Topp 3 Eltandborstar

Bästa Eltandborsten – Eltandborste bäst i test 2023

Visste du att en eltandborste kan ta bort upp till 100 procent mer plack än en vanlig, manuell tandborste? Den kan dessutom göra dig mer fokuserad på borstandet, vilket bidrar till att du rengör tänderna bättre och på så sätt bibehåller en god tandhälsa.

I den här artikeln får du lära dig mer om fördelarna med eltandborstar och hur du borstar tänderna korrekt. För att du enklare ska hitta den bästa eltandborsten har vi även valt ut tre testvinnande modeller som du kan läsa mer om lite längre ner.

Inlägget innehåller partnerlänkar

Vad är en eltandborste?

Eltandborsten är en elektrisk tandborste som drivs av ett uppladdningsbart batteri. Många tror att eltandborsten är en ny uppfinning, men den uppfanns redan på 1930-talet. Det är dock inte förrän på senare år som den blivit en självklar del av mångas tandvårdsrutiner.

Det finns två olika typer av eltandborstar idag: soniska och oscillerande.

 • Oscillerande eltandborstar har ett tandborsthuvud som roterar, både upp och ner samt från sida till sida. Du behöver alltså bara föra tandborsten över tänderna med ett lätt tryck.
 • Soniska eltandborstar vibrerar istället för att röra sig. Detta betyder att du måste göra borströrelser, vilket gör att de mer liknar manuella tandborstar.

I och med att batteriet är uppladdningsbart kan du använda din eltandborste gång på gång. Det enda du behöver byta ut regelbundet är tandborsthuvudet.

Fördelar med eltandborste

Det finns många goda skäl till att eltandborsten blivit allt mer populär – den kan nämligen göra underverk för din tandhälsa. Här är några av de främsta fördelarna med eltandborstar som kan vara bra att känna till:

 • Rengör och polerar. Eltandborsten rengör tänderna grundligt med tusentals borströrelser per minut. Den polerar också tandytan, vilket ger dig vitare tänder snabbare.
 • Effektiv mot plack. Visste du att eltandborsten kan ta bort upp till 100 procent mer bakteriebeläggning (plack) än en vanlig tandborste?
 • Kommer åt överallt. Eltandborsten kommer åt överallt i munnen, även längst bak, tack vare det kompakta tandborsthuvudet.
 • Enkel att använda. Studier visar att eltandborsten kan göra dig mer fokuserad på borstningen, vilket bidrar till en noggrannare rengöring.
 • Borsta nog länge. Många eltandborstar har dessutom en förprogrammerad timer som gör det enklare att hålla koll på hur länge du borstar.
 • Miljövänligare. Eftersom du bara behöver byta ut tandborsthuvudet och inte hela tandborsten är eltandborsten lite miljövänligare.

Hur du borstar tänderna korrekt

Nedan går vi igenom hur du gör för att borsta tänderna korrekt med en eltandborste, steg för steg.

 1. Applicera 2 cm fluortandkräm på tandborsten.
 2. Börja på ena sidan i överkäken. Gå först över bitytorna, sedan yttersidan av tänderna och därefter insidan. Borsta varje sida i minst 30 sekunder, eller varje tand i cirka 4 sekunder.
 3. Gör samma sak på den nedre käken.
 4. Håll eltandborsten i 45 graders vinkel mot tänderna när du borstar, men tänk på att inte trycka för hårt.
 5. Spotta ut tandkrämen, men skölj inte med vatten. Gör du det sköljer du bort fluoret.

5 viktiga saker för en bättre tandhälsa

Att byta till en eltandborste är steg ett mot en bättre tandhälsa. Men utöver det är det också viktigt att du:

 • Borstar tänderna morgon och kväll i minst två minuter.
 • Använder tandtråd regelbundet.
 • Byter tandborsthuvud med jämna mellanrum, helst var tredje månad.
 • Tuggar sockerfritt tuggummi efter du ätit. Det kan förkorta syraattackerna i munnen och stärka tänderna.
 • Undvik att småäta. Låt det gå minst två timmar mellan att du äter något så att tänderna hinner återhämta sig.

Tips! Om du vill få vitare tänder snabbare kan du alltid testa tandblekning hemma.

Topp 3 bästa eltandborstar 2022

Vi har valt ut tre eltandborstar som fått höga betyg av både användare och experter. På så sätt hoppas vi kunna göra det lite enklare för dig att hitta den bästa eltandborsten för just dina behov och din plånbok.

bäst eltandborste 2021

Beconfident® Sonic Whitening är en testvinnande eltandborste som inte bara rengör, fräschar upp och polerar – den bidrar också till en bättre tandhälsa och minskar risken för kariesangrepp.

Den soniska teknologin ger 38 000 svängningar per minut, vilket är effektivt mot både plack och beläggningar. Förutom att göra tänderna vitare och skapa en renare känsla i munnen bidrar det också till ett friskare tandkött.

Bortsett från allt detta har Beconfident® Sonic Whitening en rad andra finesser, bland annat en extra tyst motor och en timer som meddelar dig var 30:e sekund. Här finns även fem olika tandborstprogram: Clean, Sensitive, Gum Care, White och Polish.

Du får dessutom med två olika tandborsthuvuden – ett vanligt och ett Whitening – och det unika batteriet ger dig upp till 90 dagar batteritid. Detta innebär att du bara behöver ladda eltandborsten ett par gånger om året!

Användarna ger Beconfident® Sonic Whitening höga betyg och menar till och med att den blivit höjdpunkten i badrummet. Den är effektiv, enkel att använda och extremt funktionell – det vill säga allt som krävs för att bibehålla en god munhälsa.

bäst eltandborste 2021

+ Effektiv mot plack och förebygger karies
+ 38 000 svängningar per minut/strong>
+ 5 tandborstprogram
+ Upp till 90 dagars batteritid
+ Timer på 30 sekunder

Typ av eltandborste: Sonisk
Timer: 30 sek
Borstlägen: 5 st
Batteritid: 90 dagar

2. Oral-B Pro 2 2000N CrossAction – Bäst billig eltandborste

billig eltandborste

Oral B:s tandborstar finns i alla möjliga prisklasser och Oral-B Pro 2 2000 är en prisvärd modell för dig med en begränsad budget. Detta är en oscillerande eltandborste med ett runt tandborsthuvud som rengör tänderna grundligt och tar bort plack såväl som ytliga missfärgningar.

Oral B Pro 2000 har dessutom en inbyggd trycksensor som varnar dig om du trycker för hårt och sänker hastigheten. Den har även en timer på 2 minuter som meddelar dig när du borstat nog länge samt två olika tandborstlägen: daglig rengöring och extra skonsam borstning.

Användarna själva har gett Oral B Pro 2000 fina betyg och menar att detta är en utmärkt blandning mellan pris och funktionalitet. Även om den saknar appstöd som de dyrare modellerna klarar den sin främsta uppgift – att hålla tänderna rena – galant. En prisvärd och effektiv tandborste, helt enkelt.

Billig eltandborste

+ Tandborsthuvud som kommer åt överallt
+ Timer på 2 minuter
+ Välj mellan två olika tandborstlägen
+ Kombinerar pris och funktion

Typ av eltandborste: Oscillerande
Timer: 2 min
Borstlägen: 2 st
Batteritid: 14 dagar

3. Oral B Vitality Kids – Bäst eltandborste för barn

bäst eltandborste barn

Oral B Vitality Kids är en eltandborste för barn som garanterat kommer få dina små att borsta tänderna utan bråk. Förutom att tandborsten finns med två olika motiv – Star Wars och Frozen – går den nämligen att ansluta till appen Disney MagicTimer i din mobiltelefon.

I mobilen kan ditt barn samla på sig dekaler och låsa upp nya häftiga bilder, bara genom att borsta tänderna tillräckligt länge. Appen är förstås kostnadsfri att ladda ner och kompatibel med både iOS och Android.

Oral B Vitality Kids har även en inbyggd timer som räknar ner från två minuter och signalerar när barnet borstat tillräckligt länge. Laddningstiden för tandborsten är 16 timmar och batteriet räcker i upp till 8 dagar. Borsthuvud och laddningsstation medföljer.

Föräldrarna menar att tandborsten fungerar bra och att appen är ett roligt sätt att lära barnen att borsta ordentligt. De enda nackdelarna är den något långa laddningstiden och att det saknas en batteriindikator. Bortsett från det är Oral B Vitality Kids ett utmärkt val för dig med barn.

bäst eltandborste barn

+ Välj mellan två olika motiv – Star Wars och Frozen
+ Anslut till app och låt barnet samla dekaler
+ Inbyggd timer på 2 minuter
+ Gör det roligare för barnen att borsta tänderna

Typ av eltandborste: Oscillerande
Timer: 2 min
Borstlägen: 2 st
Batteritid: 8 dagar

Frågor och svar

Varför bör jag använda en eltandborste?

Eltandborsten rengör bättre än den manuella tandborsten. Den tar framför allt bort mer plack samtidigt som den kommer åt överallt i munnen.

Hur länge håller batteriet i en eltandborste?

Normalt sett håller batteriet i 14 dagar, men vissa eltandborstar har både kortare och längre batteritid än så.

Hur borstar man tänderna med eltandborste?

Applicera tandkräm och börja med en käke i taget. Borsta varje tand – insida, utsida och undersida – i ungefär 4 sekunder och håll tandborsten i en 45 graders lutning från tanden.

Hur länge håller en eltandborste?

Eftersom en eltandborste drivs av ett uppladdningsbart batteri kan den hålla i flera år. Själva tandborsthuvudet bör du dock byta ut efter cirka 3 månader.

Vilken eltandborste är bäst? 

Vi har valt ut den soniska eltandborsten Beconfident® Sonic Whitening till bäst i test i vår lista. Med sina 38 000 svängningar per minut är den effektiv mot både plack och beläggningar samtidigt som den polerar tandytan. Den har också 5 tandborstprogram och en batteritid på upp till 90 dagar.