du ofta har symptom på matsmältningsproblem så som diarré, magsmärtor, förstoppning eller gasig mage kan matsmältningsenzymer vara att rekommendera.

Det finns inga direkta biverkningar av matsmältningsenzymer, men självklart är det onödigt att ta tillskott för någon som inte är i behov av det.

Vilka Matsmältningsenzymer är bäst?

Vilket tillskott av matsmältningsenzymer som är bäst kan varierar lite beroende på vilka problem du har och vilka enzymer det är du har brist på. De allra flesta blir hjälpta av ett brett enzymtillskott, exempelvis vår testvinnare Healthwell Enzym Vital. Den innehåller fem av de viktigaste enzymerna samt har ett högt enzymvärde.

Har du problem med exempelvis laktos eller fettrika måltider bör du ta enzymer som är inriktade mot just dessa problem.

Varför får man brist på enzymer?

Anledningen till att man får brist på enzymer kan variera. Det finns ärftliga och genetiska faktorer som kan påverka bristen. Men det kan också vara på grund av dåliga kost- och levnadsvanor. Exempelvis stress kan ha en stor påverkan på matsmältningen. Även IBS är en vanligt anledning till att man har brist på magenzymer.

I vilken mat finns enzymer?

Matsmältningsenzymer finns naturligt i kroppen och är inget vi får i oss av mat, utan de bryter ner maten vi får i oss. Men det finns även något som kallas för matenzymer, som främst finns i frukt och grönsaker. Matenzymer hjälper matsmältningsenzymerna på traven och kan därför fungera likadant som enzymtillskott. Vetegräs, papaya och aloe vera innehåller hög andel matenzymer.