Kosttillskott mot trötthet – Uppiggande tabletter

Det absolut bästa du kan göra för din hälsa och ditt välmående är att äta en allsidig kost, motionera regelbundet och få ordentligt med sömn. Men detta är inte alltid möjligt och under livets gång upplever de flesta perioder av trötthet och utmattning.

Ibland händer det att man på grund av omständigheter som ej går påverka får brister på viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Som tur är finns det idag massvis med högkvalitativa kosttillskott på marknaden. I denna artikel har vi sammanställt en lista på de 10 mest effektiva kosttillskotten för ökad energi och minskad trötthet.

1. Ashwagandha

Ashwagandha har länge varit den absolut viktigaste örten inom den uråldriga indiska örtmedicinen som kallas “Ayurveda”. Örten har en förmåga att öka din energi och ork genom att hjälpa kroppen att hantera stress, både psykisk såväl som fysisk. Detta är möjligt då ashwagandha har en direkt effekt på stresshormonet kortisol.

I exempelvis denna studie kunde man påvisa positiva hälsoeffekter i form av minskad stress och förbättrat välmående hos en testgrupp som intog ashwagandha, detta jämfördes mot en kontrollgrupp som fick placebo. Det visade sig även att gruppen som fått ashwagandha uppmätte 28% minskad kortisolhalt i jämförelse med kontrollgruppen.

En mängd liknande studier har genomförts där man kunnat se att personer som lider av stress och oro kunnat lindra sina symptom med hjälp av denna ört. I denna övergripande studie gick man igenom flera av dessa studier och sammanfattade deras resultat. Utöver att lindra utmattning och stress så tror man att aswagandha kan hjälpa återhämtningen efter fysisk aktivitet. När man undersökt hur ashwagandha påverkar kroppen i höga doser har man ej kunnat finna några allvarliga biverkningar.

Klicka här för att köpa Ashwagandha från Svenskt kosttillskott

2. Q10

Q10 är ett enzym som förekommer naturligt i kroppen och förekommer i samtliga organ – dock extra vanligt i hjärtat, njurarna och levern. Cellerna använder dessa enzymer för att skydda sig från oxidativ stress som uppstår på grund av fria syreradikaler i blodet. Till följd av sina antioxidativa egenskaper kan alltså Q10 skydda cellerna från dessa skador.

När nivåerna av Q10 minskar i kroppen betyder det att cellerna får problem att skapa den energi som krävs för att växa och fungera korrekt, något som ofta leder till trötthet och utmattning. Q10 går att få i sig via kosten, exempelvis i fisk, kött och nötter. Dock är dessa mängder ej tillräckligt stora för att du ska kunna öka nivåerna i blodet avsevärt.

Därför kan det vara värt att överväga ett tillskott av Q10 om du misstänker att dina nivåer är låga eller känner dig trött och slö. Vidare har det visat sig att detta tillskott i normala nivåer är säkert och utan allvarliga biverkningar, något som har verifierats i mänskliga studier.

Klicka här för att köpa Q10 från Svenskt kosttillskott 

3. Rosenrot

Rosenrot, Rhodiola rosea, är likt ashwagandha en stark adaptogen som länge använts av människor för att hantera perioder av stress och trötthet. Det finns flera studier som undersökt rosenrots effekter i den mänskliga kroppen och resultaten är imponerande. I denna övergripande studie har man samlat resultat från ett flertal studier som behandlat personer som lider av mental utmattning med rosenrot.

Otroligt nog visar 8 av dessa 11 studier att personerna som deltog fått goda effekter av extra intag av rosenrotsextrakt – detta utan några nämnvärda bieffekter. Utöver att hjälpa mot stress och oro har rosenrot visat sig kunna lindra vid depression, även om dessa tre oftast förekommer tillsammans. Faktum är att forskare haft så höga förväntningar när det kommer till rosenrot att man i studier jämfört denna ört med klassiska antidepressiva mediciner.

Resultatet från bland annat denna studie visar på att rosenrot har en förmåga att lindra depression, även om effekten inte är lika påtaglig som vid klassisk medicin. Fördelen var dock att rosenrot till skillnad från SSRI (Selektiva serotoninåterupptagshämmare) kommer utan de många och oftast jobbiga bieffekterna från vanlig antidepressiv medicin.

Klicka här för att beställa hem Rosenrot från Svenskt kosttillskott

4. Vitamin B12

Vitamin B12 är en vitamin som tillsammans med andra B vitaminer ansvarar för att bryta ner maten vi äter till energi som cellerna kan nyttja. B12 behövs även för andra viktiga funktioner i kroppen, så som produktion av röda blodkroppar. B12-brist kan därmed orsaka trötthet samt blodbrist (anemi) något som i värsta fall kan leda till allvarliga skador på nervsystemet.

Eftersom vår kropp ej kan tillverka B12 så är det via kosten som vi måste tillgodose vårt behov. Detta gör vi genom att äta fisk, ägg, kött samt mejeriprodukter. Det rekommenderade intaget är 2,0 mcg för vuxna och 2,6 mcg för gravida kvinnor. Även om många får i sig tillräckligt med B12 via maten så finns det de som kan vara i behov av ett extra tillskott. Personer som kan behöva ett extra tillskott till följd av B-vitamin brist är:

  • Äldre personer: Det är vanligt bland äldre personer att kroppens förmåga att absorbera B12 minskar. Mellan 10-30% av personer över 50 kan vara i behov av ett extra tillskott. Orsaken till detta är att mängden magsyra och protein som tillverkas minskar med åldern, dessa spelar en viktig roll i vår förmåga att ta upp näringsämnen.
  • Veganer: Eftersom vegetarianer och veganer ej äter animaliska produkter så riskerar de att, utan supplement, få B12 brist. Detta då endast animaliska produkter innehåller denna typ av vitamin.
  • Gravida kvinnor: Vid graviditet sjunker nivåerna av B12 till följd av biologiska processer. B12-brist är extra vanligt under den inledande perioden av graviditeten och kan hämma fostrets tillväxt och utveckling

Om dina nuvarande nivåer av B12 är tillräckliga så finns det inga vetenskapliga studier som tyder på att ett extratillskott skulle hå några positiva hälsoeffekter. Är du osäker? Beställ ett blodprov – vi listar de bästa aktörerna för blodprov online här!

Klicka här för att beställa hem B12 från Svenskt kosttillskott 

5. Tyrosin

Tyrosin är en aminosyra som produceras naturligt i kroppen och återfinns ofta i proteinrik mat så som kyckling, ägg och kött. Denna aminosyra hjälper kroppen att skapa neurotransmittorer, det vill säga signalämnen i hjärnan. Att använda tyrosin som kosttillskott tros kunna öka nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin i hjärnan – något som kan bidra till ökat välmående och ökad prestationsförmåga.

Studier som denna har nämligen kunnat visa att personer som intagit tyrosin uppvisat ökat fokus och energi. Vidare har man kunnat se att tyrosin kunnat påverka minnet och uppmärksamheten hos personer som lider av sömnbrist. I dagsläget är det endast i studier på personer med låga nivåer av signalämnen orsakat av stress och sömnbrist som påvisat tyrosins effekt.

Det kan vara så att tyrosin är begränsat till att kunna hjälpa personer som under intaget upplever fysiskt eller psykisk stress. Med andra ord skulle detta vara ett tillskott som äts vid behov. Tyrosin har visat sig vara säkert och utan allvarliga biverkningar – dock har det en förmåga att interagera med andra läkemedel. Vi rekommenderar därför att du pratar med en doktor innan du börjar äta detta tillskott om du idag äter andra mediciner.

Klicka här för att beställa Tyrosin från Svenskt kosttillskott 

6. Järn

Kroppen behöver järn för att tillverka hemoglobin, ett protein i röda blodceller som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Blodbrist på grund av för lite järn är vanligt och kan göra att du känner dig trött och orkeslös då blodets förmåga att transportera syre försämras. Den vanligaste orsaken till blodbristen är att du har förlorat blod – något som vanligtvis orsakas av mens eller sjukdomar i  exempelvis mage eller tarmen som orsakar blödningar.

Andra vanliga orsaker till järnbrist är ensidig kost, tillfällig blödning eller graviditet. Det kan också bero på svårigheter att ta upp järn från maten. Oavsett anledning till järnbrist så är det viktigt att råda bot på detta så fort som möjligt. Det kan vara svårt att “äta ikapp” via vanlig kost så det absolut enklaste sättet att få upp järnnivåerna är att ta ett järntillskott.

Det kan vara skadligt med för höga doser av järn – är du osäker på om du har för låga järnnivåer? Beställ ett blodprov online – Se vår topplista över de bästa aktörerna för hälsokontroller via blodprov online

Klicka här för att beställa hem ett järntillskott från Svenskt kosttillskott 

7. Citrullin

Citrullin stimulerar produktionen av kväveoxid i kroppen – ett ämne som får blodkärlen att vidgas och därmed öka blodcirkulationen i kroppen. När blodcirkulationen ökar så förbättrar det syrespridningen i kroppen samt förenklar för blodet att transportera näringsämnen ut i kroppen. Många som har en brist på kväveoxid upplever en påtaglig trötthet och orkeslöshet.

I dessa fall kan alltså Citrullin hjälpa mot trötthet genom att öka produktionen av kväveoxid och därmed kroppens blodcirkulation. Vidare har Citrullin förmågan att minska ammonium i kroppen, ammoniumproduktion orsakar vanligtvis trötthet och uppstår vid fysisk aktivitet.

Resultatet av detta är att man kan träna längre och hårdare – något som man har kunnat se i exempelvis denna studie där man gav cyklister Citrullin och såg en förbättring i prestation, återhämtning och utmattning. I en annan studie såg man att personer som fick Citrullin innan träning presterade 7% bättre och 17% längre än kontrollgruppen som fick placebo.

Klicka här för att beställa hem Citrulin från Svenskt kosttillskott

8. Rödbetsextrakt

Rödbetsextrakt utvinns ur rödbetor och innehåller en hög halt av nitrat, likt Citrullin stimulerar därmed detta ämne produktionen av nitratoxid. Nitratoxid är gynnsamt för blodtrycket då det får blodkärlen att utvidgas vilket gör att blodet kan transporteras runt lättare. När blodcirkulationen ökar så är det enklare för kroppens celler att producera energi, speciellt under träning och fysisk aktivitet.

Det har i flera studier visat sig att rödbetsextrakt har haft förmågan att minska trötthet och utmattning hos atleter. I ett annat fall kunde man uppmäta att atleter som fick rödbetsextrakt kunde förlänga sin träning med upp till 25% i jämförelse med atleter som blev tilldelade placebo.

Forskarna som utförde studien tror att detta beror på att kroppens förmåga att uthärda fysisk ansträngning ökar till följd av att rödbetsextraktet minskar behovet av syre i cellerna. I övrigt har man funnit att rödbetsextrakt kan sänka blodtrycket, detta till följd av att ett ökat intag av nitrat orsakar ökade nivåer av nitratoxid i blodet.

Bli inte rädd om ditt urin skulle få en mörkare färg än vanligt, eller ser lite rött ut, efter att ha intagit detta tillskott. Det beror på att rödbetsextrakt innehåller färgämnen. Läs mer om färg på urin.

Klicka här för att beställa hem Rödbetsextrakt från Svenskt kosttillskott 

9. Kreatin

Om det är mer ork och energi på gymmet du är ute efter, då kan kreatin vara något för dig. Kreatin är ett ämne som existerar naturligt i våra muskler och hjälper till med att lagra fosfat. Fosfat används sedan som energi under metabolismen. När energi frigörs, exempelvis under träning och fysisk aktivitet, förbrukas fosfat via omvandlingen av ATP (AdenosinTRIfosfat) till ADP (adenosinDIfosfat).

ATP är kroppens egna energi och skapas av det vi äter, detta sker genom olika processer i kroppen. Eftersom ett ökat intag av kreatin leder till mer fosfat i musklerna, så kommer detta kunna öka din ATP och således din energi. Denna effekt har bevisats i många vetenskapliga studier, kreatin är välkänt och beprövat.

När man i denna övergripande studie sammanfattade 53 andra studier fann man att ett ökat kreatinintag generellt sett ledde till 5% viktökning vid bänkpress. En annan studie visade att personer i medelåldern gick upp cirka 1,4 kg i muskelmassa när de fick ett extra tillskott av kreatin. Både ökningen av styrka samt massa tros bero på att kreatin under testperioden möjliggjorde hårdare träning till följd av ökad energi, du måste därmed kombinera kreatin med träning för att få resultat.

Klicka här för att beställa hem Kreatin från Svenskt kosttillskott

10. Koffein + L-teanin

Även om faktumet att koffein är uppiggande knappast är någon nyhet så kan vi tipsa om ett alternativt sätt att inta koffeinet på. Detta är genom att kombinera koffeinet med L-teanin, du kanske undrar varför? Jo, koffein undviks av många till följd av de biverkningar som ofta uppstår vid intag. Exempel på dessa är darrningar, hjärtklappning och en känsla av obalans i kroppen.

Om du kombinerar din kopp kaffe med L-teanin så kan du slippa dessa. Detta fungerar eftersom L-teanin är en naturlig aminosyra som är avslappnande. Det har gjorts ett flertal studier på just koffein i kombination med L-teanin, dessa har visat att kombinationen ökar minnesförmåga samt minskar trötthet.

L-teaninet har i studier visat sig kunna, utan att minska den uppiggande effekten, lindra de många biverkningar som koffein vanligtvis brukar ge. Med andra ord – undvik att bli darrig och stissig på jobbet efter den fjärde koppen kaffe genom att kombinera koffein med L-teanin.

Klicka här för att beställa hem L-teanin från Svenskt kosttillskott