Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen, en uråldrig indisk läkekonst där den har används i mer än 4 000 år. Örten är även känd som indisk ginseng och brukar kallas för en ”rasayan” som betyder att den är allmänt stärkande, balanserade och föryngrande. Ashwaganda har blivit ett mycket populärt kosttillskott att ta även i de nordiska länderna de senaste åren. Du kan ta ashwaganda som tablett eller kapsel, men också som pulver som du tillsätter i exempelvis en smoothie.

Ashwaganda bäst i test 2024

1. KSM-66 – Bästa ashwaganda

Bäst ashwaganda

KSM-66 är idag världens bäst dokumenterade extrakt av ashwagandha. Traditionellt blandas ashwagandha med mjölk och honung i en normal dos om cirka sex gram rot per dag.

KSM-66 extraheras därmed med ekologisk komjölk och vatten – för att säkerställa att extraktet blir identiskt med hur den torkade roten enligt tradition används inom Ayurveda. KSM-66 är ett fullspektrumextrakt och är tio gånger mer koncentrerat än torkad, färsk rot.

2. Elexir – Bästa ashwaganda kapslar

Bäst ashwaganda

Elexir ashwaganda kapslar är ett högkoncentrerat extrakt av den här växten. För att öka upptaget av ashwaganda är dessa kapslar även kompletterade med Bioperin, som är ett svartpepparextrakt.

De är dessutom även berikade med vitamin B5 som också är ett tillskott som brukar tas för att upprätthålla normal prestation samt minska trötthet och utmattning. Här är alltså ashwaganda kosttillskott kombinerat med en viktig vitamin som många har brist av.

3. Rawpowder – Bäst ashwaganda pulver

Bäst ashwaganda

Rawdpowder ashwaganda är ett tillskott i pulverform. Utmärkt för dig som inte kan eller vill svälja tabletter eller kapslar.

Du kan blanda pulvret med vatten eller annan dryck, men det går också utmärkt att tillsätta i exempelvis din smoothie för att få en riktigt supersmoothie att starta dagen med. Pulvret är ekologiskt och innehåller endast 100 % ashwaganda.

4. Solgar ashwaganda – Veganska kapslar

Bäst ashwaganda

Många gillar ashwaganda kapslar bättre än ashwaganda tabletter på grund av att de kan kännas mycket lättare att svälja ner. Däremot är det inte säkert att alla kapslar är veganska. Solgar ashwaganda kapslar är helt veganska där själva kapseln är gjord av cellulosa.

Kapslarna innehåller både standardiserad ashwagandha och ashwagandharot och bör tas i samband med måltid för bäst upptagningsförmåga.

5. Adrenal Respons – Bäst multi-tillskott med ashwaganda

Bäst ashwaganda

Att kombinera flera olika kosttillskott och örter kan ge en riktigt god effekt. För att slippa ta flera olika tabletter kan ett multi-tillskott då vara att föredra. Adrenal Responde är att tillskott som innehåller en hög andel ashwaganda, men också andra tillskott som exempelvis rosenrot.

Kombinationen av flera olika växttillskott kan vara att föredra på olika personer svarar olika bra på vissa kosttillskott.

Hur fungerar ashwaganda

Ashwaganda är en adaptogen ört, vilket betyder att den kan hjälpa kroppen att hantera stress. Den påverkar olika receptorer i hjärnan och kan bidra till att reglera hormonnivåer, inklusive att minska utsöndringen av kortisol, som är ett stresshormon. Personer som drabbas av utmattning och andra stressrelaterade tillstånd har ofta höga nivåer av kortisol, så ashwaganda kan vara särskilt hjälpsam för dem.

Bättre sömn med ashwaganda

Ashwaganda kan också bidra till bättre sömn. Denna ört kan öka mängden av GABA, en viktig signalsubstans som hjälper hjärnan att slappna av genom att minska nervsignaleringen. Detta kan göra det lättare att somna och förbättra sömnkvaliteten. Det är dock viktigt att förstå skillnaden mellan att hjälpa hjärnan att slappna av och att faktiskt göra dig sömnig. En ökad mängd GABA gör dig inte sömnig direkt, men den kan underlätta insomning genom att hjälpa hjärnan att komma till ro.

När det gäller när du ska ta ashwaganda, beror det på vad du vill uppnå. Om du vill förbättra din prestationsförmåga under dagen kan det vara bäst att ta det på morgonen. Om ditt mål är att sova bättre, kan det vara mer effektivt att ta det på kvällen.

Ashwaganda kan ge ökad sexlust

Ashwaganda kan påverka könshormoner som testosteron, progesteron och östrogen. Brist på dessa hormoner kan leda till minskad sexlust, och därför kan vissa användare uppleva en ökad sexlust när de regelbundet tar ashwaganda. Det finns ingen risk att få för höga nivåer av testosteron med ashwaganda, eftersom den bara hjälper till att stabilisera hormonnivåerna.

Är ashwaganda farligt?

Det finns inga välkända biverkningar av ashwaganda, men det är viktigt att följa den rekommenderade doseringen som anges på produkten du använder. Om du upplever symptom som illamående eller hjärtklappning bör du sluta ta ashwaganda och rådgöra med en läkare. Gravida rekommenderas att undvika kosttillskott inklusive ashwaganda, eftersom det inte finns tillräckligt med studier om hur det kan påverka fostret. Utöver detta är det viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna på förpackningen och aldrig överdosera.