Bästa koffeintabletter

Bästa koffeintabletterna 2023

Koffein är naturligt uppiggande och kan göra dig mer alert. Att ta koffeintabletter är ett bra sätt för att ta del av koffeinets fördelar, utan att behöva spendera pengar på kaffe och dyra energidrycker.

I den här artikeln tittar vi närmare på hälsoeffekterna av koffein. Vi går även igenom hur koffeintabletter fungerar och tipsar om tre populära koffeintillskott som kan vara värda att testa om du vill öka dina energinivåer.

Inlägget innehåller partnerlänkar

Vad är koffein?

Koffein är ett stimulerande medel som förekommer naturligt i exempelvis kaffe, te, guarana, kakao och vissa läskedrycker. Ämnet upptäcktes först under början av 1800-talet, men det var först under 1970-talet som forskare kom fram till hur det faktiskt påverkar vår kropp.

Enligt forskare binder koffein till samma receptorer som adenosin som gör dig tröttare och mer orkeslös. Koffeinet blockerar helt enkelt kroppens upptag av adenosin, vilket istället gör att du känner dig piggare och mer alert.

Idag är koffein ett av världens mest konsumerade medel som påverkar det centrala nervsystemet. Faktum är att ungefär 80 procent av jordens befolkning dricker kaffe varje dag. Och bara vi svenskar dricker i snitt ungefär 3,2 kaffekoppar per dag!

Fördelar med koffein

I rätt mängd kan koffein ha flera viktiga hälsofördelar. Koffein kan bland annat:

Idag kan du få i dig koffein på flera olika sätt. Det vanligaste är att dricka kaffe eftersom kaffe innehåller störst mängd koffein bland annat livsmedel.

Långt ifrån alla tycker dock om smaken av kaffe, och då kan det passa bättre med ett tillskott, exempelvis koffeintabletter.

Så fungerar koffeintabletter

Koffeintabletter är precis vad det låter som, nämligen tabletter innehållande koffein. De ger dig en snabb boost av energi när du behöver det och innehåller sällan något mer än koffein, vilket gör dem enkla att dosera.

En annan fördel med koffeintabletter är att de i regel är snällare mot magen än kaffe. Därmed kan de vara ett passande alternativ för dig som har en känslig mage, men som ändå vill ta del av koffeinets många hälsofördelar.

Vad gäller koffeininnehållet kan det förstås skilja sig beroende på tillskott, men normalt sett innehåller varje tablett mellan ungefär 100 – 250 mg koffein. Det kan jämföras med ungefär 100 mg i en kopp kaffe.

Har koffeintabletter biverkningar?

Koffein har som tidigare nämnt en rad hälsofördelar – så länge ditt intag är måttligt. Men för stora intag kan faktiskt leda till flera biverkningar, bland annat:

Mycket stora intag av koffein, framför allt i tablettform, kan i värsta fall leda till allvarlig koffeinförgiftning.

Viktigt att tänka på innan du tar tillskott med koffein

Här är några viktiga saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer att ta koffeintillskott, till exempel i form av tabletter.

  • Överskrid aldrig den rekommenderade dagliga dosen för de koffeintabletter du väljer att köpa.
  • Enligt Livsmedelsverket bör den dagliga dosen koffein aldrig överstiga är 300 mg. För gravida är maxgränsen 200 mg.
  • Undvik högkoncentrerat koffeinpulver eftersom det är betydligt svårare att dosera, vilket kan öka risken för förgiftning.
  • Förvara alltid tabletterna där de är oåtkomliga för barn.
  • Undvik att ta koffeintabletter i samband med alkohol.

Topp 3 bästa koffeintabletter 2023

Så länge du doserar rätt finns det goda anledningar att testa koffeintabletter, framför allt om du inte gillar kaffe eller har en känslig mage.

För att göra det enklare för dig att hitta de bästa koffeintabletterna har vi valt ut tre alternativ som alla fått höga betyg av användarna själva. Läs vidare för att ta reda på vilket koffeintillskott som passar dig.

1. Core Caffeine – Bäst koffeintabletter

Bäst koffeintabletter

Core Caffeine från Svenskt Kosttillskott är ett högdoserat koffeintillskott i tablett form som blivit omåttligt populärt, inte minst bland atleter. Tabletterna innehåller koffein anhydrous som är den renaste formen av koffein, vilket gör dem extra effektiva och snabbverkande.

Varje tablett innehåller 200 mg koffein, vilket motsvarar ungefär två koppar kaffe. Svenskt Kosttillskott rekommenderar att du tar en tablett vid behov eller drygt 30 minuter innan träning för att få ut maximal effekt.

I och med att du bara behöver ta en tablett för att få i dig den rekommenderade dagliga dosen räcker Core Caffeine länge. Det är dessutom ett billigt tillskott eftersom du får 250 tabletter för bara 149 kronor. Du kan dessutom välja två andra storlekar – 100 eller 500 tabletter.

Användarna själva är mycket nöjda med koffeintabletterna och många ger dem faktiskt högsta betyg. Bland recensionerna läser vi att användarna dels känner sig piggare och starkare, men också att tillskottet är snällt mot magen.

Bäst koffeintabletter

+ 1 tablett innehåller 200 mg koffein
+ Renaste formen av koffein
+ Höga användaromdömen
+ Snällt mot magen

Koffeinmängd per tablett: 200 mg
Storlek: 100, 250 eller 500 tabletter
Pris per portion: 0,69 – 0,53 kr/portion
Prisklass: Låg

2. Self Omninutrition Sport Energy – Bäst koffein brustabletter

koffein brustablett

Self Omninutrition Sport Energy Drink är en koffeinbrustablett som du lägger i ett glas med vatten. Varje brustablett innehåller 120 mg koffein, men även taurin, en aminosyra som tros ha en positiv effekt vid återhämtning. Tillskottet innehåller även vitamin B5, B6 och B12.

Förutom att formulan har en uppiggande effekt har den också en mycket god och uppfriskande god smak. Den dagliga rekommenderade dosen är 1 – 2 tabletter som du antingen tar före träning eller vid behov.

Nackdelen med den här typen av tillskott jämfört med vanliga koffeintabletter är att det inte är lika rent. Detta eftersom brustabletter både innehåller konsistensmedel, sötningsmedel och konserveringsmedel. Samtidigt är det ett smidigt, och framför allt gott, alternativ.

Användarna ger Self Omninutrition Sport Energy Drink tummen upp och menar att den smakar gott. De uppger också att brustabletter med koffein är ett bra alternativ till exempelvis energidryck, inte minst eftersom det är betydligt billigare. Brustabletterna är dock fortfarande dyrare än vanliga koffeintabletter.

koffein brustablett

+ Brustabletter med koffein
+ Uppiggande och god formula
+ Innehåller taurin och utvalda vitaminer
+ Billigare än sportdryck

Koffeinmängd per tablett: 120 mg
Storlek: 20 tabletter
Pris per portion: 1,95 kr/portion
Prisklass: Hög

3. SmartSupps Caffeine – Billigt koffein

billigt koffein

Caffeine är ett koffeintillskott från SmartSupps som sin låga prislapp till trots är ett mycket kvalitativt och högdoserat tillskott. Likt tillskottet från Svensk Kosttillskott innehåller Caffeine 200 mg koffein per tablett.

Tillskottet ökar dels ditt fokus, men förbättrar också din prestationsförmåga. Du tar det vid behov när du känner dig trött eller innan träning för bästa effekt.

Till skillnad från Core Caffeine innehåller dock Caffeine från SmartSupps även andra ingredienser, bland annat fyllnadsmedel, smörjmedel och stabiliseringsmedel. Vill du undvika detta är alltså Core Caffeine ett bättre alternativ.

Användarna är övervägande positiva och menar att det är ett effektivt och framför allt prisvärt tillskott. Vissa uppger att tabletterna kan vara ganska svåra att dela för den som bara vill ta 100 mg, men utöver det är Caffeine helt klart ett bra val.

billigt koffein

+ Högdoserat koffeintillskott
+ Mycket prisvärt
+ Ökar ditt fokus
+ Effektivt enligt användarna

Koffeinmängd per tablett: 200 mg
Storlek: 200 tabletter
Pris per portion: 0,44 kr/portion
Prisklass: Låg

Sammanfattning

Koffein är ett stimulerande medel som kan göra dig piggare och mer alert. Medlet finns framför allt i kaffe, men numera även i form av tillskott, exempelvis koffeintabletter.

Tabletterna är enkla att dosera och ofta snällare mot magen än vanligt kaffe. Koffeininnehållet kan variera beroende på tillskott, men ligger oftast på cirka 100 – 250 mg per tablett.

Tänk på att aldrig överskrida den dagliga rekommenderade dosen på 300 mg koffein (200 mg för gravida). Och följ alltid anvisningarna för det tillskott du väljer att köpa.

Frågor och svar

Vad är koffeintabletter?

Koffeintabletter är ett tillskott innehållande koffein. Tabletterna innehåller oftast mellan 100 – 250 mg koffein, vilket motsvarar en eller två koppar kaffe.

Hur snabbt verkar koffeintabletter?

Generellt sett tar det ungefär 20 – 30 minuter innan koffeinet börjar ge effekt i kroppen. Detta gäller både koffein i kaffe och i tillskott.

Hur många koffeintabletter kan man ta?

Koffeininnehållet i olika tabletter varierar, men du bör aldrig överskrida den maximala rekommenderade dosen på 300 mg. Då finns det nämligen risk för biverkningar och i värsta fall även koffeinförgiftning. För gravida är den rekommenderade dosen 200 mg per dag.

Hur lång tid innan träning bör jag ta koffein?

Det bästa är att inta koffein drygt 30 minuter innan du ska träna för att få bästa effekt. Du kan även ta det vid behov när du bara känner dig lite trött.

Är koffein pulver lika bra som tablettform?

Vi rekommenderar att du undviker koffeinpulver, framför allt de pulver som kommer utan mått. Det är nämligen lätt att överdosera koffeinpulver, vilket kan orsaka olika bieffekter. Koffeintabletter är ett bättre alternativ då de både är smidigare och enklare att dosera.