Blodtrycksmätare bäst i test 2024
Med en blodtrycksmätare kan du enkelt hålla ett öga på ditt blodtryck hemma. På så sätt kan du snabbt upptäcka om du har ett högt blodtryck och få behandling i god tid.
Idag finns det många bra blodtrycksmaskiner som både är prisvärda och ger ett exakt resultat. Vissa är enklare medan andra har avancerade minnesfunktioner som kan visa dig värdefull statistik i en tillhörande app.
Kort om blodtryck
Enkelt förklarar är blodtryck det tryck som skapas när hjärtat drar ihop sig och skjuter ut blod i artärerna för att transportera ut syre och näringsämnen i kroppen. Hur högt trycket är beror dels på mängden vätska i blodet, men också på motståndet i cirkulationen. Blodtrycket påverkas naturligt och ökar när vi rör oss, blir stressade eller arga samt minskar när vi vilar.
Det är också vanligt att blodtrycket ökar i takt med att vi blir äldre vilket gör det viktigt att fortsätta motionera regelbundet exempelvis genom att gå raska promenader med gåstavar.
Högt blodtryck kan leda till sjukdomar
Högt blodtryck (hypertension) gör det svårare för hjärtat att pumpa ut blod i kroppen. Detta kan öka risken att drabbas av allvarliga sjukdomar, så som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt, men också njursjukdomar och demens. Ungefär 30 procent av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck och tar blodtryckssänkande läkemedel för att hålla trycket på en normal nivå. Även gravida kan få högt blodtryck, till exempel i samband med havandeskapsförgiftning.
Lågt blodtryck (även kallat hypotension eller hypotoni) är inte lika farligt och kräver sällan någon behandling. Det kan däremot ge symtom som yrsel och svaghet samt göra dig kallsvettig eller svimfärdig. Hjärtklappning är också vanligt eftersom hjärtat försöker öka blodtrycket.
Blodtryck – tabell
Vid en blodtrycksmätning sker mätningen i enheten mmHG (millimeter kvicksilver) och med två tal, exempelvis 130/80. Det första talet representerar övertrycket (det systoliska trycket) och det andra undertrycket (det diastoliska trycket).
Det systoliska trycket visar hur hårt den vänstra hjärtkammaren måste arbeta medan det diastoliska trycket representerar vilofasen när hjärtat fylls med nytt blod. Båda trycken varierar beroende på elasticiteten och motståndet i aortan och artärerna.
Nedan ser du en tabell som visar de olika värdena som visar om blodtrycket är lågt, normalt eller högt.
Lågt blodtryck | Under 90 /69 |
Normalt blodtryck | Under 135/80 eller 140/90 |
Högt blodtryck (mild) | Över 140/90 |
Högt blodtryck (måttlig) | Över 160/100 |
Högt blodtryck (kraftig) | Över 180/110 |
Vad är en blodtrycksmätare?
En blodtrycksmätare är ett hjälpmedel som mäter nivån på ditt blodtryck. Idag finns det olika typer av mätare, men den vanligaste är varianten med en uppblåsbar manschett som du fäster kring överarmen. Manschetten pumpar du antingen upp elektroniskt eller manuellt och när du lossar trycket kan du avläsa blodtrycket på mätenheten.
Det finns också blodtrycksmätare som du sätter på handleden för en ännu enklare mätning. De har en digital skärm som visar både blodtryck och puls. Många moderna blodtrycksmätare kan dessutom varna vid ojämna hjärtslag eller hjärtflimmer. De brukar också komma med en tillhörande app i vilken du kan spara dina senaste mätningar och få värdefull statistik kring hur ditt blodtryck förändras.
Enkla att använda
I och med att de flesta blodtrycksmätare som säljs på apotek och hälsobutiker är anpassade för hemmabruk är de också mycket enkla att använda och förstå sig på. Gemensamt för de flesta blodtrycksmätare är att enheten SYS mäter övertrycket och DIA mäter undertrycket. Exakt hur du ska använda blodtrycksmätaren varierar förstås beroende på vilken modell du väljer, men samtliga kommer med tydliga instruktioner som visar exakt hur du ska mäta. Tänk på att följa instruktionerna noggrant för att få ett korrekt mätvärde.
Fördelar med blodtrycksmätare
Det finns många bra anledningar till varför du bör investera i en blodtrycksmätare. Här är några av de främsta.
- Mät blodtrycket hemma. Med en blodtrycksmätare kan du mäta blodtrycket när som helst ifrån bekvämligheten av ditt eget hem. Du slipper därmed boka tid på vårdcentralen eller besöka apotek.
- Bättre mätvärden. Normalt sett ger mätningar i hemmet ett mer korrekt mätvärde. Detta beror dels på att du slappnar av mer, men också för att du kan mäta blodtrycket flera gånger under samma dag för att upptäcka förändringar.
- Avlasta vården. Ytterligare en fördel med att mäta blodtrycket hemma är förstås att du avlastar vården som kan fokusera på patienter med svårare besvär.
- Minska risken för sjukdomar. Genom att inte besöka vårdcentralen kan du också minska risken att vistas bland sjuka människor och dra på dig sjukdomar i onödan.
Frågor och svar om blodtrycksmätare
Vad mäter en blodtrycksmätare?
En blodtrycksmätare mäter trycket som skapas när hjärtat pumpar ut blod i kroppen. Vissa modeller kan också mäta puls och varna om de upptäcker oregelbundna hjärtslag.
Hur använder man blodtrycksmätare?
Det finns blodtrycksmätare både för överarm och handled. De flesta är elektriska, vilket betyder att du bara behöver placera dem på rätt ställe och trycka på en knapp för att starta mätningen.
Är blodtrycksmätare tillförlitliga?
Ja, om du använder mätaren enligt instruktionerna är resultatet tillförlitligt.
Vad kostar blodtrycksmätare?
Priset kan variera en hel del beroende på modell. Vissa kostar bara några hundralappar, andra kostar upp emot 3 000 kronor.
Hur kalibrerar man en blodtrycksmätare?
Om du misstänker att mätaren ger felaktiga värden kan du oftast lämna in den till tillverkaren för kalibrering.
Hur ofta kalibrera blodtrycksmätare?
Det varierar beroende på tillverkare, men blodtrycksmätaren ska vara kalibrerad när du får den. Det rekommenderas dock att du kalibrerar den regelbundet, gärna vartannat eller var tredje år.
Vilken blodtrycksmätare är bäst?
I vår sammanställning är Terraillons överarmsmätare Tensio bäst i test eftersom den kombinerar funktion och prestanda till ett bra pris. Har du däremot råd att betala lite mer är BPM Core från Withings en svårslagen blodtrycksmaskin med innovativa funktioner.