7 tips för minskat sötsug – Så blir du av med sötsuget

Att minska sötsug är inte omöjligt. De flesta idag är medvetna om att regelbundet är stora mängder sötsaker och socker är inte något som kommer att främja hälsan. Trots det kan det ibland kännas helt omöjligt att stå emot sötsuget som kommer krypandes på eftermiddagen. Du behöver inte känna att du är ensam i det här. Utan det här är något som är vanligt förekommande hos många. Men det betyder inte att du inte kan förändra läget. Det finns faktiskt saker du kan göra för att minska sötsuget.

Vad är orsaken till ditt sötsug?

För att kunna minska sötsug behöver du först identifiera vad som är orsaken till ditt sötsug. Det kan nämligen finnas flera olika anledningar till att vi blir extremt sötsugna och inte kan stå emot godisskålen. Vanliga orsaker till sötsug är:

 • Du har ätit för lite mat
 • Du äter fel mat
 • Sömnbrist
 • Stress
 • Du har vant dig att äta sötsaker

Energibrist ger sötsug

Den allra vanligaste orsaken till sötsug är energibrist. Det är till exempelvis inte ovanligt att bli väldigt sötsugen när du försöker gå ner i vikt och äter mindre mängd mat än tidigare. Kroppen behöver en viss mängd energi för att orka med allt den ska, och den är tillräckligt smart att veta att sötsaker ger snabb energi. Därför är det även vanligt att bli mer sötsugen om du har sovit dåligt eller om du stressar mycket. Socker ger kroppen snabb energi som den blir pigg av. Problemet är bara att energin dippar oftast lika fort igen, vilket gör att vi snarare mår dåligt av att äta för mycket sötsaker än att känna oss pigga och energiska.

Kroppen har vant sig vid socker

En annan orsak till att du ofta känner dig sötsugen är att du har vant kroppen och hjärnan vid att få socker och godsaker regelbundet. Det här är både en fysisk och mental aspekt. Om du under en period har vant dig vid att äta något gott varje kväll framför TV:n, så kommer det vara svårt att bryta den vanan. Din hjärna har lärt sig att göra kopplingen mellan att sitta i soffan på kvällen och äta godis.

Men det kan också vara så att din kropp har vant sig vid att få mycket socker, och då inte bara från godis och liknande. Det kan vara så att din dagliga kost innehåller mycket socker och snabba kolhydrater. Ju mer socker du äter desto mer sugen på kommer du bli på det, i alla fall i längden. Det kommer också krävas högre doser för att du ska bli nöjd. Därför kan fel felaktigt kostupplägg göra så att du blir mer sötsugen.

minska sötsug

Tips för att få kontroll på ditt sötsug

Den goda nyheten är att det finns mycket du kan göra för att få kontroll över ditt sötsug. I grund och botten handlar det om att bryta mönster och att få in tillräckligt goda matvanor. Men det sagt så är det inte helt enkelt att bli av med ett sötsug, eller att ändra vanor för den delen. Det kommer att krävas motivation och beslutsamhet.

7 tips för att minska ditt sötsug:

 1. Ät på regelbundna tider. Dels brukar det hjälpa för att få i sig tillräckligt med energi. Men det hjälper också till att minska blodsockerdippar som gör att vi blir sötsugna.
 2. Gör något annat när du blir sötsugen. Här handlar det om att bryta vanan. Vet du med dig att du inte kan motstå en chokladkaka när du tittar på TV på kvällen? Gör då något annat än att titta på TV.
 3. Ät mer långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater så som vitt mjöl, pasta och liknande agerar som socker i kroppen. Därför kan de trigga igång ditt sötsug. Byt ut mot fullkornsprodukter istället.
 4. Börja träna. Även om det inte är bevisat vittnar många om att när de tränar regelbundet och har en aktiv livsstil, så vill de automatiskt äta bättre. Och med det kommer ett minskat sötsug.
 5. Se över din sömn och återhämtning. När vi är trött och får för lite återhämtning kommer vi att bli sötsugna. Det är ren fysiologi i kroppen. Se därför över din sömn och se om du kanske behöver sova och få mer återhämtning.
 6. Inför inga förbud. Felet många gör är att de bestämmer sig för att de helt och hållet ska sluta med godsaker. Något som fungerar ett tag som vanligtvis leder till återfall. När du tillåter dig själv att njuta av godsaker då och då blir besattheten av det oftast inte lika stor.
 7. Ät protein till varje måltid. Även till mellanmålen. Protein hjälper oss nämligen att hålla oss mätta längre och att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Få koll på blodsockret

En del orsaker till att du blir sugen på sötsaker är psykologiska. Exempelvis att du är van att äta något gott vid en viss tidpunkt eller liknande. Men när det kommer till de fysiologiska orsakerna så handlar det i grund och botten om att få koll på ditt blodsocker. När dina blodsocker nivåer sjunker för lågt kommer du att bli sötsugen. Det är därför vi ofta blir sötsugna på eftermiddagen exempelvis när det är ett tag sedan vi åt lunch och vi börjar att bli trötta. Problemet med att då äta något som snabbt ger energi, exempelvis socker är att blodsockret går snabbt upp men nästan lika snabbt ner igen.

Blodsockersvängningar är inte alls hälsosamma och kan ge oss sämre insulinkänslighet på sikt. Men på kort sikt kommer det att göra det väldigt svårt för dig att få kontroll på ditt sötsug. Det handlar därför om att försöka hitta en kosthållning som håller ditt blodsocker på en jämn nivå.

Livsmedel och kosttillskott som kan minska sötsug

Här är det förstås viktigt att poängtera att ett regelbundet sötsug beror väldigt sällan enbart på vitaminbrist. Och ett enskilt livsmedel eller att ta kosttillskott som enda åtgärd kommer inte att hjälpa dig att bli av med ditt sötsug. Men det kan vara en hjälp på vägen och ett komplement till övriga livsstilsförändringar som du gör.

Krom

Brist eller låga nivåer av krom kan göra dig mer sötsugen. Krom har nämligen som uppgift att föra glukos från blodet in i cellerna, och på så vis hjälper kromet insulinet i kroppen. Socker, i form av glukos är helt nödvändigt för att kroppen ska kunna fungera. Problemet är när det blir kvar i blodet istället för att åka in i cellerna så snabbt som möjligt. Att ta tillskott av krom kan därför hjälpa till att minska sötsuget.

Kanel

Kanel är ett livsmedel som man använt i tusentals år med tron om att det har en hälsoeffekt. Och forskning visar på att det faktiskt stämmer. Kanel kan sänka blocksockret och förbättrar insulinkänsligheten. Kanske är det därför man traditionellt har blandat kanel med socker? Däremot så krävs det ganska stor mängd kanel för att få full effekt, närmare bestämt 6 gram. Och tyvärr är innehåller kanel ämnet kumarin som kan vara skadligt för levern i så höga doser. Men även lägre doser av kanel ger en viss effekt. Dessutom finns även kanel som kosttillskott

Grönt te

Även grönt te är ett livsmedel som har visat sig kunna sänka blodsockret. Det finns trots allt en orsak att det traditionellt har druckits i många tusen år i vissa kulturer. Grönt te har dessutom många andra hälsoeffekter, så som att det innehåller mycket antioxidanter. Tycker du inte om att dricka te, finns det även att ta som kosttillskott.

Ägg

Ägg är faktiskt ett riktigt bra livsmedel när du vill försöka hålla ditt blodsocker under kontroll. Den främsta anledningen är att ägg har ett högt proteininnehåll. Men det handlar också om äggets karaktär, det är ett perfekt livsmedel som är enkelt att ta med och som mättar bra. Du kan snabbt få i dig ett kokt ägg som mellanmål, och är ett alternativ som kommer minska ditt sötsug jämfört med endast en frukt exempelvis.