Magnesium bäst i test – Bäst magnesiumtabletter

Magnesium är ett mineral som är viktigt för kroppens funktioner. Det bidrar till att stärka skelettet, stödja muskelfunktion, hjärthälsa, nervsystem och immunförsvar. Brist på magnesium kan orsaka trötthet, hjärtrytmstörningar, kramper och beteendeförändringar.

De flesta får tillräckligt med magnesium genom kosten och dricksvatten, särskilt i områden med hårt vatten. I vissa fall kan kosttillskott vara nödvändiga om intaget via kosten inte räcker till. Här har vi granskat de bästa magnesiumtillskotten för att hjälpa dig göra ett informerat val.

Magnesium bäst i test 2024

1.    Great Earth Magnesium – Högkoncentrerat bra magnesiumpreparat

Bäst magnesiumtillskott

Great Earth Magnesium är ett högkoncentrerat magnesiumtillskott som innehåller sju olika magnesiumformer. Den är utformad med Great Earth’s mineraltransportsystem Portamins för att mag- och tarmkanalen ska kunna ta upp magnesiumet så bra som möjligt. Kosttillskottet består av lättupptagliga och lättlösta mineralformer. Varje kapsel innehåller 375 mg magnesium.

Förut magnesium innehåller den gurkmejaextrakt, svartpepparextrakt och vitamin B6. Det sistnämnda fungerar som en synergist till Magnesium, vilket gör att magnesiumet tas upp ännu enklare av kroppen.

2.   Holisic Magnesium – Ren magnesium

Holistic magnesium

Många som tar kosttillskott vill att det ska vara så rent som möjligt och att olika tillskott inte blandas. Holistic Magnesium innehåller inga andra vitaminer, mineraler eller andra tillskott, utan består endast av magnesium några andra få nödvändiga ingredienser så som klumpförbyggande. Varje kapsel innehåller 120 mg magnesium från organiska mineralföreningar.

Holistic är ett varumärke som är känt för att göra mycket rena kosttillskott. Rekommenderat dagligt intag är en eller två kapslar. Kapslarna är helt vegetabiliska och gjorda av cellulosa från träd.

3. Relax + Calm Magnesium Soft Chews – Tuggtabletter

Magnesium tuggtablett

Ofta kommer det bästa magnesiumet i form av kapslar. Men en del personer har mycket svårt att svälja kapslar och att hålla på och öppna dem kan vara riktigt bökigt. Relax + Calm Magnesium Soft Chews är ett magnesiumtillskott i form av en tuggtablett. Den har en god och söt smak och består av två lättupptagliga varianter av magnesium.

För att ge tuggtabletterna en god smak innehåller de förvisso lite sötning i form av rissirap och rörsocker. Men sockerinnehållet i en tuggtablett är mycket litet och inget som påverkar hälsan. Den innehåller inga artificiella smak- eller färgämnen.

4. Elexir Pharma Magnesium – Högt innehåller av magnesium

Elexir pharma magnesium

Elexir Pharma Magnesium har ett högt innehåll av magnesium, precis som vår testvinnare. Högkoncentrerade alternativ kan vara bästa magnesium tillskott för dig som har svårt att få i dig magnesium via kosten av olika anledningar. Elexir Pharma är ett av de mest populära varumärkena när det kommer till kosttillskott och har mycket hög kvalitet.

Förutom magnesium innehåller Elexir Pharma svartpepparextrakt som bidrar till upptagningen av magnesium hos kroppen samt vitamin B6 som dels bidrar till upptagningen men också är ett viktigt kosttillskott för exempelvis veganer.

5. BioSalma Magnesium Highly Efficient – Brustablett med magnesium

Magnesium brustablett

Ett annat alternativ för dig som vill ha ett bra magnesiumpreparat som inte är kapsel är BioSalma Magnesium Highly Efficient brustablett. Brustabletten släpps ner i ett glas med vatten som du sedan dricker. Tabletterna har smak av citron. De innehåller även äppelsyra och citronsyra för att underlätta upptaget av magnesiumet.

Brustabletterna är sockerfria och helt veganska. En tablett ger dig tillskott på 187,5 mg magnesium, och du kan ta en eller två brustabletter per dag. Innehåller sötningsmedel.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium är en viktig mineral för många kroppsfunktioner. Personer som tränar mycket kan ha nytta av ett högre intag av magnesium, då det kan förbättra återhämtningen. Även personer som upplever stress eller ångest kan dra nytta av magnesiumtillskott.

Magnesium och träning: För personer som tränar mycket är det viktigt att få tillräckligt med magnesium. Mineralet stödjer muskelfunktionen och hjälper till med proteinsyntesen. Studier har visat att magnesiumtillskott kan förbättra återhämtning och prestation. Dock ska du aldrig överskrida den rekommenderade dosen.

Magnesium för avslappning och välmående: Vid stress förbrukar kroppen mer magnesium, vilket kan leda till behov av högre intag. Magnesium reglerar stresshormoner och kan hjälpa mot ångest genom att minska kroppens stressrespons.

Magnesium och sömn: Magnesium kan förbättra sömnen genom att minska stresshormoner och hjälpa musklerna att slappna av. Det lugnar även nervsystemet, vilket är viktigt för god sömn. Om du lider av restless legs kan magnesium vara till hjälp. Dessutom bidrar magnesium till produktionen av melatonin, ett hormon som reglerar sömnen.

Magnesium och kramp: Kramper kan ha många orsaker, och brist på magnesium är en av dem. Om kramperna beror på magnesiumbrist kan tillskott hjälpa, eftersom mineralet stödjer musklernas avslappning.

Olika typer av magnesium

Som du säkert såg i vårt test av magnesium så innehåller de bästa magnesiumtillskotten flera olika typer av magnesium. Det kan förstås vara lite svårt att ha koll på vad det innebär och vilka olika typer av magnesium det är bra att titta efter hos ett kosttillskott. De olika typerna du framför allt bör ha koll på är L-treonat, citrat och malat.

Kroppen har nämligen lättast att ta upp just dessa tre typer av magnesium. Även klorid är ett magnesium som fungerar bra och har ofta ett mycket bra pris. Magnesiumoxid däremot är inte att föredra, då kroppen har svårt att ta upp det. Tidigare var det vanligare med oxid i magnesiumtillskott men det börjar att bli alltmer ovanligt.