bäst omega 3 olja

Omega 3 bäst i test 2023

omega 3 bäst i test

Omega-3 är en essentiell fettsyra som är livsnödvändig för kroppens normala funktion. Eftersom vår kropp inte själv kan tillverka dessa fetter naturligt är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med omega-3 via kosten, alternativt via kosttillskott. I den här artikeln får du lära dig mer om omega-3 och varför detta ämne är så viktigt för hälsan. Vi tipsar även om tre populära kosttillskott i olika kategorier för att hjälpa dig att hitta det bästa omega-3 tillskottet 2021.

Denna artikel innehåller partnerlänkar

Vad är omega-3?

Omega-3 är en fleromättad fettsyra som tillsammans med omega-6 är livsnödvändig för att vår kropp ska fungera optimalt. Dessa fetter är dels viktiga för cellproduktionen och njurarnas funktion, men också för vårt immunförsvar. Eftersom vi inte kan tillverka omega-3 naturligt i kroppen är det viktigt att vi får i oss ämnet via kosten. Omega-3 finns bland annat i:

  • Fet fisk (lax, öring, sill, makrill och ansjovis)
  • Skaldjur
  • Vissa typer av alger
  • Rapsolja och övriga matfetter innehållande raps

Även valnötter, pumpafrön, sojabönor och linfrön är källor till omega-3. Dessa livsmedel innehåller dock kortkedjiga fettsyror som kallas ALA och som är svårare för kroppen att ta upp. Långkedjiga fettsyror – som kallas EPA och DHA – finns i fisk och har visat sig ha bättre hälsoeffekter än ALA. Därför kan det vara extra viktigt för dig som är vegan eller vegetarian att komplettera med tillskott i form av omega-3-olja. Den rekommenderade dagliga dosen av omega-3 enligt Livsmedelsverket är 2,5 – 3 gram varje dag. Detta motsvarar mängden omega-3-fettsyror som finns i 1–2 matskedar rapsolja eller en portion lax.

Varför är omega-3 bra?

Av alla näringsämnen är omega-3 ett av de mest studerade någonsin. Forskare är överens om att ämnet har en avgörande funktion för en rad processer i kroppen, bland annat produktion och reparation av celler, men att det också har också en rad andra hälsofördelar. Omega-3 kan bland annat:

Omega 3 biverkningar

Överdosering av omega-3 kan ha vissa biverkningar, bland annat höjt blodsocker, lågt blodtryck och diarré. Tillskott innehållande ren fiskolja kan även ge uppstötningar med fisksmak, men leder inte till någon form av förgiftning (vilket tillskott med A-vitamin kan göra). Observera att biverkningar enbart har påvisats vid mycket höga intag av omega-3-tillskott. Håll dig alltid till doseringsrekommendationen och rådgör med en läkare om du känner dig osäker.

Omega 3 kapslar – Fiskolja bäst i test

Om du inte får i dig tillräckligt med omega-3 via kosten kan det vara bra att komplettera med ett tillskott. Här är fem av de bästa omega-3 tillskotten 2021 enligt användarnas egna omdömen.

1. Core Omega-3+ – Bäst i test

bäst omega 3

Core Omega-3+ är ett populärt kosttillskott i kapselform med hög koncentration av fiskolja (60 procent omega-3). Detta gör att du bara behöver ta mellan 1 – 2 kapslar per dag för att få i dig det rekommenderade dagliga intaget. Bortsett från omega-3 innehåller Core Omega-3+ även vitamin E som ger extra lång hållbarhet. Eftersom kapseln är tillverkad av gelatin är tillskottet dock inte lämpligt för dig som är vegan. Tillskottet kommer i tre olika storlekar och priset per kapsel är 0,99 kr, vilket är ett minst sagt överkomligt pris med tanke på den stora mängden fiskolja. Här får du helt enkelt ett högkvalitativt tillskott som håller länge till ett bra pris.

Typ av tillskott Kapslar
Storlek: 120, 240, 360 kapslar
Daglig dos 1 – 2 kapslar
Pris per dos: 0,99 – 1,98 kr/dos
bäst omega 3
  • Prisvärd, hög andel fiskolja, Innehåller vitamin E

  • Kapsel av gelatin

2. Greath Earth Omega 3 Vegan – Bäst för veganer

bäst omega 3 vegan

Greath Earth Omega 3 Vegan ett lite dyrare tillskott, vilket beror på att omega-3-oljan utvinns från alger, närmare bestämt från mikroalgen Schizochytrium. Eftersom kapseln dessutom är tillverkad av cellulosa är tillskottet lämpligt för dig som är vegan eller vegetarian.

Bortsett från omega-3 i form av algolja innehåller Greath Earth Omega 3 Vegan även solrosolja och rosmarinextrakt. Det rekommenderade dagliga intaget är 1 – 2 kapslar, vilket ger ett pris på 4,15 – 8,30 kr/dos. Användarna är nöjda med produkten och ger den höga betyg. Vissa menar dock att de inte använt den länge nog för att uppleva de positiva hälsoeffekterna.

Typ av tillskott Kapslar
Storlek: 60 kapslar
Daglig dos 1 – 2 kapslar
Pris per dos: 4,15 – 8,30kr/dos
bäst omega 3 vegan
  • Vegetarian & veganvänlig. Räcker med 1 kapsel per dag. Omega-3 från alger.

  • Relativt dyr och finns bara i en storlek.

3. BioSalma Omega-3 Tuggisar – Bäst omega 3 för barn

bäst omega 3 barn

BioSalma Omega-3 Tuggisar är ett tillskott för barn med en god tuttifrutti-smak. Tillskottet innehåller även vitamin E, K och D som bidrar till en normal skelettutveckling och blodkoagulation hos barnet. Rekommenderad daglig dos är två tabletter (250 mg), vilket motsvarar 2,58 kr/dos. Detta är inte så farligt med tanke på de övriga näringsämnen som tillskottet innehåller.

Dessutom kommer tillskottet i en rolig burk som barnen förmodligen kommer att uppskatta. BioSalma Omega-3 Tuggisar innehåller inget socker som många andra liknande tillskott gör. Tuggisarna får istället sin söta smak av sötningsmedel (sukralos) som inte har samma skadliga effekt på barnets tänder. Kapseln är tillverkad av gelatin och därmed inte vegansk.

Typ av tillskott Tuggtabletter
Storlek: 100 tabletter
Daglig dos 2 tabletter
Pris per dos: 2,54kr/dos
bäst omega 3 barn
  • God tuttifutti-smak. Rolig burk. Innehåller vitamin E, K och D.

  • Kapsel av gelatin. Innehåller en del tillsatser.

Frågor och svar om Omega 3

Vilket omega-3-kosttillskott är bäst?

Det tillskott som har bäst kundomdömen överlag är Core Omega-3+ från Svenskt Kosttillskott. Användarna menar att tillskottet är av hög kvalitet och att det ger dig mycket för pengarna.

Hur upptäcker man omega-3 brist?

Några vanliga tecken på omega-3-brist är torr och irriterad hud, sköra naglar, livlöst hår, torra ögon och acne.

Kan man äta för mycket omega-3?

Det finns inget som tyder på att du kan få i dig för mycket omega-3 via maten. Däremot kan höga doser av omega-3 i form av tillskott ge vissa biverkningar och därför är det viktigt att hålla sig till den rekommenderade dagliga dosen.

Vilka livsmedel innehåller omega-3?

Omega-3 förekommer naturligt i fet fisk, så som lax, sill och öring, men också i rapsolja, pumpakärnor, valnötter och linfrön.

Bör barn få extra omega-3?

Normalt sett räcker det med den mängd omega-3 som barnet får i sig via maten. Det kan vara bra att äta fisk (gärna olika sorter) 2 – 3 gånger i veckan. Om barnet inte äter fisk kan du byta ut matfettet mot alternativ innehållande raps.

Avslutningsvis

Måltidsersättningar är populära bland de som snabbt vill gå ned i vikt eller börja äta nyttigare. Idag finns ett stort utbud av ersättningar i olika former, bland annat pulverdrycker, måltidsbarer och färdiga shakes. Baserat på kundernas egna omdömen har vi utsett Diet Shake till den måltidsersättning som är bäst i test.