Gåstavar för äldre – Gåstavar bäst i test 2024

Med ett par gåstavar kan du öka svårighetsgraden på dina vanliga promenader eller powerwalks. Gåstavarna aktiverar nämligen musklerna i överkroppen, men de kan också ge ett bra stöd för dig som är äldre. På denna sida går vi igenom vårt test av de bästa gåstavarna på marknaden just nu!

Har du aldrig använt ett par gåstavar förut kan det vara svårt att veta vilken modell som passar bäst. För att göra ditt val lite enklare har vi granskat utbudet och valt ut tre gåstavar – alla från varumärket BungyPump – som fått höga betyg av användarna själva.

Nedan kan du läsa vår recension av respektive modell och se deras egenskaper.

1. BungyPump Walkathlon 4kg – Bäst i test

Bästa gåstavar - BungyPump Walkathlon 4

BungyPump Walkathlon 4 kg är ett par högkvalitativa gåstavar anpassade både för vardagspromenader, träning och vandring. Stavarna har en justerbar längd på 95 – 135 cm som gör att de passar både längre och kortare personer.

Med ett viktmotstånd på 4 kg aktiverar BungyPump Walkathlon hela kroppen när du är ute och promenerar, vilket ger dig ännu bättre träning. Du kan även uppgradera till ett motstånd på 6 kg om du vill intensifiera träningen ytterligare.

Vill du ”stänga av” fjädringen helt och ha stavarna stumma går det också bra. Detta kan förstås vara fördelaktigt för dig som ska vandra i tuffare terräng eller som bara är ute efter det extra stödet.

Användarna själva är mycket nöjda med BungyPump Walkathlon och beskriver dem som ”lysande”. De menar att stavarna är stabila, enkla att gå med och att de ökar flåset samtidigt som de minskar risken att halka på vintern.

Bästa gåstavar - BungyPump Walkathlon 4kg

+ Justerbar längd 
+ Viktmotstånd på 4 kg (går att uppgradera till 6 kg)
+ Möjlighet att stänga av fjädringen helt 
+ Bekväma och enkla att använda

Längd: 95 – 135 cm (justerbar)
Motstånd: 4 kg (går att uppgradera till 6 eller 10 kg)
Material: Aluminium, hårdmetall, plast, fot i naturgummi
Handtag: Plast
Prisklass: Medel

2. BungyPump Energy 6 kg – Bäst för träning

Gåstavar - BungyPump Energy 6 kg

Om du vill ha en större utmaning i din träning kan Energy från BungyPump vara något för dig. Dessa stavar ger dig nämligen ett motstånd på 6 kg, men det går även att uppgradera det till 10 kg, precis som med BungyPump Number One.

Energy tillåter dig att justera längden på stavarna steglöst mellan 95 – 135 cm, vilket gör att de flesta kan hitta en passande längd.

Precis som övriga stavar är de enkla att använda och ger dig ett bra grepp, men inte heller här kan du stänga av fjädringen. Detta gör att BungyPump Energy kanske inte är optimala för längre vandringar i vildmarken eller för dig som bara vill förbättra din balans.

Användarna själva är mycket positiva till gåstavarna och ger dem höga betyg. Vissa uppger faktiskt att de är rent utav förvånade över hur effektiva stavarna är och att det är betydligt jobbigare att gå med dem än vad man kan tro.

BungyPump Energy 6 kg

+ Ger dig en utmaning i träningen
+ Motstånd upp till 10 kg
+ Steglöst justerbar längd
+ Mycket effektiva enligt kunderna

Längd: 95 – 135 cm (justerbar)
Motstånd: 6 kg (går att uppgradera till 10 kg)
Material: Aluminium, hårdmetall, plast, fot i naturgummi
Handtag: Plast
Prisklass: Medel

3. BungyPump Number One 4 kg – Rekommenderat val

BungyPump Number One 4kg

Number One är ytterligare ett par gåstavar från BungyPump som är ett ledande varumärke inom sin nisch. Även här får du ett par högkvalitativa stavar med justerbar längd och 4 kg i motstånd. Perfekt för dig som vill aktivera hela kroppen när du är ute och promenerar.

Skillnaderna mellan Number One och Walkathlon är relativt små – båda stavarna ligger i samma prisklass och har liknande egenskaper. Walkathlon har dock ett handtag i kork och möjligheten att stänga av fjädringen, vilket inte är möjligt med Number One.

Det som däremot får Number One att sticka ut är att du kan uppgradera motståndet från 4 kg till 6 eller 10 kg. Med andra ord kan denna modell vara extra bra för dig som vill ha ett högt motstånd för ännu effektivare träning.

Enligt användarna är BungyPump Number One ett par riktigt bra stavar som passar extra bra för nybörjare. De lyfter framför allt hur enkelt det är att ställa in längden på stavarna och hur behagliga de är att använda. Vissa menar att de fick träningsvärk i armarna reda efter första användningen.

BungyPump Number One 4kg

+ Justerbar längd
+ Öka motståndet upp till 10 kg
+ Enkelt att ställa in längden
+ Behagliga att använda

Längd: 95 – 135 cm (justerbar)
Motstånd: 4 kg (går att uppgradera till 6 eller 10 kg)
Material: Aluminium, hårdmetall, plast, fot i naturgummi
Handtag: Plast
Prisklass: Medel

Vad är gåstavar?

Gåstavar är precis vad det låter som, nämligen ett par stavar du använder när du promenerar. Deras huvudsakliga syfte är att göra din träning mer effektiv genom att aktivera muskler även i överkroppen när du går. De kan också hjälpa dig att stärka din balans.

Rent utseendemässigt liknar gåstavarna helt vanliga skidstavar, men det finns en viktig skillnad – många gåstavar är utrustade med fjädring och dämpning.

Fjädringen kan vara extra fördelaktig om du ofta går på hårda underlag, men den ökar också träningsintensiteten. Genom att trycka ner stavarna i marken kan du nämligen aktivera musklerna i överkroppen ytterligare.

Idag finns det stavar med motstånd på 4 – 10 kg. Ju högre vikt, desto intensivare träningspass. Vissa stavar är dessutom tyngre än andra, vilket förstås belastar överkroppen ytterligare.

Fördelar med gåstavar

Det finns många bra anledningar att investera i ett par gåstavar om du ofta är ute och promenerar. Här är några av de främsta fördelarna.

  • Alla kan börja med stavgång. Stavgång är en aktivitet som alla kan börja med, oavsett ålder och erfarenhet. Det går dessutom snabbt att lära sig tekniken.
  • Gåstavar är billiga. De flesta gåstavar kostar inte mer än ett par hundralappar. Tar du hand om dem kan du dessutom vara säker på att de håller en lång tid framöver.
  • Träna stora delar av kroppen. Genom att lägga till ett par gåstavar på promenaden kan du engagera upp till 90 procent av kroppens muskler. Förutom benen arbetar både armar, rygg, mage och bröst.
  • Skonsam träning. Stavgång är en betydligt mer skonsam träningsform än exempelvis löpning. Detta eftersom du fördelar belastningen på musklerna jämnare. Därmed minskar även skaderisken.
  • Bättre stöd och balans. Slutligen kan ett par gåstavar ge dig ett bättre stöd och balans när du promenerar. Detta kan vara extra värdefullt på tuffare vandringar eller för dig som är äldre.

Gåstavar för äldre

Det är viktigt att hålla sig aktiv, oavsett ålder. Genom att hålla igång muskler och leder minskar nämligen risken för skador. Regelbunden träning kan också minska risken för en rad allvarliga sjukdomar, bland annat cancer, fetma och hjärt-kärlsjukdomar.

Gåstavar kan vara ett extra fördelaktigt träningsredskap för dig som är äldre och som inte vill träna hemma eller på gymmet. Stavgång är en effektiv träningsform som aktiverar hela kroppen, men den är också väldigt skonsam, vilket minskar belastningen på kroppens leder.

Att med stavar tillsammans med vänner kan dessutom vara sätt att kombinera nytta med nöje. Du får dessutom frisk luft på köpet, vilket bland annat är bra för att fylla på med det viktiga D-vitaminet.

Köpguide för gåstavar

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du väljer gåstavar för att hitta en modell som passar just din kropp och dina behov. Här kommer tre snabba tips.

  1. Längden på gåstavarna. Gåstavarna bör motsvara ungefär 70 procent av din kroppslängd. Idag finns det gåstavar med fast längd och med teleskopfunktion. Välj stavar som är justerbara i längd för att passa din kroppshöjd och terrängvariationer.
  2. Ergonomiska Handtag: Satsa på handtag som är bekväma att hålla i under längre perioder, gärna med vadderade remmar.
  3. Tunga eller lätta stavar? Vissa gåstavar är tyngre än andra, vilket förstås även innebär en ökad belastning. Samtidigt bör du inte välja tunga stavar om du enbart är ute efter det extra stödet. Gåstavar i lättviktsmaterial som aluminium eller kolfiber är hållbara och lätta att hantera.
  4. Fjädring & motstånd. Idag finns det gåstavar med fjädring som ger ett motstånd på 4 – 10 kg. Ju större motstånd, desto tuffare träning.
  5. Spetsar och Tillbehör: Kolla om stavarna har utbytbara spetsar och tillbehör för olika underlag, som asfalt eller terräng.

Vanliga frågor och svar

Varför bör jag använda gåstavar?

Gåstavar aktiverar fler muskelgrupper i överkroppen när du är ute och går. De kan också förbättra din balans och ge dig extra stöd när du vandrar i tuffare terräng.

Passar gåstavar för äldre?

Absolut. Stavgång är en utmärkt träningsform för äldre eftersom den både är enkel och skonsam.

Gåstavar vs vandringsstavar – Vad är skillnaden?

Vandringsstavar brukar vara stumma för att enbart erbjuda stöd medan gåstavar brukar ha fjädring för att musklerna i överkroppen ska jobba hårdare.

Hur använder man gåstavar?

Börja med att gå och släpa stavarna efter dig, en i varje hand. Låt sedan armarna börja pendla automatiskt i takt med dina steg. Efter några steg kommer du att komma in i växelgången.

Hur långa ska gåstavar vara?

De bör vara ungefär 70 procent av din längd.

Vilka gåstavar är bäst?

I vår jämförelse har vi utsett BungyPump Walkathlon till bäst i test, ett par högkvalitativa stavar med justerbar längd och ett motstånd på 4 kg. Det går dock att stänga av motståndet om du vill göra stavarna stumma.

Varför ska jag välja gåstavar med fjädring?

Fjädringen minskar dels belastningen på lederna, men kan också intensifiera träningspasset beroende på hur högt motståndet är.

Fungerar skidstavar lika bra som gåstavar?

Nej, skidstavar är utformade för skidåkning och passar bäst i skidbacken. Gåstavar är anpassade för stavgång och har som tidigare nämnt ofta fjädring, vilket skidstavar saknar.