febertermometer Bäst i test 2022

Febertermometer bäst i test 2023

Med en febertermometer kan du enkelt ta reda på om du eller någon annan i hushållet har feber. Du kan dessutom spåra febern för att se om den går upp eller ner, vilket gör det enklare att ta reda på om du behöver söka vård.

I den här artikeln får du lära dig mer om vad feber är och vilka symtom tillståndet kan ge. Vi går även igenom hur olika febertermometrar fungerar och tipsar om tre av marknadens bästa febertermometrar just nu.

Inlägget innehåller partnerlänkar

Vad är feber?

Feber uppstår när kroppstemperaturen blir högre än den egentligen ska vara. En normal temperatur för en vuxen kan variera, men brukar normalt sett ligga på mellan 36 och 37,8 grader. Bland barn kan medeltemperaturen vara lite högre, men generellt sett räknas allt över

37,8 – 38 grader som feber.

Febern kan bero på en rad olika saker. Det kan till exempel handla om att du drabbas av en infektion orsakad av virus eller bakterier. Även matförgiftning kan ge feber samt allvarligare sjukdomar.

Värt att nämna är dock att feber i sig inte är en sjukdom, utan ett symtom på att något inte står rätt till i kroppen.

Symtom vid feber

De vanligaste symtomen vid feber är att du känner dig svag, trött och lite yr. Det är också vanligt att få frossa när febern stiger och att svettas när den sjunker.

Oftast kommer feber tillsammans med flera andra symtom, lite beroende på vad som orsakat den från början. Vid en förkylning eller influensa kan du till exempel få halsont, hosta eller huvudvärk.

När ska jag söka vård vid feber?

Feber går vanligtvis över av sig självt efter ett par dagar. Men om febern håller i sig och du mår dåligt under en längre period kan det vara läge att söka vård. Det samma gäller om du får återkommande feber under en längre tid eller om du har feber trots att du äter antibiotika.

När du kontaktar en läkare kommer de att vilja veta om du haft andra symtom, men också när febern började, hur hög den har varit samt om den gått upp och ner. Detta för att kunna ta reda på vad som faktiskt orsakat tillståndet. Och det är därför du bör investera i en bra febertermometer.

Därför ska du köpa en febertermometer

Med en febertermometer blir det enkelt att ta reda på om du eller någon annan i familjen har feber. Det blir också möjligt att följa utvecklingen och veta när det kan vara läge att söka vård. Dina mätningar kan dessutom vara av värde för läkaren för att de ska kunna fastställa orsaken till febern.

Febertermometrar är smidiga att använda, både på barn och på vuxna. De mäter i regel temperaturen mycket snabbt och kan till och med lagra dina tidigare värden så att du enklare ska kunna följa feberkurvan. Många har dessutom digitala och upplysta displayer som är enkla att läsa av.

Olika typer av febertermometrar

Idag finns det en rad olika febertermometrar att välja bland. Vissa är enklare, andra är mer avancerade. Låt oss gå igenom de fyra vanligaste modellerna så att du enklare kan ta reda på vilken modell som passar dig.

  • Panna. En panntermometer mäter temperaturen med hjälp av infraröd teknik via temporalartärerna i pannan. Många febertermometrar av den här typen är dock inte lika tillförlitliga eftersom de främst mäter yttemperaturen och inte kärntemperaturen.
  • Öra. En örontermometer fångar upp värme från hörselgången och trumhinnan som försörjs av samma blodflöde som hjärnans temperaturcentrum. Här är det viktigt att termometern sluter tätt i örat för att få ett så korrekt värde som möjligt.
  • Ändtarm. Detta är ett av de mest traditionella sätten att mäta feber på. Termometrar för ändtarmen visar i regel de mest exakta mätvärdena.
  • Armhåla eller mun. Det finns även febertermometrar anpassade för mun eller armhåla. Även de är normalt sett mer tillförlitliga än pann- eller örontermometrar.

Vilken typ av febertermometer är bäst?

I regel ger febertermometrar för mun, armhåla eller ändtarm de mest precisa mätresultaten. Därför kan dessa modeller passa bäst för vuxna och äldre barn.

För mindre barn som inte tycker om att ta tempen kan pann- eller örontermometrar vara bättre alternativ. Dessa mätningar går extra snabbt och med en panntermometer behöver du inte ens vidröra barnet. Detta innebär att du kan ta tempen även när barnet sover utan att störa det.

Bästa febertermometern 2023 – Topp 3

Som tidigare nämnt finns det en rad olika termometrar att välja bland idag. För att göra det lite enklare för dig att hitta den bästa febertermometern har vi granskat utbudet och valt ut tre modeller som fått lite bättre betyg än andra, både av användare och experter.

Braun Thermoscan 7 IRT 6520 – Bäst i test (för öra)

Braun Thermoscan 7 Febertermometer

Enligt många kunder är IRT6520 den bästa febertermometern på marknaden just nu. Detta är en användarvänlig termometer som tar tempen i örat och som passar lika bra för barn som för vuxna.

Den ergonomiska designen och digitala displayen som numera är vänd mot användaren gör termometern enkel att läsa av. Displayen är dessutom extra stor och utrustad med en Night Light för enklare mätning även i mörker.

Ytterligare en finess med IRT6520 är funktionen Age Precision som tar hänsyn till ålder i mätningarna för att på så sätt kunna ge ett ännu mer exakt mätresultat. Här kan du välja mellan tre åldersintervall: 0 – 3 månader, 3 – 6 månader och 36 månader och uppåt (för vuxna).

Tack vare dess minne kan IRT6520 dessutom lagra upp till 9 mätningar. Perfekt för dig som vill kunna följa feberkurvan direkt i termometern. Batterier och hygieniskt förvaringsetui medföljer.

Braun-Thermoscan-7-Febertermometer

+ Enkel att använda
+ Age Precision för ännu exaktare mätningar
+ Stor och upplyst display
+ Sparar upp till 9 mätningar
+ Får höga betyg av användarna

Anpassad för: Panna
Minne: 30 st mätningar
Display: Digital och upplyst
Prisklass: Hög

Microlife NC200 – Bäst för panna

Microlife Non Contact NC-200 Termometer

Om du föredrar en febertermometer för panna kan Microlife NC200 vara ett bättre alternativ. Detta är en snäppet mer avancerad termometer som dels kan användas för att ta tempen, men också för att mäta temperaturen på olika ytor, till exempel vällingen eller badvattnet.

Microlife NC200 mäter temperaturen automatiskt när den upptäcker att avståndet är 1 – 5 cm. Den stora displayen ger en tydlig avläsning, även i mörker. Perfekt för dig som vill ta tempen på ett sovande barn. Vid feber (över 37,5 grader) färgas displayen röd, annars blir den grön.

Tack vare termometerns minne kan den spara upp till 30 avläsningar med både tid och datum. Det är alltså tre gånger så mycket som Braun Thermoscan 7 IRT 6520. På så sätt kan du enkelt spåra temperaturförändringar och ge värdefull information till läkaren vid behov.

Microlife Non Contact NC-200 Termometer

+ Kan även mäta temperaturen på olika ytor
+ Automatisk avläsning
+ Lyser rött vid feber
+ Lagrar upp till 30 avläsningar

Anpassad för: Panna
Minne: 30 st mätningar
Display: Digital och upplyst
Prisklass: Hög

Braun Age Precision PRT2000 – Bästa budget

Braun Digital termometer PRT 2000

Här är ytterligare en digital febertermometer från Braun, men i ett lite mer traditionellt utförande. Braun Age Precision PRT2000 är anpassad för att ta tempen i armhåla, mun eller ändtarm och är dessutom den billigaste termometern i listan.

Även här har du en digital display som gör det enkelt att läsa av resultatet från mätningen. PRT2000 är precis som IRT6520 utrustad med Age Precision, en teknik som tillåter dig att ställa in åldern på personen som ska ta tempen för ett ännu mer exakt resultat.

Efter mätningen, som bara tar 8 sekunder, kommer displayen att bli grön, gul eller röd beroende på om temperaturen är normal, förhöjd eller om personen har feber. Vid feber kommer PRT2000 dessutom att ge ifrån sig en ljudsignal och den senaste mätningen kommer att lagras så att du kan jämföra nästa gång det är dags att ta tempen.

Den flexibla och kliniskt testade toppen gör mätningen skonsam och batterier medföljer.

 Braun Digital termometer PRT 2000 Braun Digital termometer PRT 2000

+ Ger exakta mätningar
+ Mycket prisvärd
+ Age Precision-teknologi
+ Snabb mätning
+ Tydlig indikation vid feber

Anpassad för: Armhåla, mun eller ändtarm
Minne: 1 st mätning
Display: Digital
Prisklass: Mycket låg

Frågor och svar

Vilken febertermometer är bäst?

Enligt kunderna själva är Braun Thermoscan 7 IRT 6520 en av marknadens bästa febertermometrar just nu. Föredrar du en panntermometer kan Microlife NC200 passa bättre och är du ute efter ett billigare alternativ är Braun Age Precision PRT2000 ett bra val.

Var kan man köpa febertermometer?

Du kan köpa febertermometrar både online och i butik, framför allt hos apotek.

Vilken temperatur har man feber?

Normaltemperaturen kan variera en del, dels från person till person, men också mellan barn och vuxna. Allt över 37,8 – 38 grader anses dock vara feber.

När kan en febertermometer för öra vara bra?

En örontermometer kan vara ett bra alternativ för personer som inte tycker om att ta tempen, exempelvis barn. De är enkla att använda och tar tempen på nolltid.

När kan en febertermometer för panna vara bra?

Panntermometern kan också vara ett bra alternativ för barn, framför allt de med spring i benen. De tillåter dig dessutom att ta tempen på sovande barn, vilket gör dem extra fördelaktiga för småbarn. Ha dock i åtanke att vissa panntermometrar inte ger ett lika tillförlitligt resultat som övriga termometrar.