Bästa träningsappen 2023

Här kan du jämföra några av marknadens bästa träningsappar för gym och löpning just nu. Vi har också satt ihop en hjälpsam guide med information om hur den här typen av appar fungerar och hur de hjälpa dig att uppnå bättre resultat med din träning. 

bäst träningsapp

En träningsapp kan vara ett bra sätt att få ut mer av din träning, men också att öka din träningsmotivation. Idag finns det flera bra träningsappar att välja bland som passar olika behov. Vissa är anpassade för styrketräning, andra för löpning och konditionsträning. För att hjälpa dig att hitta den bästa träningsappen har vi jämfört olika tjänster där vi framför allt tittat på: Pris, Användarvänlighet, Utbud av träningsprogram, Funktionalitet, Appbetyg, Eventuell provperiod.

Rekommenderade träningsappar: 

 • Bäst löparapp 2022: Racefox 
 • Bäst app för styrketräning 2022: Trion
Bäst träningsapp 2022

Hur fungerar en träningsapp?

En träningsapp är en app du installerar i din smartphone som hjälper dig att uppnå bättre resultat med din träning. I appen kan du logga dina träningspass, men också ta del av färdiga program samt få tips på hur du kan förbättra dina prestationer. I vissa fall kan du även dela dina träningsresultat på sociala medier. Utöver det registrerar appen även data som kan vara intressant för dig att följa, så som antal kalorier, tid, tempo och sträcka. Vissa kan till och med ge dig feedback och coachning i realtid under tiden du tränar.

De flesta appar finns tillgängliga för både iOS och Android. Vissa av dem är helt kostnadsfria, medan andra kostar ett mindre belopp varje månad. Det kan dock vara bra att veta att gratis träningsappar ofta är ganska enkla och har betydligt färre funktioner. Är du seriös med din träning kan det alltså vara en god idé att betala lite mer för en högkvalitativ träningsapp.

Olika typer av träningsappar

Idag finns det träningsappar anpassade för en rad olika aktiviteter. Två av de vanligaste är dock gymappar och löpappar.

Löpappar: Loggar viktiga data så som sträcka, tempo, mellantider och kalorier. Kan också spara dina löprundor, visa dig värdefull statistik om din utveckling och ge dig uppdateringar eller coaching direkt i dina hörlurar.

Gymappar: Ger dig specialutformade träningspass och program som du kan följa direkt i mobilen. Passar både dig som är erfaren och nybörjare och går bra att använda både på gymmet eller för hemmaträning. Utöver det finns det även träningsappar anpassade för yoga, pilates, cykling, tyngdlyftning och mycket mer.

Våra favorit träningsappar 2023

För att hjälpa dig att komma igång med träningen har vi jämfört mängder av träningsappar och valt ut ett par vi tycker sticker ut lite extra. De har dessutom fått fina omdömen av användarna själva. Nedan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper.

Racefox – Bäst app för löpning

Löparappen Racefox är ett resultat av flera års forskning och använder innovativ AI-teknik för att följa din träning och coacha dig i realtid. Appen gör det enkelt för både nya och erfarna löpare att förbättra både form, hastighet och löparteknik redan efter ett par träningspass. Utöver det analyserar Racefox både din puls och dina rörelser för att på så sätt kunna förebygga skador orsakade av felbelastning. Detta gör den med hjälp av Racefoxbältet som ingår helt kostnadsfritt när du signar upp för en prenumeration. 

Tjänsten kostar mellan 109 kr -129/mån. Betalar du för 6 månader direkt blir det billigare och betalar du månadsvis blir det dyrare. Som ny kund kan du dock utnyttja en provperiod på 14 dagar som gör detta till en gratis träningsapp, åtminstone ett tag. Även du som åker skidor kan ha nytta av Racefox eftersom de även erbjuder en särskild skidapp. Den mäter bland annat hur mycket kraft du använder, hur snabbt du åker samt hur stabil du är. Även detta sker med hjälp av Racefoxbältet.

 • Gratis träningsapp i 14 dagar

 • Ingen bindningstid

 • Analyserar och coachar med avancerad AI-teknik

 • Racefoxbälte ingår gratis

Trion.app – Bäst app för gymträning

Trion är en innovativ gymapp som skräddarsyr träningspass och program åt dig beroende på hur och när du vill träna. I appen får du tillgång till fler än 1 miljon unika träningskombinationer för optimal träningsvariation. Att komma igång med Trion är enkelt, du behöver bara ladda ner appen till din iOS eller Android och ange vilken typ av träning du är intresserad av. Därefter får du ett speciellt 4-veckorsprogram anpassat efter de uppgifter du angett vid registreringen.

Alla träningspass har tydlig vägledning genom både beskrivningar och instruktionsfilmer, så att du ska utföra alla övningar på ett korrekt sätt. Du kan även välja om du vill träna med gymutrustning, med utrustning du har själv eller med din egen kroppsvikt. Betalar du per månad kostar Trion 249 kr/mån. Om du däremot signar upp för tre månader direkt behöver du bara betala 499 kr. Att signa upp för ett år är dock billigast – då betalar du 1 195 kr, vilket motsvarar 99,58 kr/mån. 

Likt Racefox kan du dock testa appen gratis i 14 dagar innan du bestämmer dig. 

 • Gratis träningsapp i 14 dagar

 • Över 1 miljon träningskombinationer

 • Skräddarsytt 4-veckorsprogram

 • Appen har fått fina omdömen

Andra bra träningsappar

Detta är bara två exempel på bra träningsappar som du kan använda för att förbättra dina träningsresultat. Utöver dem kan du även utforska träningsappar som:

 • Running For Weightloss – En bra löparapp för dig vars främsta mål är att gå ner i vikt.
 • Nike+ Run Club – En enkel och användarvänlig gratisapp för löpning med grundläggande funktioner. 
 • Yoga Studio: Mind & Body – En bra träningsapp med guidade klasser för dig som vill börja med yoga. 
 • Strong Lifts 5×5 – För dig som är nybörjare inom tyngdlyftning och vill ha hjälp med att upprätthålla rutiner.
 • Freeletics – En app som fokuserar på träning med hjälp av din egen kroppsvikt. Bra för dig som inte har tillgång till gym eller vikter.

Fördelarna med att använda en träningsapp

Här listar vi några av de främsta fördelarna med att använda en träningsapp när du löper eller styrketränar.

 • Bra för nybörjare. Träningsappar passar utmärkt för dig som är nybörjare inom löpning eller styrketräning. Om du till exempel vill börja löpträna kan du få värdefulla tips som hjälper dig att förbättra ditt tempo, men också din teknik och uthållighet. Detsamma gäller dig som vill börja med stryketräning. Om du aldrig tidigare tränat på gym kan det vara svårt att veta vilka övningar som är bra för olika delar av kroppen. I appen finns det ofta nybörjarpass eller kom igång-program som du kan använda för att lära dig grunderna.

 • Hjälper dig att komma vidare i träningen. Det är dock inte bara nybörjare som kan ha nytta av träningsappar, även du som löp- eller styrketränat i flera år kan ha nytta av dem. Bortsett från att logga dina pass och följa din utveckling kan du även sätta upp mål som gör träningen betydligt roligare. Med en gymapp blir det dessutom enklare att variera styrketräningen eftersom du får tillgång till program innehållande nya övningar. Det kan vara en viktig faktor när det handlar om att ta träningen till nästa nivå.

 • Ökad motivation. Att använda en träningsapp har faktiskt visat sig kunna bidra till en ökad träningsmotivation. Detta beror dels på möjligheten att kunna följa sina resultat svart på vitt, men också att kunna dela dem med sina vänner eller följare på sociala plattformar. Vissa appar har även utmaningar eller tävlingar som du kan delta i tillsammans med dina vänner för att göra träningen ännu roligare och motiverande.

 • Billigare än gymmet. En annan viktig fördel med träningsappar är priset – det är normalt sett billigare att använda en träningsapp än att betala för ett medlemskap på gymmet. Dessutom har du tillgång till dem dygnet runt. Vissa appar är faktiskt helt kostnadsfria att använda, även om funktionaliteten för gratisvarianter är relativt begränsad. Mer avancerade appar som ger dig tillgång till tusentals träningsprogram, värdefull statistik och andra avancerade funktioner kostar inte mer än någon hundring i månaden.

 • Värdefulla tips och coaching direkt via mobilen. Träningsappar kan också vara ett bra alternativ för dig som inte har råd att betala för en personlig tränare. Även om det förstås inte är riktigt samma sak kan vissa appar lära sig dina träningsmönster och ge dig både tips och coaching i realtid, direkt via din mobiltelefon.

 • Minskad risk för skador. Eftersom många träningsappar aktivt spårar din träning kan de till och med meddela dig om du befinner dig i riskzonen för skador. De kan även berätta för dig när det är dags för vila och återhämtning så att du inte riskerar att överbelasta kroppen.

Hur använder man en träningsapp?

Olika träningsappar fungerar förstås på olika sätt, men grundprincipen brukar vara densamma: 

 • Ladda ner appen till din mobiltelefon. Detta är oftast gratis och majoriteten av apparna är kompatibla med både iOS och Android.
 • Svara på några frågor gällande din träning. Ange till exempel hur ofta du tränar och vilken typ av träning du föredrar. Ibland kan du även behöva ange uppgifter om dig själv, så som ålder, vikt, längd och så vidare.
 • Börja träna. När du är klar med registreringen är det bara att sätta igång med träningen.

Sammanfattande om träningsappar

En träningsapp kan vara ett bra alternativ för dig som vill förbättra dina träningsresultat. Med hjälp av appen blir det nämligen enklare för dig att följa din utveckling, sätta upp mål och variera dina träningspass. Bortsett från att logga data finns det även träningsappar som kan ge dig tips och coaching i realtid. Perfekt för dig som behöver extra vägledning. Två av de bästa träningsapparna idag är Racefox och Trion. Här får du tillgång till avancerade funktioner och mängder av träningsprogram som hjälper dig att ta nästa steg i din träning.

Frågor och svar

Hur fungerar en träningsapp för löpning?

Träningsappen loggar värdefulla data, så som distans, tempo, tid, kalorier och ibland även puls (om du exempelvis ansluter en pulsklocka till appen). Den kan också ge dig tips och råd för hur du kan förbättra dina resultat baserat på statistiken.

Finns det träningsappar för styrketräning?

Ja, det finns även appar för stryrketräning där du får tillgång till färdiga träningspass med mängder av olika övningar. Du kan även få skräddarsydda träningsprogram anpassade just för den träning du är intresserad av.

Vad kostar en träningsapp?

Vissa appar är helt kostnadsfria, men har då främst grundläggande funktioner. Mer avancerade varianter kan kosta mellan 100 – 250 kronor i månaden.

Vilka är fördelarna med träningsappar?

Med en träningsapp kan du få tillgång till värdefulla verktyg för en varierad och effektiv träning. Genom att följa dina resultat och sätta mål kan du dessutom bli mer motiverad att faktiskt fortsätta träna.

Vilken träningsapp är bäst?

Enligt vår jämförelse är Racefox och Trion två av de bästa träningsapparna just nu. Längre upp kan du läsa mer om dem och hur de kan ta din träning till nästa nivå.