Magnesium bäst i test – Bäst magnesiumtabletter

Magnesium är ett mineral och är livsviktigt för våra kroppar. Det är involverat i flera av kroppens processer och det är viktigt att du får i dig tillräckligt med magnesium. Magnesium bidrar bland annat till att starka skelettet, muskelfunktion, hjärthälsa, nervsystemet och immunförsvaret. Magnesiumbrist kan leda till trötthet, störningar i hjärtfunktionen, kramp och beteendeförändringar bland annat.

De flesta får i sig tillräckligt med magnesium genom kosten. Du får också i dig magnesium genom dricksvattnet, speciellt om du bor i en kommun med hårt vatten. Men ibland räcker inte intaget av magnesium till genom kost och du kan gå behöva ta tillskott. Vi har här tittat på vilket som är bästa magnesiumtillskottet.

Magnesium bäst i test 2024

1.    Great Earth Magnesium – Högkoncentrerat bra magnesiumpreparat

Bäst magnesiumtillskott

Great Earth Magnesium är ett högkoncentrerat magnesiumtillskott som innehåller sju olika magnesiumformer. Den är utformad med Great Earth’s mineraltransportsystem Portamins för att mag- och tarmkanalen ska kunna ta upp magnesiumet så bra som möjligt. Kosttillskottet består av lättupptagliga och lättlösta mineralformer. Varje kapsel innehåller 375 mg magnesium.

Förut magnesium innehåller den gurkmejaextrakt, svartpepparextrakt och vitamin B6. Det sistnämnda fungerar som en synergist till Magnesium, vilket gör att magnesiumet tas upp ännu enklare av kroppen.

2.   Holisic Magnesium – Ren magnesium

Holistic magnesium

Många som tar kosttillskott vill att det ska vara så rent som möjligt och att olika tillskott inte blandas. Holistic Magnesium innehåller inga andra vitaminer, mineraler eller andra tillskott, utan består endast av magnesium några andra få nödvändiga ingredienser så som klumpförbyggande. Varje kapsel innehåller 120 mg magnesium från organiska mineralföreningar.

Holistic är ett varumärke som är känt för att göra mycket rena kosttillskott. Rekommenderat dagligt intag är en eller två kapslar. Kapslarna är helt vegetabiliska och gjorda av cellulosa från träd.

3. Relax + Calm Magnesium Soft Chews – Tuggtabletter

Magnesium tuggtablett

Ofta kommer det bästa magnesiumet i form av kapslar. Men en del personer har mycket svårt att svälja kapslar och att hålla på och öppna dem kan vara riktigt bökigt. Relax + Calm Magnesium Soft Chews är ett magnesiumtillskott i form av en tuggtablett. Den har en god och söt smak och består av två lättupptagliga varianter av magnesium.

För att ge tuggtabletterna en god smak innehåller de förvisso lite sötning i form av rissirap och rörsocker. Men sockerinnehållet i en tuggtablett är mycket litet och inget som påverkar hälsan. Den innehåller inga artificiella smak- eller färgämnen.

4. Elexir Pharma Magnesium – Högt innehåller av magnesium

Elexir pharma magnesium

Elexir Pharma Magnesium har ett högt innehåll av magnesium, precis som vår testvinnare. Högkoncentrerade alternativ kan vara bästa magnesium tillskott för dig som har svårt att få i dig magnesium via kosten av olika anledningar. Elexir Pharma är ett av de mest populära varumärkena när det kommer till kosttillskott och har mycket hög kvalitet.

Förutom magnesium innehåller Elexir Pharma svartpepparextrakt som bidrar till upptagningen av magnesium hos kroppen samt vitamin B6 som dels bidrar till upptagningen men också är ett viktigt kosttillskott för exempelvis veganer.

5. BioSalma Magnesium Highly Efficient – Brustablett med magnesium

Magnesium brustablett

Ett annat alternativ för dig som vill ha ett bra magnesiumpreparat som inte är kapsel är BioSalma Magnesium Highly Efficient brustablett. Brustabletten släpps ner i ett glas med vatten som du sedan dricker. Tabletterna har smak av citron. De innehåller även äppelsyra och citronsyra för att underlätta upptaget av magnesiumet.

Brustabletterna är sockerfria och helt veganska. En tablett ger dig tillskott på 187,5 mg magnesium, och du kan ta en eller två brustabletter per dag. Innehåller sötningsmedel.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium är en mycket viktig mineral som behövs för flera processer i kroppen. Personer som tränar mycket kan ha fördel av ett högre intag av magnesium då det har visat sig kunna förbättra återhämtningen. Även personer som är stressade eller upplever ångest kan ha nytta av att inta högre doser av magnesium.

Du kan få positiva effekter av magnesiumtillskott om du:

  • Tränar mycket
  • Upplever ångest
  • Har en stressig period
  • Upplever starka symptom vid PMS

Magnesium vid träning

För personer som tränar mycket är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium. Mineralet påverkar nämligen muskelfunktionen och hjälper även till så att proteinsyntesen i kroppen ska fungera normalt. Studier har visat på att hög intag av magnesium, exempelvis genom kosttillskott kan ge förbättrar resultat och bättre prestation. Men som vanligt när det kommer till kosttillskott ska du aldrig ta mer än rekommenderad dos.

Magnesium ger också bättre återhämtning då det bland annat hjälper musklerna att slappna av.

Magnesium för bättre avslappning och välmående

När du är stressad förbrukar kroppen mer magnesium, och därför kan du då behöva ha ett högre intag. Anledningen är att magnesium reglerar stresshormoner, och när kroppen försöker få ner dessa hormoner använder den mer magnesium. Magnesium kan därför hjälpa mot ångest eftersom kroppen upplever stress när du känner ångest.

Magnesium och sömn

Magnesium kan också ge dig bättre sömn. Dels för att mineralen är bra på att få ner stresshormonerna, men också för att det kan hjälpa musklerna att slappna av. Det lugnar också nervsystemet, något som är viktigt för att kunna få bra sömn. Om du upplever restless legs, speciellt när du ska sova kan magnesium vara till hjälp. Utöver det så hjälper magnesium även till att bilda melatonin, en av de viktigaste hormonerna för att kunna sova bra.

Kan magnesium hjälpa mot kramp?

Det sägs ibland att om du ofta får kramp så kan du behöva äta mer magnesium, men frågan är om det stämmer? Kramp kan bero på många orsaker, och brist på magnesium kan vara en av dem. Det är viktigt att poängtera att om du inte har brist på magnesium, men ändå får kram kommer det inte hjälpa att äta extra mycket magnesium.

Anledningen till att magnesiumbrist kan orsaka kramp är att en av mineralernas funktion är att hjälpa musklerna att slappna av, bland annat genom att kontrollera nervsystemet. När en muskel får svårt att slappna av så kommer den att börja krampa. Därför kan tillskott av magnesium faktiskt hjälpa mot kramp.

Olika typer av magnesium

Som du säkert såg i vårt test av magnesium så innehåller de bästa magnesiumtillskotten flera olika typer av magnesium. Det kan förstås vara lite svårt att ha koll på vad det innebär och vilka olika typer av magnesium det är bra att titta efter hos ett kosttillskott. De olika typerna du framför allt bör ha koll på är L-treonat, citrat och malat. Kroppen har nämligen lättast att ta upp just dessa tre typer av magnesium. Även klorid är ett magnesium som fungerar bra och har ofta ett mycket bra pris. Magnesiumoxid däremot är inte att föredra, då kroppen har svårt att ta upp det. Tidigare var det vanligare med oxid i magnesiumtillskott men det börjar att bli alltmer ovanligt.

Leta efter magnesiumtillskott med:

  • L-treonat
  • Citrat
  • Malat

Är det farligt med stora doser magnesium?

Eftersom vissa magnesiumpreparat innehåller höga doser av magnesium är vissa oroliga att de ska få i sig för mycket. Det är alltid den totala mängden som räknas, alltså även det magnesium du får i dig via din kost. Beroende på vad du äter kan du därför behöva olika höga doser av magnesium. Män har ofta ett högre behov av kvinnor.

Den enda kända biverkningen man har sett av normal överdosering är diarré och gasbildning i mag- och tarmsystem. Vid riktigt stora överdoser av magnesium finns allvarligare biverkningar. Men det är inget du behöver vara orolig över om du följer anvisningarna för dosering på ditt kosttillskott.