Bästa gainer 2022

Bästa gainer 2023 – Gainer bäst i test

Vill du gå upp i vikt för att kunna öka din muskelmassa? Då kan en gainer vara något för dig. En gainer är nämligen ett kosttillskott fulladdat med protein, snabba kolhydrater och en rad andra nyttigheter för att hjälpa dig att bygga muskler och maximera dina träningsresultat.

Idag finns det många gainers att välja bland och vissa är förstås bättre än andra. För att hjälpa dig att hitta ett passande tillskott för just dina kost- och träningsbehov har vi valt ut fyra av marknadens bästa gainers. Nedan kan du läsa mer om dem och hur en gainer fungerar.

Inlägget innehåller partnerlänkar

Vad är gainer?

Gainer är ett kosttillskott avsett för att hjälpa dig att öka kaloriintaget och gå upp i vikt. För att kunna öka muskelmassan är det nämligen nödvändigt att ligga på ett kaloriöverskott. Och med en gainer blir det här betydligt enklare.

Ett vanligt missförstånd är att det skulle vara enkelt att gå upp i vikt – det är ju bara att äta mer. Riktigt så enkelt är det dock inte. Många har svårt att gå upp i vikt samtidigt som de inte vill äta stora mängder av onyttigheter som kan vara skadliga för hälsan.

Det finns dessutom professionella atleter som tränar hårt och som helt enkelt inte har tid att äta den mängd mat som krävs för att ligga på ett kaloriöverskott. I de här fallen kan en gainer vara en bra lösning. Med den får du i dig kalorier utan att behöva trycka i dig onyttigheter.

Vad innehåller en gainer?

En gainer innehåller oftast en större andel kolhydrater och en mindre andel protein. Det är denna kombination som är avgörande för dina träningsresultat.

Kolhydrater fungerar som kroppens bränsle vid högintensiv träning och behövs för att du ska orka träna hårt regelbundet. Det är också viktigt att du får i dig kolhydrater snabbt efter träningspasset eftersom det är då inlagringen i muskeln är som bäst. Därför är kolhydraterna i gainers extra lätta för kroppen att ta upp.

Gainers innehåller också protein vars främsta uppgift är att stimulera muskeltillväxten. De kan också innehålla olika vitaminer och mineraler som dels bidrar till en bättre hälsa, men också bättre träningsprestationer.

Finns det biverkningar av gainers?

Så länge du följer det rekommenderade intaget på den gainer du köper finns det ingen större risk för biverkningar. Vissa har upplevt magbesvär om drinken är för koncentrerad, men annars är dessa tillskott ofarliga.

Det kan dock vara bra att känna till att många gainers innehåller mycket socker. Detta är i princip ett måste för att få upp antalet kalorier. Och eftersom socker är tomma kalorier är de optimala att använda i tillskott avsedda för viktuppgång.

Vissa varianter innehåller emellertid mer än andra och det kan därför vara bra att titta en extra gång på innehållsförteckningen. Vi rekommenderar enbart gainers till personer med en aktiv livsstil som behöver extra kalorier för att uppnå önskade träningsresultat.

Topplista – Bästa gainer 2023

Vi har valt tre gainers som alla fått goda omdömen av användarna själva. Nedan kan du läsa mer om dem och deras egenskaper. Förhoppningsvis kan det göra det enklare för dig att hitta ett passande alternativ.

1. Core Gainer – Bäst gainer för muskelökning

Bäst gainer för muskelökning

Core Gainer är ett populärt kosttillskott för personer som vill bygga muskler. Varje portion innehåller 29 gram protein, 89,1 gram kolhydrater och 551 kalorier. Perfekt för dig som tränar hårt.

Utöver vassleprotein och maltodextrin innehåller Core Gainer även naturlig kokosolja och kreatin för bättre uthållighet samt kalcium, kalium och fosfor. Naturligtvis får du med en skopa för enklare dosering.

Tillskottet kommer i flera olika smaker och storlekar som gör det enkelt att hitta något som passar dig. Observera att Core Gainer innehåller laktos och därmed inte är lämpligt för varken laktosintoleranta eller veganer.

Energi per portion: 551 kcal
Fett: 6 g per 100 g
Kolhydrater: 66 g per 100 g
Socker: 12,2 g per 100 g
Storlekar: 1,6 kg, 4 kg, 8 kg, 12 kg
Vitaminer/mineraler: Kalcium, kalium, fosfor
Bäst gainer för muskelökning

+ Mer kolhydrater än protein
+ Flera goda smaker
+ Blandas utan klumpar
+ Ger goda resultat enligt användarna
+ Innehåller även kreatin

2. Serious Mass – Bäst gainer för viktuppgång

Bäst gainer för viktuppgång

Serious Mass är precis som namnet antyder ett tillskott för dig som är seriös med din viktuppgång. Här får du nämligen en gainer som ger dig hela 1250 kalorier och 250 gram kolhydrater per portion, vilket är mer än dubbelt så mycket som Core Gainer. Varje portion innehåller dessutom hela 50 gram högkvalitativt vassleprotein.

Utöver det innehåller tillskottet en mängd vitaminer och mineraler som kan vara bra för både din hälsa och träning, bland annat vitamin A, C, D, E, B, kalcium, järn, magnesium, zink, och selen. Det innehåller dock laktos och är därmed inte lämpligt för dig som är känslig mot laktos eller vegan.

Energi per portion: 1250 kcal
Fett: 1,5 g per 100 g
Kolhydrater: 15 g per 100 g
Socker: 6,3 g per 100 g
Storlekar: 2,7 kg, 5,4 kg
Vitaminer/mineraler: Vitamin A, C, D, E, B, kalcium, järn, fosfor, jod, magnesium, zink, selen, kalium, m.m.
Bäst gainer för viktuppgång

+ För dig som är seriös med muskelbyggandet
+ 1250 kalorier per portion
+ Välj mellan fyra klassiska smaker
+ Innehåller många vitaminer och mineraler

3. Better You Vegetarisk Gainer – Bästa laktosfria gainer

Bäst laktosfri gainer

Om du är laktosintolerant eller vegetarian kan Better You Vegetarisk Gainer vara ett bra alternativ. Jämfört med ovanstående alternativ innehåller denna variant inte lika många kalorier, men däremot ett relativt högt innehåll av både kolhydrater (57,5 g) och protein (12 g).

Proteinet kommer från vegetabiliska källor, närmare bestämt havre, hampa och pumpakärnor, och har en bra uppsättning av aminosyror. Hampaproteinet är dessutom rikt på mineraler som zink, magnesium och järn.

Kolhydraterna kommer från palatinos, en relativt långsam kolhydrat som ser till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Detta gör att Better You Vegetarisk Gainer passar lika bra efter träning, innan träning eller som ett näringsrikt mellanmål.

Energi per portion: 126 kcal
Fett: 5,5 g per 100 g
Kolhydrater: 57,5 g per 100 g
Socker: 30 g per 100 g
Storlekar: 2,5 g per 100 g
Vitaminer/mineraler: 1 kg
Bäst vegetarisk gainer

+ För laktosintoleranta och vegetarianer
+ Protein från havre, hampa och pumpakärnor
+ Långsamma kolhydrater
+ Tre smaker

Frågor & svar

Vad är gainer?

En gainer är ett kosttillskott avsett för dig som öka din muskelmassa genom att gå upp i vikt. Gainers har ofta ett högt kaloriinnehåll och en större mängd kolhydrater än protein.

När ska man ta gainer?

Gainers rekommenderas framför allt till personer som tränar mer än en gång om dagen och som behöver fylla på med kolhydrater mellan passen. Det kan också vara ett bra tillskott för dig som tränar normalt, men som har svårt att gå upp i vikt.

Vilken gainer ska jag köpa?

Det beror på vad du vill åstadkomma. Vissa gainers har till exempel högre kaloriinnehåll än andra och innehåller både vitaminer och mineraler. Andra har ett lägre kaloriinnehåll och passar därför även bra som mellanmål.

Går jag upp i vikt av gainer?

Det beror på hur dina kost- och träningsvanor ser ut i övrigt. Om du till exempel tar en gainer, men äter dåligt i övrigt och tränar hårt kommer du inte att gå upp i vikt. Tar du däremot en gainer som ett komplement till kosten och träningen kan du öka muskelmassan snabbare än om du bara äter mat.

Hur många kalorier innehåller en gainer?

Det kan variera en hel del. Vissa innehåller bara omkring 200 kalorier per portion, andra innehåller så mycket som 1250 kalorier.